Sofies Wellness

Senaste inläggen

Av Sofie - 3 mars 2013 15:51


 


Jag älskar sötpotatis och om ni inte förstod det var den microbakade sötpotatisen jag gjorde häromdagen gudomligt god. Det kommer jag göra många gånger igen, den är underbar som den är men den går ju även att smaksätta på en massa sätt. Idag hade pappa gjort köttfärssås till lunch, och till det gjorde jag en bakad sötpotatis som jag smaksatte med tomatpure, basilika och vitlök. Supergott!


Microbakad sötpotatis med tomatpure, basilika och vitlök (1 person): Skrubba 1 sötpotatis. Lägg i en microsäker form. Stick en massa hål i den runt hela med en gaffel. Sätt in i micron på högsta effekt i 8-10 min. Ta ut och skär två "jack" i den. Ta en sked och gröp ur lite av sötpotatisen (=stoppa direkt i munnen). Sedan sprutar du tomatpure i "hålet" och kryddar med basilika o salt och strör 1/2 hackad vitlöksklyfta över. Servera med vad du vill!


Förresten visst borde man kunna äta sötpotatisskalet om man skrubbat det innan? Man äter ju potatisskal!! Jag åt iallafall nästan hela skalet, det var gott och krispigt.


 

Av Sofie - 2 mars 2013 14:49


 


Dagens frukost:

x Hallon/kardemumma kokosgröt med apelsinsaft, kesokvarg, jordnötssmör och gojibär


Hallon/kardemumma kokosgröt (1 person): Koka gröt som vanligt på 1 dl fiberhavregryn/havregryn/rågflingor/en blandning av dem och 2 1/2 dl vatten. Koka även med hallon och kardemumma efter smak. Efter den är klar, rör i 1 msk kokosmjöl. Toppa med vad du vill!


Igår gjorde jag en kokosgröt med kokosmjölk, och idag fick jag för mig att blanda i kokosmjöl i vanliga gröten för att få kokossmak, och det smakade gott det med. Man behöver ju såklart inte ha hallon eller kardemumma i sin kokosgröt utan man kan smaksätta med annat eller inget alls men då är det nog gott med mycket topping.



Av Sofie - 1 mars 2013 22:17


 


Fredagsmiddagen lagades tillsammans med pappa med ABBA på högsta volym. Trots all falsk sång från oss (+lillebror som också befann sig i köket) blev resultatet på maten väldigt bra:


Tomat- och oreganokyckling med mozzarella (3 personer)


ca 380 g kyckling

1/2 röd paprika

3 schalottenlökar (eller 1 mindre gul lök)

2 vitlöksklyftor

1 msk torkad oregano

2 1/2 dl krossade tomater

salt o peppar

ca 75-100 g mozzarella


1. Skär kycklingen i mindre bitar. Bryn i en stekpanna.

2. Skär röd paprika i mindre bitar. Finhacka löken. Pressa vitlöken.

3. Fräs paprika, lök och vitlöken med kycklingen. Rör i oregano och krossade tomater. Låt koka ihop sig i några minuter.

4. Smaka av med salt och peppar. Skär mozzarella i mindre bitar, precis innan servering rör du i den så att den smälter något (men inte så att den blir alldeles trådig)!!


  Med broccoli, sallad, kalamataoliver och för en gångs skull jasminris!!


Av Sofie - 1 mars 2013 17:49


 


Dagens lunch var en underbar sådan, helt vegetarisk dessutom. Grundreceptet på dessa kikärtspannkakor fick jag från en läsare, och precis som hon kommenterade "krydda med spiskummin/örter/finhackade grönsaker/salt/peppar (oändlig variation på smaksättning)" så smaksatte jag dem på mitt sätt med tomatpure och basilika, och när jag insåg att jag inte hade några kikärtor hemma bytte jag ut det mot stora vita bönor. Det fungerade det med, även om jag tror det är godare med kikärtor eftersom de har mer smak. Till detta en härlig avokadosås och rivna grönsaker.


Bön- eller kikärtspannkakor med avokadoröra (1 person)


2 ägg

100-150 g kokta kikärtor eller stora vita bönor (jag hade ca 110 g stora vita bönor)

1 msk tomatpure

drygt 1 tsk torkad basilika

salt o peppar


3/4 avokado

1/2 dl kvarg eller turkisk yoghurt

1 liten pressad vitlöksklyfta

1 pyttenypa chiliflakes (här snackar vi mindre än 1/2 krm för att det inte ska bli för hett)

salt o peppar


valfria grönsaker (jag hade riven morot och squash)


1. Mixa ihop ägg, kikärtor/bönor, tomatpure och basilika till en slät smet med en stavmixer. Krydda med salt och peppar.

2. Stek till 3 mindre pannkakor i en stekpanna.

3. Mosa avokadon och blanda med kvarg/turkisk yoghurt, vitlök och chiliflakes. Smaka av med salt och peppar.

4. Servera pannkakorna med avokadosåsen och grönsaker!!


Som sagt kan man byta ut tomatpuren och basilikan mot andra kryddor och smaksättningar.


 

Av Sofie - 1 mars 2013 17:17


 


Dagens frukost:

x Kokosdavosgröt med carob/mesquitefluff, kiwi, apelsin och några gojibär


Kokosdavosgröt (1 person): Rör ihop 1 dl fiberhavregryn/vanliga havregryn med 1/2 dl kokosmjölk, 1/2 dl vatten (alternativt mer kokosmjölk för starkare kokossmak), 1 msk kokosflingor och 1 tsk psylliumfrön (kan uteslutas). Ställ in i kylskåpet över natten. Ta ut på morgonen, jag rörde i 1 msk extra vatten för att få det lite rinnigare, toppa och ät direkt med vad du vill!


Carob/mesquitefluff (1 person): Vispa 1 äggvita fluffigt med en elvisp. Rör i 1 tsk carob, 1 tsk mesquite och ett "sprut" agave eller honung!


På många bloggar jag läser bloggas det mycket nu om gröter kokta med kokosmjölk, kokosdavosgröter och kokoschiagröter. Och jag som älskar gröt och kokos kunde förstås inte låta bli att exprimentera med en egen. Blev gott, men nästa gång blir det 1 hel dl kokosmjölk och inte hälften med vatten för ännu starkare kokossmak :D


 


Blev lite sen frukostbloggning idag, och det beror inte på att jag åt min frukost nu vi 17-tiden haha, jag har bara haft annat för mig. Bland annat på eftermiddagen har jag umgåtts med en kompis och istället för att ta vår vanlig promenad inne i stan så beslöt vi oss för att hoppa på första bästa buss och se vart vi kom någonstans, och sen bara fortsätta vidare. Det var kul, jag har åkt tvärbana och åkt tunnelbanelinjer jag sällan åker idag och på så vis upptäckt en massa nya ställen samtidigt som jag umgåtts och haft kul med en kompis. Nu ska jag ta och ladda upp dagens lunch så att ni får det receptet med :D

Av Sofie - 28 februari 2013 21:14


 


   Bakad potatis eller sötpotatis har jag alltid velat testa att laga. Fast det tar ju säkert en timme att få dem mjuka i ugnen. Det har jag aldrig tålamod för (eller jag kommer snarare på det för nära inpå middagen att jag vill ha det), men så såg jag någonstans att man kan baka sötpotatis (och säkert vanlig bakpotatis med) i micron vilket går mycket snabbare, och det blev jättebra. Tanken var att jag skulle göra en kyckling/äpple/curryröra (låter som en udda smakkombination men det är gott ihop) och ha i som fyllning i sötpotatisen, men det gick ju inte att ha någon fyllningen i sötpotatisen insåg jag senare, den var ju fylld med sötpotatis haha, därför serverade jag fyllningen på sidan om. Alltsammans blev jättegott. Självklart kan man bara göra sötpotatisen och ha något annat till, och samma med kyckling/äpple/curryröran.


Bakad sötpotatis med kyckling/äpple/curryröra (1 person)


1 sötpotatis


1 liten kycklingfilé

1/2-1 äpple

3 krm curry

salt

2 msk creme fraiche (eller turkisk yoghurt)


1. Skrubba sötpotatisen. Lägg i en microsäker form. Stick en massa hål i den runt hela med en gaffel. Sätt in i micron på högsta effekt i 8-10 min.

2. Skär kycklingen i mindre bitar. Bryn kycklingen och genomstek den. Tärna äpplet och fräs med i ett par minuter. Krydda med curry och salt. Rör i 1 msk creme fraiche.

3. När sötpotatisen är mjuk och klar, skär två jack i den. Antingen kan du gröpa ur all fyllningen direkt ur skalet innan servering. Eller så gör du som jag och fyller med 1 msk creme fraiche och några curryäpple-bitar, och gröper ur direkt på tallriken.

4. Ät och njut, servera gärna med en sallad eller rivna rödbetor till som jag gjorde.


 


     


Såg precis att jag har gått över gränsen till ett halvt tusen följare på bloglovin. Kul att så många vill följa mig där. Om ni inte gör det ännu kan ni göra det HÄÄÄR så att ni inte missar några nya inlägg :D


Av Sofie - 28 februari 2013 09:33


 


Dagens frukost:

x Ugnsbakad päron/vaniljgröt med kesokvarg, hallonsylt (mosade varma hallon), jordnötssmör och mandelsmör (i-landsproblem när man inte kan bestämma sig för vilket nötsmör man vill ha utan tar lite av båda)


Ugnsbakad päron/vaniljgröt (1 person)


1 dl havregryn

1 tsk bakpulver

1 ägg

1 rivet päron

2-3 krm vaniljpulver

1/2 mosad banan


1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Blanda alla torra ingredienser. Rör i resten.

3. Lägg i en ugnsäker form/skål. Sätt in i ugnen ca 15 min.

4. Toppa med någon sorts yoghurt/kvarg/keso blandning, gröten är ju väldigt varm så det är gott om den möter något kallt!


Verkligen superdupergott. Älskar ugnsbakad gröt :D Precis som mina tidigare ugnsbakade gröter går säkert denna att göra i micron om man har ont om tid, sätt in på högsta effekt i ca 2-4 min tills den stelnar och blir klar.


Se tidigare ugnsbakade gröter här:

Ugnsbakad pepparkaksgröt, Ugnsbakad ballerinagröt, Ugnsbakad kakao/jordnötsgröt, Ugnsbakad blåbär/apelsin/kryddgröt, Microbakad gröt med rivet äpple och kanel, Microbakad apelsin/kakao/kaffegrötUgnsbakad hallon/kardemummagröt

Alla dessa kan bakas genom att sätta in dem på 225 grader i ca 10-15 min! Eller micra i 2-4 min på högsta effekt istället för ugnen (vare sig vad det står i receptet).


 


Idag är det torsdag och en intensiv pluggdag hemma står på schemat. Har redan tragglat franska verb i olika tempusformer i 30 min, och nu ska jag strax fortsätta med det igen... Men det är bara att kämpa på, får iallafall en paus vid lunch då jag har en lunchträff, och sen kanske jag går en sväng förbi gymmet, har inte varit där på 3 veckor nu pga av den här dumma förkylningen/influensan som kommer fram och tillbaka, men det gick utmärkt att stå på skidorna hela dagen igår så då borde jag klara av ett lättare gympass :D

Av Sofie - 27 februari 2013 21:25


 


Jag älskar grönsaker, och har svårt att förstå alla som säger att de inte tycker om det. Det finns ju så mycket olika grönsaker och så många sätt att tillaga dem på. Här är iallafall ett supergott grönsakstillbehör till maten:


Squashlåda med morötter, vitlök och citron


1/2 squash

2 morötter

2 pressade vitlöksklyftor

olivolja med citronsmak (alternativt olivolja och saft från citron)

salt och citronpeppar (alternativt vanlig svartpeppar)


1. Skär squashen i skivor, lägg dem på botten av en ugnssäker form. Skala morötter och skär i mindre bitar och fördela över squashen. Pressa över vitlöken.

2. Ringla över olivoljan med citronsmak. Krydda med salt och citronpeppar.

3. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 25 min, ha gärna på grillvärme i slutet. (alternativt kan man ha högre värme på men kortare tid, men vill man ha lax i samtidigt får man hålla sig till 200 grader)


  Till dagens middag som var ugnsbakad lax med pestokrydda, bulgur och sallad :D


       


Jag har haft en grym dag i skidbacken. Solen sken hela dagen och det var kul att stå på skidorna igen. Nu är jag mör i kroppen och supertrött, blir att gå och lägga sig tidigt ikväll.

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014
>>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards