Sofies Wellness

Alla inlägg under augusti 2012

Av Sofie - 27 augusti 2012 20:04


   


I helgen har jag faktiskt inte lagat någon mat alls så jag kände för det denna kväll. Problemet var bara vad jag skulle laga? Det blev till slut att jag gjorde en sås på en av mina favoritkombinationer soltorkade tomater/fetaost/basilika och bredde över kycklingfiléer, åh så gott! Till detta frästes grönsaker och blandades i överbliven bulgur från kylskåpet, detta måttade jag inte utan bara slängde ner allt gott jag fann.


Kyckling med soltorkade tomater/fetaost/basilikatäcke och grönsaksbulgur (4 portioner)


4 lagomstora kycklingfiléer

salt o peppar

1 dl philadelphia

6 st finhackade soltorkade tomater

50-60 g smulad fetaost

1 msk torkad basilika


Några nävar fryst spenat

Några morötter

1-2 vitlöksklyftor

1 röd paprika

Kokt bulgur/liknande för ca 4 personer


1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Salta och peppra kycklingen och lägg i en ugnsäker form.

3. Blanda ihop philadelphia, soltorkade tomater, fetaost och basilika. Fördela och bre över kycklingen.

4. Sätt in i ugnen ca 25 minuter eller tills kycklingen är genomstekt.

5. Fräs spenaten i en stekpanna så att den smälter.

6. Skala och skär morötter i "mynt". Pressa vitlök. Skär paprika i mindre bitar.

7. Fräs morötter, vitlök och paprika med spenaten. Fräs några minuter och rör slutligen i bulgur.

8. Ät allt tillsammans och NJUT!!!


     


   Har ni också ätit något gott till middag? :D

Av Sofie - 27 augusti 2012 19:33


   


Att äta frukt/grönsaker/bär 5 gånger om dagen är något som alla vet är bra och hälsosamt. Jag har inga som helst problem med att uppnå det, jag äter nog snarare ett överskott. Men det är så gott, jag kan inte fatta att jag för 2 år sedan och innan det i stort sett aldrig åt det.


Jag har ingen aning om hur mycket frukt/grönsaker/bär ni äter men jag tänker ändå skapa denna kategori för att inspirera till att äta mer frukt/grönt/bär. Jag är så trött på alla som säger att det är tråkigt att äta frukt/grönsaker och tänker då endast på smaklös isbergssallad med gurka och tomat, och i fruktväg bara äpplen och bananer. Det finns ju så mycket mer inom denna matkategori!


Så hur ska detta gå till nu då? Jo varje vecka, eller varje vecka jag hinner, kommer jag presentera en frukt/grönsak/bär. Jag ska främst leta reda på nya frukter/grönsaker/bär i mataffären som jag aldrig ätit och testa dem. Men ibland kanske det blir någon som jag ätit men som inte är vanlig som jag kommer att skriva om. Jag kommer att skriva ett inlägg om frukten/grönsaken/bäret, lite fakta osv och fråga om ni har några bra tips på vad man kan göra med produkten. Sedan under veckan kommer jag att använda produkten i matlagningen. Det beror ju lite på vad det är, är det en frukt kanske jag använder den som topping på en frukost, och är det en grönsak kanske jag kan få ner den i ett middagsrecept. Ni fattar. Sedan under veckan kommer jag uppdatera "faktainlägget" med tips och länkar på recept med vad man kan göra med frukten/grönsaken/bäret.


Det roligaste är självklart att ni köper hem samma vecka denna frukt/grönsak/bär så kan vi testa den tillsammans.


Tycker ni detta låter som en bra idé? Jag har ingen aning, jag testar i några veckor och ser hur det blir!


 


Först ut är iallafall frukten Kumquats. Den finns kanske inte i alla mataffärer men i de hyfsatt stora. Jag har aldrig ätit denna frukt tidigare utan såg den i mataffären och köpte hem.


Här finner ni bra fakta om frukten som jag tror kommer från en hyfsatt bra källa. Sammanfattningsvis är Kumquats en citrusfrukt med mycket sött skal, sött fruktkött och sur juice i mitten. Den är väldigt liten, ca 3-5 cm lång. Den ser ut som en oval apelsin men som sagt mycket mindre. Man kan äta hela frukten med skal och allt. Passar bra i skivor som dekoration, i te/drinkar och ihop med choklad. De transporteras från Israel, Afrika och Sydamerika och är därför inte så bra ur miljösynpunkt.


Jag har ingen aning om vad jag ska göra med frukten utan att äta den hel som är. Men jag ska komma på något. Har ni ätit Kumquats någon gång? Och vad tycker ni om denna nya kategori? Lämna gärna en kommentar! :D


Av Sofie - 27 augusti 2012 09:57


 


Min hjärna är lite förvirrad av mina alla olika muffinsvarianter. Jag gjorde ju en variant choklad/kokosmuffins som var mer fika/efterrättsliknande förra veckan. Sedan har jag även testat en annan variant choklad/kokosmuffins som är mer som en mellanmålsliknande fralla men supergod. Recept på de kommer, jag har även planer på att testa att göra mellanmålsmuffinsarna/frallorna med samma grund men med andra smaksättningar. Kanske hinner jag göra det ikväll? Och sedan sist men inte minst har vi mina alla varianter frukostmuffins som jag gör i micron, ska sammanställa alla de varianterna med länkar till recepten i ett eget inlägg tänkte jag. Och det var en ny variant sådana här frukostmuffins i micron som jag gjorde till frukost idag och receptet på dessa kommer här:


Ingefära/citron frukost muffins/cupcakes med hallontopping i micro (1 person)


Muffins:

3/4 dl fiberhavregryn eller andra gryn

1 ägg

1 äggvita

3-4 krm torkad ingefära

skalet och saften ur 1 citron

1 liten riven morot

1/2-1 mosad banan


Topping:

1 dl kesella/turkisk yoghurt

Hallon

Kanel

Ev. kokosflingor och pumpakärnor


1. Blanda ihop allt till muffinsen. Fördela i muffinsformar i papper, jag tog 3 ganska stora.

2. Micra på full effekt i micron i ca 2-4 min, beroende på hur stora muffinsformar du har.

3. Blanda ihop allt till toppingen. Bara att kleta över muffinsen när de är klara!


Väldigt uppfriskande med ingefära och citronsmak, testa! :D


   


Så nu är jag tillbaka på bloggen igen. Jag har som sagt haft en bloggpaus under helgen och varken bloggat eller läst några andra bloggar. Skönt, man behöver göra det ibland :D


Idag då? På måndagar har jag världens underbaraste långa sovmorgon. Fast jag som är morgonpigg av mig kommer nog inte använda tiden så mycket till att sova. Idag var jag uppe 7, åt lite snabb energi och upptäckte att det bara var 10 grader och regnade ute. Wiho hejdå sommaren :( Men jag drog ändå på mig löparkläderna och körde min planerade 8 km runda i bra tempo, verkligen superhärligt, sista distanspasset innan tjejmilen på lördag! Morgonträning på måndagar kommer bli min nya grej, jag som nästan aldrig morgontränat tidigare. Brukar ni morgonträna? Nu har jag iallafall fått i mig frukosten ovan och duschat och fixat mig för en dag i skolan. Vi hörs senare!

Av Sofie - 26 augusti 2012 11:00


 



Knäckebröd (ca 25 bitar)


1/2 dl sesamfrön

1/2 dl krossade eller hela linfrön

1/2 dl pumpakärnor

1/2 dl solroskärnor

1 dl dinkelmjöl/havremjöl/rågmjöl eller annat mjöl

1 dl mandelmjöl (eller mer av mjöl ovan)

2 dl fiberhavregryn

1/2 tsk salt

2 1/2 dl vatten


1. Bara att blanda ihop allt till en smet.

2. Smeta ut tunt på en bakplåtskläd bakplåt. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 10 min. Jag hade varmluft på. Ta ut och skär i fyrkantiga bitar.

3. Sätt in i ugnen igen ca 15 min tills de stelnat. Om du inte har varmluft på kan du nog behöva längre tid.

4. Ta ut och låt svalna (och bryt i bitar). Förvara dem torrt!


För ett tag sedan testade jag att göra hemmagjort knäckebröd efter recept från Emmas blogg. Det blev verkligen supergott, och det var jätteenkelt att göra. Tyvärr var detta i samma veva som jag blev ordentligt magsjuk (men jag lovar det beror inte på knäcket), och jag kunde inte äta sådant här som innehöll mycket fibrer och frön/nötter på många dagar. Dessutom blev det att jag inte förvarade knäckebrödet på ett bra sätt för jag orkade inte bry mig när jag låg halvt död i sängen. Så det slutade med att jag fick slänga det mesta pga mögel. Men jag hann provsmaka och äta en äggmacka med knäcket efter att jag hade blivit frisk. Och det verkligen gott. Ni måste pröva! :D Jag tror att jag själv ska göra en ny sats någon dag när det finns tid.


