Sofies Wellness

Alla inlägg under januari 2013

Av Sofie - 16 januari 2013 07:37


    


Dagens frukost:

x Fruktsmoothie med avokado, banan, apelsin, hallon och vanilj toppat med kakaonibs

x Äggröra med röd paprika och basilika


Fruktsmoothien (1 glas): Mixa samman 1/2 avokado, 1/2 banan, saften ur 1 apelsin, 3/4 dl tinade hallon och 1 krm vaniljpulver!


Äggröra med röd paprika och basilika (1 person): Vispa lätt ihop 2 ägg med en gaffel i en skål. Krydda med salt och basilika. Häll i en varm kastrull och rör då och då så att det blir till äggröra. Skär 1 bit röd paprika i mindre bitar och rör i! 


På vinterhalvåret blir det mycket gröt och liknande till frukost. Men idag vaknade jag upp och kände för en äggröra och fruktsmoothie, evigheter sedan sist men så himlans gott. Vårkänslor kanske? Eller kanske inte, en massa snö och minusgrader ute.


Nu ska jag bege mig mot skolan. Kika in här senare för ett recept på en mini kladdkaka/chokladfondant som jag gjorde igår :D


    

Av Sofie - 15 januari 2013 20:18


 


Den här soppan blev verkligen god, en ny favorit, helt gjord på "måfå" av mig. Ni måste testa! Sambal oeleken gör den het i smaken. Bulgurn gör den matigare. Kokosmjölken och krossade tomaterna ger god smak istället för att det bara var vatten i soppan:


Supergod het laxsoppa med bulgur, kokosmjölk och tomat (4-5 personer)


1 gul lök

3 morötter

3 dl fryst spenat

4 dl vatten

2 fiskbuljongstärningar

1 burk/förpackning krossade tomater (ca 380 g)

1 burk kokosmjölk (ca 400 ml)

1 dl okokt bulgur

1 tsk sambal oelek

4 laxfiléer (ca 540 g)


1. Hacka löken. Skala och skär morötterna i "slantar".

2. Fräs lök, morötter och spenat i en stor kastrull.

3. Häll i vatten, fiskbuljong, krossade tomater och kokosmjölk. Låt koka upp. Häll i bulgur och sambal oelek. Låt puttra i ca 10 min.

4. Skär laxen i kuber. Låt puttra med soppan tills den är genomkokt (ca 5 min).

5. Smaka av med salt. Ät som den är eller servera med mjukt bröd, knäckebröd eller en klick turkisk yoghurt/creme fraiche!!


 


 


Verkligen svårt att fota så att det skulle se gott ut när det rykte så att allt blev suddigt... Men jag lovar, den smakade mycket bättre än den ser ut på bilderna :D

Av Sofie - 15 januari 2013 08:24


  


Dagens frukost:

x Kokt ägg

x Apelsin/chokladdavos toppat med bovetepuffar, kiwi, gojibär, kakaonibs, kokoschips och hasselnötssmör


Apelsin/chokladdavos (1 person): Blanda ihop 1 dl fiberhavregryn/havregryn med 1 dl naturell yoghurt eller kvarg, 1 dl saft ur en apelsin (ca 1 apelsin), 2 tsk kakao och 1 krm vaniljpulver. Försök även att "gröpa" ur det apelsinkött ur apelsinen du pressat som finns kvar och rör i. Låt stå och gegga ihop sig en stund, eller låt stå i kylskåpet över natten och ta ut på morgonen och ät direkt. Toppa med vad du vill!


Godmorgon alla fina läsare!! Till frukost fick det idag bli en jättegod davosgröt, testa om ni gillar apelsin och choklad. Skola som vanligt idag, börjar först vid 10 och tränar inte denna morgon, så jag har passat på att sova ut lite. Skönt!


 


 


Vad njuter ni av till frukost denna morgon? :D

Av Sofie - 14 januari 2013 20:13


 


Som ni vet älskar jag nötter, jag är en såkallad "nötoman" ;) Dock har jag alltid haft svårt för just hasselnötter men nu har jag kommit på ett sätt att göra de så att de blir jättegoda. Nämligen att rosta dem! Alla nötter blir godare (tycker jag) när man rostar dem, men med hasselnötterna blir det något extra.


Så gör du:

Lägg några nävar hasselnötter på en plåt. Rosta i ugnen på 225 grader i ca 5-15 min (beroende på ugn). Låt svalna och "peela" sedan av det bruna skalet med händerna. Förvara i en burk!! Grymt som snack och som topping på annat :D


Och gillar man inte hasselnötter hela som dom är ändå kan man göra hasselnötssmör eller egengjord nutella med nötterna... Har ni några fler tips på vad man kan göra med hasselnötter??


Hasselnötter är fyllda med bra fetter, en del protein, antioxidanter, mycket E-vitamin och även en hel del B-vitamin, järn, kalium, kalcium, fosfor, magnesium och zink!!


 


Dagens frukost fick bli en vanlig fibehavregrynsgröt med carob och mesquite, toppat med kesokvarg, kokosflingor, rostade hasselnötter, hallon och inkabär. Mums!!

Av Sofie - 13 januari 2013 09:41


 


Dagens frukost:

x Ugnsbakad gröt med kakao och jordnötssmör toppat med hallon och kiwi


Till frukost idag fick det bli yttligare en variant smarrig ugnsbakad gröt:


Ugnsbakad gröt med kakao och jordnötssmör (1 person)


1 dl vanliga havregryn

1 tsk bakpulver

1 msk kakao

1 msk jordnötssmör

1/2 mosad banan

1 ägg

3 msk kvarg/kesella/turkisk yoghurt

ev. en skvätt honung/agave


1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Blanda alla torra ingredienser. Mosa i bananen. Rör i ägg och kvarg/kesella/turkisk yoghurt. Om du vill ha det sötare kan du ha i en skvätt honung/agave.

3. Lägg i en ugnsäker form/skål. Sätt in i ugnen i ca 10-12 min.

4. Toppa med vad du vill!!


Se tidigare ugnsbakade gröter: Ugnsbakad pepparkaksgröt, Ugnsbakad ballerinagröt, Ugnsbakad blåbär/apelsin/kryddgröt, Ugnsbakad hallon/kardemummagröt


 

Av Sofie - 12 januari 2013 18:09


 


Dagens smarriga lunch. Soltorkade tomater+basilika+fetaost+vitlök passar ALLTID bra ihop:


Kyckling med soltorkade tomater, basilika och fetaost (2 personer)


2 mindre kycklingfiléer (ca 250-300 g)

1/2 squash

1 vitlöksklyfta

4 soltorkade tomater

2 tsk torkad basilika

ca 30 g smulad fetaost

salt o peppar


1. Skär kycklingen i mindre bitar och bryn den i en stekpanna.

2. Tärna squashen, pressa vitlöken och skär soltorkade tomaterna i mindre bitar (låt gärna tomaterna ligga på hushållspapper som suger upp delar av oljan först en stund).

3. Fräs med squashen med kycklingen så att den också får färg. Sänk värmen och rör i vitlök, soltorkade tomater och basilika. Låt fräsa ihop sig tills kycklingen är genomstekt.

4. Smula i fetaosten och smaka av med salt och peppar.

5. Servera med vad du vill. Jag hade mathavre och rivna morötter!!


 

Av Sofie - 12 januari 2013 17:38


 


Lördagen hitills har bara flytit på bra, jag älskar slappa helgdagar när man inte gör så mycket men samtidigt fixar en massa. Dagen kan sammanfattas med vila, fix på stan och pappatid. Upp strax efter 8, fin frukost som ni redan fått se, slapp hemma, lite plugg, smarrig lunch åt pappa och mig (ska lägga upp receptet efter att jag publicerat detta inlägg), promenad ner på stan med pappa, shoppat en massa välbehövligt som block/miniräknare/stift/jeans... och sedan var vi nere i Hötorgshallen för att köpa räkor till kvällens räkfrossa (och jag lyckades få med ett paket mullbär också, typ det godaste som finns, hundra gånger godare än godis, jag fick två stora paket i julklapp och det har bara gått dryga 2 veckor och jag har käkat upp alla SJÄLv, då förstår ni hur gott det är haha), promenad hem i vintriga Stockholm igen, ganska hungrig så jag fixade förstås mellis (se nedan) och hör och häpna pappa ville också ha (han äter typ aldrig mellanmål) så jag fixade en lika fin tallrik till honom med och han tyckte det var gott. Så vi har käkat mellanmål, snackat och druckit te (han kaffe förstås haha som alla andra vuxna). Och jag har bläddrat i en begagnad ToppHälsa som jag lyckades komma över billigt tillsammans med en deckare. Jag har blivit helt frälst på svenska deckare senaste månaderna: Mari Jungstedts böcker, Ninni Schulmans böcker, Sandhamnsserien som gick på tv (och nu har jag kommit över en bok), Maria Wern filmerna... Har ni några fler deckartips får ni gärna tipsa mig!?!


