Sofie
5 juli 2013 19:38
Den här frågan får jag ofta då jag micrar mycket av min mat eftersom att det går så mycket snabbare.
Enligt Livsmedelsverket finns det inga studier som säger att uppvärmning i micro skulle påverka näringsämnena mer negativt än uppvärmning på vanligt sätt, snarare tvärtom. Citat från Livsmedelsverket "När man lagar mat i mikrovågsugnen kokas vattnet i maten. Det finns flera studier som undersökt vad som händer vid matlagning i mikrovågsugn. I de flesta fall visar de endast små förändringar. Dessa är vanligtvis mindre än de som uppkommer vid vanlig kokning och stekning. Om man däremot upphettar längre och intensivare än vad man normalt gör blir det en del förluster av näringsämnen." Men denna förlust av näringsämnen om man upphetar för länge/för intensivt kan lika väl ske om du kokar eller steker.
Men en sak jag tycker man ska vara supernoga med är att ALDRIG micra något som innehåller plast (plastskål, plastmatlåda, plastsked, plastkopp, plastfolie...). I plast finns det så mycket farliga kemikalier och när den upphettas åker det rakt in i maten som sedan åker först klass in i kroppen. Helst tror jag att man ska använda så lite plast som möjligt, men det är ju oundvikligt, men att ta bort det helt vid micro/annan uppvärmning är ett jättebra och viktigt första steg.