Sofies Wellness

Alla inlägg under augusti 2012

Av Sofie - 8 augusti 2012 16:26


 


Jag har alltid sagt att jag inte tycker om rödbetor. Jag tror att jag första gången smakade det på dagis och testade även det igen på lågstadiet (hemma har vi aldrig ätit det). Det fick räcka! Då var det ju inte "riktiga" rödbetor utan konserverade i lag på burk. Men så blev vi bjudna på det till förrätt när vi var bortbjudna, och då var det riktiga hemmakokta. Oj så gott det var. Och jag sa bestämt att det här skulle jag göra om. Har jag gjort det? Nej! Men nu när det är rödbetssäsong så köpte vi hem några häromdagen. Passade perfekt som lunch idag. Som oftast när jag lagar till mig själv använder jag inga mått, utan bara gör. Men jag skrev ungefärliga mått inom parantes:


Rödbetssallad med fetaostkräm, rostade valnötter och champinjoner (1 person)


Koka (4 st) rödbetor (som ej är skalade, ev. med avskurna kvistar och något skrubbade) i en kastrull i ca 15-20 min (på vintern är de större och behövs koka längre tid). Lägg upp (några nävar) gröna salladsblad på en tallrik. Smula (50 g) fetaost, blanda med (1/2-1 dl) kesella/turkisk yoghurt/creme fraiche, saften från (1/4-1/2) citron och svartpeppar. Stek (3-4) champinjoner i olja/smör. Torrosta (10) valnötsbitar i en stekpanna på hög värme i några minuter. Skala (1/2-1) morot och skär i "mynt". Häll av rödbetsvattnet. Skala rödbetorna under rinnade kallt vatten (så att du inte bränner händerna) och skär i mindre bitar. Häll flingsalt över rödbetorna. Lägg rödbetorna, fetaostkrämen, champinjonerna, valnötterna och morötterna på salladsbladen. Klart!


Denna sallad passar även utmärkt att ha till maten som en "sidorätt" eller "sidosallad" eller vad man nu ska kalla det.


    


Rödbetor är verkligen gott. Har ni några tips på vad man mer kan göra med dem? Kokta rödbetor är den enda rödbetsmaten som jag har hört talats om och så denna lasagne också! :D

Av Sofie - 8 augusti 2012 09:47


 


x Grön detox smoothie

x Sportknäcke med keso och kokt ägg

x Naturell yoghurt blandat med keso toppat pauluns müsli samt en klick mandelsmör


Grön detox smoothie (1 glas): Mixa samman 3/4 dl färsk basilika, 1 äpple, 1 dl mango, 1/2 dl vatten och saften ur 1 lime!


Nej jag kör ingen detox. Jag var bara sugen på att testa en grön variant på smoothie och hittade ett recept (som jag gjorde om rejält) på en detoxvariant. Fräscht, gott och svalkande! Testa :)


  Jag tycker att den gröna färgen är fin och inte alls avskräckande. Men pappa som är van och tycker ibland att jag gör lite väl konstiga blandningar ibland kollade på färgen och sa med förfärad blick "Sofie har du alger i?" Haha nää det finns annat grönt som heter basilika och äpple!

Av Sofie - 7 augusti 2012 20:19


  Grytan tillsammans med bulgur och blandsallad till dagens middag!


   Den här grytan har jag gjort tidigare eller iallafall en liknande version, men jag vet inte om jag lagt upp den här, i sådanna fall för väldigt länge sedan. Jag är inte så mycket för grytor (kanske ni har märkt...) men den här är verkligen sååå god. Den får mig att tänka tillbaka på en skidresa i Härjedalen. Då åt jag en nästan identisk gryta/röra fast i tunnbrödsrulle på ett fjäll. Egentligen ska det vara renskav i, det är godast, men av hänsyn till min lillebror som inte äter det så fick det bli på lövbiff idag, nästan lika gott. Perfekt höstgryta!


Gryta med renskav/lövbiff, soja, ingefära och grönsaker (ca 4 personer)


ca 500-600 g renskav eller lövbiff

3 schalottenlökar

1 vitlöksklyftor

2-3 msk finriven ingefära

3 morötter

250-300 g broccoli (jag använde fryst för enkelhetens skull)

1/2 dl tomatpure

2 msk soja

2 dl creme fraiche (jag använder den feta 34 % utan tillsatser)

salt o peppar


1. Strimla köttet.

2. På en annan skärbräda: Finhacka lök, pressa vitlök, riv ingefära och skala och skär morötter i "mynt".

3. Bryn köttet i en stekpanna.

4. I en annan stekpanna fräs lök och vitlök mjuk. Lägg i ingefära, morötter och broccoli och låt fräsa någon minut.

5. Lägg över köttet i grönsaksfräset.

6. Rör i tomatpure, soja och creme fraiche. Låt småputtra i sådär 7-15 min. Smaka av med salt och peppar!


  Grytor lyckas aldrig se så aptitliga ut på bild haha...


Nu väntar sängen och OS (eller kanske en film?), skönt och välförtjänat med tanke på hur långt jag och en kompis spontant var ute och gick idag (över 3 stora stadsdelar)!

Av Sofie - 7 augusti 2012 09:55


Ja hur har ni alla hittat hit? Till min blogg alltså? Det vore kul att veta! Googlat efter recept? Via en länk på en annan blogg? På hittarecept.se (bra sida för er som inte känner till den)? Någon som tipsat er? Min artikel i SvD för hundra år sedan? Eller på något annat sätt?


Besökstatistiken har sjunkit under sommaren, vilket är helt naturligt då man inte sitter lika mycket framför datorn och jag har samtidigt inte alls bloggat lika regelbundet. Men de senaste veckorna har den letat sig upp igen. Och igår hade jag nytt läsarrekord. Över 1000 unika personer hade besökt bloggen :D De senaste dagarna har jag även fått en väldigt massa kommentarer och många extra fina som tackar mig för att jag skriver en inspirerande blogg. Det är kul att blogga, men extra kul och peppande när man får sådannt tillbaka, och det vore ju inte kul att blogga om ingen läste (och man lägger ner så mycket tid på det). Tack för det! Någon frågade även efter en frågestund vilket jag tycker låter som en bra idé. Det var längesedan sist och jag får en hel del frågor (som jag svarar på direkt under inlägget som de har kommenterat på). Vill ni ha en frågestund?


Så svara på frågan nu, hur hittade ni hit? :)


Och här kommer dagens relativt enkla frukost:

   


x Finn Crisp med kokt ägg och pestokrydda

x Naturell yoghurt med hemmagjort choklad/kaffe mandelsmör, gojibär, blåbär och kiwi


Gott som vanligt haha. Jag undrar om gott är det ord jag använder mest i mina inlägg? ;) Någon undrade hur länge hemmagjort nötsmör håller i kylen, och jag svarar ganska länge. De mandelsmöret jag använde idag gjorde jag någon gång i andra halvan av juni och det är fortfarande fräsch och gott :D


Ha en fin dag!

Av Sofie - 6 augusti 2012 21:12


 


Mat kan vara oätligt, äckligt, okej, gott, väldigt gott, superdupergott och sedan finns det de saker som är ännu bättre. Sötpotatisbitar i ugn är ett exempel. Kan jag äta typ varje kväll i en vecka utan att tröttna! Jag har skrivit om det förut, men vill bara att ingen ska missa det...


Skala och skär sötpotatis i strimlor. Lägg i en form/på en bakplåt, häll över och "massera in" olivolja och flingsalt. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 30 min!


Sötpotatisar kan ha ganska olika storlek men beräkna 1-2 personer per sötpotatis :)


Dagens middag (som jag inte gjorde men hjälpte till lite med):

  Lax i ugn med skagenkrydda på, strimlad sötpotatis i ugn, rivna morötter med solrosfrön och pumpakärnor, tomat med parmesan, lök och basilika och en klick turkisk yoghurt


Har även fått en idé om att göra sötpotatischips. Det borde väl bara vara att hyvla sötpotatis med en osthyvel, blanda med olivolja och flingsalt och sedan in i ugnen?

Av Sofie - 6 augusti 2012 16:21


 


Jag gjorde ett recept av Julia nu på eftermiddagen. Chaikesopannkaka i micron (jag vet, det här har blivit en micromatblogg...)! Tänkte bjuda på receptet, även fast att jag helt misslyckades när jag gjorde det. Jag glömde att blanda i bananen (så jag fick kleta den på efteråt) och tog alldeles för lite kanel och kardemumma (så jag fick hälla världens tjockaste lager på min färgglada topping som helt plötsligt inte alls var färgglad hehe).


Chaikesopannkaka i micron (1 st)


1 ägg

1 dl keso

1/2-1 mosad banan

En massa kanel

En massa kardemumma


1. Bara blanda ihop allt och hälla ut på en tallrik.

2. In i micron på nästa högsta effekt i ca 3-4 min (tills den stelnar).

3. Toppa med en massa bär/färsk frukt (ett måste) och ev. annat gott. Jag hade blåbär, hallon, mango, jordnötssmör, kokoschips och chiafrön, POWERFOOD :D


Jag åt detta som ett större mellanmål, jag var ganska hungrig eftersom jag inte åt så stor lunch! Receptet fungerar ju även utmärkt till frukost och lunch (fast då kanske dubbelsats, eller en stor keso/kesella/turkis yoghurt röra till eller en macka eller liknande)


    


Sådär påfylld med mer mat och energi. Nu ut på äventyr med pappa och bror :P Vi hörs! 

Av Sofie - 6 augusti 2012 11:19


 


Jag har bakat några omelettmuffins. Två satt helt perfekt i magen för en stund sedan som andra frukost/efterträningsmål/förmiddagsmål/eller vad man nu ska kalla det. Så gott och enkelt att göra! Funkar till dagens alla mål: frukost, förmiddagsmellis, lunch, eftermiddagsmellis, middag (med kanske en sallad till), kvällsmål och efterträningsmål. Fyllningen går att variera på miljoner sätt, bara att ta det man har hemma och är sugen på, och det kan bli en massa olika varianter.


Omelettmuffins (4 st)


4 ägg

2 msk kvarg/turkisk yoghurt/mjölk/grädde (det du nu har hemma)

salt o peppar


Valfri fyllning (fler tips nedan), jag hade:

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad basilika

3 skivor skuren kalkonpastrami

3 finhackade körsbärstomater


1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Elvispa äggen i ca 1 min i en bunke. I med mejeriprodukten och kryddor, vispa en kort stund igen.

3. Häll upp i muffinsformar.

4. Hacka fyllningen och fördela sedan i muffinsformarna. Viktigt att formarna inte är fulla då de reser sig i ugnen, gör då hellre fler stycken.

5. Grädda i ugnen tills de stelnat, ca 10-20 min. Beror lite på vad du har i, i mina var det saft från tomaterna=mer vattniga=längre tid i ugnen!


Andra tips på vad du kan stoppa i dem: Fetaost, mozzarella, vanlig ost, soltorkade tomater, grön pesto, röd pesto, chili, skinka, bacon, paprika, spenat, lök, kryddor (basilika, oregano, timjan, chili, paprikapulver, curry, tacokrydda, rosmarin, pestokrydda, cayennepeppar...) Har ni några fler tips?


    Innan ugnen


Muffins är ju bra för de kan man ju ha med sig överallt. Personligen tycker jag det är svårt att hitta på recept med saker som man kan ta med sig som mellanmål (och som har hyfsatt med protein i sig). Dessa muffins känns ju då perfekta. Det enda jag kan tänka mig är att de inte är lika goda kalla och med annorlunda "svampig" konsistens som ägg brukar få efter ett tag. Men jag gjorde 4 st, och det är bara 2 som kommit i magen änsålänge, så jag spara de andra och ser hur de är kalla. Jag återkommer med rapport om det!


Ha en fin dag :)

Av Sofie - 5 augusti 2012 21:09


 


Som ni vet var inte min födelsedag i veckan någon höjdare. Middagen med mina fina vänner blev inställd, så idag har jag istället haft en födelsedaglunch. Tyvärr kunde inte alla komma, men vi blev ändå ett gäng på 4 :D Självklart bjöds det på mat som jag lagat. Kycklingpajen nedan, den råa chokladkakan som jag la upp recept på häromdagen (mååååste ni testa, alla som har testat har älskat den) med banan/vaniljkräm och hallon, jordgubbsgrottor och choklad/pistagebollar med en havssalt touch. Väldigt gott! Alla recepten kommer upp här, men vi börjar med pajen:


Paj med kyckling, pesto, soltorkade tomater och fetaost (ca 6 portioner)


3 dl valfritt mjöl (fullkornsdinkelmjöl hade jag)

1 dl kesella/kvarg

3 msk kokosolja (eller omkring 25 g smör eller annan olja)

ca 1 msk vatten


600 g kycklingfilé

1 gul lök

3-4 pressade vitlöksklyftor

300 g fryst spenat

2-3 grovrivna morötter

salt o peppar

2 dl soltorkade tomater

100 g fetaost


3 ägg

2 dl mjölk

1 dl grön pesto


1. Blanda mjöl, kesella, olja och lagom med vatten så att det blir en deg. Tryck ut i en pajform (sådär 26-28 cm i diameter). Nagga med en gaffel.

2. Förgrädda skalet i ugnen på 175 grader i 15 min.

3. Skär kycklingen i mindre bitar. Bryn i en stekpanna.

4. Hacka löken. Fräs lök, vitlök och spenat i en annan stekpanna. Lägg över till kycklingstekpannan. Blanda i morötterna. Smaka av med salt och peppar.

5. Skär soltorkade tomater i mindre bitar. Skär fetaost i kuber.

6. Blanda ägg, mjölk och pesto i en bunke.

7. Lägg kycklingröran i det förgräddade skalet. Lägg över soltorkade tomater och fetaost. Häll över äggstanningen.

8. Höj värmen på ugnen till 200 grader. Sätt in pajen i ugnen och grädda i ca 40-45 min. Efter ett tag kan man behöva lägg en bit aluminiumfolie över hela pajen så att inte ytan bränns. Håll utkik efter det!

9. Servera med en sallad!


  Jag serverade pajen med en sallad på grönsallad, paprika, tomat, gurka och pumpakärnor samt en sås på mosad avokado, turkisk yoghurt, vitlök, färsk basilika, salt och peppar :D



Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards