Sofies Wellness

Alla inlägg under augusti 2012

Av Sofie - 5 augusti 2012 20:33


Träningsveckan som gått:


Måndag - Gymmet: Uppvärmning 5 min crosstrainer, bulgariska utfall med hantlar i händerna, leg extensions, sittande bröstpress, latsdrag, rodd, biceps med fria vikter, dips från bänk, oblique squats, axellyft med fria vikter åt sidan + Pluurpingutmaningen: 51 burpees, 5:06 min planka


Tisdag-Fredag - Vilodagar (sjuk)


Lördag - Pluurpingutmaningen: 52 burpees, 5:12 min planka


Söndag - Vilodag


Kommentar: Startade veckan med ett grymt gympass för hela kroppen, över en månad sedan sist. Jag trodde att jag inte alls skulle känna mig stark och klara av med samma motstånd som innan jag reste bort. Men nähä i övningarna jag gjort tidigare så kunde jag klara tyngre vikter än innan sommaren. Konstigt, de få kroppsviktsövningarna jag gjort under sommaren har då kanske varit effektiva? Och all pluurpingen? :S Så kände mig superduper stark haha under och efter passet, för att sedan känna mig som världens ynkling i en vecka när jag blev sjuk. Ligga hemma i sängen och bara känna sig svag är inte kul!

Även om jag har varit ute och gjort saker i slutet av veckan så har jag inte känt mig helt på topp för att kunna träna. På lördagen kände jag dock för att se i vilket läge kroppen var i och körde lite pluurping, 10 burpees, 1 min planka, 10 burpees osv tills jag var klar. Kändes helt okej men har ändå vilat upp mig resten av veckan, har mått bra men varit väldigt trött! Men imorgon måndag ska jag börja träna igen men LUNGT, får bli en 5 km jogg i det tempot kroppen klarar av och pluurping efter det. Även om jag kommer efter en hel del nu i löpningen och pluurpingen så får det bli så, börja långsamt med träningen igen för att sedan komma tillbaka på samma nivå som jag var innan. Känns lite bittert nu när jag tränat en hel del inför tjejmilen och så bara förstörs allt av en sjukdom. Men förhoppningvis startar jag inte på ruta 1 igen.


Förresten de oblique squatsen jag testade (har länkat till en sida där de visas hur man gör) på gymmet är grymma. Jag körde 3 set till uttmattning. Hade träningsvärk i rumpan ända till fredagen.


"Veckans vill-ta-upp-ämne":

Tänkte prata det här med träning och vara sjuk eftersom det känns ganska passande. Träna aldrig när du är sjuk! Skadar bara kroppen mer än gör nytta. Och när man sedan ska komma tillbaka till sina träningsrutiner gäller det att komma tillbaka lugnt och sansat och verkligen känna efter vad kroppen klarar av. Har du legat still i sängen en vecka så är det kanske inte det bästa att första dagen du är frisk försöka springa 15 km på rekordtid. Börja med promenader och öka sedan intensiten.


Hur har er träningsvecka sett ut? Efter att ni har varit sjuka, hur tar ni er tillbaka till träningen? :D

Av Sofie - 5 augusti 2012 09:25


 


Jag älskar verkligen det här muffins/cupcakes frukostreceptet som jag gjort ett antal gånger (se här, här och här om ni har missat). Som vanligt har jag svårt för att göra samma sak utan vill exprimentera med nya smaksättningar. Dagens fick bli en choklad/kaffe/blåbär variant:


Muffins med choklad/kaffe/blåbär (5 st små)


3/4 dl fiberhavregryn

1 ägg

1 äggvita

1 skvätt mjölk

1 1/2 msk kakao

1 1/2 tsk kaffepulver

1 mosad banan

ca 3 msk frysta blåbär


ev. topping (jag hade kesella blandat med mandelsmör och så en extra klick mandelsmör på det)


1. Blanda gryn, ägg, äggvita, mjölk, kakao, kaffepulver och banan. Lägg i muffinsformar (i papper), jag tog ganska små denna gång (har haft större förut). Tryck i några blåbär i alla.

2. Micra på högsta effekt i ca 2-3 min.

3. Ta ut och toppa med ev. topping. Ät och njut!


Som ni kanske har märkt har jag haft lite olika mängd gryn och ägg/äggvita i alla recepten. Och alla olika mängderna har fungerat jättebra. Så hur mycket man ska ha som grund beror lite på hur hungrig man är. Jag har fått några frågor om det, hur många muffins som är lagom att äta till frukost/mellanmål. Och jag svarar med det svaret man nog inte vill ha, det beror på. För det gör det ju. Hur mycket man "ska" äta vid alla måltider beror ju på hur du ätit innan, hur stor du är, hur aktiv du är, en del äter förmiddagsmellis/en del gör inte det, en del är riktiga frukostmänniskor och måste äta stor frukost... Så känn efter, det kan ju även vara olika dag för dag! :D Beror ju också på vad och hur mycket man har som topping. Men idag t.ex så åt jag 4 st ovan med topping (och så fick mamma den sista).


Dessa går ju även utmärkt till mellis/fika/dessert. Dock är de ju inte jättesöta (jag vill inte ha det till frukost), men om man ska ha dem till fika kanske man vill ha några droppar honung/liknande i varje också. Vill man ha chokladmuffins men inte gillar kaffe, skippa kaffepulvret. Samma sak med blåbären, absolut inget måste, jag tycker bara att det är gott med en liten blåbärstouch tillsammans med choklad, men gillar man inte det så är det bara att skippa eller byta ut mot andra bär!


    Innan micron (kladdiga och goda, haha någon åt av smeten...)


Av Sofie - 3 augusti 2012 20:53


 


Så min aptit har varit tillbaka idag, vilket betyder en normal middag:


Torsk i kokosmjölk med citron och morötter (4 personer)


4 frysta torskfileer (vi hade 520 g totalt)

salt

400 ml kokosmjölk

saften ur 1 citron

4-5 morötter

citronpeppar

några skivor citron att ha på


1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Salta fisken. Lägg i en ugnsäker form.

3. Häll över kokosmjölk och citronsaft.

4. Skala och skär morötterna i "kronor". Lägg i såsen.

5. Häll citronpeppar över hela och gärna även några citronskivor.

6. In i ugnen tills fisken är klar, ca 20-25 min!


Egentligen blir fisken godare om man tinar den först, men vi kom (som vanligt...) på att använda fryst fisk 1 min innan vi (eller jag snarare) skulle börja laga så då hann den ju inte tina.


  Till detta åt vi sallad och grönsaker, och så någon gryn/lins/ärt/vi-vet-inte-vad (kan inte italienska...) blandning som är köpt i Italien för evigheter sedan och har varit världens hyllvärmare som äntligen användes upp!

Av Sofie - 3 augusti 2012 12:00


   


Tänkte ta upp det här med socker, honungar och sötningsmedel. Det är ett ganska intressant ämne samtidigt som det är en djungel och råder väldigt delade meningar. Tänkte skriva lite tankar och sedan får ni gärna skriva vad ni tycker och tror! Inget är rätt eller fel :)


Att vi människor dras till saker som smakar sött. Det har vi alltid gjort i mer eller mindre grad och det är väl inget konstigt med det. Men vad ska man välja då mellan alla dessa söta saker, riktigt strösocker, sötningsmedel och sedan finns ju honungar i massa varianter?


Det finns ju vanligt strösocker som har använts jag vet inte hur länge och som nuförtiden framställs som något "dåligt" att äta. Vad är det för fel på det? Det är ju en helt naturlig ren produkt (som visserligen är kaloririk, får blodsockret att gå upp och ner och inte alls är särskilt mättande)! Men ändå varför så smutskastad? Antagligen pga överkonsumtion och att sockret smygt sig in i en massa vanliga matprodukter (som många inte ens har en tanke på att det kan finnas i) vilket har gett många ett beroende. Jag menar kollar man tillbaka några generation i tiden så åts det ju både kanelbullar, sockerkaka, sylt och saft fyllda med strösocker och vetemjöl, men de led ju inte av dessa övervikts och sockerberoende problemen som finns idag? Skillnaden är väl det stora och lättillgängliga utbudet på godis, glass och läsk och sådant som finns nu. Okej nu kom jag på sidospår det var inte detta (hur det var för längesedan jämfört med nu) jag skulle prata om haha. Vad jag tror om strösocker: ät det och baka med det men med måtta. Lider du av sockerberoende, sätt upp sockerförbud på sådär 4-6 veckor och då menar jag inte bara godis/glass/läsk utan även tillsatt socker från t.ex såser på flaska med några mg socker i, tufft och jobbigt (och folk kommer hacka på dig) men du blir av med det. Kanske värt mödan?


Sedan finns det ju då honung och det är ju också naturligt. Jag vet inte riktigt skillnaderna mellan honung och strösocker om man pratar näringsinnehåll och energimängd. Någon som vet? Vad jag vet iallafall är att jag själv tycker om att söta med honung eftersom det är gott och det känns nyttigare (fast det kanske det inte är?). När jag tog bilderna till detta inlägg (vilket var hundra år sedan) var jag inne på en megastor affär och upptäckte att här fanns det inte bara vanlig honung utan blomsterhonung, akaciahonung, klöverhonung, eukalyptushonung, lindelshonung... Hjälp vad ska man välja och är det några direkta skillnader? Och är ekologisk/fairtrade så mycket bättre än vanlig? Jag har ingen aning faktiskt. Jag har bara prövat vanlig honung. Har ni testat någon annan får ni gärna berätta.


 


Även om jag inte testat alla dess honungar så står det en flaska sweet freedom och en flaska agave i vårt skafferi här hemma (som jag har lyckats få mina stackars föräldrar att köpa hem för att testas) och båda dem är honungsliknande både till smak och utseende. Dock utlovar de på förpackningen att de ska vara bättre än honung då de har lägre gi och behövs mindre mängd för att ge samma söta effekt. Låter ju bra när man köper det, men är det egentligen en så stor skillnad eller vill de bara sälja sin produkt?


Sedan sist men inte minst har vi då sötningsmedel. Vid nämning av ordet får jag negativa tankar. Antagligen för att mina föräldrar brukar säga att ska man äta sött så ska man äta sött på riktigt och inget kemiskt. Håller med dem, så jag har faktiskt inte stoppat ett litet korn sötningsmedel i min mun än. Jag har lyckats lära mig (efter att ha kommit in på bloggar som använder sötningsmedel) att det finns något som kallas sukrin som finns i både strö och flor form och canderel och lite andra märken. Och sedan finns det ju då också stevia som har blivit väldigt populärt det senaste året. Jag kan inte säga att jag är jätteinsatt men det jag har läst är att detta ska vara helt naturligt och kommer från en växt. Så då är det väl bra? Och det innehåller inga kalorier heller? Jag vet inte riktigt vad man ska tro, men eftersom jag älskar att testa nya saker så köpte jag senast jag var i affären hem en påse stevia strö (förlåt mamma och pappa jag vet att mitt skafferiet redan är överfullt). Vill liksom testa, men jag säger inte att det är det bästa att äta! Har någon några bra recept med stevia får ni gärna tipsa :)


   


Det här var mina tankar kring detta. Som ni märker är jag inte så insatt i detta, och detta är mer mina funderingar. När det gäller mat (och massa andra saker i livet såklart också) får man vara kritisk, testa sig fram och använda det sunda förnuftet. Det kommer alltid vara företag som vill sälja sina produkter till dig och försöka få dig att tro att de har det bästa. Det kommer alltid vara folk som går efter det mest kalorifattiga men inte bryr sig om vad de stoppar i sig. Man får vara lite smart och tänka efter sina egna förutsättningar. Vad passar bäst för mig och de jag har omkring mig? Ekonomiskt, miljömässigt, äta för att gå ner i vikt/slippa sitt sötsug eller äta så "rent" och naturligt som möjligt. Det finns inget rätt och fel för alla!


Och slutligen så vill jag höra era tankar om detta. Vore ganska intressant! Som sagt det är en djungel. Bakar ni på socker, sötningsmedel eller honung/liknande? :)

Av Sofie - 3 augusti 2012 11:27


Så efter två dygn med "jag vill inte nämna vilka udda kombination" måltider jag ätit, mycket mindre matintag, ingen hunger och ingen aptit så vaknade jag iallafall idag hungrig och nästan normalt pigg i kropp och huvud. Så ser framemot en lite mer normal dag idag. Ska träffa en kompis senare som jag inte träffat på evigheter, trevligt att ses, och härligt för mig att vara social och komma ut i friska luften efter att vara "instängd" i flera dygn. Startade dagen med denna frukost:


 


x Naturell yoghurt blandat med kesella toppat med kanel, pauluns müsli, blåbär, gojibär och torkade äpplebitar


Det här med toppingar tycker jag är fantastiskt när man inte riktigt vet vad man ska göra. Man behöver bara någon grund som t.ex gröt, naturell yoghurt med kesella, naturell yoghurt med keso, naturell yoghurt enbart som den är, turkisk yoghurt eller enbart keso att utgå ifrån. Sedan är det bara att gå loss i skafferiet efter vad som finns hemma och vad man är sugen på. Blir alltid olika varje gång för det går att variera på så många sätt. Olika sorters bär, frukt, kryddor, nötter, nötsmör, frön, müsli, gryner, kokosflingor, kakaonibs, vaniljpulver osv. Att säga en favorit kombination är omöjligt. Dock finns det vissa produkter som förekommer oftare än andra, för mig är det nog kanel, gojibär, vaniljpulver och hallon. Och mina kokoschips älskar jag, dock var det längesedan sist...


  Har ni någon särskild favorittopping eller kör ni bara efter vad skafferiet tillåter och smaklökarna suktar efter? :)


Jag tänker inte så mycket på vad det är jag stoppar på och vilka mängder, bara jag är sugen på det, men jag har ett krav, alltid någon frukt eller bär på och om det inte blir på så till. Jag kommer inte ihåg min senaste frukost då det inte ingick något sådannt. Äh kanske något år sedan eller två? Eller nej igår, så dum jag är, men det räknas inte haha. Förutom när jag är sjuk så är jag både fruktoman och bäroman (och grönsaksoman för den delen med). Är ni?

Av Sofie - 2 augusti 2012 21:58


 


Min födelsedagstårta som skulle ha ätits igår. Lyckades iallafall få i mig en liten bit av den denna kväll istället. Supergod (fick toppbetyg av mina föräldrar också), smakar som sagt lite som chokladbollssmet... Jag äter inte enligt raw food men jag tycker många av recepten kan vara roliga (och goda) att testa som en del av en rätt. Jag åt vaniljkesella (och några hallon) till min bit, väldigt raw hahaha...


Raw Chokladkaka  (ca 12 bitar)


3 1/2 dl sötmandel

12 st dadlar (urkärnade)

3 msk kokosolja

1 tsk vaniljpulver

1 krm salt

1 dl kakao

3-6 msk vatten (så att det blir lagom konsistens)

Kokosflingor


1. Mixa sötmandel en stund till "mjöl".

2. Tillsätt övriga ingredienser (utom kokosflingor) och mixa till en slät kladdig deg.

3. Tryck ut i en lagom stor form. Strö över kokosflingor.

4. Ställ in i frysen en stund så att den stelnar.

5. Förvara den i kylen eller frysen, men glöm inte ta fram den en stund innan den ska ätas så att den inte är stenhård!


Receptet kommer från någon raw food blogg jag inte kommer ihåg namnet på (annars skulle jag givitvis länka den), receptet hamnade på min "att-testa-recept-lista" för längesedan och har bara inte blivit av att göra (som många andra recept på den där listan för den är låååång)! Enligt receptet blir det 12 bitar av kakan. Jag skulle säga ca 8-30 bitar, det beror helt enkelt på om du vill ha mega bitar eller små söta mini "brownies".


   


   


Till alla chokladälskare, testa denna! :D Och njut med gott samvete, bara good stuffs i!

Av Sofie - 2 augusti 2012 13:59


 


Tack för gratulerationer och krya på dig hälsningar :D Idag mår jag bättre, inte alls frisk men på bättringvägen. Sitter just nu och sipprar på en kopp grönt te med vaniljsmak och äter en persika, och det är väl typ dagens lunch eller något. Borde väl egentligen få i mig något mer, jag har bara fått i mig ett par sådanna där hällekaka/prusciutto mackor annars idag och det var väl för sådär 7 timmar sedan. Men inget aptit och ingen hunger!


