Sofies Wellness

Alla inlägg under april 2013

Av Sofie - 16 april 2013 14:30


    


PanelSök har gjort en intervju med mig där jag berättar om bloggen, lite om mig själv och hur man blir en framgångsrik bloggare. Jag bjuder även på ett recept och ger mina 5 bästa tips till personer som vill starta en egen blogg. Kika in här för att läsa intervjun!


 

Av Sofie - 16 april 2013 07:35


 


Dagens frukost:

x Knäcke med mosad avokado, lite citronsaft från en överbliven citron (vi sparar alltid "öppnade" citroner till saften helt är slut eller de börjar mögla), oregano och salt

x Knäcke med keso, kokt ägg och örtsalt

x Naturell yoghurt blandat med keso toppat med pepparkakskrydda, kiwi, gojibär och paulúns granola


Idag laddar jag med en stor och härlig frukost, ja som vanligt typ haha. Men idag så är det välbehövligt för det kommer bli en lång dag. Börjar skolan tidigt, slutar dock ganska tidigt men då måste jag hem och plugga, sen ska jag jobba några timmar för att sedan komma hem och plugga det som är kvar innan det är dags att sova igen.


Blogga kommer jag inte att hinna idag men kika in här senare om ni vill läsa en intervju med mig som jag har fixat en länk till i ett tidsinställt inlägg :D 


 

Av Sofie - 15 april 2013 08:57


 


Till frukost idag fick det bli en lyxig bägare med flera olika lager. Supergott!


Hallon/kaffeyoghurt: Blanda ihop 1 dl hallon (som kokat i 1 min pga misstankar av hepatit i frysta bär), 1 1/2 dl naturell yoghurt och 1 msk kokat kaffe.


Hasselnötsmörskesokvarg: Blanda ihop 1/2 dl keso, 1/2 dl kvarg och 1 msk hasselnötsmör (eller annat nötsmör).


För den lyxigare bägare (1 person): Häll i ett stort glas halva hallon/kaffeyoghurten, 1/2 dl valfri granola/müsli/gryn, halva hasselnötsmörskesokvargen, resten av hallon/kaffeyoghurten, 1/2 dl valfri granola/müsli/gryn, resten av hasselnötsmörskesokvargen och slutligen lite granola/müsli/gryn på toppen!


Paulúns müsli älskar jag, den har vi alltid hemma. Men för flera månader har han även börjat sälja en nyttigare granola. Den har jag velat pröva hur länge som helst, men den säljs inte i så många mataffärer och i de som den gör det har den oftast varit slut. Igår lyckades pappa iallafall komma över att paket när han var och storhandlade. Och som jag misstänkte var den jättegod. Rekommenderas! Finns två andra varianter av granolan som jag också vill pröva.


Idag är det måndag och jag har studiedag. Men jag ska faktiskt provjobba. Både kul och spännande, och så lite nervöst såklart. Men det kommer nog gå jättebra :D  


 

Av Sofie - 14 april 2013 21:48


Det här med "fröken duktig" är något som jag länge velat ta upp och skriva om. Jag har själv länge lidit av det, men för något halvår sedan kom jag till insikt med det och började förändra mitt beteende. Nu lyder jag inte under "fröken duktig" men jag kan ändå ibland komma på mig själv att få tillbaka vissa inslag av henne. Mer än så vill sig inte skriva på bloggen, men jag jobbar på det.


Men jag tycker det är ett väldigt viktigt ämne att prata om, särskilt bland unga tjejer där prestationskraven ofta är så himla höga på sig själva. En viktig del är det här med användningen av ordet DUKTIG. När man gör många bra saker får man ofta mycket positiv respons i form av kommentarer som "vad du duktig du är". Visst kan det vara härligt, peppande och bra att höra det ibland. Men det kan lätt leda till ett beroende, särskilt som ung tror jag när självkänslan ofta är sisådär, som gör att man ständigt måste prestera för att få höra att man är "duktig" och att man "duger". Att ständigt känna den där pressen att man "måste" leder lätt till att man gör saker som man egentligen inte vill eller hinner men man gör det iallafall bara för att höra orden "vad duktig du är" eller så gör man det inte och känner sig misslyckad. Så istället för att bara säga snälla saker till varandra när vi har gjort något, borde vi börja berömma varandra mer för att vi är fina människor precis som vi är!