   Knäckebrödsmackan jag hann äta med microägg med basilikasmak :D  


Knäckebrödet går att toppa med det mesta och äta till frukost, mellis och till maten. Jag bakade knäcket för att jag skulle ha det till förrätt med ett par kalla såser på min födelsedagsmiddag!

Av Sofie - 25 augusti 2012 14:00


  Banana Split på halverad banan, keso, varma blåbär och kardemumma


  Banana Split på halverad banan, keso, frysta hallon och kanel


Ni som följt min blogg kanske kommer ihåg banana spliten? Det var ett tag sedan sist, men jag har fått sug efter det i veckan och ätit det till mellanmål ett par gånger (se bilder ovan). Väldigt gott, väldigt enkelt och går dessutom att varieras i mängder.


Hur gör man då? Halvera en banan eller en bit av en banan. Det är väl grunden och sedan kan ha vad som helst på. Jag har alltid keso på, och sedan bär som helst är värmda i micron.


Några tidigare Banana Splits:

  Banana Split på halverad banan, keso, varma mosade hallon och kakaonibs


  Banana Split på halverad banan, keso, blåbär, kanel, kakaonibs, kokosflingor och pekannötter


Fungerar som frukost, mellanmål och kvällsmål :D Har ni gjort Banana Split någon gång?

Av Sofie - 25 augusti 2012 09:56


Jag verkligen ÄLSKAR fisk, så nu är min fråga vilka dina favoritfiskrecept är?


Svar: Kul med någon som älskar fisk, det finns så många som hatar fisk. Fisk är en favorit hemma hos oss. Och alltid när vi inte vet vad vi ska göra eller ingen har någon lust att laga något så tar vi fram laxfiléer i frysen, på med skagenkrydda och så in i ugnen, och till detta serveras bulgur eller potatis och sedan sallad och kanske några fler grönsaker. Fungerar i alla lägen, och är alltid lika gott. Men om vi ska prata mer recept så är mina favoriter Hemmagjord pasta med lax- och spenatsås, Asiatisk lax med avokadosås, Medelhavsfisk, Curryfisksoppa med bulgur, Thai lax- och räkgryta, Vit fisk med rött täcke, Heta tonfisk/kikärts/potatisbiffar med tomatsås, Tonfiskbiffar med fetaost/citron i


Vad är kakaonibs eller vad det heter? Vilken är din favoritfrukost? "Kan" du äta onyttig mat? Till exempel om du är förbjuden. Ger det ångest? Är du allergisk mot något?


Svar: Det är kakaobönor i småbitar.

Den här frågan med favoritfrukost är svår, i tidigare svar skrev jag morotskakagröten och det är en favorit, men jag har verkligen massor.

Du menar om jag är bjuden va? Inte förbjuden? ;) Nej jag får ingen ångest sålänge det är något jag tycker är gott. Mat är till för att njutas, det försöker jag få fram här på bloggen, tyvärr verkar det som om många tror att om man äter nyttigt så typ plågar man sig själv eller något. Jag lovar, jag gör inte det! Ingen mat är för nyttig för att äta obegränsat av samtidigt som ingen mat är så onyttig för att man aldrig ska kunna äta det. Det uttrycket älskar jag.

Nej jag är inte allergisk mot något. Kanske något mot hasselnötter, brukar klia lite i halsen. Tidigare kunde jag inte äta stenfrukter, äpplen och avokado utan att det kliade i halsen, men det har försvunnit med åren.


1. Vilken är din favoritfrukt, -bär, -nöt & -grönsak? 2. Vilket är ditt favoritutländska kök? 3. Har du varit utomlands någon gång och i så fall var? Vart skulle du vilja åka?


Svar: 1. Favoritfrukt som jag nämde i en annan del av svaren har länge varit persika men jag har tröttnat på den nu. Just nu är bananen favoriten. Favoritbäret kommer alltid att vara hallon. Även fast blåbär och gojibär ligger nära. Nötter går verkligen i perioder. Men jag tror det måste vara pekannöten, den är alltid god, och cashewnötter kommer tvåa. Favoritgrönsaken är också svår, men jag får nog säga avokado.

2. Hjälp jag vet inte. Försöker tänka, min sorts matlagning vad är det för "sorts" kök? Inget lands direkt. Får nog svara thailändska för jag kommer inte på något annat, jag brukar inte laga det så ofta men när jag gör det så är det gott och take-away thai är inte heller fel.

3. Få se jag har varit i Danmark, Norge, Frankrike, Italien, Storbrittanien, Polen, USA och några fler ställen. Jag älskar att resa. Mina framtida pengar kommer att läggas på resor och mat haha. Det finns miljoner ställen jag vill besöka. Jag har alltid velat uppleva Grekland och dess fina öar, Spanien har jag aldrig varit i men hört mycket om, tillbaka till New York och London och Paris vill jag på shoppingsemester, se hela västkusten av USA, åka skidor eller vandra i Alperna, mamma och jag har länge sagt att vi borde besöka Amsterdam på våren, Australien verkar häftigt, åka till Sydamerika och besöka det gamla Inkariket, safari i Afrika, se städer i öst Europa som t.ex Budapest... Listan kan göras hur lång som helst, jag åker gärna i stort sett med varsomhelst bara någon betalar åt mig och jag får åka med trevligt sällskap :D


Kan du visa alla dina träningskläder, eller i alla fall dina favoriter :)


Svar: Mina två favoritlinnen och sport-bh:

 Vänstra linnet är Nike från en outlet i USA, sport-bhn från Stadiums höstkollektion (ny, jag älskar den, annars har jag bara SOCs enfärgade sport-bhar) och vänstra linnet är från HMs träningskollektion för några år sedan! Angående träningskläder kommer nästan alla mina träningskläder från Stadium, mest deras egna SOC och en del Nike. I nederdel väg har jag några långa svarta tights, några tre kvarts tights och ett par shorts, inga märkvärdiga alls men sköna och klassiskt snygga. Bara jag som tycker träningskläder är så dyra? Det är så snyggt och det finns en massa fina märkesträningkläder (jag är förälskad i röhnischs kläder) som man ständigt ser på olikas träningsbloggar, men jag vill inte ruinera mina föräldrar. Förut kunde jag träna i samma kläder flera gånger, men nu går det inte längre, jag svettas för mycket och alla kläder jag haft på mig under ett pass måste tvättas varje gång. Kanske har något med att desto vältränad man är desto mer svettas man? ;) Hursomhelst var jag tvungen att köpa nya träningskläder för några veckor sedan då vi inte hann tvätta de jag hade innan jag behövde dem igen. Då använde jag mig av Smaljeansens tips. Att om man har XS/S eller 34 i storlek så är det samma storlek som de största storlekarna på barnavdelningen. Perfekt för plånboken! Jag kom hem med rent av identiska träningstights som de jag köpt på vuxenavdelningen men för nästan HALVA priset på barnavdelningen. Bara ett tips om ni är ganska korta!


Hej sofie! Jag vet inte hur ofta du äter bröd eller så, men när du gör det, är det oftast hembakat eller mest köpt? Vilket är ditt favorithembakade bröd respektive köpebröd?


Svar: Hembakat är så mycket godare men visst blir det köpebröd ibland då det inte hinns med att baka eget bröd. Favorit köpebrödet är nog frökusar. Hembakat har jag tre favoriter: Grundbrödlimpor, Blåbärsbröd med kardemumma/kanel, 5-min bröd


Jag har börjat införa allt mer vegetariska rätter i min kost och nu undrar jag om du skulle kunna ge några tips på goda och näringsrika recept på sådanna. Jätteinspirerande blogg du har!:)


Svar: Tack! Jag har också försökt äta mer vegetariskt, det har gått sådär. Har någon några bra tips på vegetariska recept får ni gärna tipsa mig. Fundera på att införa en "meatfree" dag i veckan i höst, jag skulle kunna göra en grej av det i bloggen när vi tipsar och peppar varandra. Skulle ni tycka att det var bra?

Men som svar på din fråga här är några bra vegetariska recept som jag har lagat: Rödbetssallad med fetaostkräm och annat gott, Underbara linsbiffar, Linsgryta med kokos, Quorn i tomatsås, Linssoppa med timjan och fetaostkräm, Linspaj


Har ni missat någon del av svaren kan ni läsa de här: del 1, del 2del 3 och del 4! Nu har jag svarat på alla frågor, om jag råkat missa någon så ställ frågan igen i detta inlägg. Annars får ni gärna ställa frågor när som helst, jag svarar under inlägget där du skrivit frågan eller ev. på din blogg om du har någon. Annars kan ni alltid kontakta mig på foodandhealthinmyway@yahoo.se!


Ps. Jag tar en liten bloggpaus nu över helgen, jag ska inte blogga och inte läsa andra bloggar. Känner att jag behöver det. Men jag ska fixa några tidsinställda inlägg nu som kommer upp under helgen så att det inte står tomt här :D

Av Sofie - 24 augusti 2012 14:00


 


På jakt efter något gott och nyttigt till fredagsmyset? Jadå kanske detta receptet är något för dig, jag gjorde dessa häromdagen när jag hade chokladsug. Själva muffinsreceptet är helt taget från Fannys superbra blogg men chokladkrämen har jag ändrat lite på. Jag fick testa på mitt stevia igen i detta recept, och jag vill förtydliga att jag inte säger att det är bättre än vanligt strösocker, men jag tycker om att testa nya produkter och nu har jag en förpackning stevia att testa, så varför inte använda den? Om man inte vill använda stevia kan man såklart byta ut det mot honung/agave/vanligt strösocker.


Okej konsistensen och smaken på muffinsen då? Den var faktiskt annorlunda än jag trodde. Jag trodde de skulle vara hårda och "torra" (på ett bra sätt), jag fick ha mina ganska mycket längre tid i ugnen men ändå var de ganska mjuka inuti särskilt de som jag åt när de var varma nygräddade. Fast att de var mjuka var bara gott, särskilt dagen efter när de stelnat lite mer. Smaken var god, svår att beskriva, lite choklad och lite kokos men ändå inte, gott som sagt iallafall, ni får testa själva. Krämen på är pricken över i:et men inte nödvändig, jag åt en på bussen hem från skolan utan kräm på och det var också gott.


Choklad/kokosmuffins med chokladkräm (ca 6 st)


1/2 dl kokosmjöl

1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk bikarbonat

1/4 tsk salt

3 msk stevia strö (alternativt honung/agave/strösocker)

2 tsk kakao

1,5 msk smält kokosolja

1 ägg

1,4 dl naturell yoghurt

1/2 dl mjölk


Krämen:

1 1/2 dl kesella eller turkisk yoghurt

1/2 mosad banan

1 1/2 msk kakao

1 1/2 msk jordnötssmör

valfri sötning efter smak (jag tog 1 1/2 tsk stevia)


1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda alla torra ingredienser i en skål.

3. Blanda ihop kokosoljan med resten av de blöta ingredienserna i en annan skål.

4. Rör ihop det torra med det blöta. 

5. Smörj 4-8 muffinsformar (beroende på storlek) om du inte har silikonformar som jag och slipper smörja dem. Lägg i smeten i formarna, men fyll inte upp helt då de reser sig ganska mycket i ugnen.

6. Grädda i ugnen. I grundreceptet står det 18-20 min. För mig tog det 30 min, och de kunde nog ha varit inne yttligare en stund men klockan var mycket och jag var otålig.

7. Blanda ihop alla ingredienser till chokladkrämen. Låt muffinsarna svalna och bre över krämen. Strö över kokosflingor och sätt på ett hallon på varje. Om du inte ska äta alla på samma gång, gör mindre kräm och ha bara på de du ska äta. De är som sagt goda utan kräm på också!


Dessa fungerar alldeles utmärkt som nyttigare efterrätt/fika, mellanmål, kvällsmål eller varför inte frukost (jag måste erkänna att jag stod morgon efter och åt direkt ur skålen med överbliven chokladkräm som blivit kvar från kvällen innan hehe).


 


Ni får ha en trevlig fredagkväll förresten! :D

Av Sofie - 24 augusti 2012 08:23


 


Morotskakagröt (1 portion): Koka gröt på 1 dl fiberhavregryn, 2 1/2 dl vatten, en nypa salt, 1 finriven morot (ca 1 dl ihoppressat), 1 tsk kanel, 1-2 krm ingefära, 1 krm vaniljpulver och 1/2-1 mosad banan. För mer protein rör i 1 rå äggvita efteråt!


Glasyren: Blanda ihop 1 dl kesella/kvarg eller turkisk yoghurt med 1 krm vaniljpulver och några droppar honung/agave/sweet freedom/annat sötning. Lägg glasyren på gröten och toppa med mer morotsriv! Denna gång hade jag även blåbär och valnötsbitar som inte kom med på bilden på gröten. Då blev det yttligare lite godare.


Detta är definitivt den godaste gröten som finns. Om ni inte redan har testat så måste ni göra det! Den slank snabbt ner i mig denna morgon som frukost. Tar lite längre tid att göra, men så värt det.


Vad är er favoritgröt?


 


Nu en dag i skolan, vi hörs :P

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards