Senaste inläggen
Dagens smarriga och kanske lite annorlunda lunch! Matiga "pannkakor" med linser, röd paprika, skinkrullar och fetaost. Om man bara skippar skinkrullarna blir det helt vegetariskt därav får det också bli veckans veggorätt på bloggen och hamna under kategorin vegetariskt.
Matiga sötpotatis/squash pannkakor (1 person)
150 g sötpotatis
200 g squash
2 ägg
1 msk tomatpure
1 tsk torkad basilika
2 tsk fiberhusk (håller ihop dem)
salt o peppar
1. Grovriv sötpotatis och squash. Blanda med ägg, tomatpure, basilika och fiberhusk. Smaka av med salt och peppar.
2. Stek till ca 3 tjockare pannkakor (alternativt 4 tunnare) i en stekpanna med olja/smör.
3. Toppa med vad du vill!
Tack alla som har kommenterat mitt förra inlägg. Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Jag tror nu att jag kommer att fortsätta ungefär som jag gör, och börja skriva lite mer tränings/inre hälsa inlägg i den mån jag hinner och har lust.
Som ni vet har jag svårt för att laga någonting två gånger, jag vill gärna ändra på något även när det gäller favoritrecept som är gudomligt goda redan som de är. Som det här kladdkaka receptet t.ex som man gör på ett kick i micron. Har ni missat det? Då måste ni kika här!!!! Den senaste veckan har jag haft jordnötssmörmani och om jag inte har det i det jag äter så har jag det på eller till. Så när jag gjorde kladdkaka receptet idag så spetsade jag till den med jordnötssmör (och tog bort en del av mjölet istället). Även denna variant blev underbart god. Vilken variant var godast då? Svårt att säga, jag skulle säga att om man är sugen på vanlig kladdkaka ska man göra orginalreceptet (se här), men om man vill ha kladdkaka med smak av jordnötssmör då ska man göra denna variant:
Med en klick kesella, mango och mina kära gojibär
Krämig hälsosammare snabb kladdkaka med jordnötssmak (1 person)
2 msk kakao
2 1/2 msk mandelmjöl eller annat mjöl
1/2 tsk kaffepulver
en pyttenypa salt (mindre än 1 krm)
1/4 tsk bakpulver
lite vaniljpulver (ca 1 krm)
1-2 msk valfri sötning (honung, agave, stevia strö)
1 msk smält kokosolja (alternativt smält smör)
3 msk mjölk
1 msk jordnötssmör
1. Blanda alla torra ingredienser noga i en skål. Rör sedan i resten.
2. Ställ in i micron och kör på högsta effekt i 1 minut.
3. Ät direkt och NJUT!
Mysig eftermiddagsstund med senaste Fitness Magazine som kom på posten i veckan men som jag inte har hunnit läsa (och ja jag bjuder på mina extremt snygga men jättesköna pyjamas/mysbyxor)
Hej hopp! :D
Jag har tänkt lite om det här med bloggen, temat och vilka inlägg osv. Det är ju jag som bestämmer hur min blogg ska vara och vad den ska handla och vilka inlägg som kommer upp och hur ofta osv. Men nu kan jag inte riktigt bestämma mig så jag tänkte höra vad ni tycker.
Jag äter minst 4 mål om dagen, oftast 5, ibland 6 st. Självklart kan jag inte blogga om allt, det skulle ta alldeles för mycket tid. Frågan är snarare om jag ska lägga upp alla bilder på sådant som jag äter i den mån jag hinner. Dvs att det blir många inlägg här, men antagligen en hel del upprepningar i vad som är i dem med mycket inspiration åt er. Risken finns dock att när jag lägger upp nya roliga recept så kommer de snabbt att försvinna in i mängden av inspirationsinlägg. Detta alternativt blir även ganska tidskrävande för mig, med skolan, kompisar och allt annat som finns i mitt liv kan det blir riktigt svårt att hinna med och då kanske jag tappar lusten för hela bloggandet? Eller så bloggar jag bara när jag har något nytt att komma med dvs recept. Detta innebär färre inlägg och vissa dagar kanske inga alls men med kanske roligare innehåll när de väl kommer upp. Vad tycker ni? Och vad går gränsen mellan ett nytt recept eller inte? Är en ny kombinationsblandning på yoghurten ett nytt "recept"? Självklart kan jag även ha en blandning mellan dessa sätt vilket jag har ungefär nu, dvs främst nya recept och saker men en hel del upprepningar och vanliga inspirationsinlägg.
