Sofies Wellness

Alla inlägg under januari 2013

Av Sofie - 28 januari 2013 16:02


 


Blev extremt sugen på wrap, så jag letade rätt på mitt hemmagjorda wraprecept till lunch och gjorde en smarrig fyllning till. Hur gott som helst!!


Här kommer wrapreceptet igen för er som har missat det, och receptet på den kikärtsröra jag gjorde idag:


Hemmagjord Wrap (1 st, 1 person)


2 äggvitor

2 1/2 msk valfritt mjöl (t.ex. dinkelfullkornsmjöl, havremjöl, mandelmjöl, sojamjöl)

1 krm salt

olivolja


1. Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum. Rör i mjöl och salt.

2. Olja ett bakplåtspapper och lägg på en bakplåt. Bre smeten på det oljade bakplåtspappret till en rund cirkel.

3. Grädda i ugnen ca 5-6 min på 200 grader.

4. Fyll med valfri fyllning och vira in i aluminiumfolie!


Sedan kan du fylla din wrap med vad som helst. En massa grönsaker, kanske någon proteinkälla (som t.ex lax, linser, tonfisk, kyckling, quorn) och det är gott med någon krämig röra eller sås. Se kikärtsröran nedan:


Kikärtsröra med apelsin och tahini (lagom till att fylla 1 wrap)

1 1/2 dl sköljda kokta kikärter

2 msk apelsinsaft





2 tsk tahini (sesampasta, kan man göra själv (googla recept) eller köpa färdig i de flesta mataffärer)





1. Bara att mixa ihop allt med en stavmixer. Smaka av och bre över wrapen när den är klar!


Sedan fyllde jag även min wrap med: Riven morot, riven squash, ruccola och rödbet/nöt/fetaoströran jag gjorde igår (som blev över)!!


Mina tidigare fyllningar i samma wrap: Avokado/fetaoströra med linser och tomat, Annan variant kikärtsröra med grönsaker


Som sagt, wrapen kan fyllas i stort sett med vad som helst som man tycker är gott. T.ex kan man använda den som tacobröd :D


 

  

 


          


Vad tycker ni är gott att fylla wraps med? :D


Av Sofie - 28 januari 2013 10:25


 


Dagens frukost:

x Stekt gröt med smak av äpple/kanel med apelsin/kakaoröra, gojibär och kokoschips


Stekt gröt med smak av äpple/kanel med apelsin/kakaoröra (1 person): Koka gröt som vanligt på 1 dl fiberhavregryn/havregryn och drygt 2 dl vatten. Koka även med 1 grovrivet äpple och 1 tsk kanel. När gröten är klar rör i 1 äggvita. Lägg i en burk och förvara i kylskåpet under natten. På morgonen tar du ut gröten, och skär den i mindre bitar. Sedan steker du bitarna med olja/smör i en stekpanna så att de får fin och lite krispig yta. Toppa med vad du vill, men jag gjorde en jättegod sås på kvarg, keso, apelsinsaft och kakao (som även passar till annat än stekt gröt)!!


Det var evigheter sedan jag senast åt stekt gröt. Men jag blev sugen på det igår kväll, så jag kokade då gröt att steka till frukost idag. Har ni inte testat borde ni göra det! Det blir fortfarande "geggigt och grötigt" men grötbitarna blir lite krispiga på ytan. Självklart man kan byta ut äpplet och kanelen som jag hade i min gröt mot vad som helst eller bara helt vanlig plain gröt.


Har ni testat stekt gröt? :D


    


Måndag. Jag har studiedag från skolan. Skönt! Fast den här helgen har varit sådär. Jag har inte varit sjuk, men haft något i kroppen som inte vill bryta ut. Kroppen är pigg och glad, men huvudet hänger inte riktigt med. Huvudet är trött även fast att jag sovit mer än jag brukar under helgen. Så jag har knappt tagit mig ut under helgen förutom ett biobesök. Jag har vilat, kollat på film, läst, spelat onödiga spel på mobilen och pluggat en del. Kroppen har rört sig nada. Idag känns det väl lite bättre. Men frågan är om jag verkligen har något i kroppen och borde vila ännu mer, eller om jag bara lider av någon form av vintertrötthet och det vore bättre att komma ut och röra sig vilket gör mig piggare? Aja det är mitt dilemma. Det får nog bli att dega hemma och sen ikväll har jag planer med en kompis och då kanske jag kommer ut lite. Hur är det med er? :) Såg att jag hade nytt läsarrekord igår, över 2000 unika personer som hade varit här inne och kikat under gårdagen, det är ju helt sjukt. Jag känner att jag måste göra någon form av "Vilka är ni?" inlägg så att jag får veta lite mer vilka ni är :D


Ha en fin måndag!!!


Av Sofie - 27 januari 2013 20:23


 


Jag gjorde en helt underbar rätt till middag. Supergod och fylld av nyttigheter:


Lax med rödbet/nöt/fetaosttäcke med squash/svamp quinoa (3 personer)


3 tinade laxfiléer

salt o peppar

2 rödbetor

1/4 dl cashewnötter (eller solroskärnor)

1/4 dl solroskärnor (eller cashewnötter)

3/4 dl smulad fetaost

1/2-1 tsk basilika

1 liten vitlöksklyfta

1/4 dl vatten


1-1 1/2 dl quinoa

2-3 dl vatten

1/2 squash

4 champinjoner

saften ur 1/2 citron

salt o peppar


1. Lägg lax i en ugnssäker form. Salta och peppra.

2. Skala och skär rödbetor i mindre bitar (lättare att mixa då). Mixa samman rödbetor, cashewnötter/solroskärnor, fetaost, basilika, vitlök och vatten. Smaka av!

3. Fördela rödbetsröran över laxbitarna. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 20 min eller tills laxen är genomgjord.

4. Skölj quinoa. Koka ihop med vatten tills allt vatten dunstat bort (ca 15 min).

5. Grovriv squash och skär champinjoner i mindre bitar. När quinoan nästan kokat klart, rör i squash och champinjoner. Häll över citronsaft och salta/peppra.

6. Servera laxen med grönsaks/svampquinoan!!


Självklart kan man bara göra laxen och servera något annat till, eller servera grönsaks/svamp quinoan med något annat. Eller byta ut squashen och champinjonerna mot andra grönsaker/svampar, de flesta grönsaker är jättegoda att ha med i quinoa/matvete/bulgur/ris, ett supertips bara. Rödbetsröran kan man använda till annat än lax, jag gjorde dubbelsats av den.


 


 


            


Mer bilder för den som är intresserad :)  


Av Sofie - 27 januari 2013 13:46


Ett inlägg under "Ni sätter rubriken". Här har jag försökt välja ut 5 enkla, billiga och nyttiga måltider:


- Tonfiskbiffar med tomat, timjan och basilika


- Kyckling i ugn med rotfrukter


- Hemmagjord wrap med kikärtröra


- Tonfiskgryta


- Limekassler med grönsaksbulgur



Ärligt talat är jag inte så bra på det här med billig mat. Men vänta bara några år tills jag blir en fattig student som lever på studiebidrag, då kommer det nog bli mer fokus på billig mat här (om jag bloggar fortfarande) ;) Annars kan jag starkt rekommendera Sallys matblogg som heter Skippa Nudlarna, där bloggar hon om billig, god och nyttig mat. I alla recept står det hur mycket en portion kostar (och ofta är det kring 10 kr). Har ni inte kikat in där tycker jag att ni ska göra det, hon har även gett ut en egen kokbok och har varit med i Tv4s Nyhetsmorgon och lagat mat ett antal gånger.


Men detta har jag lyckats lära mig om billig mat och matlagning (som samtidigt är god och nyttig):


- Billig mat är rotfrukter, tonfisk, grönsaker efter säsong, ris, pasta, ägg, fryst fisk, krossade tomater, linser, bönor, fläskkött...


- Satsa på att köpa hem en massa kryddor. Då kan du laga enkla och billiga rätter med råvarorna ovan, men variera dem med olika kryddor. Var inte rädda för att krydda mycket och experimentera med nya kryddor.


- Ha med matlådor till lunch istället för att köpa mat på restaurang för närmare 100 kr per måltid. Det kan man tjäna några 1000 kr på varje månad. Storkok på söndagar, eller gör alltid dubbelt med mat till middag som du kan ha med till lunch dagen efter.


- Baka ditt eget bröd. Detta är mitt favoritbrödrecept!


- Köp i storpack och frys ner det du inte behöver.


- Köper du ofta kaffe? Brygg eget och ta med i en egen mindre termos.


- Kolla upp vad som det är extrapris på i din mataffär varje vecka och anpassa dina måltider efter det.


- Omelett är billig mat och går att variera på en massa olika sätt


Har ni några fler tips på billigare rätter eller tips för en billig matlivsstil? Kommentera gärna :D


Av Sofie - 27 januari 2013 13:32



Jag och mamma köpte ju hem dessa soppor. Och nu har jag smakat dem, och tänkte berätta lite mer som jag lovade :D


Det är ett företag som heter Spoons som säljer dem. Det finns fyra olika: Grön ärtsoppa, Rödbetssoppa, Butternutsoppa och Tomatsoppa. Jag har smakat de två först nämnda. Det som är bra med dessa soppor är att de är helt rena, dvs de innehåller främst grönsaker tillsammans med kryddor, lite potatis (och den gröna en skvätt grädde) och inga som helst tillsatser. Och som det står på burken, i en burk får du dig ca 3-4 av dina 5 gröna (grönsaker alltså) för dagen. Så det är ju perfekt för dem som inte äter så mycket grönsaker och frukt under resten av dagen.


Av de jag smakade tyckte jag att den gröna var godast, även om rödbetssoppan också var god. Jag tyckte om att de inte var helt släta utan att det var lite att bita i.


Nu köpte vi hem dem och åt hemma. Men meningen med dem tror jag är att sälja på stan, så att människor kan köpa det till lunch som ett hälsosamt alternativ. Jag har sett dessa på ICA och jag tror även på Pressbyrån.


 



Att bara äta soppan räcker inte som en hel måltid. Man måste ha något till/i (tycker jag). I rödbetssoppan hade jag rester i form av stekt lax och fetaost i, och till detta en skiva hembakt bröd som jag hade smält ost på (värme i micron) och örtkrydda! Till ärtsoppan hade jag ett kokt ägg och röd paprika (var inte så hungrig då). Om man nu inte är hemma och köper denna soppa till lunch, kan man ju soppa en burk med nötter eller ett par ägg för att kompletera med protein och fett, det finns ju lite överallt nuförtiden.


Har ni testat dessa soppor? Vad tyckte ni? Själv skulle jag gärna testa de andra två andra smakerna med! :D

Av Sofie - 26 januari 2013 13:30


 


Med den här chokladbollröran kan man göra mycket. Jag gjorde en liknande mindre sats att ha som nyttigare kvällsfika häromdagen. Tänkte bjuda nu på receptet på en lördag eftersom jag vet att många är då ute efter tips på nyttigare sötsaker att ha som fika, godis eller snacks på kvällen.


Mini chokladbollar (6 st)


1-2 msk havregryn

2-3 msk kvarg eller turkisk yoghurt

1 msk kokosflingor

2-3 tsk kakao

ev. en skvätt kaffe eller en nypa kaffepulver

ev. lite vaniljpulver

valfri sötning (mosad banan/stevia/honung/agave)

ev. kokosflingor/gojibär/kakaonibs/hackade mörk choklad att toppa/rulla i


1. Blanda ihop havregryn, kvarg/yoghurt, kokosflingor och kakao. Ha ev. i lite kaffe eller kaffepulver och vaniljpulver.

2. Smaka av med sötning.

3. Rulla till ca 6 st minibollar. Om du vill kan du rulla dem i eller toppa det hela med kokosflingor, gojibär, kakaonibs eller hackad mörk choklad.

4. Ät och njut direkt eller låt dem stå ett tag i kylen och bli fastare!!


 


Annars om man är sugen på något chokladigt och som kommer i "bollform" skulle jag starkt rekommendera dessa chokladbollar, de grundar sig på nötter, mörk choklad och dadlar istället :D


Av Sofie - 26 januari 2013 10:23


 


Dagens frukost:

x Microbakad hallon/kardemummagröt med en äppleröra (på raw äpplemos+kvarg+vaniljpulver) och kokoschips


Denna smaksättning på gröt har jag gjort innan, ni finner receptet HÄÄÄR. Enda skillnaden idag var bara att jag hade den nästan 4 min i micron istället för ugnen och så hade jag en annan topping. Haha ni kanske tröttnar på att jag lägger upp så mycket ugnsbakade gröter, men just nu har jag en period då det är min favoritfrukost och då är det det som jag äter och ni får ta del av :D


Här är tidigare ugnsbakade/microbakade gröter med samma grundrecept:

Ugnsbakad pepparkaksgröt, Ugnsbakad ballerinagröt, Ugnsbakad kakao/jordnötsgröt, Ugnsbakad blåbär/apelsin/kryddgrötMicrobakad gröt med rivet äpple och kanel

Alla dessa kan bakas genom att sätta in dem på 225 grader i ca 10-15 min! Eller micra i 2-4 min på högsta effekt istället för ugnen (vare sig vad det står i receptet)


 


Igår kände jag mig inte 100 % bra, jag var inte sjuk men jag kände att det var något i kroppen så jag tog det lugnt. Idag känns det bättre, men ska iallafall fortsätta vila ifrån planerad träning. Men träffa några kompisar för bio blir iallafall av som planerat, vi ska se Les Miserables :D

Av Sofie - 25 januari 2013 09:43


 


Dagens frukost:

x Kokospannkakor med mango, hallon och blåbär


Kokospannkakor (1 person)


2/3 dl kokosmjöl

1 tsk bakpulver

1 mosad banan

2 ägg

2 dl valfri mjölk (sojamjölk, vanlig mjölk eller mandelmjölk)


1. Blanda ihop kokosmjöl och bakpulver först. Mosa i bananen och rör i resten. Rör (eller mixa) så att smeten blir klumpfri.

2. Stek till ca 6 st pannkakor på medelhögvärme!!


       Bra frukost, lunch, middag, mellis... De godaste pannkakorna jag har ätit på länge, jag älskar kokossmaken. Om ni har kokosmjöl måste ni testa detta. Kokosmjöl finns nuförtiden att köpa i många mataffärer (iallafall de större), annars finner ni det på hälsokosten eller att beställa hem på nätet. Annars mitt vanliga tips om ni bor i Stockholm: Gryningen på Söder!! Receptet på dessa pannkakor kommer ursprungligen från @raindances på instagram :D


 


Idag har jag fått sova ut lite, även om jag ändå vaknade av mig själv strax efter halv 8. Skönt efter fyra tidiga morgonar i rad med antingen morgonträning eller åka direkt till skolan. Idag har jag bara en endast lilla lektion på eftermiddagen, och sen är jag ledig helt på måndag också. Lååååånghelg :D Gillas starkt!!


Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards