Senaste inläggen
Gjorde en underbar julig gröt nyligen som jag inte har lagt upp:
Pepparkaksgröt (1 portion): Koka upp 1 dl fiberhavregryn, 2 dl vatten, 1/2 mosad banan och 1 tsk pepparkakskrydda. Låt puttra ihop sig till en gröt. Rör ev. i 1 rå äggvita. Toppa med vad du vill, men jag hade keso, kiwi, jordnötssmör och gojibär!!!
Pepparkaksgröten är alltid en favorit i höst/vintertider. Går att göra på en massa sätt, bara att ha i pepparkakskrydda. I den ovan har jag sötat gröten något med mosad banan vilket gör den väldigt len och söt i smaken. Annars älskar jag att skippa bananen och ha i 1 rivet äpple eller päron istället. Även davosgröt på gryn, yoghurt och pepparkakskrydda är en favorit.
Har ni några andra tips på pepparkaksgröter man kan göra?
Jag la upp två varianter mellanmålsmuffins "kokosstyle" i augusti någon gång, det var mina två egna påhittade smaksättningar. Första gången jag använde detta "kokosstyle" recept gjorde jag precis enligt grundreceptet som jag fann här, med choklad och jordnötssmörsmak! Dock har jag tydligen inte lagt upp det här upptäckte jag igår, men receptet och bilderna fanns sparade i ett inlägg i utkast på bloggen, så jag lägger upp det nu. Bättre sent, än aldrig, eller hur? Supergoda och passar som mellis att ha med sig i väskan. Dock vill jag tillägga att dessa inte är söta som vanliga chokladmuffins, de är just mellanmålsmuffins som smakar choklad/jordnötssmör och som känns lite extra lyxiga än vanligt mellis.
Mellanmålsmuffins kokosstyle med kakao och jordnötssmör (8 st)
2 ägg
1 mosad banan
1 dl havregryn eller andra gryn
1 dl kokosmjölk
2 msk kokosmjöl (går säkert med annat mjöl)
1 msk jordnötssmör eller annat nötsmör
1 1/2 msk kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk fiberhusk
kokosflingor
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda ihop alla ingredienser noga till muffinsen i en bunke.
3. Fördela i ca 8 st normalstora muffinsformar. Toppa med kokosflingor.
4. Grädda i ugnen i ca 20-25 min. Låt svalna.
5. Frys in eller ät direkt. Perfekta att på morgonen bara ta ut ur frysen, lägga i väskan och äta senare till mellanmål.
Annars hittar ni hallon/blåbär/kardemumma varianten här, och äpple/kanel varianten här! :D
Dagens frukost:
x Fiberhavregrynsgröt med keso, päron/hallonmos och hemmagjord granola (recept på den kommer)
Päron/hallonmos med kardemumma/kanel (1 portion): Skär 1 päron i bitar, lägg i en skål och micra på högsta effekt i ca 1 min. Ta ut och mosa till ett mos med en gaffel. Rör i några hallon, och kardemumma och kanel efter smak!
Jag gjorde ett väldigt snabbt mos idag till min gröt som blev väldigt gott. Det går att varieras på mängder av sätt. Man kan bara ha päron som det är. Eller ta äpple (nu behöver ni aldrig mer köpa äpplemos), mango eller persika/nektarin och värma och göra mos av. Sedan kan man smaksätta detta om man vill med olika kryddor som nejlika, kardemumma, vaniljpulver, pepparkakskrydda, kanel osv. Man kan skippa hallonen eller ta blåbär istället. Ni fattar, det går att varieras på mängder av sätt!
Idag har jag hunnit baka en del, blandat annat dessa citronrutor. Väldigt goda, passar som mellanmål och fika. Vi åt dem till efterrätt efter kvällens middag. Gotteligott ;) Blir säkert yttligare lite godare om man serverar med varma bär och turkisk yoghurt/kvarg/vispgrädde!
Nyttiga citronrutor (ca 12 bitar)
4 ägg
2 bananer
2 citroner (både saften+rivet skal)
1 1/2 tsk vaniljpulver
1 dl kokosmjöl
1 msk kokosolja (eller smält smör)
1 1/2 tsk bakpulver
0-1/2 dl agave/honung (beroende på hur söt man vill ha det, jag hade ca 2 msk)
ev. hampafrön eller andra frön att toppa med
1. Mixa först ihop ägg, banan, citronsaft, citronskal och vaniljpulver. Mixa sedan med kokosmjöl, kokosolja och bakpulver. Smaka av med agave/honung.
2. Lägg bakplåtspapper i en mindre bakform (min var ca 16x28 cm), häll i smeten. Toppa med lite hampafrön eller andra frön om du vill.
3. Baka i ugnen på 175 grader i ca 35-50 min (beroende på ugn). Ta ut och skär i rutor.
Som ni ser får ni avgöra själva hur mycket ni vill söta (som i många av mina recept). Om man vill ha det som ett vanligt mellanmål kan man skippa agave/honung men om man vill ha de som ett sötare fika är det gott med några msk av det i. Bara att smaka av smeten!
Jag har bakat en plåt frallor på morgonen. Supergoda och uppskattades av hela familjen:
Snabba, saftiga och nyttiga frallor (12 st)
3 dl fiberhavregryn
1 1/2 dl grahamsmjöl eller dinkelfullkornsmjöl
1/2 dl vetekli eller mer grahamsmjöl/dinkelfullkornsmjöl
1/2 dl havrekli eller mer grahamsmjöl/dinkelfullkornsmjöl
1/2 dl sojamjöl eller mer grahamsmjöl/dinkelfullkornsmjöl
3/4 dl pumpakärnor
1/4 dl hampafrön eller mer pumpakärnor
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
250 g kvarg (kesella)
1/2 dl rapsolja
1 dl vatten
2 ägg
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda ihop gryn, mjöl, (kli), pumpakärnor, (hampafrön), bakpulver och salt i en bunke.
3. Rör i resten.
4. Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt. Forma degen med händerna till 12 st runda "bullar"/klumpar och lägg på plåten.
5. Grädda i ugnen i ca 15 min. Ta ut och låt svalna och ät med vad du vill!
Jag använde mig av en massa olika mjöl, klier och konstiga frön som kanske inte de flesta har hemma. Ni kan likaväl använda 3 dl havregryn, 3 dl valfritt mjöl och 1 dl pumpakärnor/solroskärnor istället, vilket jag har skrivit ut i receptet.
Dagens frukost fick helt enkelt bli:
x Två frallor
x Kokt ägg
x Keso
x Tomat
x Skinkrullar
x Kiwi
Ha en fin söndag!
x Yoghurtröra på naturell yoghurt, keso och kesella toppat med pepparkakskrydda, det sista ur en förpackning pauluns müsli (dags att köpa ny, eller GÖRA egen), blåbär, mullbär och några mandlar
Inga mått eller något recept, bara slängde ner vad jag var sugen på i en skål. Men inte mindre gott för det. Som ni kanske har märkt älskar jag att blanda naturell yoghurt, keso och kesella. Det blir liksom perfekt tillsammans. Det blir lite kesosmak (keso har en speciell smak tycker jag) och kesons gryniga konsistens, men det blir en krämigare variant eftersom kesellan är med, men det blir inte jättekrämigt eftersom man har naturell yoghurt i som späder ut det hela, tillsammans blir det hela en perfekt konsistens. Svårt att beskriva hehe, men I love it!
Pepparkakskrydda är ocskå något ny måste köpa hem nu när det snart vankas juletider. Brukar finnas bland de vanliga kryddorna (Santa Maria) i mataffären.
Jag älskar att ha lov, och jag älskar att inte ha ett så planerat lov utan att bara ta dagen som den kommer. Idag när jag vaknade var jag faktiskt inte för ovanlighetens skull hungrig så jag kröp ner i sängen igen med min kära dator. Som gammalt twilightfan jag är får jag erkänna att jag har suttit och kollat på intervjuer och presskonferanser med skådespelarna som spelades in igår, tänk om två veckor är hela det fenomenet över (för er som inte är så insatta släpps sista filmen), oj vad fort tiden går. Sen när jag väl blev hungrig gjorde jag frukost och sitter nu med den i sängen igen och bloggar. Nu blir det senaste avsnittet av Vampire Diaries (nä jag gillar inte alls vampyrer haha) som också kom ut i natt! Lovely morning helt enkelt :)
Vad äter ni till frukost denna morgon?
Dagens frukost blev några supergoda muffins. Enligt mitt grundrecept på frukostmuffins i micro, älskar det receptet, men det har kommit i lite skymundan när jag gjort mina frukostkakor. Om ni har missat tidigare varianter på detta recept finner ni dem HÄR!
Carob/mesquite frukostmuffins (1 person)
3/4 dl fiberhavregryn eller andra gryn
1 ägg
1 äggvita
3/4 mosad banan
1 msk carobpulver
1/2 msk mesquitepulver
1 krm bakpulver
1 krm vaniljpulver
valfri topping
1. Bara att blanda ihop allt i en skål.
2. Lägg i muffinsformar (fyll inte helt upp till kanten), micra på högsta effekt i 2-5 min (beroende på hur många och hur stora muffinsformar du använder).
3. Toppa med valfritt, jag gjorde en blandning på kesella, resten av bananen och blåbär. Och slutligen lite kokosflingor på toppen!
Var kan man då köpa carob och mesquite? Det finns ju inte i vanliga affärer. Om ni bor i Stockholm, gå förbi Gryningen på Folkkungagatan, de har detta i mindre påsar till ganska bra pris och även en massa annat roligt, en av mina favoritmatbutiker. Annars tror jag vanliga hälsokostaffärer har det runt om i landet. Även webshopar som bodystore, råvarubutiken, rawfoodshop säljer (bara att googla)!
Idag då, har jag sovit ut och ätit denna mumsiga frukost. Pluggat någon timme på förmiddagen, sprungit (läs mer i inlägget nedan), tagit det något lungt, ätit lunch (rester från gårdagens biffar med quinoa, supergoda), duschat och fixat fel på mobilen. Nu blir det ännu mer plugg plugg plugg resten av dagen, inte för att jag vill, utan för att jag måste om jag inte vill sitta hela söndagen i halvpanik. Dags Sofie (måste uppmana mig själv) att fördjupa sig ner i bibeln och läsa på om amerikas sjukvårdsreformen och lite annat... Vi hörs!
Efter dagens konditionspass vill jag spinna vidare på mina tankar kring kondition och pulsträning. Det blir som en liten fortsättning på förra inlägget. Ni var många som kommenterade på förra inlägget och sa att man inte ska tro helt på 220 minus ålder i maxpuls, och det förstår jag med att det inte stämmer exakt. Men det brukar vara ett bra ungefärligt riktmärke.
Idag körde jag ett intervallpass (löpning) för första gången på evigheter. Härligt men tufft, precis som det ska vara. Vissa stunder är pulsen riktigt hög, men upp till max kommer man ju inte helt. I de jobbigaste stunderna har man inte direkt koll på vad pulsen ligger på, då bara kör man. Så efter passet blev jag minst sagt förvånad när jag såg vad jag hade legat på för puls som max under passet. 233!?! Vad? Om man då skulle gå efter 220 minus ålder betyder det att jag borde vara minus 13 år (yttligare ett bevis på att den där formeln inte stämmer, eller inte på mig iallafall). Är det ens möjligt att kunna göra det? Och om det är det, är det något positivt eller negativt? Och jag kan inte heller ha varit uppe i max, så kan min maxpuls då ligga på 250 slag? Eller är det omöjligt?
Det första jag tänker är förstås att det är något fel på pulsklockan. Det vore det mest logiska. Men jag har sprungit tidigare år med andra pulsklockor för skolan, och då har jag också fått konstiga värden.
Samtidigt blir jag lite orolig. Är det något fel på hjärtat om det kan slå så fort?
Aja, de gånger jag kollade på klockan hade jag ganska normala värden för det jag höll på med. Så kanske klockan bara ballade ut en kort stund och fick för sig att hjärtat pumpade superfort?
Vad tror ni? Har ni varit med om något liknande?
Jag kan även tipsa om upplägget på intervallpasset jag körde idag:
Först 10 min LUGN jogg och några minuters löptekniksövningar (har lärt mig några som ska vara bra och förhindra skador, dock ser man hur rolig ut som helst när man gör dem)
Sedan till intervallerna, spring 400 m i snabbt tempo x 8 gånger, med 1 min lugn jogg/gåvila emellan
Slutligen 10 min LUGN jogg som nedvarvning och stretching hemma
Jag körde även på hemvägen några trappintervaller i en trappa med samma upplägg som jag har gjort tidigare: Första gången upp med en fot på varje trappsteg och sedan ner igen, sedan två fötter på varje steg (ner igen) och slutligen en fot på varannat steg (ner igen) x 2 varv. Sluttiden blev idag 3:55 min, förra gången körde jag på 3:54 min, känns lite retligt, men nästa gång jag kör ska jag minsann slå det!
Bild från dagens träning! Supervackert :)
Tränar ni idag? Och i så fall vad?
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|