Senaste inläggen
Dagens frukost:
x Chokladbollsröra med apelsinsmak och banan/jordnötssmör/apelsin/blåbär frosting
x Kokt ägg
Till frukost idag gjorde jag en favorit i repris Chokladbollsröra med frosting. Som vanligt hade jag svårt att göra exakt samma utan smaksatte den även med apelsinsaft (apelsinhysteri var det ja). Och i frostingen hamnade apelsin och blåbär också, förutom banan och jordnötssmör som var med förra gången.
Chokladbollsröra med apelsin (1 person): Mixa 1 1/2 dl keso till en slät smet med stavmixer eller ta 1 1/2 dl kvarg så slipper du mixa (jag gjorde det sistnämnda denna gång). Rör i 3/4 dl fiberhavregryn/vanliga havregryn, 2 msk kakao, 1 msk kaffe eller 1 tsk kaffepulver, 3 msk kokosflingor, 1/2 mosad banan, 2 krm vaniljpulver, ca 4-5 msk pressad saft ur en apelsin och söta slutligen med honung eller agave efter smak (bananen kan man skippa och ha mer honung/agave i istället). Frostingen gjorde jag genom att mosa andra halvan av bananen med en rejäl sked jordnötssmör, en skvätt apelsinsaft och några blåbär, in i micron på högsta effekt i ca 30-60 sek så att den blir varm och lägg den sedan som ett lager på chokladbollsröran!
Lite rinnigare denna gång pga apelsinsaften, men minst lika god :D
Nu SKOLA!!!
Dagens supergoda och lyxiga lunch (jämfört med skollunch):
x Lax med apelsin, vitlök och chili
x Matkorn
x Riven squash med apelsinsaft och valnötter
x Paprika
x Morot
Lax med apelsin, vitlök och chili (1 person)
1 laxfilé
salt
1/2 dl saft ur en apelsin (ca 1/2 apelsin)
1 pressad vitlöksklyfta
2 krm chilipulver (ha mer om du vill ha det hett)
1. Blanda apelsinsaft, vitlök och chilipulver i en skål.
2. Salta laxen och lägg i skålen med det ovan. Massera in "såsen" i laxen, om tid finns får laxen gärna marineras i "såsen" i ca 30 min, annars skippa det.
3. Lägg laxen i ugnssäker form. Häll över såsen från den skålen laxen marinerats i.
4. Sätt in i ugnen på 175 grader i ca 15-20 min (längre tid om den är halvtinad/fryst).
5. Ta ut och ät med vad du vill, men kom ihåg att hälla över såsen/skyn som blir kvar i ugnsformen över laxen/tillbehören på tallriken!
Förstås är det bara att öka mängderna av allt om du gör till fler personer. Jag brukar skriva recepten efter antal portioner jag gjorde när jag lagade rätten :)
Halvknasig tisdag idag. Sovmorgon som vanligt, men läkartid vid 8. Så upp och hoppa iallafall, men väl där så är typ alla läkarna där sjuka, och de har inte hunnit ringa återbud så det blev inget. Och sedan var enda lektionen jag har på förmiddagen inställd pga sjuk lärare, så jag började inte förrän 12.50 Så vid 8 var jag helt klar för att åka till skolan, men den började inte förrän nästan 5 timmar senare (inte för att jag klagar). Blev istället ett gympass på hemvägen, slapp och plugg hemma, lyxlunch (den ovan), och sen skola med prov och labb senare. På detta sätt har dagen känts mycket längre, och den är ju inte slut än! Hursomhelst, ni kanske inte är så intresserade över min dag i detalj, nu ska jag göra något vettigare istället än att skriva om det :P Ha en trevlig kväll!
Tänkte bjuda på en variant gottisbollar jag gjorde i helgen. Supergoda verkligen, samtidigt som de var väldigt enkla att göra och nyttiga. Perfekt som godis!
Gottisbollar med hallon, banan och jordnötssmör (10-14 st)
1 dl mandlar
1 dl fryst hallon
1 dl skivad fryst banan
1-2 msk jordnötssmör
kokosflingor att rulla i
1. Mixa alltihop utan kokosflingorna i en mixer/matberedare tills det blir en jämn gegga.
2. Rulla snabbt till bollar innan hallon och banan smälter för mycket så det blir svårt. Rulla i kokosflingor.
3. Ställ in i kylskåpet en stund så att de stelnar lite. Man kan även ha dem i frysen om man vill ha hårdare konsistens, då håller de även längre.
Undebart mellis tillsammans med favoriten vaniljkesokvarg (keso+kvarg+vaniljpulver)
Dagens frukost:
x Apelsin/kanelgröt med kaffekesokvarg (keso+kvarg+någon msk kaffe), valnötter och gojibär
x Microägg med krydda
Apelsin/kanelgröt (1 person): Koka gröt på 1 dl fiberhavregryn eller andra gryn, saften ur 1 apelsin (ca 1 dl), 1 1/2 dl vatten, 1/2 msk kanel och en gnutta salt!
Apelsin och kanel passar extremt bra ihop. Åh nu kommer apelsinernas tid och jag går in i någon form av apelsintid. Apelsin i frukosten igår, idag och säkert även imorgon, tur att pappa köpt hem en massa. Ska skriva ett fint inlägg om apelsiner någon dag :D Eller så gömmer jag det under en av hälsokalenders luckor. Har fixat stora delar av luckorna i helgen, och jag är sjukt taggad på att köra igång senare i veckan. Jag hoppas ni hakar på då! :)
Och så var helgen slut igen :( Min har varit helt okej. Behövt plugga en hel del. Igår var jag ute med pappa på en lång promenad i stan, kollade årets första julmarknad (i gamla stan) och fikade riktig fika. Mysigt!
Men idag är det måndag, och jag har som varje måndag världens skönaste sovmorgon. Brukar sova en timma extra och sedan dra till ett nästan tomt gym, älskar det. Det var planen idag också. Men så hamnade jag framför en skoltext som jag borde ha blivit klar med igår men då fastnade jag bara i mina egna ord, och nu på morgonen bara flög orden fram. Men nu när jag är klar inser jag att jag inte hinner till gymmet. Typiskt, och efter skolan är det överbelarmat med folk, hehe jag är van att det ska vara nästan tomt som det är på morgonarna. Får bli ett gruppträningspass ikväll om det ska bli någon träning idag! Nu blir det iallafall skola och träffa kompisarna där.
Kika in här senare, då kommer det upp ett nytt recept på gottisbollar jag gjorde i helgen :D
Titta vad jag lyckades fixa fram till frukost idag, mitt grundrecept på frukost/mellismuffins i micro, men med nya smaksättningar och TVÅ lager, inte illa det:
Nyttiga tigermuffins med apelsin/chokladfyllning till frukost/mellis/fika (1 person)
3/4 dl fiberhavregryn eller andra gryn
1 ägg
1 äggvita
1 krm bakpulver
1/3 mosad banan
3 msk saft ur apelsin
skalet från ca 1/2 apelsin
3/4 dl finriven morot
1 krm vaniljpulver
2/3 mosad banan
2-3 tsk kakao
1-2 krm kaffepulver (kan uteslutas)
1 krm vaniljpulver
ev. topping (jag hade kvarg+mandelsmör)
1. Blanda ihop gryn, ägg, äggvita och bakpulver i en skål.
2. Fördela smeten ovan i två skålar med lika mycket i varje. I den enda blandar du i 1/3 mosad banan, apelsinsaft, apelsinskal, riven morot och vaniljpulver. Smaka av! I den andra blandar du i 2/3 mosad banan, kakao, kaffepulver och vaniljpulver. Smaka av!
2. Fyll 3-5 muffinsformar (beroende på storlek) med apelsinsmeten, de ska bara vara ca halvfulla. Sedan fördelar du chokladsmeten ovan på apelsinsmeten. Micra på högsta effekt i 2-5 min (beroende på hur många och hur stora muffinsformar du använder).
3. Ät som de är eller toppa med något. Jag hade kvarg och mandelsmör. Just lite salt nötsmör (gärna mandelsmör) är att rekomendera, passar underbart ihop med muffinsarna!
Med två lager kommer dessa muffins upp på en ny nivå :D Lite mer jobbigt att göra, men ändå smidigt eftersom de bakas på bara några minuter i micron. Om man vill kan man dock grädda dem i ugnen på ca 200 grader i ca 10-25 min tills de stelnar. Det kanske är bättre om man vill göra en stor sats, och inte äta upp alla på en gång.
Passar underbart som frukost, mellis och fika. Vill man ha de något sötare, vilket man kanske man vill ha om man ska ha de att bjuda på som fika, blanda då i mer banan eller sötning i form av honung, agave eller stevia...
Dagens lunch:
x Kyckling med sambal oelek, ingefära och grönsaker
x Fräst romanesco
x Små tomater
x Quinoa
Kyckling i sambal oelek, ingefära och grönsaker (2 personer)
1 stor/2 mindre kycklingfilér
1 liten röd lök
1/3 squash
4-6 champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 dryg tsk torkad ingefära
1/2 tsk sambal oelek
salt
1. Skär kycklingen i mindre bitar och bryn.
2. Hacka löken, skär squash i mindre bitar, skiva champinjoner och pressa vitlök. Fräs mjukt i en annan stekpanna.
3. Lägg kyckling och grönsaker i samma stekpanna och låt fräsa ihop. Krydda med ingefära, sambal oelek och salt. Stek till kyckling är genomstekt!
x Jordnötssmör- och kokosgröt med bananskivor, kesokvarg, hampafrön och varma hallon
Jordnötssmör- och kokosgröt (1 person): Koka gröt som vanligt på 1 dl gryn, 2 1/2 dl vatten, 1 msk jordnötssmör och 1 msk kokosflingor!
Jag gjorde en enkel men jättegod gröt till frukost idag, testa!!!
Lördagar brukar jag försöka hålla helt pluggfria. Men denna lördag stavas Plugglördag med stort P! Inte jättekul, men det är bara att köra, jag redan hunnit med en dryg timme nu på förmiddagen. Och desto mer jag gör idag, desto mindre behöver jag göra imorgon.
Vad äter ni till frukost idag?
Nyttigare pepparkakor är något som jag hade tänkt att jag skulle exprimentera fram denna jul. Jag hade tänkt att jag skulle göra de med kikärtor som grund, och ha pepparkakskrydda i. Men förra veckan var jag inne på Emmas blogg, och hade hon då inte redan gjort nyttigare pepparkakor med kikärtor som bas? Jovisst!! Så det vara bara för mig att ta receptet rakt av och göra samma sak. Smidigare såklart, men det hade varit kul att exprimentera fram det själv hehe. Men aja, nästa gång får jag vara först. Jag vet inte hur många av er som också läser Emmas blogg men den är väldigt lik min, vi tycker om samma sorts mat och vi knycker ständigt varandras recept (och länkar till varandra), har ni inte kikat in där tycker jag ni ska göra det! Jag har träffat Emma några gånger på riktigt och hon är verkligen en supersnäll tjej! :)
Men nu till receptet:
Nyttigare Pepparkakor (ca 30 st)
400 g kokta kikärtor (avrunnen vikt, alltså mer än 1 förpackning)
2 msk smält kokosolja (borde gå att byta ut mot smält smör)
4 msk mandelmjöl (bara att mixa mandlar till mjöl)
3 msk äpplemos
1 msk pepparkakskrydda
3/4 tsk bikarbonat
2 msk stevia/honung/agave (går att skippa, fanns inte med i orginalreceptet)
1. Skölj kikärtorna noga. Mixa med en stavmixer till en kräm.
2. Rör ihop med resten.
3. Inte ett måste, men låt stå någon timme i kylskåpet, det blir lättare att forma sedan, men som sagt inget måste vid tidsbrist.
4. Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt. Rulla smeten till ca 30 st bollar, lägg på plåten och tryck ut till småkakor.
5. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 15-25 min (beroende på ugn). De ska vara hårda på utsidan, men lite mjuka inuti.
6. Godast varma precis när de kommit ut ur ugnen, men går självklart även att äta kalla.
7. Förvara i en tät burk!
Jag skulle säga att de kanske är mer som pepparnötter (ni vet de småkakorna) eftersom man inte formar de som vanliga pepparkakor, men de är ändå väldigt goda med pepparkakssmak :D
Annars hittar ni mammas klassiska pepparkaksrecept här, och mellanmålskakor med pepparkakssmak här!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|