Sofies Wellness

Alla inlägg under februari 2014

Av Sofie - 2 februari 2014 21:33


I fredags avslutade jag min egna yogautmaning. Jag hade då yogat varje dag i en hel månad. Poängen med utmaningen var att jag skulle få in yogan i min vardag och se vilka effekter regelbunden yoga hade för mitt välbefinnande. Jag har främt yogat hemma med hjälp av Yogobe (som jag kan starkt rekommendera, testa 3 dagar gratis) men även gått en gång på ett pass i en riktig liten mysig yogastudio. Mina pass har varierat alltifrån 5 till 70 minuter beroende på hur mycket tid jag har haft och vad jag har känt för. Det har varit så enkelt att bara sätta på ett pass på datorn, ställa mig på sovrumsmattan och sedan bara köra. Tack vare Yogobe har jag testat många olika sorters pass, yogaformer och instruktörer, allt för att se vad som passar bäst för mig.


Så hur vill jag summera min utmaning? Underbar! Men innan jag berättar om allt positivt yogan fört med sig vill jag berätta min tidigare relation till yoga för att visa att det inte var någon kärlek vid första ögonkastet. Min första kontakt med yoga var ca i 12 års ålder via en bok om yoga för nybörjare. Jag hade hört att yoga skulle vara bra och försökte mig på övningarna i boken. Men det var så mycket text och man kan kunde ju inte läsa när man stod i en position hur man skulle gå vidare till nästa. Dessutom tyckte jag då att det bara var som vanlig stretching så mitt intresse dog snabbt ut. Några år senare när jag gått en tid hos Friskis så fick jag för mig att testa på ett yogapass hos dem. Yoga var då på tapeten igen i media och det sades att det var så himla bra för kroppen. Jag testade och tyckte det var supertråkigt. Min inställning till träning var då att det skulle superjobbigt; ständigt. Där stod jag och gjorde en massa fåniga övningar som knappast kändes tillsammans med ett gäng vad jag tyckte var pensionärer, och den där andningen som ledaren hela tiden tjatade om, varför vad det så himla viktigt och mest fokus på i passet? Nää, där dog min nyfikenhet för yoga i några år till. Det var inte förrens förra våren som jag tog in yogan i mitt liv igen. När jag blev utmattad förra våren så gick jag till en riktig yogastudio ett par gånger för jag tänkte att det skulle hjälpa mot stressen, vilket det gjorde. Jag tyckte det var riktigt skönt för kropp och själ, dock var det himla dyrt så det var inget jag kunde gå på ofta. I samma veva lanserades Yogobe och jag yogade då en del via Yogobe under sommaren. Det var härligt, men jag såg det fortfarande mest som ett sätt att träna min rörlighet och lugna ner mig lite. I slutet av sommaren drog jag på min en knä/fotskada som jag har dragits med resten av förra året vilket gjorde att jag även slutade yoga eftersom det mesta gjorde ont.


Men efter ett ganska stressigt december (och friskare knän och fötter) beslöt jag mig för att jag nu under 2014 vill få in yogan i min vardag och vad passade inte bättre då en än kickstartsperiod i hela januari? Så det är vad jag har gjort och som jag skrev ovan var det underbart. Jag gick in med inställningen att jag skulle fokusera mer på det psykiska än jag gjort tidigare när jag har provat på yoga. Under januari har jag fysiskt sätt blivit rörligare och fått en del "uthållighetsstyrka". Men den viktigaste vinningen har inte varit det fysiska utan det psykiska, framförallt andningen. Jag har lärt mig att andas från magen och andas in och ut med jämna och lugna andetag genom näsan vilket har skapat ett enormt lugn och jag har kunnat koppla bort allt annat. Detta lugn och förankring i nuet kan jag nu skapa när och var som helst i vilken stressig eller jobbig situation som helst i vardagen vilket är ett riktigt bra mentalt verktyg. Det låter fånigt, men via yogan ägnar jag all uppmärksamhet inåt och känner efter hur allt känns på insidan vilket har gjort att jag har lärt känna mig själv bättre. Visst har utmaningen inte hela tiden varit en dans på rosor. Ibland har jag skjutit upp yogastunden tills att jag skulle gå och lägga mig vilket gjorde att jag var väldigt trött när jag skulle yoga och det då oftast bara blev en kortare andningsövning eller några solhälsningar. Men bättre det än inget!


Det var min berättelse om yoga och min utvärdering av min yogautmaning. Jag kan verkligen rekommendera er alla att börja yoga. Fysiskt är det ett perfekt komplement till all annan träning, och det är psykiskt bra för att motverka stress och bli mer närvarande. Alltihop kan låta fånigt, och om jag hade läst detta inlägg skrivet av någon annan för några år sedan hade jag nog bara himlat med ögonen och gått vidare till någon annan blogg. Men börjar man in med rätt inställning tror jag de flesta kan uppleva yogan som något tillfredsställande. Så vad väntar ni på? Sök upp en yogastudio eller testa på yogobe så kan ni enkelt och snabbt börja yoga hemma när ni själva har tid!


Min plan är nu att fortsätta yoga regelbundet, kanske inte varje dag men några gånger i veckan och gärna ett längre pass per vecka. Jag vill lära mig att stå på huvudet vilket jag tycker är enormt coolt. Senast jag övade på det så kom jag faktiskt upp med benen i en microsekund men jag blev så överraskad att jag klarade det att jag direkt föll ihop som en pannkaka. Men det ska jag minsann lära mig att klara av med kontroll!


Jag vill avsluta med några inspirerande yogabilder/quotes:

 

    

 


Vad är er relation till yoga? Än ni riktiga yogis, nybörjare eller har ni aldrig testat på? Kommentera! :D

       

Av Sofie - 2 februari 2014 10:49


 


Idag blev det en fräsch och god apelsingröt med blåbär/kaffesås och kokosflakes samt kokt ägg till frukost. Enkla smaker men gott ihop!


Apelsingröt (1 person): Koka ihop 1 dl fiberhavregryn/havregryn med 2 dl vatten som vanligt till en krämig gröt. Pressa sedan i saften ur 1 apelsin och låt det puttra ihop på låg värme till en gröt. Anledningen till att man rör i apelsinsaften senare beror på att om den puttrar för länge och för på hög värme så tappar den sin goda smak!


Blåbär/kaffesås (1 person): Mosa ihop 1 dl tinade blåbär, 2 msk kokat kaffe och 1 dl kvarg (eller turkisk yoghurt/vanlig yoghurt). Toppa gröten med såsen!


  


Av Sofie - 1 februari 2014 15:49


 


Förra veckan gjorde jag en underbar middag med kycklingbiffar, matkorn, ugnsrostad aubergine och blandsallad. Här kommer receptet på biffarna:


Kycklingbiffar med oregano och fetaost (4 personer)


500 g kycklingfärs (eller mixa kycklingfiléer till färs)

1 ägg

2 stora pressade vitlöksklyftor

1 msk torkad oregano

100 g smulad fetaost

2-3 msk tomatpure

1/2 tsk salt


1. Blanda ihop allt i en bunke. Forma smeten till klumpar.

2. Sätt på ett par stekpannor med olja i. Lägg i kycklingklumparna i stekpannorna och tryck ut till biffar.

3. Stek biffarna på medelvärme så att de får fin färg och genomsteks!


 

  

Recept på ugnsrostad aubergine kommer upp inom snar framtid!


Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5
6
7 8 9
10 11 12 13 14 15
16
17
18
19 20
21
22 23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2014 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Skapa flashcards