Direktlänk till inlägg 22 maj 2012
Jag har typ aldrig lagat paj (det är så jobbigt), eller några gånger men det var väldigt längesedan. Idag satte sig iallafall ett pajsug in i kroppen. Dags för att testa göra paj alltså. Och oj vad gott det blev, nästan värt allt besvär och den tid det tog. Jag gjorde allt (degen, fyllningen, toppingen) på helt fri hand, med inspiration från typ 10 andra recept haha. Okej nu ska jag inte bara skriva på här, ni vill ju ha receptet:
Paj med quorn, pesto, soltorkade tomater och fetaost (ca 4-5 bitar)
Pajdegen:
2 dl dinkelfullkornsmjöl
3 msk sesamfrön
25 g smör (ca 1/2 dl)
1 dl kesella
Fyllningen:
200-300 g fryst spenat
2 stora pressade vitlöksklyftor
300 g quornbitar
2 dl grovrivna morötter
1 dl hackade soltorkade tomater
75 g fetaost
Toppingen:
3 ägg
2 dl mjölk
3/4 dl grön pesto (eller röd)
1. Blanda allting till pajdegen i en bunke. Se till att smöret inte klumpar med hjälp av en gaffel.
2. Tryck ut pajdegen i en pajform (ca 25 cm i diameter), sätt in i kylskåpet minst ca 20-30 min.
3. Nagga med en gaffel degen i formen. Förgrädda skalet i nedre delen av ugnen på 200 grader i 15 min.
4. Under tiden tinar du spenaten. När spenaten inte är fryst i klumpar, kan även snabbt fräsa med vitlök och quorn i samma stekpanna (så att det inte är djupfryst när det ska in i ugnen). Riv morötter och blanda ner i quornblandningen. Hacka soltorkade tomater, och småtärna/smula fetaosten.
5. Blanda ägg, mjölk och pesto i en skål.
5. Ta ut pajen ur ugnen. Lägg över quornblandningen först. Lägg sedan över soltorkade tomater och fetaost. Häll över äggtoppingen.
6. Grädda i mittersta delen av ugnen (fortfarande 200 grader) i ca 30-35 min.
7. Ät och njut!
Quornen går säkert utmärkt att byta ut mot kyckling. Pajskalet går ju att använda med vilken fyllning som helst. Pajskalet blev faktiskt väldigt gott, ibland om man tar bort mycket smör kan pajen förlora sin knaprighet, det gjorde inte detta skal även fast det mesta av smöret var utbytt mot kesella.
Nu har jag gått och förälskat mig lite i paj. Och skalet blev ju så gott (och fyllningen också), har ni några bra kombinationstips att ha i paj? Jag behöver idéer till framtida pajrecept! :D
Låt mig presentera veckans fredagslista: 1. Jag har hittat en podcast som egentligen inte är en podcast utan timmeslånga avsnitt med skön yogamusik. Jag använder musiken både till yoga, meditation, avslappning och som pluggmusik. Podcast...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
|||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|