Sofies Wellness

Alla inlägg under augusti 2012

Av Sofie - 17 augusti 2012 18:46


   


Jag är nog inte ensam om att tycka att olika sorters kesella och kesoblandningar är perfekta mellanmålet eller återhämtningsmål direkt efter träning. Men det finns ju ett stort problem. Kesella och keso klarar inte lång tid utanför kylskåp utan att bli dålig. Och det finns ju ingen minikyl i omklädningsrummen på gymmet som kan hålla den kall. Vore förresten inte det en grym uppfinning hihi? Och i skolan finns det inte håller någon minikyl i skåpet, ni som jobbar kanske har den lyxen att ha det, tur för er :)


Tidigare har jag testat att blanda keso med frysta hallon eller andra frysta bär, ja då håller det ett tag om man kör ett kortare pass förutsatt att man blandar ner hallonen precis innan man går hemifrån och tränar inte så långt borta.


Men i veckan fick jag en bättre idé som jag nu testat några gånger och fungerar bra. Blanda ihop din kesella/keso blandning långt innan du ska gå hemifrån och in i frysen. Låt den vara där tills precis innan du går hemifrån, ta med och beroende på hur länge den var inne så kommer den att klara sig ganska många timmar och vara fräsch och kall ändå utan kylskåp. Bäst blir det om du fryser den redan på kvällen innan så att den är helt genomfryst. När man sedan äter blir det lite "såggigt" och vattnigt och ser inte så gott ut, men om du har blandat ihop en god röra så kommer den självfallet smaka gott. Och det är väl huvudsaken?


Denna lösning fungerar väl inte om man lämnar hemmet vid 7 och ska äta mellanmål vid 15-tiden. Men det kanske är någon som kan få nytta av tipset! Har ni fler tips på mellanmål eller hur man ska förbereda mellanmål för att kunna ha med i väskan så att det håller sig i några timmar? Mina egna tips är frukt, nötter och mellanmålskakor/barser, de två förstnämnda finns i stort sett alltid i min handväska vad jag än ska göra, perfekt nödmat. Dock vill man väl ibland ha något mer proteinrikt. Några tips? Kokta ägg har jag också hört ska vara bra, jag har dock aldrig testat det själv, tror att det luktar väldigt mycket. Hur länge håller sig kokta ägg utan kyla?


Apropå mellanmål, det ska bli intressant att se hur det blir med allt det sedan när vardagen kör igång igen nästa vecka. Tidigare har jag haft ett skolschema med normala morgonar, kunnat äta något äpple och lite nötter på någon förmiddagsrast och sedan slutat i tid så att jag kunnat äta något rejälare eftermiddagsmellis hemma och om jag umgicks med kompisar så gick vi och köpte något. Enligt schemat på min nya skola verkar det bli mycket sovmorgnar (inte mig emot), då blir det nog förmiddagsmellis hemma och sedan slutar jag något senare, så eftermiddagsmellis i skolan och då vill jag helst ha något mer än äpple och nötter. Vi får se hur det blir med det! Jag och min kompis Maxine hade en rolig konversation idag om hur vi ska stå och steka massor av bananpannkakor varje söndag inför hela veckan som mellis att ha med i skolan. Haha de borde väl hålla sig en hel dag i väskan? Jaja, allt det löser sig alltid på ett bättre eller sämre sätt ;) Okej nu kom jag helt bort mig från det här ämnet "kall kesella/keso" som det var tänkt att inlägget skulle handla om :P


 


Innehållet i den övre mellislådan: Hälften kesella, hälften keso, blåbär, en massa citonsaft och sedan banan och kokosflingor på det!


Den nedre lådan: Kesella, mango och en massa kanel


Glöm inte att kommentera nu om ni har några tips som jag efterlyste ovan :D

ANNONS
Av Sofie - 17 augusti 2012 10:18


Jag har gått och lite förälskat mig i mitt nya mesquitepulver som smakar kola. Både igår och idag fick det bli mesquitegröter till frukost. Va jag som sällan äter samma frukost två gånger? Jo samma gröt i grunden men helt olika smaksättningar och toppingar. Båda var gooooda :) Om ni lyckas få tag på mesquitepulver måste ni pröva!


   Gårdagens Mesquitegröt: Koka ihop 1 dl valfri gryn (jag hade en grynblandning), 2 dl vatten, en nypa salt, 2 tsk mesquitepulver och en massa kanel. Som till alla gröter kan man blanda i 1 äggvita efter kokningen för mer mättnad och protein, men igår satsade jag istället på helt kokt ägg på en finn crisp med örtsalt. Och just det toppingen som är minst lika viktig som vad som är i gröten bestod av keso, kokoschips, pekannötter och passionsfrukt.


     Dagens mesquitegröt: Den kokades ihop på 1 dl grynblandning (ta valfria gryn), 2 dl vatten, en nypa salt, 2 tsk mesquitepulver, 1 tsk kakao och 1 1/2 dl hallon. Denna gång med 1 äggvita i på slutet. Toppingen bestod av frysta bananbitar (jag har upptäckt att det är mycket godare än färska), keso och blandade hemmarostade nötter och frön.


  Närbild på den första, passionsfrukt har blivit en ny favorit! :P


ANNONS
Av Sofie - 16 augusti 2012 20:02


 


Ja tro inte att jag alltid lyckas i köket. Det gör jag inte! Ville bara säga det ;)


Middagstid, ingen i familj vet riktigt vad vi ska ha till middag och vad vi ska laga. Till slut bestämmer vi att alla får göra sitt eget. Jag letar upp ett pannkaksrecept som verkar grymt, ska precis börja när jag inser att vi inte har någon mjölk hemma. Typiskt! Letare vidare efter recept och hittar Linns grundrecept på kesoplättar. Allt finns hemma, jag modifierar receptet något och börjar steka. Det står noga i receptet att man måste steka på LÅG värme och det tar lång tid. Jag stekte på låg värme och väntade i evigheter på att de skulle vara tillräckligt stelna så att de inte smular ihop när man vänder dem. Men det gjorde ändå 2 av 3 pannkakor. Så de blev inte så fina, men goda var de iallafall. Receptet:


Kesopannkakor (1 person)


2 ägg

125 g keso

2 msk fiberhavregryn (eller mjöl)

1/2 tsk bakpulver

Smaksättning: Lite kanel, kardemumma, vaniljpulver (inte nödvändigt)

En nypa salt


1. Blanda ihop ägg och keso i en skål. Resten i en annan. Blanda ihop det blöta med det torra.

2. Stek på LÅG värme i olja/smör och var TÅLAMODIG och vänta länge med att vända på dem (passa på att fixa toppingen medan).


Dessa går att äta till frukost, lunch, mellis och middag. Man kan ta bort ett ägg (eller äggula) om man äter det till mellis eller om man har något mäktigt på. Receptet var ju inte perfekt då de delvis gick sönder, men det kanske bara var jag som inte var tillräckligt tålamodig.


Jag har testat många pannkaksrecept under det senaste året. Favoriten som ni vet är bananpannkakorna (2 ägg+1 banan). Dock skulle jag vilja ha något grundrecept på pannkakor, som bara inte är på ägg. Har ni något som ni kan tipsa mig om? :)


  På pannkakorna körde jag halvtinade bananbitar, persika och jordnötssmör (blev några fler klickar än på bilden hihi), och sedan ville jag ha något "riktigt" icke sött också (eftersom det var middag) och tog en riskaka med skinka, fetaost, basilika och tomatpure


Av Sofie - 16 augusti 2012 19:00


Då fortsätter jag:


1. Hur många timmar/gånger tränar du i veckan?
2. Vilken är din favorit av nyttiga desserter/efterätter? eller bra tips på några sånna :)
3. Skulle inte du kunna lista några bra mellistips? Har HELT slut på fantasi och kör alltis med samma saker :)


Svar:

1. Olika beroende på lust och tid. Under sommaren har det dock blivit ganska mycket. Jag har sprungit varannan dag enligt ett löpschema inför tjejmilen och det schemat har varit tufft, och sedan har en hel del annan träning smygit sig in där emellan. Men jag är alltid noga med att ha minst 1 vilodag i veckan och inte köra samma sak två dagar efter varandra och även känna efter i kroppen "om jag tränar nu ger det mig mer positivt än negativt?". Just nu är jag inne på en fokusperiod med löpningen, dock vet ni som läser mina träningsinlägg som kommer en gång i veckan att jag nu har varit sjuk och denna vecka går jag på träningsskola och då har inte löpningen blivit lika prioriterad som tidigare i sommar. Men jag kommer vara tillbaka i det på söndagen igen. Hur jag ska träna i höst återstå att se, tror att jag ska försöka lära mig mer om gymmet. Men det kommer ni kunna läsa mer om i mina träningsinlägg.


2. Svårt att välja. Men här är topp-6 (i ordning efter godhet): Snabbkladdkaka i micron, Raw chokladkaka, Kaffechokladbollar, Smulpaj, Mangoglass, Kolaglass


3. Jag har miljoner mellistips. Här finns alla mina mellisrecept samlade och här fler mellistips (ej riktiga recept) och du kan ju alltid äta samma till mellis som till frukost. När jag inte riktigt vet vad jag ska äta till mellis: Brukar jag sleva upp keso i en skål och ibland blanda ut med yoghurt eller kesella. Och sedan på med sådannt som jag är sugen på och som finns hemma. Som hallon, jordnötssmör, kokosflingor, banan, kakao, gojibär, päron, kanel, kardemumma, citronsaft, vaniljpulver, nötter, frön, blåbär, äpple... Eller så skivar jag upp 1-2 ägg på finn crisp/knäckebröd/vanligt bröd/riskakor och på med örtsalt, pestokrydda eller basilika, och en frukt till. Tredje alternativet är bananpannkakor på 1/2-1 banan och 1-2 ägg (beroende på hur hungrig jag är och vad jag har på), steker och sedan frukt/bär/nötter/frön/keso eller liknande på det. Tre favorittips helt enkelt!


Hej! Jag älskar din blogg och dina mat tips är så inspererande!!!! Testat massvis med frukostrecept samt lunch och middag. Men min fråga är : hur mycket kolhydrater behöver man få i sig på en dag om man tränar mycket? Vad tycker du om LCHF? Och tror du att de stämmer att man måste få i sig "snabba" kolhydrater efter tröning för att musklerna ska återhämta sig snabbast möjliga? Vet att du kanske inte "vet" svaret men som sagt frågar vad DU tror och tycker!! Tack för en underbar blogg!!!! Du är en riktig förebild. Kramar <3


Svar: Hej! :D Tack för din fina kommentar.

Som sagt, jag VET inte svaret. Men självklart kan jag ha en åsikt ändå, även fast att den kanske är fel. Jag tror att vi alla är olika. En del behöver mycket kolhydrater, en del måttligt och en del knappast några alls. Jag tillhör väl dem som äter måttligt och jag mår bra av det. Jag skulle inte klara av att träna om jag inte fått i mig kolhydrater innan. Jag blir även seg i huvudet. Men en del kör LCHF och mår jättebra och kan träna hårt av det, och det passar dem. Så jag tror man får känna av det själv. Är man en som behöver kolhydrater eller inte. Dock tror jag att man som barn och tonåring (iallafall första halvan av tonåren) inte ska skippa kolhydrater helt, man växer ju så mycket osv och behöver mycket energi.

Alla människor som är utbildade inom träning säger alltid att det är viktigt med återhämtning direkt efter träning. Så jag tror att det stämmer, både snabba kolhydrater (banan är perfekt) och någon proteinrikt (ägg eller keso eller proteindrink) ska man satsa på.


Gillsr du yoghurt eller fil mest när det gäller smoothie? Eller föredrar du något annat?

Vad är det ovanligaste Pålägget du haft på din macka? Har du någon blandning som blivit extra lyckad? Och någon som blivit mindre god?

Din favorit frukt?

Har du något tips på vad man ska ta för lite extra energi innan träning? Mellanmål typ :)

Älskar din blogg kram!


Svar: Tack :D

Jag är en yoghurtmänniska och äter det mycket hellre än fil. Så helst yoghurt i smoothie, brukar även ha i lite kesella, blir krämigare då.


Ovanligaste? Äh denna var svår, jag fick tänka ett tag innan jag kom på detta som jag åt i vintras:

  Blåbärmackor, dvs hembakat bröd med en röra på blåbär och keso. Det är väl ganska ovanligt (men gott)? Jag kommer inte på något annat iallafall.


Extra lyckad påläggsblandning: Jag älskar keso, kokt ägg och sedan antingen basilika/pestokrydda/örtsalt på. Eller kalkonpastrami, mosad avokado, keso (förstås hihi), små tomater och basilika också.

Jag har ätit äckliga kombinationer, jag kommer bara inte på någon just nu.


Jag brukar alltid säga att persika är min favoritfrukt. Men nu när persikosäsongen börjar lida mot sitt slut så måste jag erkänna att jag är väldigt trött på frukten. Så jag säger banan just nu!


Mellistips finns här och mer recept på mellis finns här. Och som nämnt i tidigare svar så tror jag att balansen mellan kolhydrater, fett och protein i mellis man äter innan träning är väldigt olika. Många laddar med kolhydrater, en del skippar kolhydrater och kör mer fett osv. Lär dig vad du behöver!


Heej fin blogg! Här är några frågor:
Äter du nångång godis? (som inte är rawfood, hälso bak)
Var hittar du din inspiration?


Svar: hej! Jag tycker om choklad, men inte "vanligt" lösgodis.

Jag hittar inspiration främst från bloggar jag läser men även folk som lägger upp mattips och recept på instagram och i de kokböcker jag har (skulle ni vilja att jag tipsar om de bästa kokböckerna som finns enligt mig?).


Jag har sett att du äter väldigt nyttigt nästan hela tiden och så men äter du aldrig lösgodis eller mjölkchoklad någon gång? Äter du aldrig något super onyttigt? och sedan en till fråga bara.. vad är din favoritmat? älskar din blogg och blir så inspirerad av dina maträtter! :D tacksam för svar!


Svar: Hej tack :) Som jag skrev en del om i svaren i del 1 så tycker jag inte om godis förutom viss choklad. Därför äter jag inte det. Själv när jag bakar tycker jag att det är kul att laga hälsosammare varianter på saker och ting, det blir som en utmaning. Men när det bjuds på kladdkaka, kakor och tårtor så äter jag det, sålänge det är något jag tycker är gott vill säga och det inte är varje dag. Balans!

Favoritmat är omöjligt att säga, det finns så mycket gott. Men jag brukar säga att om man ska bjuda och impa mig på middag så har man större chans att lyckas om den består av kyckling eller lax och sedan har en massa grönsaker i sig (och en massa annat gott, men det kan variera vad det är för något).


Forsättning följer...

Av Sofie - 16 augusti 2012 11:50


 


Bananbars med blåbär (ca 10 st)


1 dl vanlig havregryn

1 dl mandelmjöl (bara att mixa vanliga mandlar till ett mjöl)

1 dl solroskärnor

3/4 dl kokosflingor

2 mosade bananer

1 tsk vaniljpulver

2 äggvitor

ev. 2 msk agave/honung/stevia (om man vill ha de sötare)

1 1/2 dl frysta blåbär


1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Blanda ihop allt utom blåbären i en bunke.

3. Ta ut blåbären ur frysen och rör försiktigt i. Rör runt så att smeten blir blå men inte blåbären mosas för vi vill ha hela blåbär i barsen. Därför är det viktigt att de är helt frysta innan.

4. Bre ut på en bakplåtsklädd bakplåt.

5. In i ugnen i ca 15-20 min.

6. Ta ut och skär direkt i valfritt stora bitar. Låt svalna.

7. Förvara i en tät burk. De klarar sig utan kylskåp men håller sig längre i kylskåp så förvara dem helst där. Och ska du inte äta dem inom de närmsta dagarna/veckan, frys in så att de inte blir dåliga.


Dessa är ett perfekt mellanmål att ha med sig att äta i farten. Eller om man har bråttom på morgonen och inte hinner äta en riktig frukost, då kan man ha med sig några sådanna här att äta på bussen.


     


Detta är första gången jag gör barser och blir nöjd med resultatet. Jag skulle gärna hitta/komma på ett bra recept på müslibarser också. Helst ska de vara lite krispiga. Har ni några bra tips eller recept på det?


Av Sofie - 15 augusti 2012 18:52


   


Kantarellpremiär för i år (eller vänta vi åt kantarellmackor en gång i somras, så andra gången då)! Tyvärr kan jag inte säga att jag har plockat dem själv eller att någon jag känner har gjort det. De kommer från gubbarna på Hötorget som skriker damen damen åt alla tjejer/kvinnor vare sig de är 7, 43 eller 86 år. Jag var ute på en shoppingrunda igår och lyckades pricka in och råka gå förbi just den tiden då de börjar plocka ihop och sälja allt för halva priset. Ett Stockholmstips till alla, kom på seneftermiddagen till Hötorget och du har frukt/grönsaker/blommor för ungefär halva priset. Inte mer om det, här kommer dagens middag:


Lax med kantareller och squash (4 personer)


4 laxfiléer

salt o peppar

300 g kantareller

1/2 squash

1 liten gullök

1/2 dl grädde


1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Lägg laxen i en ugnsäker form, salta och peppra. Sätt in i ugnen ca 15-20 min (längre tid om den är fryst eller halvtinad).

3. Skölj och ev. hacka kantarellerna om de är stora (annars är det gott med stora kantarellbitar i såsen). Skölj och hacka squash i stora kuber. Skala och finhacka löken.

4. Fräs samman kantareller, squash och lök i smör i en stekpanna. Eftersom kantarellerna till en början blir väldigt vattniga så lät jag de steka för sig i en egen stekpanna (på hög värme så att vattnet kokade bort). Och squash och lök frästes i en annan stekpanna så att det blev mjukt och fick lite färg.

5. Låt kantareller, squash, lök och grädde puttra ihop i några minuter. Salta och peppra!

6. Ta ut fisken och lägg över kantarellröran.


Enkelt men gott! 


Har ni förresten några bra kantarelltips? Hela min familj är kära i den svampen :P


NU: En promenad i kvällssolen med en kompis. Vad gör ni denna kväll?

Av Sofie - 15 augusti 2012 11:50


 


Under sommaren har vi ätit middag så sent att klockan har varit så mycket att det inte har blivit något riktigt kvällsmål. Men den här veckan är vi tillbaka till mer normala middagstider. Precis som i måndags (kolaglassen) lyxade jag igår till det med ett kvällsmål lite mer avancerat än vanligt. Jag gjorde en chiapudding med choklad/kaffesmak, jag älskar den kombinationen. Gillar man inte kaffe kan man ju skippa det. Och antingen äta med bara chokladsmak eller smaksätta med något annat som t.ex apelsinsaft/skal, bara fantasin sätter gränserna!


Choklad chiapudding med kaffesmak (1-2 portioner)


1 msk chiafrön (går troligtvis med linfrön eller psylliumfrön som också sväller i vätska)

1 dl vatten

2 msk kakao

1/2 mosad banan

1 dl kesella/kvarg

1 msk agave/honung (eller mer om man vill ha de riktigt sött)

1 tsk kaffepulver (om man vill ha kaffesmak annars kan man skippa eller smaksätta med något annat, men jag älskar kombinationen choklad och kaffe)


1. Vispa ihop chiafrön och vatten så att chiafröna sväller.

2. Rör i resten. Vispa lite till.

3. Låt stå någon timme i kylskåpet och gegga ihop sig.

4. Ät antingen direkt som det är eller gör som jag och blanda ihop kesella+jordnötssmör (eller något liknande), och kör lager på lagervarianten med chiapudding, kesellaröra, chiapudding och toppa med kesellaröra och hallon.


Vad är chiafrön och var köper man det? Nyligen har märket Risenta börjat sälja det i vanliga mataffärer (finns väl inte överallt än men håll utkik). Linfrön och psylliumfrön sväller också i vätska, så det borde också fungera bra istället!


Jag skulle likaväl kunna kalla det för efterrätt som kvällsmål :P Gott!


Update: Fick en kommentar som sa att det bara blir slajmigt och äckligt med linfrön så gör inte på det utan på chiafrön :)


   

Av Sofie - 15 augusti 2012 09:54


 


x Nygräddad varm bananbar med blåbär (recept kommer)

x Hemmagjord persikayoghurt med kokosflakes, gojibär och en rejäl klick mandelsmör (tyvärr har den nästan helt sjunkit bort på bilden)

x Ett kokt ägg


Hemmagjord persikayoghurt: Mixa ihop 1 persika och 2 1/2 dl naturell yoghurt(eller fil om man gillar det mer)! Så naturligt det kan bli ;)


Hejsan hoppsan! Jag har inte så mycket att skriva. Supersmarrig frukost (fast det skriver jag alltid så det blir lite tråkigt haha). Vad åt ni till frukost idag? Något gott som ni kan tipsa mig om?


Dagens planer är väl lite fix och ev. ett ärende på stan, jag ska passa på att slappa lite hemma (snart börjar ju skolan...), sedan som vanligt 2-timmars rolig träningsskola (idag ska vi lära oss mer om löpning, ska bli intressant) och sedan blir det troligtvis ännu mer träning (vi har i "läxa" att gå och träna några pass i veckan också förutom de 2-timmarna vi är där varje dag).


 

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se