Och nu ska jag sluta babbla på och skriva det matinlägg jag tänkt:


 


Som ni vet är jag inne i en kesokvarg period, det slutar aldrig bli gott men det kanske beror på att jag varierar det varje gång. Förutom att det är supergott så är det mättande och går snabbt att blanda ihop. Här ovan har ni kesokvarg som dagens eftermiddagsmellis med kanel, hallon, blåbär, mullbär, cashewnötter, mandlar och valnötter. Hur gott som helst! Brukar ni också äta det? Favorittoppingar?


Av Sofie - 12 januari 2013 09:43


 


Dagens frukost:

x Mini päronkaka med kakao/nötsmörslager toppat med vaniljkesokvarg och gojibär


Kommer ni ihåg mina hälsosamma GODA mini frukost/melliskakor som man gör snabbt i micro? Var grymt sugen på en sådan kaka till frukost idag, och då fick det bli en, självklart i ny smaksättning, som ni vet har jag svårt att göra exakt samma sak två gånger. Den här blev extra lyxig eftersom jag tog delar av smeten och blandade med kakao och hasselnötssmör som blev som ett fint och extra gott lager ovanpå, men om man inte vill ha det kan man skippa steg 3 och bara gör en mini päronkaka. Receptet:


Mini päronkaka med kakao/nötsmörslager till frukost/mellanmål (1 person)


1/2 dl valfritt mjöl eller något mer gryn (jag hade 1/2 dl havregrynsmjöl)

1 ägg

1 äggvita

1 stor mosad banan

1-2 krm vaniljpulver (kan uteslutas)

2 krm bakpulver

1 rivet päron (ca 2 1/2 dl)


2 tsk valfritt nötsmör (jag hade hasselnötssmör, men mandelsmör eller jordnötssmör fungerar också)

1 tsk kakao

ev. några hasselnötter/andra nötter


1. Blanda mjöl/gryn, ägg, äggvita, banan, vaniljpulver och bakpulver i en microsäker djup skål.

2. Riv päronet, rör i smeten.

3. Ta 1/2 dl av smeten och lägg i en mindre skål. Blanda ihop med nötsmör och kakao. Bre nötsmörs/kakao röran över päronsmeten. Om du vill kan du trycka i några nötter för crunch.

4. Sätt in i micron på högsta effekt i ca 3 min, eller tills hela kakan har stelnat.

5. Ta ut ur skålen och lägg upp på ett fat!


Perfekt frukost, mellis (fast kanske en halv sats om man inte är väldigt hungrig), fika, lunch (tillsammans med något mer kanske)...


Har ni missat tidigare kakor som man snabbt och enkelt gör i micron finner ni dem här:

Mini äpplekaka med kanel, Mini morotskaka, Mini chokladkaka, Mini kanelkakaMini äpplekaka med pepparkakskrydda, Mini citron/morot/kanel/kokoskaka, Mini blåbärskaka med saffranssås och Mini jordnötskaka med hallon


Jag använder fiberhavregryn/havregryn mixat till mjöl. Jag har mixat många dl tidigare, så att jag slipper hålla på att mixa varje gång jag ska ha det, ett smart tips bara. Det går säkert att ha hela gryn också, ta lite mer då eftersom grynen blir i volym mindre när man mixar dem till mjöl! Annars kan man använda "färdigt" mjöl. Kakan gör man i micron vilket gör att den blir klar på bara 3 min. Bra för på morgonen har man ju inte tid att vänta på en ugn som ska bli varm och ha något länge i ugnen. Men om man vill kan man säkert göra denna i ugnen istället (om man inte har micro)!


 


 


Idag är det lördag och jag har inget stort planerat, skönt med det med. Pappa och jag ska fixa några ärenden på stan, plugga lite så blir det mindre till imorgon och i veckan och vem vet jag kanske får ett huggskott och bakar något gott också.

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards