Direktlänk till inlägg 14 juni 2012
Valnötsmör (en burk)
1. "Rosta" 3 dl valnötter på en bakplåt i ugnen på 200 grader i ca 5 min, kolla noga så att de inte bränns (mina blev på gränsen till brända då jag gick in i ett annat rum och inte kollade). Låt svalna något.
2. Mixa tillsammans med 1-2 tsk havssalt (börja med 1 och smaka sedan av om du vill ha mer) tills det blir en krämig massa, tar olika lång tid beroende på mixer. Om det går riktigt segt kan man hälla i några msk raps- eller kokosolja.
3. Förvara i en burk i kylskåpet!
Jag kan inte få nog av nötsmör. Det är så gott, och mitt senaste (cashew/paranötssmör) tog slut för över en vecka sedan och jag har inte hunnit göra mer. Och idag till mellis var jag verkligen sugen på det. Så jag testade att göra på valnötter. Och det blev såklart gott som alla andra nötsmör, dock blev jag lite besviken för jag trodde att det skulle smaka mer valnötter som t.ex mandelsmöret smakade mandel. Nästa gång blir det nog att testa pekannötsmör (min favoritnöt) och sedan har jag en ide om att blanda i kakao och kaffe i mandelsmör, det borde väl bli gott? Som nutella!
Dagens mellanmål då som innehöll helt nygjort (varmt) nötsmör:
En rejäl klick keso blandat med en liten klick turkisk yoghurt (kesellan var slut...) med valnötssmör, egentorkade äpplebitar och gojibär. Sedan blev det några färska äpplebitar doppade i smöret också, det är 100 gånger godare än godis.
Har ni gjort nötsmör? Vad tycker ni?
Precis som jag har skrivit innan är det bara att rosta valfria nötter (eller man kan skippa att rosta också om man är lat, men då kommer inte smaken lika mycket fram) och mixa med någon tsk havssalt, klart!
Ni kanske har hört att nötsmör inte är det nyttigaste? Jo det är det sålänge man gör sitt eget utan tillsatser (eller köper färdigt utan tillsatser). Kaloririkt är det ja. Men bara man inte trycker i sig 1 dl på samma gång är det igen fara. Man känner att det är väldigt mättande när man äter, så man tar inte så mycket. Och det är fullt av bra fetter och antioxidanter, en del protein och olika mineraler och vitaminer (lite olika beroende på vilka nötter du använder), så detta är rena supermaten. Och det innehåller inte en massa snabba kolhydrater som kan ge världens blodsockerkurva som t.ex lösgodis, därför är detta ett mycket bättre lördagsgodis tillsammans med t.ex äppleklyftor även fast att det är energirikt. Och dessutom är det mycket godare (och jag vet alla tycker inte det, men jag gör det) :D
Låt mig presentera veckans fredagslista: 1. Jag har hittat en podcast som egentligen inte är en podcast utan timmeslånga avsnitt med skön yogamusik. Jag använder musiken både till yoga, meditation, avslappning och som pluggmusik. Podcast...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 |
24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|