Jo juste jag har också nyss smakat en sked av den där raw chokladkakan som det var tänkt att vi skulle fika på igår. Tänkte att jag borde smaka lite och se att den smakmässigt var okej så att jag har något nytt recept att lägga upp här. Och den var faktiskt väldigt god, smakade lite som chokladbollsdeg... Håll utkik efter det magnifika receptet som kommer upp här inom närmsta dygnet :D


Igår på min födelsedag fick jag en massa roliga presenter av min familj; pengar, kläder och annat som en tonåring kan tänka sig behöva. Fick även en del grejer som rör det som bloggen främst handlar om; mat/hälsa och de tänkte jag visa här:

Isglasspinnar med formar, en bok med glassrecept till formarna (men om jag känner mig själv rätt kommer jag nog mer använda boken till att finna inspiration och sedan modifiera alla recepten på mitt sätt), två raw food böcker (en amerikansk och en svensk, inte för att jag äter någon raw food diet, men fina bilder och mycket frukt/grönt/nötter recept att testa och få inspiration ifrån även fast att jag inte bara äter sådannt), silikon muffinsformar (bra när jag är frisk igen och ska testa detta recept), en prenumeration på Fitness Magazine (min nya favorit hälsotidning, perfekt när min gamla prenumeration på topphälsa nu tar slut denna månad (som jag tröttnat på, bara en massa snack om kilon hit och dit nuförtiden, inte inspirerande och känns som att den nu passar mest för kvinnor 40+) och dessutom ingår det en enklare variant pulsklocka med prenumerationen (fitness magazine alltså), tack tack tack!


Så nu ska jag sluta med mitt skrivande och återgå till att växla mellan att klättra på väggarna och ligga i sängen, bläddra i tidningar, lyssna på spotify, få impulser som att måla naglarna och börja städa/sortera för att sedan bli alldeles trött i huvudet så att jag måste lägga mig igen, dricka en massa vatten, bläddra igenom HM:s höstkatalog där alla kläderna ser likadana ut, slötitta på någon film som man inser efter halva att den är så dålig att man inte har orkat hänga med i handlingen och titta om det hänt något på mobilen sådär 1 gång i minuten MINST. Ni vet sådannt som man gör när man uttråkad ;)

Av Sofie - 1 augusti 2012 17:40


Idag fyller jag 16 år. Wiho! :D


Men denna dag har inte direkt blivit som jag hade tänkt mig. Jag vaknade mitt i natten av att illamåendet som jag hade i måndags kom tillbaka. Jag ska väl inte gå in på detaljer men jag och kräkhinken var kompisar under natten. När jag väl vaknade på morgonen var det bättre. Familjen var inne hos mig och sjöng och jag fick en hel del roliga presenter. Men att fira som planerat med familjen under dagen och sedan skulle ett gäng kompisar komma hit på kvällen var det inte tanke på. Kroppen är seg, en del av illamåendet är kvar och jag blir yr av att resa mig upp. Verkligen passande dag att bli sjuk!


Så min födelsedag har spenderats i sängen helt enkelt, tittat på OS, tv-serier, läst, sovit och pratat med flera på telefon. Fira min födelsedag får jag väl göra någon annan dag. Och middagen som jag har planerat och bakat en massa för får skjutas fram. Det dumma är bara att det står en massa färdiggjort i kyl/frys som kommer att bli dåligt... Och jag kommer inte att kunna äta det, men jag har iallafall flera nya recept som kommer upp här :P


Om vi ska prata mat då eftersom detta är en matblogg. Jag har ingen aptit alls vilket inte är så konstigt. Mycket av det som jag i vanliga fall älskar att äta mår jag bara sämre av genom att tänka på det (typ nötter, grönsaker, kyckling, ägg...) De få gånger jag är sjuk får jag alltid cravings efter samma sak. Naturell yoghurt med skivad banan, hällekaka med bregott och prusciutto (bild nedan), mammas vanliga vetemjöl pannkakor och fiskbullar i dillsås med ris och det måste vara vitt ris. De tre förstnämnda sakerna har jag fått i mig, men inte alls i stora mängder. Kanske en knapp dl yoghurt, några cm banan, en macka och två tunna pannkakor och några få hallon.


Får ni också konstiga cravings när ni är sjuka?


Annars försöker jag få i mig mycket vatten, vilket jag tror är viktigt.


 


Så nu fick ni en liten uppdatering varför bloggen stor tom här idag. Jag ska stänga av datorn nu och koncetrera mig på att vila istället. Vi hörs! :)


ps. Såg att jag fått en hel del kommentarer. Jag ska svara på dem, jag orkar bara inte med det nu...

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards