Sofies Wellness

Alla inlägg under januari 2013

Av Sofie - 20 januari 2013 18:21


 


Jag bakade en sats bröd i fredags, det var längesedan sist. Hursomhelst, jag använde mig av detta brödreceptet jag fann som jag använde mig av senaste gången jag bakade bröd, men ändrade det en del efter vad som fanns hemma. Blev iallafall supergott samtidigt som det är nyttigt och enkelt att göra. Perfekt att skära i bitar och frysa in och ta ut när det behövs:


Goda och nyttiga brödlimpor med morötter (2 limpor)


rapsolja/olivolja

10 dl grovt rågmjöl (eller liknande mjöl)

4 dl fiberhavregryn (eller andra gryn)

2 dl valfria frön (jag blandade hej vilt med solroskärnor, pumpakärnor, hampafrön, linfrön, sesamfrön, ta det du har hemma)

4 tsk bikarbonat

1 1/2 tsk salt

2 morötter

9 dl naturell yoghurt/fil

2-3 msk honung


1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Olja (eller smöra) två stycken 1 1/2 liter formar.

3. Blanda mjöl, havregryn, frön, bikarbonat och salt i en stor bunke.

4. Skala och finriv morötterna. Rör i morötterna, yoghurt och honung i brödsmeten.

5. Fördela smeten i formarna.

6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme och 30 min (90 min).

7. Stjälp direkt upp ur formen (viktigt) och låt de svalna.

10. Skär i mindre bitar. Och det du inte kommer äta upp inom närmsta tid, frys in i plastpåsar (perfekt att ta fram)!


  


  


Av Sofie - 20 januari 2013 13:44


 


Gillar ni banan, jordnötssmör, kakao och kokos? Jadå är det här något för dig! Tycker du inte om kakao och kokos? Jadå är det här något för dig med, då tar du bara och brer över jordnötssmör över bananen. Och det går att variera på en massa olika sätt (se fler förslag längre ned), bara du gillar banan och någon variant nötsmör.


Varm banan med jordnötssmör, kakao och kokostäcke (2 halvor)


1 så mogen banan som möjligt som samtidigt inte är övermogen

1 msk jordnötssmör

1/2 msk kakao

1 msk kokosmjölk

några hackade mandlar eller andra nötter

honung eller agave


1. Skär av ändarna på bananen, behåll skalet på. Skär bananen längs sidan till två halvor. Lägg i en ugnsäker form.

2. Blanda ihop jordnötssmör, kakao och kokosmjölk. Bre över bananhalvorna.

3. Strössla över hackade mandlar/nötter och ringla över med honung/agave.

4. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 12-15 min!!

5. Ät och njut.


Som sagt, detta går att variera väldigt mycket efter smak och tycke. Byt ut jordnötssmöret mot annat nötsmör. Eller bre bara över jordnötssmör/annat nötsmör+honung/agave och sätt in i ugnen. Eller toppa även med russin och kokosflingor. Skippa kokosmjölken och ta vatten/mjölk istället...


  Innan ugnen


Detta passar självklart som en hälsosam efterrätt eller fika. Eller som mellanmål. Till och med frukost tillsammans med något annat, det är ju bara bra saker i. Jag gjorde faktiskt detta som en del av en superlyxig helgfrukost tidigare idag:

 


x Hembakat bröd (recept kommer) med skinka, keso, tomarpure och basilika

x En kiwi

x En halv varm banan med jordnötsmör/kakao/kokostäcke (andra halvan fick resten av familjen)

x Microomelett med örtsalt och minitomater


Behöver jag säga att det var gott? :D

Av Sofie - 19 januari 2013 20:34


 


Dagens middag:

x Lax med kokos, ingefära och citron

x Matig sallad på bladspenat, riven morot, riven squash, majs och röd paprika


Lax med kokos, ingefära och citron (4 personer)


1 dl av det tjocka ur 1 kokosmjölksburk

1/2 tsk torkad ingefära

2 msk citronsaft

4 laxfiléer

salt o peppar


1. Öppna försiktigt en kokosmjölksburk (skaka inte innan), gröp ur 1 dl av det tjockare översta lagret (spara resten i kylskåpet för annan måltid). Blanda den tjocka kokosen med ingefära och citronsaft. Smaka av!

2. Lägg laxfiléerna i en form. Salta och peppra. Fördela över ingefära/citronkokosen.

3. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 15-20 min eller tills fisken är genomgjord!

4. Servera med vad du vill men häll över "kokoskyn" på fisken och tillbehören.


Gott!!!


 


  Efter och innan!!!


Av Sofie - 19 januari 2013 18:12


Eftersom kompisen jag skulle träffa idag blev sjuk har jag istället umgåtts med mamma. Vi har promenerat runt i kylan på Söder i Stockholm. Men soligt var det. Mysigt!!


I julklapp fick jag ett presentkort på mat/hälsobutiken Gryningen (den affären jag alltid snackar om när ni undrar var jag har köpt annorlunda matsaker), så idag var vi förbi där och jag köpte hem en massa roliga saker för det presentkortet:

  Det blev en hel grejer som jag använt mig av innan eftersom det behövdes fyllas på, kokosmjöl, carobpulver, mesquitepulver och kokosolja. Men sen blev det en del nya saker också, proteinrik pasta på mungbönor, kokoschoklad, en ny smak på Raw-bite (kanel/äpple), lucumapulver och aroniabär!! Här ska det exprimenteras :)


Sen ville mamma även kika in på Urban Deli några kvarter längre bort, och där kom vi ut med några intressanta soppor som vi ska testa. Jag har hört talas om detta märket innan och tydligen ska de vara jättegoda och bara innehålla bra saker:

  Har ni testat? Jag återkommer med vad jag tycker när jag har smakat!


Förutom några klädaffärer hann vi även förbi Svarta Lådan för mellanmål/fika:

 


  Mamma fick sig en exotisk smoothie och jag fick hallonkesella med honung i samt rostade mandlar!! Kul att det har börjat ploppa upp en del caféer med mer hälsosamma mellanmålsalternativ. Svarta Lådan har även bra luncher, gottisbollar och frukostar. Ett tips bara om ni har vägarna förbi :D


Jag brukar inte skriva så mycket och lägga upp bilder på vad jag gör om dagarna, men idag tyckte jag att det kunde vara kul att lägga upp några bilder med text eftersom det rör mat och hälsa vilket är temat på bloggen!!

Av Sofie - 19 januari 2013 10:06


 


Dagens supergoda frukost:

x Hembakat bröd (recept kommer) med kokt ägg och oregano

x Liten portion ingefära/hallondavosgröt toppat med choklad/hasselnötssmörkräm, kokosflingor och mullbär


Ingefära/hallondavosgröt med choklad/hasselnötssmörskräm (1 liten portion): Blanda ihop 1/2 dl fiberhavregryn/havregryn, 3/4 dl naturell yoghurt, en gnutta torkad ingefära (verkligen en gnutta, mindre än 1 krm, för det är starkt), en gnutta vaniljpulver och 3/4 dl hallon. Smaka av och låt gegga ihop sig en stund! I en annan skål, blanda 3 msk keso, 2-3 msk kvarg, 1/2 msk hasselnötssmör (eller annat nötsmör) och 1 tsk kakao. Fördela båda rörorna snyggt i ett glas, och ev. toppa med något mer!!


Eftersom jag hade en äggmacka till så gjorde jag en mindre portion davosgröt, men om jag bara skulle göra davosgröten skulle jag dubbla receptet så att det blev mer "lagom" till frukost.


Ingefära är en krydda som jag gillar och brukar använda mig av den när jag lagar mat, men aldrig i frukost/mellis förrens idag. Blev supergott, kommer jag att göra igen!! Funkar säkert i de flesta yoghurt, gröt, keso, kvarg osv blandningar. Just det kom på nu att jag visst haft ingefära i en frukost innan: Ingefära/citron frukostmuffins/cupcakes med hallontopping. Har ni inte testat det receptet eller några av mina andra supergoda hälsosamma frukostmuffins man gör snabbt i micro så måste ni göra det!!!


 


 


Och idag är det lördag vilket betyder att jag har två lediga dagar framför mig :D Idag skulle jag träffa en kompis, men fick precis veta att hon gått och blivit sjuk tyvärr, så nu har jag inga planer för dagen alls, men vi får se vad jag kan hitta på :P Ha en fin lördag!!


Av Sofie - 18 januari 2013 17:01


 


Dagens frukost innan morgongym (därav kommer frukostinlägget upp först nu):

x Microbakad gröt med äpple och kanel toppat med en mini klick kvarg, blåbär och hasselnötssmör


Den ugnsbakade gröten har gått och blivit en favorit de senaste veckorna och som ni har sett har jag gjort flera olika varianter. Dock tar det ju tid med att sätta på ugnen och låta gröten bakas i ugnen, särskilt på vardagsmorgonar. Men så såg jag att Linnea testat att göra grädda gröten i micron istället, då går det på bara drygt 2 min. Smart va? Att jag inte tänkte på det, jag brukar ju ofta laga saker i micron. Förresten, jag har skapat en ny kategori nu på bloggen som heter Micromat så hittar ni alla snabba microrecept där. Och här kommer receptet på dagens frukost (det är det vanliga ugnsbakad gröt receptet jag använder men med en ny smaksättning):


Microbakad gröt med rivet äpple och kanel (1 person)


1 dl vanliga havregryn

1 tsk bakpulver

1 grovrivet äpple

2 tsk kanel

1/3-1/2 mosad banan (inget måste, men blir lite sötare med)

1 ägg

3 msk kvarg/kesella/turkisk yoghurt


1. Blanda alla torra ingredienser. Mosa i bananen. Rör i ägg och kvarg/kesella/turkisk yoghurt.

2. Lägg i en microsäker form/skål. Micra på högsta effekt i 2-3 min.

3. Toppa med vad du vill!!


Självklart kan man om man vill göra gröten i ugnen också, sätt in den då på 225 grader i ca 10-15 min!

Och alla mina tidigare ugnsbakade grötrecept borde fungera utmärkt att göra i micron med, recepten finner ni här, och sen är det bara att micra i 2-3 min istället för att sätta in i ugnen som det står i recepten:

Ugnsbakad pepparkaksgröt, Ugnsbakad ballerinagröt, Ugnsbakad kakao/jordnötsgröt, Ugnsbakad blåbär/apelsin/kryddgröt, Ugnsbakad hallon/kardemummagröt


    


Har ni testat att göra ugnsbakad eller microbakad gröt än? :D


Av Sofie - 17 januari 2013 20:36


 


Jag kände för vegetariskt, så idag blev vegetariska biffar till middag med stekt halloumi, broccoli och bladspenat. Mums fillibabba! De blev goda men de hade lite svårt att hålla ihop, men med ett ägg eller två i nästa gång blir det säkert bättre (och om ni testar ha det). Vi hade biffarna som "huvudsak" i middagen, men de fungerar ju lika bra att ha till själva "huvudrätten", halvera bara då hela receptet.


Vegetariska biffar med linser, kikärtor, majs, paprika och kryddor (6 personer)


2 dl okokta röda linser

4 dl vatten

1 tsk salt

1 föpackning kokta kikärtor (ca 380 g)

1 röd paprika

1 liten burk majs (ca 150 g)

2 morötter

1 1/2 msk basilika

1-1 1/2 msk timjan

1/2 dl tomatpure

1 1/2 dl valfritt mjöl (jag tog sojamjöl)

ev. 1-2 ägg (tror att de håller ihop bättre då)


1. Skölj linserna, koka med vatten och salt i ca 10-15 min (tills allt vatten kokat bort).

2. Skölj kikärtorna. Skär paprika i mindre bitar. Skölj majs. Mixa samman med en stavmixer kikärtor, paprika och majs i en bunke. Men mixa inte helt slätt, det är gott med tuggmotstånd.

3. Skala och finriv morötterna. Blanda ner morötter, basilika, timjan, tomatpure, mjöl och ev. ägg i bunken. När linserna kokat klart, rör med dem med. Smaka av smeten med kryddorna.

4. Sätt på ett par stekpannor med olja/smör i. När de är varma, klicka i klickar med smeten i stekpannorna. Stek så att de får fin färg, vänd försiktigt, stek andra sidan och låt dem bli genomvarma.

5. Om man gör en hel sats blir det ganska många och det går inte att steka alla samtidigt, så när du är klar med en "omgång" i stekpannan, lägg över i en form och sätt in i ugnen på låg värme (ca 100 grader) tills resten är klara!!


 


 


Annars kan jag starkt rekommendera dessa veggobiffar med :D


Av Sofie - 16 januari 2013 12:00


 


Är ni sugna på något "chokladigt" där delar av innehållet flyter ut som en chokladfondant? Något som smakar väldigt gott samtidigt som det går fort att göra och bara innehåller bra saker? Då ska ni testa detta. Jag fann receptet på någon australienskas instagram (kul att det kan via en sådan app sprida sig runt om i världen):


Nyttigare mini kladdkaka/chokladfondant (1 st)


1 ägg (kanske funkar med 2 äggvitor också??)

1 msk kakao

2 1/2 tsk kokosmjöl

1 msk stevia (eller ungefär samma mängd honung eller agave, smaka av så att det blir tillräckligt sött)

1/2 tsk bakpulver

1 krm vaniljpulver

2 msk vatten


1. Elvispa ägget så att det blir ganska "fluffigt" (ca 3-5 min).

2. Rör försiktigt i kakao, kokosmjöl, stevia, bakpulver och vaniljpulver. Smaka av med kakao så att det är lagom "chokladigt" och med stevia/annan sötning så att det blir lagom "sött".

3. Rör i vatten.

4. Lägg i en liten microsäker skål och micra på högsta effekt i 50-60 sek! Klart, sedan kan du toppa med vad du vill!!


Mellanmål, fika, kvällsmål eller efterrätt... Toppa med frukt, bär, kokosgrädde, nötter, kokosflingor, kvarg, kesokvarg, frön, kakaonibs...


Svårt att få en bra bild på hur det "rinner ut" men här var det bästa försöket (och sedan rinner det mer när man tar en bit med skeden):

 


  Jag hade banan, blåbär och hallon på min!


Och ja jag tror att man måste använda sig av kokosmjöl i detta recept eftersom kokosmjöl suger åt sig vätska ganska mycket mer än andra mjöl (vet att den frågan kommer att komma hehe). Kokosmjöl finns nuförtiden att köpa i många mataffärer (iallafall de större), annars finner ni det på hälsokosten eller att beställa hem på nätet. Annars mitt vanliga tips om ni bor i Stockholm: Gryningen på Söder!!


Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards