Senaste inläggen
Pappa har länge klagat på den där oöppnade burken med svarta oliver som stått i skafferiet i evigheter. Svarta oliver är inget som går hem hos någon av oss, det går att äta men det är inte särskilt gott. Men tapenade är gott. Dock fick vi köpa hem ännu mer äckliga oliver då i alla grundrecepten jag kunde hitta skulle man ha större mängd haha. Men nu har vi iallafall inga svarta oliver kvar här hemma.
Tapenade (1 sats)
300 g svarta oliver (avrunnen vikt), ca 5 dl
4 sardellfiléer
1/2 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
saften ur 1/2 citron
1. Bara att mixa ihop allt till en krämig röra!
Vi gjorde en sats, det blev ganska mycket. En del av tapenaden fick gå åt till kvällens middag. Resten ska sparas till att ha på knäckebröd/bröd, förrättsdipp eller till annan mat. Vad kan man mer ha tapenade till?
Lax med tapenade: Gör tapenade enligt receptet ovan. Lägg tinade laxfiléer i en ugnsäker form. Bre över ett lager tapenade. In i ugnen på 175 grader i ca 15-20 min. Klart!
Kvällens supergoda middag! :D
Min blåbärspajfikabit idag med hemmagjord vaniljkesella (kesella+vaniljpulver+mosad banan)
Så himlans gott! Tänk för två år sedan kunde jag knappt koka pasta/bulgur eller värma en tomatsås. Nu hittar jag på helt egna recept utan problem, och det blir gott. Vilken förvandling ;)
Igår plockade jag och en kompis spontant blåbär som sagt när vi var ute en sväng. Jag kände att jag ville göra något speciellt med dem då det tog sin lilla tid att plocka. Det blev en halvliter så det var alldeles lagom för en paj. Så smulpaj fick det bli.
Den blev verkligen jättebra, perfekt krispigt täcke, lagom söt och god smak. Kanelen förgyller hela pajen. Samtidigt så är det inte alls något "dåligt" i. Bara bra näringsrik mat. Det låter väl bra? Perfekt som fika, dessert, mellanmål, kvällsmål och till och med frukost (det är ju inget dåligt i så varför inte?). Jag och min lillebror åt den varm som eftermiddagsfika/mellis, jag med vaniljkesella till och han med glass.
Nyttig Blåbärssmulpaj
5 dl blåbär
1 dl fiberhavregryn
1 dl grovhackade mandlar
1/2 dl grovhackade valnötter (eller andra nötter)
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl kokosflingor
1 msk kanel
2 msk linfrön
1 dl kesella/kvarg
3 msk agave, eller honung i lite större mängd (eller annan sötning)
1. Skölj blåbären och fördela i en pajform (ca 25 cm i diameter).
2. Blanda noga ihop resten.
3. Smula smuldegen över blåbären.
4. Grädda i ugnen i ca 10-15 min på 225 grader.
5. Ta ut och ät tillsammans med exempelvis vaniljkesella, glass, vaniljsås eller vispgrädde! Godast är den förstås nygräddad och fortfarande varm.
Jag har länge letat efter ett sådant här recept på en god och knaprig men nyttig paj. Fast jag hittade inget, så nu har jag hittat på ett själv. Perfekt! :D Blåbären går förstås att byta ut mot andra bär och frukter, nästa gång får nog bli äppelpaj såhär på hösten. I smuldegen kan man säkert exprimentera mer, byta ut nötterna, blanda i kakao eller andra smaksättningar och kryddor. Kanske vaniljpulver, jordnötssmör eller mitt kära mesquitepulver?
Mer än godkänd av hela familjen. Att det var en nyttig version var det ingen som la märke till eller kommenterade ;) Smakar precis som vanlig!
x Chokladdavos med mandelsmörskräm, gojibär och kiwi
Chokladdavos med mandelsmörskräm (1 person): Blanda ihop 1 dl valfria gryn, 2 dl naturell yoghurt, 1 msk kakao och 1/2-1 mosad banan. Om du tycker om kaffe kan du smaksätta med ca 1 msk kokat kaffe, och om du har mesquitepulver hemma kan du även ha i 1 tsk av detta, men dessa två saker är inte alls nödvändiga men jag hade i det idag. Mandelsmörskrämen gjorde jag på 1/2 dl turkisk yoghurt, 1/2 dl kesella och 1 msk mandelsmör. Toppa med valfri frukt/bär!
Chokladdavosen är en favorit som går att varieras på en massa sätt med olika smaksättningar; idag kaffe och mesquite, och olika toppingar; idag mandelsmörskräm, gojibär och kiwi. Den går även relativt enkelt och snabbt att göra. Passade bra idag då jag vaknade ganska sent då det blev ganska sent igår kväll, jag var och såg en modern rockversion av De tre musketörerna som musikal, den var grym.
Förresten igår när jag var ute med en kompis så hittade vi en massa blåbärsris med blåbär. Så vi plockade en del och hälften av det står nu i mitt kylskåp. LYX! Visst skulle jag kunna toppa det på yoghurt eller gröt. Men det känns som man vill göra något speciellt med det. Har ni några bra idéer? Jag funderar på att göra någon sorts variant av blåbärspaj med nötkrisptoppen. Om någon har något recept på liknande så får ni gärna tipsa mig :D
Ännu mer frågor och svar kommer här:
Om du fick leva på endast en frukost, en lunch, ett mellanmål, en middag och en efterrätt i hela ditt liv, vilka rätter skulle du välja? Svara gärna så specifikt som möjligt ;)
Svar: Vilken svår fråga, det finns för mycket gott. Om jag snabbt och spontant ska svara just nu får det bli: Frukost Morotskakagröt, Lunch ja då älskar jag enklare matigare sallader som denna t.ex:
Mellanmål då måste jag säga två äpple/kanel/keso/nötsmör eller någon variant av bananpannkakor. Middag är i stort sett omöjligt att säga, tar en riktig goding från den senaste veckan Oliv-och senapsbiffar med tomatbulgur. Efterrätt antingen kladdkaka i micron, raw chokladkaka eller något annat hembakat.
Vad är din absoluta favorittopping på yoghurten och på gröten?
Svar: Precis som frågan ovan är det så svårt att säga favoriter av allting. Hallon är alltid gott, och jag rostade nyligen en massa nötter/frön och de är så mycket godare än råa nötter. Så hallon, rostade nötter/frön och kokosflingor får bli mitt svar. Men som sagt det varierar helt från dag till dag, jag tycker om variation. Keson är också en stor favorit på gröten.
Hej! Jag undrar om du har något bra tips på ett proteinrikt mellanmål att äta efter träning och som även håller sig i väskan ett par timmar. Saker så som bla kesella och mjölk har jag hört ska vara bra efter träning, men jag brukat nästan alltid träna direkt efter skolan och då är inte dessa alternativ de allra bästa.
Svar: Skrev ett inlägg igår med ett tips att djupfrysa kesella/keso blandningar så håller det sig mycket längre. Det kanske fungerar för dig? Men kanske inte om du går hemifrån på morgonen och ska äta mellanmålet efter träningen vid 17-tiden. Kokta ägg är proteinrika och har jag hört ska hålla sig bra, men jag har aldrig testat det själv. Bananpannkakor (dvs pannkakor på 2 ägg+1 banan eller 1 ägg+1/2 banan beroende på hur hungrig man är) tror jag också håller sig bra i väskan. Annars är jag själv på jakt efter fler bra alternativ. Från och med nästa vecka kommer jag börja skolan och kommer nog oftast inte komma hem mellan skola och träning som jag alltid gjorde förut. Så om ni har några tips får ni gärna tipsa mig och Kristina som ställt denna fråga :D
Vilka är dina favoriter bland alla gottisbollar/kakor/"sötsaker" som du har gjort? De som du tycker är absolut godast :D
Tack för en asbra och inspirerande blogg! <3
Svar: Tack vad snällt :D
Favoriterna på nyttiga efterrätter är Snabbkladdkaka i micron, Raw chokladkaka, Kaffechokladbollar, Smulpaj, Mangoglass, Kolaglass. Favoriten av gottisbollar är alltså kaffechokladbollarna ovan och om man längtar efter julen tycker jag även dessa hallon/pepparkakskrydda gottisbollar är riktigt goda.
Hur många dl yoghurt/mjölk/fil äter du till frukost och hur många dl musli/flingor/bär/nötter i det?
Vilken basmat är nyttigast att äta till sina måltider?
Hur många mackor mjuk och hård och riskakor
äter du till frukost?
Svar: Jag måttar i stort sett aldrig yoghurt/mjök/fil/musli/flingor/bär/nötter (utom till recept som smoothie och liknande), jag tycker att ögonmåttet brukar fungera bra, och det blir nog lite olika varje gång till frukost.
Det finns väl inga exakta ingredienser som är "nyttigast". Jag brukar variera och köra ungefär halva tallriken grönsaker, 1/4 kolhydrater och helst då bulgur/matvete/knäckebröd/kamutvete/sötpotatis men ibland blir det potatis/pasta och sedan sista 1/4 någon proteinkälla och då helst fisk/kyckling/nötfärs/vilt eftersom det är det som jag tycker är godast. Allt är ungefärligt efter ögonmåttet och efter hur mycket det finns av allt och vad jag är sugen på, jag sitter inte direkt och måttar på tallriken.
Precis som första frågan. Det beror på vad jag har på, vad jag är sugen på, vad jag har till och hur hungrig jag är.
Vilka är dina bästa tips om man vill äta nyttigt och gott?
Svar: Ja den här myten att nyttigt ska vara äckligt är jag trött på att höra folk säga. Visst finns det nyttig mat som är äcklig, men det finns också mycket som är väldigt god. Jag vet inte riktigt om jag har några tips. Köp hem mycket olika frukt och grönt, man tröttnar snabbt på isbergssalladen med tomat/gurka och äpplen och bananer som är väl den svenska standarden för frukt/grönt. Det finns så mycket mer gott. Köp hem mycket kryddor, det förgyller alla maträtter. Jag kommer inte på några direkta tips, men kika på min blogg hehe det bästa tipset jag har, här finns massor av inspiration och det kommer mer dagligen för att äta just nyttigt och gott.
Sådär bara 15 frågor kvar nu att svara på. Jag fördelar nog upp det i 2-3 inlägg till :D
Ni vet Annie som skriver en av mina favoritbloggar? Detta receptet är taget från hennes blogg. Hon gör alltid så mycket annorlunda och inspirerande rätter och recept, tyvärr så har hon ofta mycket konstiga eller snarare ovanliga ingredienser. Men så la hon upp detta recept och jag hade redan allt hemma. Perfekt! En hel del konstiga saker finns i detta recept också. Eftersom det är kokosfrallor går nog inte kokosmjölet att byta ut, men jag är ganska säker på att hampafröna går att byta ut mot linfrön/solroskärnor/pumpakärnor och sojamjölet mot vilket annat mjöl som helst. De andra ingredienserna är sådant som man brukar ha hemma. Eller kanske inte fiberhusk och det går inte att byta ut, men det finns i de flesta vanliga mataffärer nuförtiden.
Smaken då? Verkligen jättegod och annorlunda och väldigt saftiga, lite kokossmak men ändå inte. Dessa ska jag definitivt göra igen. Dock skulle man nog ha på varmluftsläge då mina fick vara betydligt längre tid inne än receptet, och efter ett tag fick jag sänka värmen för att de inte skulle bli brända på ovansidan. De var även lite degiga inuti när jag tog ut dem, men efter att de svalnat ett par minuter var de perfekta. Ni måste testa! :D
Kokosfrallor (ca 7 st)
1 mosad banan
2 ägg
1 dl naturell yoghurt
2 msk solrosfrön
1 msk hampafrön
3 msk kokosmjöl
3 msk sojamjöl
1 msk bakpulver
2 tsk fiberhusk
lite salt
1. Bara att blanda ihop allt i en bunke. Låt det stå och svälla ihop en stund, ca 5 min.
2. Forma till valfritt många bollar som du lägger på en bakplåtsklädd bakplåt. Platta till lite.
3. Sätt in i ugnen på 225 grader i 6-12 min. Bäst med varmluft annars får man göra som mig och ha dem inne ännu längre och sedan sänka värmen så att de inte blir brända.
4. Ta ut och skär itu och låt svalna något så att de "stelnar" och inte blir degiga i mitten.
Dagens frukost fick då bli:
x En kokosfralla med keso, kokt ägg och basilika
x En kokosfralla med keso, pesto och paprika
x En kokosfralla med keso, prusciutto och pesto (övre halvan av brödet åt jag upp på direkten för smakprovning)
x En skål naturell yogurt blandat med hallon och vaniljpulver och sedan rostade frön/nötter på toppen
Lyxfrukt :D Det är ju trots allt helgfrukost, fast för mig har det varit det i snart 10 veckor varje dag hihi ;)
Dagens planer är att träffa en kompis som jag inte träffat på över 1 år eller något, vi ska ha bada/sola om vädret tillåter och ha lite picnic, och sedan ikväll ska jag på teater med familjen. Låter som en bra lördag! :D
Ha en fin dag!!!
Jag är nog inte ensam om att tycka att olika sorters kesella och kesoblandningar är perfekta mellanmålet eller återhämtningsmål direkt efter träning. Men det finns ju ett stort problem. Kesella och keso klarar inte lång tid utanför kylskåp utan att bli dålig. Och det finns ju ingen minikyl i omklädningsrummen på gymmet som kan hålla den kall. Vore förresten inte det en grym uppfinning hihi? Och i skolan finns det inte håller någon minikyl i skåpet, ni som jobbar kanske har den lyxen att ha det, tur för er :)
Tidigare har jag testat att blanda keso med frysta hallon eller andra frysta bär, ja då håller det ett tag om man kör ett kortare pass förutsatt att man blandar ner hallonen precis innan man går hemifrån och tränar inte så långt borta.
Men i veckan fick jag en bättre idé som jag nu testat några gånger och fungerar bra. Blanda ihop din kesella/keso blandning långt innan du ska gå hemifrån och in i frysen. Låt den vara där tills precis innan du går hemifrån, ta med och beroende på hur länge den var inne så kommer den att klara sig ganska många timmar och vara fräsch och kall ändå utan kylskåp. Bäst blir det om du fryser den redan på kvällen innan så att den är helt genomfryst. När man sedan äter blir det lite "såggigt" och vattnigt och ser inte så gott ut, men om du har blandat ihop en god röra så kommer den självfallet smaka gott. Och det är väl huvudsaken?
Denna lösning fungerar väl inte om man lämnar hemmet vid 7 och ska äta mellanmål vid 15-tiden. Men det kanske är någon som kan få nytta av tipset! Har ni fler tips på mellanmål eller hur man ska förbereda mellanmål för att kunna ha med i väskan så att det håller sig i några timmar? Mina egna tips är frukt, nötter och mellanmålskakor/barser, de två förstnämnda finns i stort sett alltid i min handväska vad jag än ska göra, perfekt nödmat. Dock vill man väl ibland ha något mer proteinrikt. Några tips? Kokta ägg har jag också hört ska vara bra, jag har dock aldrig testat det själv, tror att det luktar väldigt mycket. Hur länge håller sig kokta ägg utan kyla?
Apropå mellanmål, det ska bli intressant att se hur det blir med allt det sedan när vardagen kör igång igen nästa vecka. Tidigare har jag haft ett skolschema med normala morgonar, kunnat äta något äpple och lite nötter på någon förmiddagsrast och sedan slutat i tid så att jag kunnat äta något rejälare eftermiddagsmellis hemma och om jag umgicks med kompisar så gick vi och köpte något. Enligt schemat på min nya skola verkar det bli mycket sovmorgnar (inte mig emot), då blir det nog förmiddagsmellis hemma och sedan slutar jag något senare, så eftermiddagsmellis i skolan och då vill jag helst ha något mer än äpple och nötter. Vi får se hur det blir med det! Jag och min kompis Maxine hade en rolig konversation idag om hur vi ska stå och steka massor av bananpannkakor varje söndag inför hela veckan som mellis att ha med i skolan. Haha de borde väl hålla sig en hel dag i väskan? Jaja, allt det löser sig alltid på ett bättre eller sämre sätt ;) Okej nu kom jag helt bort mig från det här ämnet "kall kesella/keso" som det var tänkt att inlägget skulle handla om :P
Innehållet i den övre mellislådan: Hälften kesella, hälften keso, blåbär, en massa citonsaft och sedan banan och kokosflingor på det!
Den nedre lådan: Kesella, mango och en massa kanel
Glöm inte att kommentera nu om ni har några tips som jag efterlyste ovan :D
Jag har gått och lite förälskat mig i mitt nya mesquitepulver som smakar kola. Både igår och idag fick det bli mesquitegröter till frukost. Va jag som sällan äter samma frukost två gånger? Jo samma gröt i grunden men helt olika smaksättningar och toppingar. Båda var gooooda :) Om ni lyckas få tag på mesquitepulver måste ni pröva!
Gårdagens Mesquitegröt: Koka ihop 1 dl valfri gryn (jag hade en grynblandning), 2 dl vatten, en nypa salt, 2 tsk mesquitepulver och en massa kanel. Som till alla gröter kan man blanda i 1 äggvita efter kokningen för mer mättnad och protein, men igår satsade jag istället på helt kokt ägg på en finn crisp med örtsalt. Och just det toppingen som är minst lika viktig som vad som är i gröten bestod av keso, kokoschips, pekannötter och passionsfrukt.
Dagens mesquitegröt: Den kokades ihop på 1 dl grynblandning (ta valfria gryn), 2 dl vatten, en nypa salt, 2 tsk mesquitepulver, 1 tsk kakao och 1 1/2 dl hallon. Denna gång med 1 äggvita i på slutet. Toppingen bestod av frysta bananbitar (jag har upptäckt att det är mycket godare än färska), keso och blandade hemmarostade nötter och frön.
Närbild på den första, passionsfrukt har blivit en ny favorit! :P
Ja tro inte att jag alltid lyckas i köket. Det gör jag inte! Ville bara säga det ;)
Middagstid, ingen i familj vet riktigt vad vi ska ha till middag och vad vi ska laga. Till slut bestämmer vi att alla får göra sitt eget. Jag letar upp ett pannkaksrecept som verkar grymt, ska precis börja när jag inser att vi inte har någon mjölk hemma. Typiskt! Letare vidare efter recept och hittar Linns grundrecept på kesoplättar. Allt finns hemma, jag modifierar receptet något och börjar steka. Det står noga i receptet att man måste steka på LÅG värme och det tar lång tid. Jag stekte på låg värme och väntade i evigheter på att de skulle vara tillräckligt stelna så att de inte smular ihop när man vänder dem. Men det gjorde ändå 2 av 3 pannkakor. Så de blev inte så fina, men goda var de iallafall. Receptet:
Kesopannkakor (1 person)
2 ägg
125 g keso
2 msk fiberhavregryn (eller mjöl)
1/2 tsk bakpulver
Smaksättning: Lite kanel, kardemumma, vaniljpulver (inte nödvändigt)
En nypa salt
1. Blanda ihop ägg och keso i en skål. Resten i en annan. Blanda ihop det blöta med det torra.
2. Stek på LÅG värme i olja/smör och var TÅLAMODIG och vänta länge med att vända på dem (passa på att fixa toppingen medan).
Dessa går att äta till frukost, lunch, mellis och middag. Man kan ta bort ett ägg (eller äggula) om man äter det till mellis eller om man har något mäktigt på. Receptet var ju inte perfekt då de delvis gick sönder, men det kanske bara var jag som inte var tillräckligt tålamodig.
Jag har testat många pannkaksrecept under det senaste året. Favoriten som ni vet är bananpannkakorna (2 ägg+1 banan). Dock skulle jag vilja ha något grundrecept på pannkakor, som bara inte är på ägg. Har ni något som ni kan tipsa mig om? :)
På pannkakorna körde jag halvtinade bananbitar, persika och jordnötssmör (blev några fler klickar än på bilden hihi), och sedan ville jag ha något "riktigt" icke sött också (eftersom det var middag) och tog en riskaka med skinka, fetaost, basilika och tomatpure
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|