Senaste inläggen
Fann ett recept på denna blogg som lät väldigt gott och som jag häromveckan gjorde, jag har bara ändrat måtten något. Det är iallafall bars med en massa roliga och annorlunda saker i, och jag hade till min stora glädje allt hemma. Tyvärr kanske inte ni har det, det är mycket "konstiga" saker som jag brukar kalla ingredienserna för hihi. Passar bra som mellanmål tillsammans med något annat. Smakar choklad/kola ungefär. Dock skulle jag gärna haft i en klick honung/agave så att de hade blivit något sötare även om de var goda nu också. Och om man har rikligt med sötning i blir det som riktiga småkakor.
Superbars med carob/mesquite/kakao (ca 18 st)
1 dl valnötter
1 dl solrosfrön
2 msk carobpulver
1 msk mesquitepulver
1 msk kokosmjöl
2 msk kakaonibs
1 msk chiafrön
2 msk gojibär
1/2-1 banan
3 äggvitor
ev. någon msk honung/agave
1. Bara att mixa ihop allt i en matberedare.
2. Fördela på en bakplåt med bakplåtspapper så att smeten blir ungefär en halv cm tjock.
3. In i ugnen på 200 grader i ca 15-20 min.
4. Ta ut och skär direkt i valfritt stora bitar. Låt svalna och förvara i en tät burk, gärna i kylskåp. Och om du inte ska äta alla inom de närmsta dagarna är det smart att frysa ner.
Ett bra mellanmål att ha med on-the-go!
Även supergoda att smula sönder som müsli!
Dagens frukost:
x Pepparkaksmuffins med blåbärstopping
Frukost/mellis pepparkaksmuffins (1 person)
3/4 dl fiberhavregryn eller andra gryn
1 ägg
1 äggvita
3/4 mosad banan
1 grovrivet äpple
ca 2 tsk pepparkakskrydda (smaka av)
1 krm bakpulver
1 krm vaniljpulver
valfri topping
1. Bara att blanda ihop allt i en skål.
2. Lägg i muffinsformar (fyll inte helt upp till kanten), micra på högsta effekt i 2-5 min (beroende på hur många och hur stora muffinsformar du använder).
3. Toppa med valfritt, jag gjorde en blandning på blåbär, keso och kvarg!
Riktigt juliga och goda :D Jag gjorde mina till frukost, och åt upp alla på en gång. Men jag vet att ni är flera som efterfrågar pepparkaksmuffins att ha mer som nyttigt fika och bjuda på nu i december. Jag får se, jag kanske senare gör ett recept pepparkaksmuffins just för det. Men annars skulle jag säga att ni antingen kan göra detta recept, och kanske dubbla/trippla det, och kanske sätta in dem i ugnen på 200 grader tills de stelnar (ca 10-20 min kanske). Jag vet inte om det är rätt men det känns som om att om man inte ska äta upp alla på en gång, så håller de sig längre om man gör dem i ugnen än micron. Men det kanske är helt fel? Eller gör som en läsare föreslog, ta saffransmuffins/lussemuffins receptet jag la upp häromdagen, och byt ut saffranet mot pepparkakskrydda (dock får man ju ta betydligt större mängder av pepparkakskrydda, men det är bara att smaka av).
För er som frågar om pepparkakskrydda:
Pepparkakskrydda är en färdig krydda som finns att köpa i påse. Brukar stå bland de vanliga kryddorna i mataffären. Santa Maria heter kryddmärket. Annars kan man blanda ihop själv, den består nämligen av kanel, ingefära, nejlika och kardemumma
Om ni har missat tidigare varianter på receptet i detta inlägg finner ni dem HÄR!
Hej :) En lite halvsur Sofie här. Meningen var att jag skulle vara ute och springa i skrivande ögonblick. Men mörkret hindrade mig, jag får nämligen inte springa ute när det är mörkt. Jag hade för mig att det är ljust vid halv 8 och att jag skulle kunna springa då. Men jag insåg vid kvart över sju och det fortfarande var beckmörkt ute att det inte skulle bli någon morgonlöpning. Typiskt! Och efter skolan har jag andra planer (fast det är väl mörkt då med), så om det ska bli träning idag får jag gå på något gruppträningspass på senare delen av kvällen, men då kan det inte bli någon morgongymträning imorgon som planerat, för då får inte kroppen vila tillräckligt. Alternativt skippar jag träning idag, gymtränar imorgon och löptränar på lördag när jag skulle vilat helt. Haha det här med träning är ett himla pusslande, för att man ska kunna träna som man vill, vilka tider man vill/kan och hinna vila emellan. Ni som tränar, känner ni samma sak? :P Och det blir extra jobbigt på vinterhalvåret när man inte kan springa ute efter skolan, och inte innan skolan nu heller, bara helgerna som återstår.
Apropå träning, fick en kommentar för ett tag sedan (som jag inte hunnit svara på) om det här med hur jag motiverar mig till att träna och äta bra, jag har ett långt bra svar på det, men det tar tid att skriva, ska svara på det när jag har tid!
Morgonen har istället för löpning inneburit seg frukost, vila och lite plugg inför dagens prov och läxförhör. Ganska skönt för de senaste dagarna har känts så här: äta, gå i skolan, plugga, äta, plugga, äta, sova, gå i skolan, plugga, minipaus i pluggandet, träna, äta, äta mer, sova, gå i skolan.... Och sen på repeat! Helgen och början av nästa vecka ser ut att bli likadan, sen tror jag att det lättare lite :D
Nu har jag skrivit alltför mycket, och tiden har runnit iväg, nu blir det stress för att hinna till skolan. Vi hörs!
x Ett kokt ägg
x Pepparkaksgröt (vanlig fiberhavregrynsgröt med pepparkakskrydda i) med hallonkeso/kvarg (hallon+keso+kvarg), pekannötter och kiwi
Hejhopp! Jag gjorde en underbar grötfrukost denna morgon, jag älskar pepparkaksgröt, hallonkeso/kvarg, pekannötter och kiwi, så tillsammans var det perfekt! :D Har ni ätit något gott till frukost?
Bloggen och att laga mat bortprioriteras mycket nu tyvärr, jag saknar det. Men det är mycket annat, framförallt plugg. Och jag tänker inte halvt gå in i väggen/stressa sönder mig själv för att jag ska lägga ner lika mycket tid på bloggen/matlagning som vanligt. Jag försökte mig på det tidigare i höstas, och det var inte så smart som ni kanske förstår. Mer tidsinställda inlägg som skrivits tidigare och mindre inlägg överhuvudtaget får det helt enkelt bli i veckan!
Nu lååång dag i skolan :P
Nu är det snart adventstider, och det betyder decembermys och adventsfika, åh jag älskar den här delen av året. Hemma hos oss brukar vi alltid baka lussebullar enligt detta recept, supersaftiga och supergoda, men inte av den nyttiga varianten. Självklart kommer jag äta en hel del av de när de väl är bakade, men jag kunde inte låta bli att försöka göra mitt egna nyttigare recept i helgen. Sagt och gjort, lyckades få fram ett recept muffins med saffran och russin i som påminner mycket om lussebullar. Enjoy:
Nyttiga lussemuffins/saffransmuffins (9-10 st)
1 dl fiberhavregryn
1 dl mandelmjöl (bara att mixa mandlar till mjöl)
1 1/2 tsk bakpulver
3 ägg
1 1/2 dl äggvitor (ca 4-5 st, eller ta 2 hela ägg till istället)
1 mosad banan
1 påse saffran (0,5 g)
ca 3 msk stevia/agave/honung/annan sötning
1/2 dl hackade russin
1. Blanda först ihop alla torra ingredienser i en bunke. Rör sedan i alla blöta.
2. Smaka av med sötningen, du bestämmer hur söta du vill ha muffinsen.
3. Fördela i 9-10 muffinsformar (gärna silikon så fastnar muffinsarna inte i pappret). Om du vill kan du toppa med några extra russin.
4. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 20 min!!!
Om ni är ute efter saffransrecept, kika även in dessa mellanmålskakor med saffran och saffransplättar!
Ja vad är det egentligen på bilderna ovan? Någon som vet utan att läsa vad som står här under?
Igår kväll kom mamma in med en egendomlig sak på mitt rum. Med ett glatt leende frågade hon om jag kunde gissa vad det var för något. Vid första anblick tyckte jag att det såg ut som en plastleksak.
Men det var det självklart inte, något sådant hade jag inte tagit upp på bloggen. Det är en grönsak!! Och den heter Romanesco. Jag har aldrig sett den innan och aldrig ätit av den. Men enligt pappa finns den tydligen i den affären vi brukar storhandla i, men jag har aldrig sett den där innan.
Hursomhelst idag lagade mamma middag med den. Och det var extremt gott till min stora förvåning, den ser ju rent ut sagt livsfarlig ut med sina taggar och läskiga färg. Den smakade ungefär som broccoli eller blomkål, men godare och superknaprig. Jag som på sista tiden tröttnat rejält på broccoli tyckte att det här var en riktig höjdare.
Mamma skar den i bitar och fräste den knaprig i en stekpanna med olja. Men den kan även ätas rå och kokas lätt. Och så lite salt på toppen, underbart gott! Från och med nu kommer ni se denna grönsak ofta på bloggen.
När jag skulle skriva detta inlägg var tvungen att söka upp lite fakta om grönsaken och kan nu konstatera:
Att romanesco är en korsning (hybrid) av broccoli och blomkål (inte konstigt att den smakade liknande). Den är rik på C-vitamin och fibrer.
Har ni testat Romanesco? Vad tyckte ni? Har ni några bra recept där man kan använda grönsaken?
Stekt till middag tillsammans med lax, dill/prästost risoni och sallad!
x Bananpannkakstårta: Bananpannkakor varvat med kafferöra (naturell yoghurt+keso+kaffe) och blåbär och på toppen lite choklad/kokosgranola
Bananpannkakor (1 person): Blanda 2 ägg+1 mosad banan, stek till 4 mindre pannkakor i kokosolja/smör.
Godmorgon eller snarare godförmiddag, klockan är ju efter 10... Måndagsförmiddagar brukar betyda gympass, nej men inte idag, kände verkligen inte för det mentalt, och fysiskt har jag fortfarande träningsvärk i överkroppen (från i torsdags, helt sjukt att det fortfarande känns) och det var precis det jag hade tänkt att träna idag, jag har därför istället tagit en lugn och mysig morgon/förmiddag hemma. Gjort supermega lyxig pannkakstårta till frukost. Och pluggat matte, vilket tydligen var nödvändigt, jag fick flera utbrott på matteboken när jag hade räknat lätta tal men det stod ändå annorlunda i facit hehe!
Bananpannkakor, längesedan jag åt det sist, jag har helt glömt bort det. Men det är alltid så himlans gott! Har ni inte testat måste ni göra det. Ni behöver 2 ägg och 1 banan (man kan ta bara 1 ägg och 1/2 banan till mellis), blanda ihop och steka till pannkakor. Alla som jag har hört har ätit det har älskat dem och många gillar dem mer än vanliga pannkakor (även jag). Går även att variera och smaksätta på en massa sätt. Rör i kanel, pepparkakskrydda, mosade bär, kokosflingor, frön, kardemumma, ingefära, rivna morötter, hackade nötter, kakao, carob, mesquite, citronsaft, rivet äpple, limesaft, saffran... Och samma sak med toppingen, bara att exprimentera sig fram efter vad man har hemma och vad man tycker om.
Passar till dagens alla måltider: frukost, lunch, mellis, middag och kvällsmål :D
Kvällens middag, så himlans god tyckte jag och resten av familjen:
Laxbiffar med limesås (4 personer)
Biffarna:
4 laxfiléer
1 ägg
1/2 msk fiberhusk (måste man kan inte ha, men det binder hela smeten så att inte biffarna faller ihop lika lätt)
1/2-1 röd chili
1 msk torkad basilika
2 pressade vitlöksklyftor
salt o peppar
Såsen:
1 1/2 dl turkisk yoghurt/kvarg/creme fraiche (vad man har hemma)
saften från 1 lime
1. Mixa ihop allt till biffarna med en stavmixer/i en matberedare till en smet.
2. Sätt på två stekpannor med olja/smör, när de är varma, lägg 5 stora klickar smet i varje stekpanna, tryck ut med en stekspade till biffar (blir alltså 10 biffar). Stek så att de får fin färg och genomsteks.
3. Blanda mejeribasen med limesaft.
4. Servera allt tillsammans med bulgur/bröd/ris och grönsaker/sallad!!!
Vill även ge ett stort tack till alla ni som läser, kommenterar, kontaktar mig, frågar, mejlar... Jag blir alltid lika glad när ni kommer med fina ord :D Just nu har jag en hög kommentarer och frågor att besvara, jag har inte riktigt tiden att besvara dem idag, ska göra det imorgon om jag hinner, bara så att ni inte tror att jag struntar i dem. När jag får kommentarer som "åh vad gott" går det snabbt att bara godkänna den eller om det är en fråga som behöver en mening till svar, men ibland ställer ni frågor som behövs skriva mycket längre på, då kan det ta lite tid tills jag hinner svara på dem. Men svarar på frågor, det gör jag alltid! Så att ni vet. Jag kan förövrigt meddela att jag idag kom igång med att börja fixa hälsokalender inför december. Det kommer bli så kul (hoppas jag). Hittills har jag bara fixat layouten för alla luckorna, och börjat spåna på idéer vad vi ska göra. Om ni ligger inne på någon smart idé som skulle kunna passa som en utmaning, ett roligt recept för alla att testa eller en hälsotanke som skulle passa i en hälsokalender är jag gärna öppen för idéer!
Med det säger jag, tack och hej, och godnatt :P
Dagens frukost:
x Vaniljröra på 1 dl naturell yoghurt, 1 dl keso, 1 dl kvarg och lite vaniljpulver (en av mina favoritröror) med ett rivet päron och choklad/kokosgranola
Underbar frukost på en underbar röra och en underbar granola. Igår hann jag baka lite roliga saker, saffrans/lussemuffins och pepparkakor/pepparnötter (recept på dessa kommer senare under veckan, tänkte bara spoila er lite hehe) och sedan en choklad/kokosgranola. Jag har länge tänkt göra en chokladgranola, och ha kokoschips i, men sedan igår hade vi inte det hemma och jag fick den lysande idéen att ha kokosmjölk i smeten som vätska istället för olja och vatten. Blev jättebra. Den smakar främst choklad (kakao) och har sedan en lätt kokossmak (och doft). Testa!!!
Choklad och kokos granola (1 sats)
2 dl vanliga havregryn
3 dl fiberhavregryn
1 1/2 dl grovhackade mandlar
1 dl pumpakärnor
1 dl kokosflingor
1 dl kakao
1/2 dl agave/honung/sweet freedom
1 1/2 dl kokosmjölk
Efteråt eventuellt:
1 dl gojibär
1 dl kokosflingor
1. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Rör i sötning och kokosmjölk.
2. Fördela på en plåt med bakplåtspapper.
3. Rosta i ugnen på 200 grader i ca 20 min (kolla noga så att det inte bränns), rör runt efter ca 10 min.
4. Ta ut och blanda i 1 dl gojibär och 1 dl kokosflingor.
5. Låt svalna och förvara i en tät burk!!!
Här hittar ni en liknande granola fast med kanel/valnötter, och här en med aprikos/cashewnötter/kardemumma/kanel!!!
Dagens planer: Träffa en kompis för promenad och snack och sedan lunch ute. Och sedan plugga stora delar av dagen som är kvar, och sen försöka hinna med en löprunda innan det blir mörkt ute. Vi hörs!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|