Senaste inläggen
x Havrekli och kesogröt med kiwi, blandade frysta bär, kakaonibs, kokosflakes och bananskivor+cashew/paranötssmör
Havrekli och kesogröt (1 portion): Koka gröt på 1 dl havrekli och 2 1/2 dl vatten. Smaksätt den ev. med någon krydda (ex. kanel), jag hade i vaniljpulver. Stäng av värmen och blanda i 1 dl keso. Toppa med vad du vill!
Så gott, grötrecetet kommer härifrån!
Som jag älskade mitt hemmagjorda mandelsmör (ni måste testa). Det var så gott att det tog slut på en vecka haha. Så idag gjorde jag en ny variant nötsmör (jag har ju så svårt för att göra samma sak, jag vill alltid exprimentera fram nya saker). Denna gång på cashewnötter och paranötter, och det blev också väldigt smarrigt. Förra gången fick jag en kommentar om att det är godare att rosta nötterna först, så det gjorde jag idag. Blir en lite nötigare smak då, men om man inte orkar går det att skippa och bara mixa på direkten:
Cashew och paranötssmör (1 burk)
1 1/4 dl cashewnötter
1 1/4 dl paranötssmör
1 tsk havssalt
1. Skär paranötterna itu, eftersom de är ca dubbelt så stora som cashewnötterna. Lägg på en plåt. Rosta i ugnen på 225 grader i ca 5-7 min.
2. Låt nötterna svalna något. Mixa sedan till en krämig massa, tar olika tid pga hur bra mixer man har (för mig tog det ca 1 min). Om man tycker det tar för lång tid, mixa med lite rapsolja.
3. Mixa i saltet, och smaka av om du vill ha mer salt eller söta med lite honung!
Nötterna går självklart att byta ut mot andra nötter, bara mixa 2 1/2 dl nötter med 1 tsk havssalt. Precis som jordnötssmör och mandelsmör passar detta underbart på finn crips, bröd, riskakor, i gröt, ha i/på pannkakor och att doppa äppleklyftor/bananskivor i. Eller har ni några mer tips på vad man kan göra med nötsmör? :D
Det här är en klassiker som är sååå god, samtidigt som den är sååå enkel och samtidigt såååå nyttig. Det gillar vi va?
Lägg laxfileer i en ugnsäkerform, strö över citronpeppar och sätt in i ugnen på 200 grader i ca 20 min! Under tiden gör man en matig sallad på det som finns hemma. Idag blev det på:
Romansallad, en riven morot, tärnad gurka, tärnad röd paprika, tärnad avokado, matvete på burk, tärnad fetaost, pumpakärnor, färsk basilika och en massa citronsaft!
Förresten har ni några andra bra salladtips? Goda kombinationer?
Förresten var jag rastlös denna kväll, jag har så svårt för att sitta ner och bara ta det lungt. Så jag fick för mig att göra en ny sats müsli då den förra har tagit slut. Och när jag väl höll på och bakade tänkte jag att jag likaväl kunde baka mer saker. Så det gick bli en burk cashew/paranötssmör och mellanmålskakor. Recept på allt detta kommer inom snar framtid! Men först för min del, en kvällspromenad i solnedgång, oj vad jag älskar det! :D
x Naturell yoghurt med färsk basilika, värmda hallon och tärnat päron
x Sportknäcke med keso, kokt ägg och örtsalt
x Surdegsskiva med kalkonpastrami, keso och örtsalt
Jag fortsätter med att pröva era bästa frukosttips. Om ni missade skriva ett bra tips, kommentera det i detta inlägg istället så kanske jag testar det. Dagens tips kommer härifrån! Och det var att man skulle blanda i färsk basilika i yoghurten, gärna med värmda hallon och päron till. Det låter kanske lite konstigt med en krydda i yoghurt, men det blev faktiskt väldigt gott. Basilika är dessutom min favoritkrydda. Testa! :D
Sådär mätt och glad för en ny dag i skolan! :D
Jag har typ aldrig lagat paj (det är så jobbigt), eller några gånger men det var väldigt längesedan. Idag satte sig iallafall ett pajsug in i kroppen. Dags för att testa göra paj alltså. Och oj vad gott det blev, nästan värt allt besvär och den tid det tog. Jag gjorde allt (degen, fyllningen, toppingen) på helt fri hand, med inspiration från typ 10 andra recept haha. Okej nu ska jag inte bara skriva på här, ni vill ju ha receptet:
Paj med quorn, pesto, soltorkade tomater och fetaost (ca 4-5 bitar)
Pajdegen:
2 dl dinkelfullkornsmjöl
3 msk sesamfrön
25 g smör (ca 1/2 dl)
1 dl kesella
Fyllningen:
200-300 g fryst spenat
2 stora pressade vitlöksklyftor
300 g quornbitar
2 dl grovrivna morötter
1 dl hackade soltorkade tomater
75 g fetaost
Toppingen:
3 ägg
2 dl mjölk
3/4 dl grön pesto (eller röd)
1. Blanda allting till pajdegen i en bunke. Se till att smöret inte klumpar med hjälp av en gaffel.
2. Tryck ut pajdegen i en pajform (ca 25 cm i diameter), sätt in i kylskåpet minst ca 20-30 min.
3. Nagga med en gaffel degen i formen. Förgrädda skalet i nedre delen av ugnen på 200 grader i 15 min.
4. Under tiden tinar du spenaten. När spenaten inte är fryst i klumpar, kan även snabbt fräsa med vitlök och quorn i samma stekpanna (så att det inte är djupfryst när det ska in i ugnen). Riv morötter och blanda ner i quornblandningen. Hacka soltorkade tomater, och småtärna/smula fetaosten.