Det jag vill få fram är att det gäller att inse sitt eget värde. Att man duger precis som man är utan att ha presterat ett dugg. Kom ihåg NI är fina precis som ni är :D


Förövrigt kan jag meddela att jag har en massa tankar på inlägg liknande detta om inre hälsa och välmående som jag vill skriva och dela med mig av. Men som vanligt är det tiden som gör att jag inte hinner skriva dem :P Men kanske kan söndagstankar bli ett nytt begrepp på bloggen då jag tar upp något som jag tycker är viktigt inom inre hälsa?

Av Sofie - 14 april 2013 10:43


 


Dagens frukost:

x Ugnsbakad äpple/morot/kanel/ingefära/citron  gröt toppat med vaniljkesokvarg och gojibär


Kommer ni ihåg den gröt jag gjorde för ett tag sedan som blev den godaste gröten jag någonsin ätit? Här är den igen men i ugnsbakad version. Supergott, dessa smaker går verkligen underbart ihop! Smarta jag glömde dock att ha i citronsaft idag, men det fungerade alldeles utmärkt att bara pressa det över den färdiga gröten (och efter bilderna till bloggen var tagna).


Ugnsbakad äpple/morot/kanel/ingefära/citron gröt (1 person)


1 dl havregryn

1/2 tsk bakpulver

1 dl grovrivet äpple (ca 1/2 äpple)

3/4 dl finrivna morötter

2 tsk kanel

1/2 tsk torkad ingefära

1 ägg

1/2 mosad banan

2 msk mjölk eller kvarg (jag tog hälften av båda)

citronsaft


1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Blanda alla ingredienser utom citronsaft. Smaka av med kryddorna.

4. Lägg gröten i en ugnsäker form/skål. Sätt in i ugnen i ca 10-15 min.

5. Ta ut och häll citronsaft efter smak över hela. Toppa sedan med vad du vill!


Se tidigare ugnsbakade/microbakade gröter här:

Ugnsbakad pepparkaksgröt, Ugnsbakad ballerinagröt, Ugnsbakad kakao/jordnötsgröt, Ugnsbakad päron/vaniljgröt, Ugnsbakad blåbär/apelsin/kryddgröt, Microbakad gröt med rivet äpple och kanel, Microbakad apelsin/kakao/kaffegröt, Ugnsbakad kryddig gröt med mango/kokoskräm, Ugnsbakad hallon/kardemummagröt


 


Trevlig söndag på er :D

Av Sofie - 13 april 2013 15:44


På bloggar jag läser har det i veckan cirkulerat runt länkkärlek mellan bloggar med start av Sofy. Man ska helt enkelt lista sina 5 favoritbloggar som man tycker inspirerar en själv mest. Gör det ni med om ni har en blogg!



Jag måste ju säga att det var riktigt svårt at välja bara 5 stycken. Om ni kikar längre ner på bloggen till höger så finns det redan en lång lista med bra bloggar. Men här har jag valt ut 5 favoriter utan inbördesordning:


Emma - En tjej med stor passion hälsa. Hon jobbar som personlig tränare och bjuder dagligen på fina recept och bilder på all god mat hon äter. Jag har även träffat Emma och hon är en supertrevlig tjej med fötterna på jorden.


PT-Fia - Detta var nog första hälsobloggen jag började läsa när jag fick upp intresset för hälsa. Och jag är så glad att jag kom in på denna blogg som fokuserar på balans, långsiktighet, träna det man tycker är kul, att må bra på in- och utsidan, roliga utmaningar, nyttiga men goooda recept och inte kalorier, dieter och oroa sig för vikten.


Livia - Skrivs av en tjej i samma ålder som mig. Även hon har ett stort intresse för mat/hälsa/träning och på sin blogg delar hon med sig av en massa smarriga och hälsosamma recept. Hennes och min blogg är ganska lika.


Annie - Inspiration är det man får när man går in på hennes blogg. Hon älskar att exprimentera i köket och av henne har jag funnit en massa inspiration till annorlunda recept. Alla hennes inlägg med smarta tankar om hälsa, mat och ja livet är alltid så bra skrivna. Sedan kan man inte bli allt annat än peppad när hon berättar om alla sina grymma gympass.


Linn - Jag vet ärligt talat inte varför jag har fastnat för denna blogg men jag har läst den i flera år. Jag tror det är sättet bloggen är skriven på och att även om mitt liv ser helt annorlunda ut än Linns så kan jag känna igen mig i det hon skriver. Bloggen tar upp en del om träning och mat men även en massa annat, en livsstilsblogg kanske man skulle kunna kalla den för!


Foodporn - En underbar matblogg skriven av 4 tjejkompisar som älskar att laga mat. Eftersom de är 4 st så uppdateras den väldigt ofta med olika recept på frukost, mellanmål, middagar, luncher, bakelser, bröd, nyttigt gottis och allt annat som man kan tänka sig i matväg...


Okej det där blev visst 6 st. Men nej jag kan faktiskt inte välja bort någon av dem :P Vilka bloggar inspireras ni av?

Av Sofie - 13 april 2013 13:36


 


I Barcelona åt vi en massa ute på restaurang. På ett av ställena vi åt på serverade de underbar wok. Man fick konstruera sin egen wok genom att välja till egna ingredienser, och den jag åt var jättegod. Så idag till lunch försökte jag göra en likadan. Och jag lyckades väldigt bra med att härma, det blev supergott! Istället för nudlar/ris så hade de som grund vitkål , alger och andra mer vanliga grönsaker. Jag köpte faktiskt hem ett paket alger från deras matbutik, men när jag skulle laga nu så såg jag att det skulle ligga i blöt en timme. Till dagens lunch fick det då bli bladspenat istället för alger. Supergott iallafall. Vitkål är en grönsak jag nästan aldrig har lagat med innan, men den var grym att ha som grund i wok, liknande kommer jag att göra igen.


Het kycklingwok med vitkål, tomat och kokosmjölk (2 personer)


2 mindre kycklingfiléer eller 1 stor

3 stora nävar fryst bladspenat (eller vanlig spenat eller alger)

4-5 dl grovhackad vitkål

1-2 morötter skurna i mindre bitar

1 stor pressad vitlöksklyfta

1 1/2 dl krossade tomater

1/2-3/4 dl kokosmjölk

1 tsk sambal oelek

salt o peppar


1. Skär kycklingen i mindre bitar. Bryn i en större stekpanna.

2. Lägg i bladspenat, vitkål och morötter och låt fräsa med ca 3-5 min. Pressa i vitlöken.

3. Häll i krossade tomater, kokosmjök och sambal oelek. Låt allt puttra ihop sig till kycklingen är genomgjord.

4. Smaka av med salt och peppar.

5. Servera i djupa skålar (precis som de gjorde på restaurangen jag var på)!


 

Av Sofie - 13 april 2013 09:45


 


Dagens frukost:

x Kryddig gojigröt med kesokvarg, banan, jordnötssmör och kakaonibs


Kryddig gojigröt (1 person): Koka gröt som vanligt på 1 dl fiberhavregryn/havregryn och 2 1/2 dl vatten. Men koka även med 2-3 msk torkade gojibär, ca 1 tsk kanel och ca 1/2 tsk malen kardemumma.


Gojibär är ett superbär som jag älskar. Torkade gojibär kan ibland vara väldigt torra och hårda och inte så smakrika. Men så fort de kommer i vätska som t.ex när man kokar gröt så sväller de upp och blir mer smakrika. Gott!


 Jag har en ganska oplanerad helg framför mig, skönt efter tidigare helger då jag har varit ute och rest och flängt runt, och sen så har det varit en massa plugg i veckorna! Igår var jag på en jättetrevlig middag med ett gäng roliga människor, men annars har jag inga direkta bestämda planer. Träning nu på förmiddagen, kanske träffa en kompis på eftermiddagen och annars bara ta dagen som den kommer. Plugg har jag hur mycket som helst, jag skulle säkert kunna sitta klistrad hela helgen och studiedagen på måndag med skolarbete, men nej lite frihet måste man ha annars fungerar det inte.


Önskar er en trevlig helg :D


 

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4
5
6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22
23
24
25
26
27 28
29 30
<<< April 2013 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards