Senaste inläggen
Till lunch idag blev det en enkel sallad med smaskig tonfiskröra:
Tonfiskröra med ägg, soltorkade tomater och rosmarin (1 person)
100 g avrunnen tonfisk på burk
1 hårdkokt ägg
1 liten schalottenlök
2 msk turkisk yoghurt
2-3 soltorkade tomater
3-4 krm torkad rosmarin
1. Mosa ägget. Finhacka löken. Hacka soltorkade tomater.
2. Blanda tonfisk, ägg, lök, yoghurt, soltorkade tomater och rosmarin i en skål. Smaka av.
3. Servera med en matig sallad!
Salladen bestod av gröna blad, gurka, paprika, champinjoner och broccoli
Om ni tittar i spalten till höger och letar upp kategorier så ser ni att jag tagit bort en del onödiga kategorier och framförallt lagt till en massa nya. Allt för att det ska bli lättare för er och mig att hitta tillbaka till recept och inspiration. T.ex tidigare hade jag kategorier för frukost, lunch, mellanmål, middag som var mer inspirationsbilder utan recept och sedan recept: frukost, recept: lunch... Det var ju bra men ibland kanske man vill ha just kyckling eller vegetariskt, ja då finns det som en egen kategori med det, samtidigt som den ligger kvar i recept: middag kategorin. Smart va? Jag har även gjort en kategori som flera har skrivit att de efterlängtat: nyttigt gottis. Då kan man hitta allt sådant där när man är sugen på något efterrättsliknande men kanske lite nyttigare. Jag har även sorterat upp frukostinläggen i gröt, yoghurt/kvarg/keso/smoothies, omelett/äggröra/"äggigt", frukost cupcakes/paj/annat lyxigt, pålägg och pannkakor/plättar. Men alla inläggen ligger självklart kvar i frukost och/eller recept: frukost om man är sugen på mer allmän frukostinspiration. Ja kolla till höger så får ni se :D
Dock är inte alls alla inläggen överförda till sina nya kategorier än. Alla mina inlägg som jag har skrivit i snart 1 och ett halv år (det är inte få kan jag säga) måste manuellt gå in och redigeras av mig. Och det tar tid, en månads inlägg tog ca 1 timme. Men jag ska försöka göra det lite då och då så att det blir klart så fort som möjligt.
Ja då vet ni det också :P
x Grönt vanilj te som jag rivit en massa ingefära i
x Sportknäcke med keso, banan och kanel
x Ett kokt ägg
x Gojibär
x Honungsmelon med prusciutto
Hejhopp där ute! :D De senaste dagarna har jag klagat på att jag har ont i halsen, men det är ingenting jämfört med hur ont det gör nu. Jag kan knappast prata. Men det är lite skyll dig själv över det hela. Igår skulle jag vila. Gjorde jag det? Nej, visserligen var jag hemma och bara "slappade" under dagen och gjorde inget märkvärdigt, men jag har svårt för att bara ligga still utan vill upp och fixa saker hemma och utnyttja tiden så gott som det går. Så jag riktigt vilade inte en enda sekund. Och sedan var bortbjuden på kvällen, och när jag väl kom hem hade jag knappt någon röst. Så idag ska jag tvinga mig själv att vila på riktigt dvs ligga nerstoppad i sängen. Inte särskilt kul, men förhoppningvis kan jag röja undan veckans läxor, kolla på film, läsa tidningar och kanske ta itu saker som rör bloggen; icke-godkända kommentarer med frågor, bloggmejlen, svara på obesvarade frågor i "frågelådan" och börja sortera alla mina hundratals eller kanske tusentals (?) inlägg i bättre kategorier. Jag har lite dåligt samvete över allt det där, tiden räcker liksom inte till :P
Och juste jag har en fråga till er. Honungsmelon, vad kan man göra med det? Jag har nämligen ganska mycket melon över från igår, och den behövs ätas idag för annars blir den dålig. Några idéer förutom melonklassikern som jag gjorde till frukost? Annars kanske man kan tärna frukten och frysa in och ta fram vid annat tillfälle?
Keso+kanel+banan är en av mina favoritkombinationer på knäckebröd/macka. Om man inte ätit frukt som pålägg tidigare kanske man tycker att det är lite konstigt, men det är det inte, testa!
Det här har jag tänkt att göra länge och idag till lunch blev det av. Supergott:
Currykyckling med rödbets/blomkåls "couscous" (2 personer)
2 lagom stora kycklingfiléer
curry o salt
4-5 dl riven rödbeta
3-4 dl riven blomkål
basilika o salt
60 g fetaost
2 avokado i bitar
3 msk solroskärnor
1. Skär kycklingen i mindre bitar.
2. Bryn i en stekpanna och låt genomstekas. Häll curry och salt över.
3. Skala och riv rödbetor. Finriv blomkål.
4. Koka riven rödbeta och blomkål i lättsaltat vatten i ca 1-2 min. Häll av vattnet och smaka av med basilika och ev. mer salt.
5. Lägg kyckling och rödbets/blomkåls "couscous" på två tallrikar. Smula över fetaost (jag missade tyvärr detta då den var slut hemma), toppa med solroskärnor och ha avokado till!
x Choklad/kaffe/bananpannkakor med hallon/jordnötsröra och kiwi
Choklad/kaffe/bananpannkakor (1 person): Bara att blanda ihop 1 mosad banan, 2 ägg, 1 msk kakao och 1-2 msk kaffe. Stek till 3 pannkakor!
Hallon/jordnötsröra: Mosa så gott som det går en rejäl näve frysta hallon med en liten klick kesella/turkisk yoghurt. Smaksätt sedan med en rejäl sked jordnötssmör!
Godmorgon eller snarare godförmiddag :P En oerhört pigg Sofie här, inte så konstigt, jag lyckades sova 11 och en halv timme i natt, när gjorde jag det senast? Jag la mig tidigare än jag brukar göra på vardagar bara för att jag var så himlans trött och vaknade till min stora chock senare än jag brukar göra på helger. Jag behövde väl det antar jag. När jag väl vaknade hade jag extremt sug efter pannkakor, därav mina favoritbananpannkakor till frukost :D Och en halvliter kopp te, halsen värker som in i helvete... Och jag som ska bort ikväll, vi får se hur det blir med det.
Träning och träffa kompis idag blir inställt, istället vila och försöka få undan så mycket skolarbete som möjligt!
Ha en awesome lördag nu :D
Den här veckan har jag lidit av ont i halsen lite från och till. Jag trodde jag var frisk nu, men nähä tydligen inte. Gjorde därför lite gott svalkande "snacks" att äta framför tv-serien Lost.
Något som jag har skrivit tidigare om som är jättegott, mixa fryst banan, frysta bär och en skvätt kokosmjölk. Det blir som übergod glass/sorbet och är perfekt om man har ont i halsen. Idag så orkade jag inte hålla på att ta fram och diska mixern. Därför gjorde jag latmask version av det:
Jag la fryst skivad banan, frysta hallon, frysta blåbär och frysta granatäpplekärnor på en tallrik. Hällde en skvätt kokosmjölk över det hela, eftersom frukten/bären är iskalla så stelnar/fryser kokosmjölken fast på frukten/bären. Och sedan toppade jag det hela med kanel. Allt som allt tog det väl 1 min.
Gott, enkelt, snabbt och nyttigt :D
Dagens pytt med bladspenat, en klick turkisk yoghurt och ett fint basilikablad
Josefine aka AliceAugusta har i veckan bloggat några gånger om pytt i panna. Precis som Josefine är jag inget stort fan av den där pytt i pannan man köper färdig i frysdisken, den går att äta men den är verkligen ingeting smaklökarna går igång på. Däremot hemmagjord pytt i panna. Låter det jobbigt och komplicerat? Nej det är det inte.
Din egen hemmagjorda pytt i panna kan du variera och göra på en massa olika sätt. Bara fantasin sätter gränserna!
Idag till lunch gjorde jag en variant som blev såhär:
Jag skalade och skar 1 liten sötpotatis i ca 1 cm tjocka skivor. Skivorna förkokade jag i 5 min. Under tiden skar/hackade jag 2 schalottenlökar, ca 1 dm tjock bit squash, 1/2 röd paprika och 3-4 champinjoner i mindre bitar. Jag tinade även 1 portionsbit lax i micron och skar i mindre bitar. Sedan när sötpotatisen kokat färdigt skar jag även den i små bitar. Sedan fräste jag allt i en stekpanna på högvärme till laxen var genomgjord och grönsakerna fått färg. Till slut smaksatte jag pytten med timjan och salt.
Rotfrukt/grönsak/lök/svamp går att byta ut mot vilka andra rotfrukter/grönsaker/lökar/svampar som helst. Gul lök, vitlök, purjolök, kantareller, potatis, tomater, spenat, andra färger på paprika, avokado, aubergine, morötter, palsternacka, vattenkastanj, majs... Glöm bara inte att rotfrukterna helst bör förkokas för att de inte ska bli stenhårda. Istället för lax kan man ha kyckling, quorn, köttfärs eller fläsk/nötköttsbitar. Kryddan timjan kan bytas ut mot basilika, curry, spiskummin, rosmarin... Saft från citron/apelsin/lime. Ost som fetaost och mozzarella i tärningar, eller varför inte linser/kikärter/bönor i olika varianter? Som sagt, det är bara fantasin som sätter gränserna :D
Har ni gjort "egen" pytt i panna? :)
Kokta ägg, äggröra, stekta ägg, omelett...
Ja allt det är gott till frukost. Men det tar tid och man måste ofta hålla ett öga på att det inte kokar över/de inte blir brända/röra så att det bli smuligt och inte bränner fast... Och ibland har man inte den tiden att hålla på med det helt enkelt. Då brukar jag istället göra microägg. Tar 1 min och du behöver inte "passa" någonting.
Microägg: Knäck ett ägg i en djup skål. Vispa lätt med en gaffel så att vitan och gulan blandar sig. In i micron på högsta effekt i 1 min. Klart! Sedan om man har yttligare 10 sek kan man röra i någon krydda, som t.ex idag då jag hade i basilika!
Dagens frukost:
x Microägg med basilika
x Naturell yoghurt, pauluns musli, hallon, banan och kiwi
Idag var det verkligen bara kasta ner första snabba bästa i en skål och trycka i sig fort som attan. Jag är till och med stolt och förvånad över att jag fick en bild på det hela, och att den blev ganska fin trots allt. Vi hade stor insparksfest igår kväll eller snarare i natt. Superkul, mindre superkul var det att man kom hem mitt i natten och fick några ynka timmars sömn. Sen upp tidigt som vanligt och ha idrottsdag med skolan. Vi säger såhär, vi bara älskar våra lärare som tvingade oss att gå 1 mil i regn och kyla redan slutkörda! Nu är jag iallafall hemma med fleecetröja och raggsockar, och invirad i en filt... Och det är HELG! :D
Jag har skrivit om detta tidigare. Men det är så enkelt och så gott att det inte skadar att göra det igen:
Rostade grönsaker/rotfrukter!!!!
Sätt bara ugnen på 225 grader. Skär valfria grönsaker/rotfrukter i mindre bitar, lägg på en bakplåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och ev. någon valfri krydda! In i ugnen i ca 30 minuter, klart!
Tips på grönsaker/rotfrukter: Sötpotatis (min absoluta favorit), potatis, morötter, squash, lökar av alla varianter, paprika, aubergine, champinjoner...
Tips på kryddor: Timjan, rosmarin, salt, peppar, citronpeppar, basilika, oregano, pressad vitlök (fast det är ingen krydda dock)...
Igår till middag la jag in ett lass med grönsaker/rotfrukter medan mamma gjorde vanliga köttfärsbiffar! Gotteligott :)
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|