Senaste inläggen
Dagens middag: Köttfärslimpa, couscous, avokadosallad och morotsbitar
Förra veckan lade Ellen upp ett recept på sin blogg som lät jättegott, så jag testade det ikväll. Det får verkligen en stor tumme upp. Det var jättegott och krämigt! När jag gjorde det ändrade jag lite, blandade i färsk oregano (kvar från lammrätten i lördags), bytte ut svarta oliver mot gröna, mer köttfärs och fetare mjölk än minimjölken hon använde i sin köttfärslimpa. Så här gjorde jag:
Köttfärslimpa med touch från Medelhavet (4 personer)
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
7 soltorkade tomater
15 gröna oliver
1 morot
ca 500 g köttfärs
1 dl mjölk
2 msk kesella/kvarg
2 msk fiberhusk (finns på glutenavdelningen)
1/2 tsk salt
några varv med pepparkvarnen
lite färsk oregano som fanns hemma (torkad fungerar säkert också, eller ingen oregano alls)
1. Finhacka löken. Pressa vitlöken. Skär soltorkade tomater i mindre bitar och halver oliverna. Skala och finriv moroten.
2. Blanda allt som nämns i punkt 1 med färs, mjölk, kesella, fiberhusk, salt, peppar och ev. oregano (eller om man föredrar någon annan krydda).
3. Forma till en limpa, och lägg antingen på en plåt med bakplåtspapper, i en avlång bakform eller som jag i en smord ugnsform.
4. Ha inne i ugnen på 175 g i ca 35-40 min! Ta ut och skär i mitten och kolla om den är genomstekt.
Avokadosalladen bestod av: Två tärnade avokados med citronsaft, solrosfrön och en gnutta salt, MUMS!
Ni har sett olika varianter av kesellaglass här på bloggen tidigare. Idag gjorde jag den såhär:
Mixa 2 dl kesella/kvarg, 1 1/2 dl fryst tärnad mango, 1/2 dl frysta hallon, 1/2-1 banan, pressad saft från 1/2 apelsin och kanel efter smak! Mums, jag toppade även med lite kokosflingor :) Om man vill ha den ännu mer glassliknande, låt den stå inne 1 timme i frysen
Grunden är väl lika mycket kesella som frysta bär/frukt, sedan kan man variera lite som man vill varje gång. Men banan ger en härlig krämighet och lite sötma, apelsin ger också sötma och härlig smaka och det blir även lättare att mixa allt det frysta med något i vätskeform... Om man vill ha mer sorbetliknande glass kan man strunta i kesellan och istället tillsätta en liten skvätt yoghurt bara!
Jag måste även berätta om mitt härliga träningspass efter skolan. Jag har inte tränat alls på 2 veckor (förutom skidor en dag) eftersom jag har gått och fått en riktig förkylning. Under dagen har jag knappast snytit mig eller hostat, så jag tänkte att idag var det kanske dags för ett ta-det-väldigt-lungt-första-träningspass-och-känna-vad-kroppen-klarar-av. Sagt och gjort. På med träningkläder, bra musik i lurarna, ut i naturen, bara kör lungt och känna vad kroppen orkar. Jag joggade lungt och när det blev ganska jobbigt (i vanliga fall hade jag pressat mig själv att fortsätta) gick jag en bit, och sedan varvade jag så hela tiden. Jag körde lite spurter i korta men branta backar. Armhävningar, plankan och vanliga lunges på en gräsmatta. Jump squats, plankan och armhävningar på en annan. Överraskade mig själv med att köra 15 st armhävningar på tårna bara sådär, trodde knappast att jag skulle klara ett par st (då jag typ har klarat 15-20 st som max innan jag fick denna dumma förkylning). Jag hittade även ett vackert tempel som jag körde situps i. Allt i ett lugnt tempo och jag slutade i tid så att jag inte pressade mig själv till max. Det hela slutade på 55 min och 6 km, men då gick jag en hel del och stannade lite här och var körde styrka. Hem kom en ganska trött men endorfinfylld och glad Sofie med röda kinder som längtar till nästa träningspass. Ska dock försöka ta det ganska lugnt denna vecka med, då jag inte är 100 % frisk.
Apropå det här med löpning. Är det en träningsform ni tränar? Ska ni springa något lopp i vår/sommar? Jag tänkte anmäla mig till vårruset här i Stockholm. Och till dess vill jag börja löpträna mer seriöst så att jag orkar springa snabbare. Jag har hört att intervaller och backträning ska vara väldigt bra, men det är inget jag är särskilt kunnig om. Har ni några bra tips och upplägg på det? Kommentera eller maila mig på foodandhealthinmyway@yahoo.se så vore jag jätte tacksam! :D
Till alla ni som löptränar kan jag tipsa om appen Runkeeper som mäter tid, sträcka och min/km.