Och sedan är en annan fråga om den bara ska handla om mat. Träning är ju också ett intresse, men ni har ju sett hur det har gått med "veckans träningsinlägg" de senaste veckorna haha, det har inte blivit några... Och något som kanske är mindre vanligt på hälsobloggar: Inre hälsa, välmående och personlig utveckling. Enligt mig är det minst lika viktigt som bra mat och regelbunden träning om vi snackar hälsa. Jag tycker det är intressant (framtida jobbområde?), och jag skulle gärna sätta mig in i det ännu mer och blogga om det. Men sen har vi det ju där med tiden. Om ni inte själva har en blogg kan ni nog inte förstå hur mycket arbete som ligger bakom att ha en blogg som denna. Först ska man komma på en idé, testlagning, ibland får man göra om, fotning (det är den jobbigaste biten enligt mig, alla i min närhet vet att jag alltid måste äta på enfärgade tallrikar och att lamporna måste lysa på max för att det ska bli okej bilder), rensa och ladda upp bilderna i datorn för att slutligen blogga och publicera det här. Flera gånger om dagen. Självklart klagar jag inte, jag tycker om att göra det. Men man ska komma ihåg att jag lägger ner läskigt många timmar varje vecka (jag vill inte veta hur många), det är som ett deltidsjobb och jag tjänar inte ett öre på det. Men jag tycker att det är värt det, det är mitt sätt att få vara kreativ och det är så kul med all feedback jag får tillbaka. Det vore kul att få göra en samling med mina bästa recept och kanske några nya, och göra någon form av bok av det hela med kanske några inspirerande texter om hälsa som dissar hela den här ideal/vikt/kalori/äta lite hetsen. Skulle ni köpa den? Fast jag har ingen aning om hur den branschen fungerar och jag vet inte ens om jag vill. Men om jag bestämmer mig för att jag vill, då vet jag att jag har drivkraften att genomföra det på något sätt. Och om jag verkligen skulle vilja jobba i framtiden med mat/hälsa då vore drömmen att starta ett eget hälsocafé eller skriva en egen mat/hälsotidning! Men det dröjer några år innan jag behöver bestämma mig, först gymnasiet och sedan får vi se. Jag har även en massa tankar på framtida jobb som inte rör mat/hälsa biten. Okej nu ska vi inte snöa in oss på vad jag kan tänkas villa jobba med i framtiden :P Men jag gillar att jag är 16 år, och har i stort sett hela livet med alla dess möjligheter framför mig :D
I övrigt, något ni tycker jag borde skriva mer om, eller mindre om? Vilka "sorts" inlägg uppskattar ni mest? Något som ni undrar över?
Sedan har vi det här om hur mycket bloggen ska handla om mig. Jag brukar ju ibland lägga in någon kommentar om vad jag ska göra under dagen eller vad jag har gjort. På så sätt lär ni känna mig lite, men samtidigt skulle jag ju kunna göra det mer. Och ska jag ha inlägg som rör mig men inte mat/träning/hälsa? Nej jag tror inte det, jag ska nog hålla mig till bloggens tema men fortsätta med att nämna lite om mitt liv här och där i inläggen. Fast jag har haft tankar om att sluta med det helt och bara lägga upp matbilder med text/recept! Men det blir så himla opersonligt då, eller vad tycker ni?
Och så dagens frukost då. Inget nytt recept, bara en massa saker på en skål med yoghurt. I framtiden, ska jag lägga upp sådant som inspiration eller skippa det helt? Det är frågan det!
Naturell yoghurt med en topping på kakao, hallon, granola och kiwi + Ett microägg + Två misslyckade peanutbutter chocolate chip cookies (därav kommer de inte upp här som recept, men de måste fortfarande ätas upp även fast att de inte är så goda...)
Okej en stor applåd till alla som har orkat läsa allt såhär långt, det blev lite flummigt men jag tror att jag har fått fram mina främsta tankar. Men nu vill jag gärna höra vad ni tycker om allt jag har tagit upp! Även fast att det är jag som sitter på högsta makten över bloggen. I got the power ;)
Och alla ni som har börjat läsa min blogg senare än maj i år, läs jättegärna detta gamla inlägg för att veta vilket syfte jag har med bloggen och hur jag vill inspirera andra till en hälsosam livsstil :D
Ciao, nu blir det shopping på stan för min del. Vi hörs, och var nu jättesnälla och kommentera, detta tog evigheter för mig att skriva men det kan det nog ha varit värt!
Bara jag och lillebror hemma ikväll. Och vad är lillebrors favoriter i matväg? Lax, svamp och pasta, så jag letade upp mitt hemmagjorda pastarecept och gjorde en sås med lax och svamp till detta:
För er som tidigare har missat pasta receptet får ni det här igen:
Hemmagjord pasta (ca 3 personer men beror lite på vad man har till)
Pastan:
4 ägg
125 g philadelphia ost
1/2 dl fiberhusk
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Mixa ihop ägg och philadelphia så att philadelphian inte klumpar sig (och äggen vispas luftigare). Rör i fiberhusk och häll ut på en bakplåtspapperklädd bakplåt innan det hinner svälla. Bre ut så tunt som möjligt.
3. Grädda i ugnen i ca 10 min. Ta ut och skär i långa strimlor (lättast med en pizzaskärare annars vanlig kniv).
Laxsåsen gjordes på stekta laxbitar, frästa champinjoner, squash, gul lök, pressad vitlök, röd paprika, tomatpure och grön pesto! När pastan var färdigstrimlad rördes den ner i en kastrull tillsammans med laxsåsen :D
I skolan kan det vara svårt att få tag på vatten att dricka, iallafall på lektionerna. Därför har jag den senaste tiden packat ner en vattenflaska i väskan som jag fyller på varje morgon hemma. Sedan under dagen kan jag ta fram den när som helst och ta mig en klunk. Och när dagen är slut har jag nästan druckit upp hela.
Jag använder mig av en "gammal" ramlösa/loka flaska. Efter några veckor byter jag ut den, det sägs ju att efter några veckors användning av sådana flaskor så börjar de släppa ut giftiga ämnen från plasten, om det stämmer eller inte vet jag inte, men det känns ändå säkert att byta då och då. Och det känns lite lyxigt när man köper en ny och får bubbel och ev. någon smak! :D
Att dricka mycket vatten är bra, men man ska samtidigt komma ihåg att det inte är bra att dricka för mycket. Hur mycket är lite/mycket vatten då? Jag brukar tänka att jag ska dricka när jag är törstig och regelbundet. Det fungerar bra för mig.
Hur förhåller ni er till vatten? Har ni också med vattenflaskor i väskan?
Dagens frukost:
x Morotskakapannkakor med lite choklad/jordnötskräm, hallon och granola
Jag fick en idé här om dagen att göra pannkakor som smakar morotskaka. Om det går med gröt och bollar så borde det väl gå med pannkaka? Så jag testade det denna morgon och använde mig som grund bananpannkaka. Det blev inte helt perfekt men betydligt bättre än godkänt. En av pannkakorna ville inte hålla ihop till 100 % och delades i två, kanske i med lite bakpulver eller fiberhusk nästa gång? Smaken blev dock bra, och det är väl det viktiga? Jag ska finslipa lite på receptet, men om ni lider av morotskaka cravings så duger det här receptet betydligt mer än väl för att stilla era behov haha ;) Och även om ni inte har det så tycker jag att ni ska pröva :D
Morotskakapannkakor (1 person): Blanda ihop 2 ägg, 1 stor mogen mosad banan, 1 1/2 dl finrivna morötter, 1 1/2 msk kanel, 1 tsk vaniljpulver och 1 tsk torkad ingefära. Stek till 3 pannkakor i en stekpanna!
Vad äter ni denna morgon?
Som en enkel lunch tillsammans med stekta wokgrönsaker+en kiwi till efterrätt
Lax med jordnöts, ingefära och kokostäcke (1 person): Rör ihop 1/2 msk jordnötssmör, 1 krm torkad ingefära och 1 msk kokosmjölk. Bre över en tinad laxfilé och lägg i en ugnssäker form. Strössla över sesamfrön. Sätt in i ugnen på 175 grader i 20 minuter!
Snabb och enkel lunch för jordnötssmör älskande mig som knappast är hungrig men behöver få i mig något innan skolan :P
Banan/kanel gröt med limekesella, lingon och jordnötssmör (1 portion): Koka en krämig gröt på 1 dl fiberhavregryn, 2 dl vatten, 2 tsk kanel och 1 så mogen som möjligt mosad banan. Rör ev. 1 äggvita efteråt för mer protein. Blanda 1 stor klick kesella (alternativt turkisk yoghurt) med saften ur 1/2 lime. Värm 3-4 msk lingon i micron. Lägg gröten i en skål och servera med limekesella, lingon och gärna om du har jordnötssmör!
Åh jag har kommit på en ny favoritgrötkombination med topping. Ni måste testa! Att banan och kanel går ihop det vet väl alla. Men bananen gör även gröten "lenare" och varm banan blir sött vilket ger en bra kontrast med syrliga lingon och lime. Och så lite saltsmak från jordnötssmör och det blir en underbar kombination. Apropå jordnötssmör, tidigare har vi alltid haft Monkis jordnötssmör hemma, igår kom mamma hem med Green Choices. Och det var godare än Monkis, mer rinnigare konsistens och lenare smak vilket jag tycker om. Inte bra för jag kommer äta upp hela burken på ett kick haha ;)
Idag är jag så frisk att jag kan ta mig tillbaka till skolan :D Men tydligen så har vi schemaändring och läser bara ett långt ämnesintrigerande block på eftermiddagen, så jag får vara hemma och vila på förmiddagen idag med :P Ha en fin torsdag!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|