5. Blanda ägg, mjölk och pesto i en skål.
5. Ta ut pajen ur ugnen. Lägg över quornblandningen först. Lägg sedan över soltorkade tomater och fetaost. Häll över äggtoppingen.
6. Grädda i mittersta delen av ugnen (fortfarande 200 grader) i ca 30-35 min.
7. Ät och njut!
Quornen går säkert utmärkt att byta ut mot kyckling. Pajskalet går ju att använda med vilken fyllning som helst. Pajskalet blev faktiskt väldigt gott, ibland om man tar bort mycket smör kan pajen förlora sin knaprighet, det gjorde inte detta skal även fast det mesta av smöret var utbytt mot kesella.
Nu har jag gått och förälskat mig lite i paj. Och skalet blev ju så gott (och fyllningen också), har ni några bra kombinationstips att ha i paj? Jag behöver idéer till framtida pajrecept! :D
Någon frågade om jag har instagram (iphone och android app). Ja, det har jag. Jag heter sooofieee där. Lägger upp en hel del matbilder men även en del andra bilder från mitt dagliga liv (som inte alls rör mat eller bloggen). Följ mig gärna, och om ni själva har instagram får ni gärna säga vad ni heter så kan jag följa er! :D
Här är ett urval av de bilder som jag har lagt upp där:
x Kesoplättar/pannkakor
x Hallonröra (mosade hallon+kesella) med en stor paranöt i
x En kiwi i små bitar
x Det sista av min egna müsli och dinkelpuffar
Kesoplättar (1 portion): Mixa 1 ägg, 125 g keso och 1/2 msk fiberhusk. Låt stå en stund, under tiden kan du fixa det du ska ha till. Stek först så att de får fin yta, sänk sedan värmen och låt pannkakan bli fastare innan du vänder på den (tar lite tid). Det blir 2 st.
Imorse hade jag ingen aning om vad jag skulle göra till frukost, hade faktiskt ingen inspiration alls. Men så kom jag på att ni tipsade mig och en massa saker för några veckor sedan, så jag letade upp alla dem kommentarerna och beslöt mig för att testa kesoplättar, det har jag aldrig gjort förut. Blev väldigt goda, tjocka och luftiga som amerikanska pannkakor/plättar. Tipset kommer härifrån! Dessa går utmärkt även att göra till lunch, men då skulle jag nog dubbla satsen för fler stycken.
Nu skola för min del, börjar med idrott utomhus, ganska härligt faktiskt såhär på morgonen :)
Vad äter ni till frukost idag?
Ni som läser andra bloggar liknande min kanske har hört talas om silkestofu som många har börjat använda sig av till mellis/frukost etc. Spännande tyckte jag att det lät när jag läste om det för första gången. Så jag bad mina föräldrar köpa det om de såg det i mataffären. Men det har de inte gjort. Fast i helgen när jag väl befann mig nere på stan gick jag in i en asiatisk mataffär (silkestofu är ju asiatiskt) och köpte hem två paket.
Ingredienserna tyckte jag var lite konstiga: Vatten, äggpulver, Icke-GMO sojabönor och salt. Och består då mest av proteiner!
Hursomhelst, testade jag silketofun till dagens eftermiddagsmellis. Jag tog ett paket (150 g) och blandade med 1 dl mosade hallon, för det har jag läst att andra har gjort. Smakade och upptäckte till min besvikelse att det inte var särskilt gott, någon smörja som smakade lite ägg blandat med hallon. Jag blandade då i en bit mosad banan, vaniljpulver och citronsaft, och toppade med cashewnötter och kokosflingor. Då blev det betydligt godare. Resultatet:
Färgglatt och fint! :)
Dock är nog detta inget jag skulle vilja äta igen, så gott var det inte alls. Men jag skulle nog ha mixat hela geggan till en mer finfördelad gegga, nu blev det lite äckliga klumpar av silkestofu. Jag har en förpackning kvar, så jag funderar på vad jag ska göra den, läste på en blogg att man kan göra silkestofuplättar så det får kanske bli nästa grej. Jag misstänker även att alla andra som jag har läst har testat detta har använt sig av Blue Dragons silketofu som ska finnas i vanliga mataffärer, jag använde mig av något "riktigt" asiatiskt märke.
Har ni testat silkestofu? Vad tyckte ni? Vet ni något bra man kan göra med det? :D
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|