Här har ni även tre grymma löplåtar (eller till annan träning): Se här, här och här (varav de två första är remixer av en massa olika hitslåtar)
Nu ska jag hitta på något vettigt att göra!
x Bollnäsfil med jordgubb/limesås (mixa några tinade jordgubbar med limesaft), pumpakärnor, smulade finn crisp, smulade riskakor, tärnat äpple, gojibär och kakaonibs
Jag testade bollnäsfil för första gången idag. Smakade precis som vanlig fil enligt mig, skillnaden är väl bara att den kommer från Bollnäs. Någon som vet mer om filen?
Till detta serverades världens största topping med en massa goda saker. Jordgubb/limesåsen var underbar, och jättelätt att göra. Testa!
Tisdag betyder ny dag, med nya möjligheter och kanske kan denna dag reda ut en del problem...
Let´s face the day! :D
Till middag idag testade jag yttligare ett recept från Kostrådgivarboken av Nina Ahlm. Detta blev inte lika gott som första receptet jag testade ur den, men ändå helt okej, men antagligen ingenting jag kommer att göra om. Jag vill ändå lägga ut receptet här, för smaken är som baken och det kanske passar någon av mina läsare lite bättre.
Fisk i kokosmjölk, fänkål, päron och röd curry (4 personer)
1 zucchini
1-1 1/2 msk färsk ingefära (riven)
2 vitlökklyftor
1 fänkål
1 burk kokosmjölk (ā 400 ml)
2 päron
1 1/2-2 msk fiskfond
1-2 msk röd currypasta
600 g färsk spättafile
1 citron
1 msk torkad koriander
1. Tärna zucchini, finriv ingefära, pressa vitlök och strimla fänkål. Fräs i en stor panna med olja.
2. Skär päron i tunna skivor. Lägg i kokosmjölk, päron, fiskfond och currypasta i pannan. Smaka av med salt, peppar och ev. mer currypasta.
3. Rulla ihop fiskfiléerna och lägg ner i såsen. Koka sakta (helst under lock) i 5-8 min.
4. Riv skalet på citronen. Strö över skalet, saft från 1/2 citronen och koriander. Rör runt försiktigt.
5. Klart!
Jag var nyss inne på kvinnan som har skrivit bokens hemsida och där fann jag massor av mer recept i min smak (som inte finns med i boken), jag rekomenderar er att kika in på sidan här!
En nyfunnen vän i matväg. Som barn hade jag problem med riskakor pga dess konstiga smaker (men jag gillade konsistensen), och jag tvingade min mamma att köpa hem det någon enstaka gång för att alla andra barn åt det. Men i mitt liv har jag ätit få riskakor.
I helgen när pappa och jag var och handlade såg jag dessa ekologiska riskakor som är helt naturella (inte ens saltade) och dessutom gjorda på råris. Så jag beslöt mig för att pröva och de var överraskande goda.
Jag har ätit de helt naturella som de är (dock blir det ganska smaklöst då) och med jordnötssmör (dagens frukost), och jag har även planer på att smula sönder det och ha det blandat med müsli till yoghurt.
Vad tycker ni om riskakor? Har ni några andra tips på hur man äta dem? Kommentera gärna! :)
x Riskakor med jordnötssmör och banan
x En kiwi
x Hallonkvargkaka med kokosflingor
Hallonkvargkaka (1 portion): Elvispa 1-2 äggvitor i en skål så att det blir ett vitt hårt skum. Rör i 1 dl kesella/kvarg, 1 dl hallon och lite kanel. Lägg i en ugnsäker form/skål och sätt in i ugnen på 225 g i 5-10 min (om det är 1 äggvita) eller 15-20 min (om det är 2 äggvitor).
Idag till frukost testade jag att göra hallonkvargkaka från frukostera. Gott! Dock läste jag receptet lite fel och tog 2 äggvitor istället för 1, det resulterade i att jag fick ha det ganska mycket längre i ugnen och ha på grillvärme i slutet för att den skulle få färg. Nästa gång ska jag göra med 1 äggvita, även om det blev gott så blir nog fördelningen av äggvita/kvarg/hallon bättre då.
Måndag idag! Skola som vanligt och sedan tror jag att jag ska stanna kvar där för att göra klart mitt musikprojekt. De 2 och en halv veckorna som är kvar innan påsklov är fyllda med massor skolarbete, läxor, inlämngningssaker och prov. Det är bara att kämpa på nu :)
Vad åt ni till frukost idag då? :D
Känslan av att svischa fram mellan träden, att flyga fram, känslan av frihet, känna att man har kontrollen över ett par glidande skidor och att det i slutet av dagen riktigt bränner i benen. Jag älskar det!
Min dag började riktigt tidigt (uppe vid 5.30), efter strul med buss och skiduthyrning stod jag och Josefine på toppen av berget vid 11-tiden. Sedan körde vi upp och ner tills vi var tvugna att gå till bussen som gick tillbaka till storstan. Det blev inte jättemånga timmars åkning men det var riktigt härligt ändå. Kändes som ett fint slut på vintern, nu vill jag ha en riktig varm vår! Lunchen åt vi på toppstugan, och på min tallrik fanns en ganska okej kycklingwok med limesås.
All snö var konstgjord vilket jag tyckte kändes lite konstigt (jag har tidigare bara åkt i riktiga fjällen och i riktig kyla med riktig snö), så jag tyckte det såg jätteroligt ut att det bara var snö precis där backarna gick och mellan och nedanför backarna var det grönt och skog!
Väl hemma bjöd på pappa på middag:
Fläskfile i fetaostsås som jag toppade oregano med potatis, sallad och röd paprika, receptet på rätten har jag lagt upp tidigare, se här!
Nu sitter jag här helt utmattad, jag kommer sova sött i natt :) Men innan sängen blir det en dusch, packande inför imorgon, lite planering för veckan och om jag hinner svara på era kommentarer (såg att jag fått flera långa svar på mitt viktinlägg) :D
Godnatt!
Vågen, något som ni bryr er om eller fullständigt struntar i? (bild tagen från google)
Jag fick en läsarfråga som jag vill svara på så att alla ser det:
Hejsan!
Detta är kanske en väldigt personlig fråga och jag kräver inget svar; men hur lång är du och hur mycket väger du? Annars så vill jag bara tacka till en underbar inspirerande blogg! :)
Hej! Först tack.
Jag vet inte exakt hur lång jag är faktiskt, en bit över 160 cm tror jag.
Och sedan det här med vikten, det är det jag vill skriva om.
Jag har aldrig haft en våg hemma så jag har aldrig vägt mig regelbundet. Men även om jag hade en så skulle jag inte det. För jag vet att den där lilla siffran som står där har ingenting med att göra om hur bra jag mår, hur stark jag är, hur mycket min kropp orkar, den procentuella fetmassan vs muskelmassan eller hur lycklig jag är. Jag vill sprida vidare detta budskap. Vikten är inte viktig, det viktiga är att man har en hälsosam kropp och mår bra på in och utsidan. Visst om vikten är så låg eller hög att det blir skadligt för kroppen och hälsan (man kanske riskerar en massa sjukdomar), jadå ska man bry sig och försöka gå upp/ner.
Jag blir ärligt talat ledsen när jag hör så många säga "Jag väger så mycket", särskilt unga tjejer i min ålder. Samhället har gjort så att många tror att det är det enda som är viktigt. Vikten är inget mått på hur bra ditt liv är. Det vill jag verkligen att alla som läser detta ska förstå. På denna blogg vill jag inspirera till HÄLSOSAMMA vanor, alltså att äta nyttigt men inte för att hålla en bra vikt. Jag äter som jag gör för att jag vet att jag mår bra av det, jag är piggare, gladare, orkar mer (både i kroppen och huvudet), för att det är gott och att jag ska orka med min vardag med ett leende på läpparna. Jag vill kunna leva länge och på min 80-årsdag kunna träna. Visst jag vill se bra ut, men det är inte den stora anledning till att jag lever som jag gör. Och att se bra ut för mig är inte att jag håller en viss vikt eller att jag har perfekt BMI.
Om ni nu vill börja med bättre vanor för att se bättre ut är mitt tips att slänga ut vågen. Köp ett måttband och mät på olika ställen på kroppen och jämför några månader senare för att se resultat. Muskler väger nämligen mer än fett, så om du börjar träna och får mer muskler kanske din vikt blir nästan oförändrad. Men muskler tightare till kroppen så du kommer se resultat med måttbandet. Och det finns andra sätt att äta mäta sin "hälsosamhet", om har som mål att börja träna: Skriv upp hur många armhävningar du kan göra, hur snabbt du springer 5 km eller hur många minuter du kan stå i plankan. Träna regelbundet någon månad och testa sedan igen, och du kommer förhoppningsvis se resultat. Det är ett annat sätt att mäta hur välmående du är.
Som sagt så väger jag mig extremt sällan (typ hos skolsyster och hos mormor/morfar där det står en i badrummet), och jag vägde mig faktiskt på sportlovet när jag var hos mormor och morfar. Gången innan den som jag vägde mig tror jag var i somras och jag kommer inte ihåg exakt vad jag vägde då men jag tror det var lite mindre än nu på sportlovet. Är jag ledsen för det? Nej! Jag tror snarare att jag skaffat lite mer muskler senaste halvåret (jag har styrketränat mer) och det är jag bara stolt över (dock känns det som de musklerna har försvunnit helt när jag nu har varit sjuk i snart 2 veckor haha).
Och sedan vill jag avsluta med frågan; Hur ser ni på det här? Väger ni er ofta och har koll på den? Är vikten något som är viktigt i ditt liv? Eller tänker du som mig? Kommentera gärna!
Ps. Till den som skrev denna fråga, tack för att du ställde frågan så att jag fick berätta min syn på detta :D
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|