Sofies Wellness

Senaste inläggen

Av Sofie - 7 februari 2013 08:43


Såhär års blir det mycket gröt till frukost. Främst fiberhavregrynsgröt som jag varierar på miljoner olika sätt. I måndags åt jag en fiberhavregrynsgröt med blåbär i, som jag toppade med mjölk, raw äpple/morotsmos, jordnötssmör och cashewsmör.


Idag till frukost blev det denna gröt:

  Banan/kanel/apelsin/russin/kokosgröt som jag toppade med sojamjölk, raw äpple/morotsmos och cashewnötter!


Banan/kanel/apelsin/russin/kokosgröt (1 person): Koka gröt som vanligt på 1 dl fiberhavregryn/havregryn och 2 1/2 dl vatten, men koka även med 1/2 mosad banan, 2 tsk kanel, 1-2 msk apelsinsaft, 1 msk hackade russin och 1 msk kokosflingor. Rör ev. i 1 äggvita sedan för mer mättnad och protein.


Även i tisdags åt jag gröt, men jag la aldrig upp den här, så här kommer den:

  Blåbärs/kanelgröt med kesokvarg, mullbär, kokoschips och jordnötssmör


Gröten ovan gjorde jag som vanligt på 1 dl fiberhavregryn och 2 1/2 dl vatten, sedan rörde jag bara i blåbär och kanel efter smak!!


Gröt går verkligen att variera på miljoner sätt. Man kan ha i/på rivet äpple, riven morot, rivet päron, citronsaft, kanel, jordnötssmör, hallon, mango, jordgubbar, färsk basilika, kokosflingor, apelsinsaft, kaffe, kakao, mandelsmör, blåbär, kiwi, limesaft, banan, russin, gojibär, mullbär, kesokvarg, mjölk, inkabär, kokoschips, kardemumma, pepparkakskrydda, ingefära, vaniljpulver, carob, kokt matvete, mesquite... Man kan steka gröt, man kan göra davosgröt, ugnsbakad gröt... Sök bara på gröt i sökfältet till höger och ni får en massa inspiration av vad ni kan göra.


Annars några favoriter:

Morotskakagröt

Jordnöt/kokosgröt

Ugnsbakad ballerinagröt

Saffransgröt

Hallon/kardemummagröt (koka med hallon och kardemumma efter smak)

Kakao/apelsin/kaffegröt (koka med kakao, apelsinsaft och en skvätt kaffe efter smak, ev. även en bit mosad banan för att få det lite sötare)

Äpple/kanelgröt

Och banan/kanel/apelsin/russin/kokosgröten ovan blev även en ny favorit


Vilken är er favoritgröt? Och vad toppar ni den med?


Av Sofie - 6 februari 2013 20:35


 


Jag lagade en härlig vegetarisk (till och med vegansk) soppa till middag. Perfekt en kall och snöig dag som idag:


Lins- och grönsakssoppa med persilja (4-6 personer - ca 25 min)


2 sötpotatisar (eller vanliga potatisar)

2-3 morötter

3 schalottenlökar (eller 1 gul lök)

1 vitlöksklyfta

1,2 liter vatten

2 dl okokta röda linser

1 grönsaksbuljongtärning

5 dl gröna ärtor

2 msk fryst persilja (som man köper i förpackning eller färsk/torkad i lagom mängd)

2 tsk äppelcidervinäger

salt o peppar


1. Skala och skär sötpotatis och morötter i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök.

2. Koka upp sötpotatis, morötter, lök, vitlök, vatten, linser och buljong i en stor kastrull. Koka i ca 10-12 min. Koka med de gröna ärtorna de sista minutrarna.

3. Mixa allt till en slät soppa med en stavmixer.

4. Rör i persilja och äppelcidervinäger. Smaka av med salt och peppar!!


 


   Till detta åt jag en av mina favoritmackor: Mitt hembakade bröd med skinka, keso, tomatpure och basilika


Av Sofie - 6 februari 2013 17:27


 


Dagens mellis:

x Proteinfluff med bär, kakao och kaffesmak toppat med hallon, hackade valnötter och kokosflingor


Jag gjorde ett smarrigt proteinfluff helt utan proteinpulver till mellis idag. Supergott! Om man vill kan man frysa ner det i några timmar så får man glass:


Proteinfluff eller proteinglass med bär, kakao och kaffesmak (1 person)


2 äggvitor

3/4-1 dl kvarg (turkisk yoghurt fungerar säkert med)

4 tsk kakao

2 krm kaffepulver

1 dl halvfrusna hallon (eller mer blåbär)

1/2 dl frusna blåbär (eller mer hallon)

1/3-1/2 mosad banan (kan uteslutas men det blir inte lika sött då, annars kan man säkert söta med honung/agave/stevia) 


1. Vispa äggvitorna hårt med en elvisp. Det ska gå att vända bunken upp och ner utan att det rinner ut.

2. Rör ned kvarg, kakao, kaffepulver, bär och mosad banan. Smaka av.

3. Ät direkt som det är. Eller frys in i några timmar så får du glass!! Dock hade jag i halvfrusna/frusna bär vilket gjorde att det blev lite glasskänsla iallafall.


Bären går ju att byta ut mot andra bär eller mixad/mosad frukt. Skippa kakao och kaffet och ha i kanel eller kardemumma istället, eller varför inte vaniljpulver? Bara fantasin sätter gränserna!! :D


 

Av Sofie - 6 februari 2013 07:36


 


Dagens underbara, lyxiga och mättande frukost:

x Snabbgjorda kokos/morotsmuffins med kanel toppat med jordnötsröra (jordnötsmör+kvarg+lite keso) och blåbär


Kommer ni ihåg kokosmuffinsen med blåbär jag gjorde för ett tag sedan? Idag gjorde jag liknande men med rivna morötter och kanel. Perfekt start på dagen.


Kokos/morotsmuffins med kanel (1 person)


1/2 dl fiberhavregryn (eller vanliga havregryn)

1 msk kokosmjöl

1 msk kokosflingor (kan uteslutas)

1/2 msk kokosolja

1 dl finrivna morötter

1 msk kanel

1-2 krm vaniljpulver

1 mosad banan

1 ägg

1 äggvita


valfri frosting


1. Blanda ihop allt till muffinsen. Fördela i 2-3 större cupcakesformar alternativt fler mindre.

2. Micra på högsta effekt i 2.30-3.30 min (beroende på micro) tills de stelnat till muffins.

3. Ät som de är eller toppa med valfri frosting. Jag blandade ihop jordnötssmör, kvarg och lite keso, och så några blåbär på toppen!!


Passar till både frukost, mellis och fika. Har du inte kokosmjöl eller kokosolja? Kika då istället in alla mina andra frukostmuffins som du snabbt och enkelt gör i micron HÄR och som varken innehåller kokosmjöl eller kokosolja!!


 


 


       


Ha en fin onsdag och häng gärna med på onsdagsutmaningen :D Nu ska jag bege mig till skolan!!


Av Sofie - 6 februari 2013 05:00


 


Idag är det onsdag vilket nuförtiden innebär ONSDAGSUTMANING på bloggen :D Förra veckan var det fysiskt med maxplankor. Idag har det med mat att göra och ätbeteende:


Idag ska vi njuta av mat till 100 %. Jag vet inte hur ni gör när ni äter. Men jag håller gärna på med något samtidigt som jag äter, inte alltid men ibland. Läser en tidning, håller på med mobilen, gör läxorna eller kollar på någon tv-serie om jag inte äter med familjen eller någon annan för då pratar vi såklart. Visst kan det vara bra att göra något samtidigt som man äter, man sparar ju tid och det kan vara lite "mysigt" att äta mellis när man kommit hem från skolan i sängen med datorn med en tv-serie i knät. Ni kanske känner igen er. Ofta tar jag så lång tid på mig att göra det jag ska äta att jag måste kasta i mig det sedan. All den här stress och hålla på med annat distraherar faktiskt från själva ätandet. Man tänker inte på att man äter och njuter inte av maten helt eftersom man har fokus på annat, mättnaden kommer inte heller på samma sätt (jag har läst någon artikel om människor som har blivit överviktiga bla pga att de ätit middag framför tvn varje dag och inte tänkt på om de är mätta eller inte utan bara ätit på eftersom det haft fokus på helt annat håll). Därför ska vi idag äta när vi äter, och göra allt annat när vi gör annat. Njuta och verkligen smaka på det vi äter. Vill vi instagramma en bild på vad vi äter, ja då tar vi bilden, äter sedan och njuter och efteråt kan vi lägga upp den. Eller om vi äter med sällskap då sitter vi förstås inte helt tysta pga utmaningen haha, men vi är mer medvetna och när vi är inne i någon form av diskussion väntar vi tills den är över och sen äter vi och njuter några tuggor, och sen kan vi prata prata prata igen. Okej?? Tycker du att du inte har tid för detta? Att du verkligen måste svara på jobbmejlen medan du äter lunch? Det är en dag, en dag kan du faktiskt ändra lite i ditt schema och få 10 min paus åt att bara äta och koppla av. Testa och se om maten kanske smakar godare när du inte håller på med annat.


Lite halvknasig utmaning, men det tåls att tänka på, inte bara idag. Hur äter du?


Av Sofie - 5 februari 2013 15:20


 


Kokt broccoli är gott, men ibland kan det bli lite tråkigt. Här kommer ett tips hur du kan "piffa upp" din broccoli till maten:


Broccoli med pesto och fetaost


Koka broccoli som vanligt i vatten, se till att den inte blir överkokt. Häll av vattnet och rör i en stor sked grön pesto, en bit smulad fetaost och en nypa flingsalt. Smaka av och servera till maten!!!


  Till dagens lunch :D


Jag älskar verkligen grönsaker och fyller ofta på tallriken så att det finns för lite plats kvar för resten av maten haha. Grönsaker och sallader är ofta kallade för äckliga, något som man är tvingad att stoppa i sig. Det är så fel!! För många innebär grönsaker/sallad ett isbergshuvud med hackad gurka och i bästa fall en tomat. Det finns så mycket annat gott att välja på bland grönsaker, och isbergssallad är för den delen inte heller särskilt nyttigt (inte onyttigt heller dock), det innehåller inte så mycket näring, det är bättre med andra salladsblad. Självklart kan man inte tvinga någon att tycka om grönsaker, MEN angående grönsaker tror jag det mycket handlar om inställning. Enligt många SKA grönsaker vara äckligt och något man plåga sig att äta. Det handlar om att våga prova och hitta sina egna favoriter. Jag tycker inte om alla grönsaker, men jag äter alla som jag tycker om. Hursomhelst, jag lägger då och då upp hur man tillagar grönsaker på olika sätt i olika recept eller i separata inlägg, dock har jag inte haft någon bra bloggkategori för detta så nu skapar jag en som heter GRÖNSAKSTIPS (se till höger en bit ner), där jag samlar tips på hur man kan tillaga grönsaker på ett gott och nyttigt vis.


Äter ni mycket grönsaker? Har ni några roliga tips/recept på hur man kan tillaga någon särskild grönsak? Kommentera gärna :D

Av Sofie - 4 februari 2013 17:10


 


Dagens lunch blev ett ihopblandande av vad som fanns hemma, men det blev väldigt gott:


Lax i tomatsås med champinjoner, squash och rosmarin (1 person - ca 15 min)


3 champinjoner

1 schalottenlök (eller en bit av en gul lök)

5 cm squash

1 vitlöksklyfta

1 dl krossade tomater

1 laxbit (ca 120-140 g)

1 tsk torkad rosmarin

salt o peppar


1. Skiva champinjonerna. Skala och hacka löken. Riv squashen. Pressa vitlöken.

2. Börja med att fräsa bara champinjonerna på hög värme så att de får färg. Sedan sänker du värmen och fräser med lök, squash och vitlök.

3. Tärna laxbiten. Häll i krossade tomater, lax och rosmarin. Låt puttra ihop sig några minuter så att laxen blir genomkokt.

4. Smaka av med salt och peppar. Servera med vad du vill!!


Som ni ser har jag skrivit ut att det tar ca 15 min att laga. Det var nämligen någon som undrade om jag inte kunde börja göra det. Jag tycker det låter som en jättebra idé att jag skriver ut hur lång tid allt tar att laga. Jag ska försöka göra det till alla recept jag lägger upp framöver, dock finns det nog en risk att jag kommer att glömma det ibland i början.


 

Av Sofie - 4 februari 2013 08:44


 


Dagens frukost:

x Blåbärsgröt med mjölk, äpple/morotsröra, jordnötssmör och cashewsmör


Kommer ni ihåg mitt raw äpplemos jag gjorde för några veckor sedan? Jag älskade det, och har nu gjort en ny variant:


Raw äpple/morotsmos med ingefära, kanel och vanilj (1 burk)


2 äpplen

2 mindre morötter

2 krm torkad ingefära

1/2 tsk kanel

1 krm vaniljpulver


1. Skölj och skär äpplena i mindre bitar. Släng kärnhuset. Skala morötterna och skär i mindre bitar.

2. Mixa äpplebitarna och morotsbitarna i en matberedare tills det blivit till ett mos, tar några minuter och jag behövde pausa då och då för att ta ner från kanterna på matberedaren. Mixa även med alla kryddorna.

3. Lägga i en burk och förvara i kylskåpet!!!


Passar på eller i gröt, yoghurt, fil, keso, kvarg, som pålägg...


 


Idag har jag varit uppe och sjungit för lillebror som fyller tonåring idag. Nu blir det lite plugg, träning efter en himlans massa vilodagar, lunch hemma, utvecklingssamtal i skolan, plugg i skolan, en lektion på seneftermiddagen, plugg när jag kommer hem och sen gå ut på middag för att fira lillebror, förhoppningsvis hinner jag andas lite däremellan ;) Ni får ha en fin måndag :D


Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014
>>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards