Sofies Wellness

Alla inlägg den 20 mars 2012

Av Sofie - 20 mars 2012 20:49


   

Dagens middag: Köttfärslimpa, couscous, avokadosallad och morotsbitar


Förra veckan lade Ellen upp ett recept på sin blogg som lät jättegott, så jag testade det ikväll. Det får verkligen en stor tumme upp. Det var jättegott och krämigt! När jag gjorde det ändrade jag lite, blandade i färsk oregano (kvar från lammrätten i lördags), bytte ut svarta oliver mot gröna, mer köttfärs och fetare mjölk än minimjölken hon använde i sin köttfärslimpa. Så här gjorde jag:


Köttfärslimpa med touch från Medelhavet (4 personer)


1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

7 soltorkade tomater

15 gröna oliver

1 morot

ca 500 g köttfärs

1 dl mjölk

2 msk kesella/kvarg

2 msk fiberhusk (finns på glutenavdelningen)

1/2 tsk salt

några varv med pepparkvarnen

lite färsk oregano som fanns hemma (torkad fungerar säkert också, eller ingen oregano alls)

 

 1. Finhacka löken. Pressa vitlöken. Skär soltorkade tomater i mindre bitar och halver oliverna. Skala och finriv moroten.

2. Blanda allt som nämns i punkt 1 med färs, mjölk, kesella, fiberhusk, salt, peppar och ev. oregano (eller om man föredrar någon annan krydda).

3. Forma till en limpa, och lägg antingen på en plåt med bakplåtspapper, i en avlång bakform eller som jag i en smord ugnsform.

4. Ha inne i ugnen på 175 g i ca 35-40 min! Ta ut och skär i mitten och kolla om den är genomstekt.


 

Avokadosalladen bestod av: Två tärnade avokados med citronsaft, solrosfrön och en gnutta salt, MUMS!



Av Sofie - 20 mars 2012 16:40


   


Ni har sett olika varianter av kesellaglass här på bloggen tidigare. Idag gjorde jag den såhär:


Mixa 2 dl kesella/kvarg, 1 1/2 dl fryst tärnad mango, 1/2 dl frysta hallon, 1/2-1 banan, pressad saft från 1/2 apelsin och kanel efter smak! Mums, jag toppade även med lite kokosflingor :) Om man vill ha den ännu mer glassliknande, låt den stå inne 1 timme i frysen


Grunden är väl lika mycket kesella som frysta bär/frukt, sedan kan man variera lite som man vill varje gång. Men banan ger en härlig krämighet och lite sötma, apelsin ger också sötma och härlig smaka och det blir även lättare att mixa allt det frysta med något i vätskeform... Om man vill ha mer sorbetliknande glass kan man strunta i kesellan och istället tillsätta en liten skvätt yoghurt bara!


Jag måste även berätta om mitt härliga träningspass efter skolan. Jag har inte tränat alls på 2 veckor (förutom skidor en dag) eftersom jag har gått och fått en riktig förkylning. Under dagen har jag knappast snytit mig eller hostat, så jag tänkte att idag var det kanske dags för ett ta-det-väldigt-lungt-första-träningspass-och-känna-vad-kroppen-klarar-av. Sagt och gjort. På med träningkläder, bra musik i lurarna, ut i naturen, bara kör lungt och känna vad kroppen orkar. Jag joggade lungt och när det blev ganska jobbigt (i vanliga fall hade jag pressat mig själv att fortsätta) gick jag en bit, och sedan varvade jag så hela tiden. Jag körde lite spurter i korta men branta backar. Armhävningar, plankan och vanliga lunges på en gräsmatta. Jump squats, plankan och armhävningar på en annan. Överraskade mig själv med att köra 15 st armhävningar på tårna bara sådär, trodde knappast att jag skulle klara ett par st (då jag typ har klarat 15-20 st som max innan jag fick denna dumma förkylning). Jag hittade även ett vackert tempel som jag körde situps i. Allt i ett lugnt tempo och jag slutade i tid så att jag inte pressade mig själv till max. Det hela slutade på 55 min och 6 km, men då gick jag en hel del och stannade lite här och var körde styrka. Hem kom en ganska trött men endorfinfylld och glad Sofie med röda kinder som längtar till nästa träningspass. Ska dock försöka ta det ganska lugnt denna vecka med, då jag inte är 100 % frisk.


Apropå det här med löpning. Är det en träningsform ni tränar? Ska ni springa något lopp i vår/sommar? Jag tänkte anmäla mig till vårruset här i Stockholm. Och till dess vill jag börja löpträna mer seriöst så att jag orkar springa snabbare. Jag har hört att intervaller och backträning ska vara väldigt bra, men det är inget jag är särskilt kunnig om. Har ni några bra tips och upplägg på det? Kommentera eller maila mig på foodandhealthinmyway@yahoo.se så vore jag jätte tacksam! :D


 

Till alla ni som löptränar kan jag tipsa om appen Runkeeper som mäter tid, sträcka och min/km.


Här har ni även tre grymma löplåtar (eller till annan träning): Se här, här och här (varav de två första är remixer av en massa olika hitslåtar)


Nu ska jag hitta på något vettigt att göra!


Av Sofie - 20 mars 2012 07:43


 


x Bollnäsfil med jordgubb/limesås (mixa några tinade jordgubbar med limesaft), pumpakärnor, smulade finn crisp, smulade riskakor, tärnat äpple, gojibär och kakaonibs


Jag testade bollnäsfil för första gången idag. Smakade precis som vanlig fil enligt mig, skillnaden är väl bara att den kommer från Bollnäs. Någon som vet mer om filen?

Till detta serverades världens största topping med en massa goda saker. Jordgubb/limesåsen var underbar, och jättelätt att göra. Testa!


Tisdag betyder ny dag, med nya möjligheter och kanske kan denna dag reda ut en del problem...


   


Let´s face the day! :D


Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Skapa flashcards