Senaste inläggen
Dagens frukost:
x Våfflor med jordgubbssylt (mosade varma jordgubbar), kokosflingor och kakaonibs
Idag gjorde jag våfflor till frukost, vilket uppskattades av lillebror som också fick. De blev verkligen goda, och fraaasiga. Gör dock inte misstaget och lägg varma färdiggräddade våfflor på varandra för då blir de mjuka. Eftersom det inte är något fett i smeten får man ta ganska rikligt med smör i våffeljärnet så att de blir frasiga och inte fastnar i våffeljärnet.
Supergoda och frasiga våfflor med morot och kanel (3-4 st, 2 personer)
2 dl fiberhavregryn
1 dl finriven morot
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
en gnutta salt
2 ägg
1 dl kvarg eller turkisk yoghurt
3/4 dl mjölk
1. Blanda ihop alla torra ingredienser först. Rör sedan i ägg, kvarg och mjölk.
2. Mixa samman allt till en smet med en stavmixer.
3. Sätt på våffeljärnet. Smöra med ganska rikligt med smör (eller smakfri olja).
4. Grädda 3-4 våfflor beroende på hur stort våffeljärn du har. Vi har ett ganska stort så vi fick 3 st våfflor+1 mini.
5. Ät direkt och servera med vad du vill. Men ett tips är nyttigare sylt: värm bär och mosa med en gaffel!!
Idag är det lördag och solen skiner utanför mitt fönster. Härligt! Sov ut till åtta idag, och lagade och åt sedan frukost i segt tempo. Jag har även hunnit med lite plugg. Helgen är inte superplanerad vilket är skönt då jag kommer vara bortrest de tre kommande helgerna. Jag tänkte strax bege mig till gymmet, och senare i eftermiddag kommer en kompis hit och jag tror vi ska hyr film och laga/äta middag ihop, trevligt. Och imorgon har jag en lunchträff på stan, och sen är det plugg som vanligt och emellan allt vill jag bara ta det lugnt och bara göra vad jag känner för just för stunden. Har ni några roliga planer för helgen? Kram :D
Kvällens middag:
x Hälleflundra i ugn med sötpotatismos, kokt broccoli och en raw cashew/basilika/soltorkade tomater sås
Denna fredagskväll gjorde vi en riktig lyxmiddag. Så underbart gott alltihop, särskilt den råa såsen kunde jag inte sluta äta av :P Att göra sås på grund av cashewnötter blev supergott, det kommer ni få se mer av i framtiden. Här kommer iallafall den sås jag gjorde idag:
Raw cashew/basilika/soltorkade tomater sås (4-6 personer)
1 1/2 dl cashewnötter
10 st soltorkade tomater
1 kruka färsk basilika
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
1. Om tid finns får du gärna låta cashewnötterna ligga i en skål med vatten i ca 15 min så blir det lite mjukare att mixa (annars kör på direkt på steg 2)
2. Mixa nötterna i en matberedare tills det blir krämigt.
3. Lägg de soltorkade tomaterna på hushållspapper så all överflödig olja sugs upp. Plocka alla bladen från basilikan.
4. Mixa soltorkade tomater, basilika, vitlök och olivolja med nötterna tills det hela blivit en jämn sås.
5. Servera med vad du vill!
Denna sås bara måste ni pröva :D
Sötpotatismoset gjorde jag som vanligt, dvs. skalade sötpotatis, skar i mindre bitar och kokade dem tills de blev mjuka och gick att mixa till ett mos med en stavmixer. Men idag mixade jag även med en rejäl skvätt kokosmjölk, då blev det ännu godare än vanligt. Det måste ni också pröva! Beräkna ca 1/2-1 sötpotatis per person beroende på hur stora de är och hur hungriga ni är.
Här kommer ett smarrigt tips på fredagsgottis:
Sugen på något chokladigt och sött som smälter i munnen? Då ska du testa receptet nedan. När jag gjorde det var tanken från början att jag skulle mixa kokosflingorna/kokoschipsen tills det blev kokossmör som jag läst om på flera bloggar och sedan göra hemmagjord choklad (liknande detta recept) men jag misslyckades då mina kokosflingor bara fastnade på kanten hela tiden av matberedaren och vill aldrig bli till något smör. Så jag började spä det med vatten, men det ändå inte smörigt, men det blev ganska finfördelat ändå. Istället för att slänga det fick jag exprimentera med att göra något annat med det, och då blev det till slut dessa chokladpraliner. Supergoda, och bara fyllda med massa nyttighter. Enjoy :D
Nyttigare chokladpraliner med hallon och cashewcrunch (ca 20 st)
2 dl kokosflingor eller kokoschips
5 msk vatten
4 msk kakao
3 msk agave eller honung
1 1/2 dl hallon
1 tsk vaniljpulver
3/4 dl cashewnötter
kakao att rulla i
1. Mixa i en matberedare kokosflingorna/chipsen så att det blir nästan som en vätska/kräm. Detta tog ganska lång tid. Späd även med vattnet så blir det enklare, men som sagt jag misslyckades med att få det till ett kokossmör som var tanken, det räcker alltså att få det ganska finfördelat.
2. Mixa sedan med kakao, agave/honung, hallon och vaniljpulver tills att det hela blir en krämig massa. Smaka av.
3. Precis i slutet mixa med cashewnötterna jättekort, så att smeten blir full av crunchiga cashewnötter.
4. Fördela smeten i "isformar". Sätt in i frysen tills de stelnat, tar ca 3-5 timmar.
5. Ta ut och rulla i kakao. Ät och njut, och de som inte äts upp då; förvara i en burk i frysen, och ta ut en stund innan de ska avnjutas!!
Trevlig helg på er :D
Dagens frukost:
x Päron/kardemummagröt med kolafluff, kokosflingor och en hasselnöt
Päron/kardemummagröt (1 person): Koka gröt som vanligt på 1 dl havregryn och 2 1/2 dl vatten, men koka även med 1 rivet päron och 1/2 tsk malen kardemumma!
Receptet på kolafluffet finner ni här, och har ni inte carob finns ett liknande choklad/hasselnötsfluff här utan det.
Helt enkelt en underbar start på dagen. Gröten passar ju även bra precis som den är med en skvätt mjölk till, och kolafluffet passar även perfekt som kvällsmål eller som en nyttigare efterrätt.
Nu hinner jag inte skriva mer för jag måste verkligen rusa till skolan :P Men håll utkik här för senare idag kommer ett recept på ett underbart fredagsgottis upp. Något med choklad kan jag avslöja...
Jag har inte uppdaterat bloggen på hela dagen vilket är ovanligt. Men jag har faktiskt inte lagat eller ätit något nytt och spännande som är roligt att dela med sig av i ett fint inlägg, men här kommer ett inlägg med flera små saker istället :O Till mellanmål idag åt jag ett av mina favoritpålägg på knäckebröd och jag tänkte att jag kunde börja med att först visa upp det igen så ingen har missat det:
Leksands surdegsknäckebröd+skinka+avokado+örtsalt=mathimmeln!!! Och så äpple och lite annat som och gott som torkade bär och nötter (ej på bild).
Sedan vill jag fråga er om ni har några tips:
På påsklovet ska jag till Barcelona med familjen. Detta ser jag jättemycket framemot, jag älskar att resa. Jag har aldrig varit i Spanien så det ska bli kul att få åka dit.
Nu undrar jag såklart om jag har några läsare som har varit i Barcelona och kan dela med sig av några tips. Självklart kan det vara mat- och restaurangtips men även annat. Saker man måste göra/besöka? Klädaffärer? Mysiga kvarter? Vackra kyrkor? Intressant museum? Underbar utsikt? Kända byggnader? Roliga marknader? Lustiga och annorlunda affärer av något slag?
Ni är jättesnälla om ni delar med er :D
Och slutligen: Någon frågade om jag inte kunde skapa en kategori där jag lägger upp allt "chokladigt" jag gör eftersom jag har gjort en hel del och det är svårt att hitta dem. Så nu har jag skapat en ny kategori här på bloggen som heter just Chokladigt!!! Där kan ni kolla om ni vill ha recept som smakar choklad eller har kakao i sig. Änsålänge har jag bara hunnit lägga över alla chokladiga recept från november till nu, men jag ska fixa resten någon annan dag. Då tänkte jag även göra ett inlägg med "mina topp-10 chokladiga recept", låter bra va?
Nu önskar jag er God Natt! Kram alla fina läsare :D
Dagens frukost:
x Frukostchokladkaka med bärsylt (varma mosade hallon+blåbär), en klick jordnötssmör och en klick cashewsmör
Frukostchokladkaka (1 person)
1/2-3/4 dl havregryn
1 stor mosad banan
1 1/2 msk kakao
1 krm bakpulver
1 krm vaniljpulver (kan uteslutas)
2 ägg
1. Blanda allt i en djup microsäker skål.
2. Sätt in i micron på högsta effekt i ca 2-2.30 min eller tills den stelnat.
3. Vänd upp på ett fat. Toppa med vad du vill. Men bärsylt och nötsmör var supergott!!
Idag vaknade jag upp och var sugen på något chokladigt. Så det fick bli denna goda sak till frukost. Inte supersöt, men precis lagom för frukost. Passar ju bra till mellis med förutom frukost, man kan ju göra en halv "sats" om man inte vill ha så mycket. Jag har gjort massa liknande muffins, kakor, microgröter innan så det var bara att blanda ihop lite. Havregryn+ägg+mosad banan blir alltid bra ihop, om ni kollar i många av mina bakrecept är det grunden i recepten och sen smaksätter jag lite på humör.
Se några liknande recept här:
Mini äpplekaka med kanel, Mini morotskaka, Mini kanelkaka, Mini äpplekaka med pepparkakskrydda, Mini citron/morot/kanel/kokoskaka, Mini päronkaka med choklad/nötsmörslager, Mini blåbärskaka med saffranssås och Mini jordnötskaka med hallon
Ha en fin dag, och kika in på onsdagsutmaningen nedan :D
Jag började ju med onsdagsutmaningar i januari, och ja det har ju gått sådär med att skriva dem de senaste veckorna. Det beror väl främst på tidsbrist kombinerat med att jag glömt bort och bortprioriterat det. Men någon frågade efter dem förra onsdagen, och jag vill också ha tillbaka dem. Så nu kör vi igen!!!
Denna onsdag vill jag tipsa om något som jag starkt kan rekommendera er att börja göra. Se det som en utmaning att testa veckan ut, och troligtvis kommer ni sedan fortsätta att hålla på det. Jag har hållt på med det omkring en månad nu och det ger mig så mycket positiv energi även om det tar lite tid, men det är det värt.
Och vad är det då jag gör? Jag skriver i en bok (som en dagbok). Ibland skriver jag lite vad som hänt under dagen, något som jag gått och tänkt på som jag försöker reda ut eller bara helt random saker som kommer upp i min hjärna. Det är så skönt att skriva av sig. När det står på papper är det lättare att se det ur andra perspektiv och "släppa" det. Men sedan är det tre saker till som jag gör som jag verkligen vill rekommendera er till att börja med. Sätta mini-dags-mål för morgondagen, kort reflektera över dagens minimål och tacka för saker i mitt liv. Det går till såhär:
1. När jag har skrivit av mig väldigt kort om dagen så funderar jag ut några små mini "mål" vad jag ska göra imorgon eller saker som jag ska sträva mot. Som t.ex att imorgon ska jag försöka vara positiv och tänka på att le vilket gör att jag sprider glädje till andra som sedan kommer att sprida det tillbaka till mig. Imorgon ska hinna med det här i plugget. Imorgon ska jag räcka upp handen mer på lektionerna. Imorgon ska jag vara extra vänlig mot mina kompisar/föräldrar. Imorgon ska jag göra mitt bästa när jag gör x och sedan vara nöjd med det. Imorgon ska jag sitta max 1 timme framför datorn. Imorgon ska jag hjälpa den där kompisen med det där. Alltså inte världens grejer, men små saker som gör att mitt och/eller andras liv blir lite bättre. Saker som jag kanske inte hade gjort till 100 % om jag inte skrivit ner dem. Kanske små saker som är delmål till ett större mål jag har. Eller bara saker som kanske inte är mål men något som jag vill "ha i bakhuvudet" under morgondagen.
2. Sedan reflekterar jag kort över de målen jag skrev igår kväll som jag hade idag. Hur gick det? Gjorde jag det jag tänkte? Då peppar jag mig själv, vad duktig jag var som gjorde det! Gjorde jag inte det jag "skulle"? Vad gick då fel? Kunde jag ha gjort det på något annat sätt, eller var det en yttre orsak som gjorde att jag inte kunde påverka att det inte blev så? Jag klankar alltså inte ner på mig själv om jag inte gör något eller "misslyckas" utan försöker se varför det gick som det gick. Slutligen är det någon av de här målen som jag ska fortsätta ha imorgon?
3. Det sista jag gör är att visa tacksamhet vilket jag tror är väldigt viktigt. Visst livet suger ibland. Det gör det för alla. Men att varje dag skriva ner sådant som gör en glad och tacksam för i livet tror jag är en väldigt bra övning. Att se det positiva man har! Att fokusera på det positiva! T.ex tacka för att jag har så fina vänner. Att jag har en familj som verkligen bryr sig om mig. Att jag har en grym och frisk kropp så att jag kunde köra världens brakpass på gymmet. Att jag bor där jag bor och har det så bra. Att den där busschauffören oväntat log mot mig på bussen vilket gjorde mig glad resten av dagen. Att jag hade tiden att sitta i lugn och ro och läsa den där boken. Att visst jag misslyckades med detta idag, men jag lyckades istället med detta och det är jag glad och tacksam för. Att jag har den där resan att se framemot. Varje dag tackar jag helt enkelt för några saker, i början kändes det väldigt dumt att sitta och skriva tack till sig själv, men när man är van är det som att man tackar till en sorts diffus kraft och den ger en kraft tillbaka (jag vet det låter ju typ som någon religion). Men jag har märkt att jag har börjat uppskatta mer det lilla i livet!
Detta gör jag nuförtiden nästan varje kväll, ca 15 min. Jag prioriterar det för det ger mig så mycket tillbaka. Efter att ha skrivit så ger det mig alltid en sådan egoboost. Jag blir gladare och lyckligare. Med målen peppar jag mig själv. Jag fokuserar på det jag vill. Jag uppskattar mer i livet. Och försöker se det mesta ur en mer positiv synvinkel. Det kanske låter som jag hamnat i någon sorts sekt nu, men jag känner mig nästan som en ny människa på insidan, eller inte riktigt men någon viktigt har iallafall förändrats inom mig och sättet jag tänker på.
Och vad har det här då med hälsa att göra, vad är det här för "hälsoutmaning"? Jag skulle säga att det handlar väldigt mycket om den inre hälsan, om att psykiskt må bra vilket är minst lika viktigt för hälsan som regelbunden motion och en bra kost. Så vad väntar ni på? Börja med detta och berätta sedan hur det går. Man behöver ju inte skriva i en klassisk dagbok, man kan ju skriva i ett litet anteckningsblock på bussen påväg från skolan/jobbet, i mobilen eller i datorn :D
Eftersom jag skulle bort på kvällen idag fick jag äta tidig middag hemma ensam. Därför fick det bli något väldigt enkelt som dessutom gick supersnabbt. Men inte smakade det sämre för det.
Enklaste apelsinlaxen (1 person): Skär 1 laxbit (ca 120-140 g) i kuber. Bryn och genomstek i en stekpanna. Salta och peppra. Stäng av värmen på plattan och häll över 2 msk apelsinsaft på den "smuliga" laxen, låt puttra ihop sig en knapp minut. Servera med vad du vill, men jag kan ju säga att kombinationen apelsinlax, bulgur, gröna ärtor, röd paprika och mosad avokado med rosmarin var helt underbart gott ihop. Jag slutade med att hälla yttligare apelsinsaft över hela den färdiga tallriken.
Och kika in här igen imorgon när ni har vaknat. Då kommer veckans onsdagsutmaning tillbaka :D
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|