Sofies Wellness

Alla inlägg under mars 2013

Av Sofie - 6 mars 2013 20:27


 


Bodycomfs "blanda-ihop-lite-in-i-ugnen-mat" igår såg/lät så gott så jag gjorde en liknande variant till middag. Blev supergott:


Lax i krämigt kokos/tomat/svamptäcke (4 personer)


4 tinade laxfiléer

salt o peppar

1 burk kokosmjölk (ca 400 ml)

3/4-1 dl tomatpure

2-3 tsk paprikapulver

3 krm chilipulver

4 champinjoner

1/2 purjolök

7-8 soltorkade tomater


1. Lägg laxfiléerna i en ugnssäker form. Salta o peppra.

2. Blanda ihop kokosmjölk, tomatpure, paprikapulver och chilipulver i en skål.

3. Skiva champinjoner. Hacka purjolök. Skär soltorkade tomater i mindre bitar. Rör ner champinjoner, purjolök och soltorkade tomater i kokosröran. Smaka av.

4. Häll över kokosröran som ett täcke över laxen.

5. In i ugnen på 200 grader i ca 20 min. Servera med vad du vill!!


 


          

Av Sofie - 6 mars 2013 07:19


 


Dagens frukost:

x Fiberhavregrynsgröt med mjölk, banan/jordnötssmör/kanelkräm, kiwi och gojibär


Banan/jordnötssmör/kanelkräm (1 person): Mosa 1/2-3/4 banan, rör ihop med 2-3 tsk jordnötssmör och 3 krm kanel!


Åh den där krämen var helt underbart god. Passar ju säkert bra att toppa på annat än gröt som t.ex riskakor, yoghurt/fil, till kesokvarg, på pannkakor...


 


NU skola för min del. Ha en fin dag :D Kram! 

Av Sofie - 5 mars 2013 19:29


 


Ikväll stod jag för middagen här hemma och det blev en ny supergod kycklingrätt. Den kändes väldigt fräsch och färgerna som användes i var gula/oranga därför fick den namnet vårkyckling. Tanken var att jag skulle ha apelsin i rätten, men när jag skärde i det som jag trodde var en apelsin visade det sig vara en blodapelsin. Men det funkade det med, smakar ju inte så olika, välj själva vad ni vill använda:


Vårkyckling med apelsin, ingefära och kokosmjölk (ca 5 personer)


600 g kycklingfilé

1/2 purjolök

2 tsk riven färsk ingefära

1 apelsin eller blodapelsin (skalet+saften)

2 msk kokosmjölk

salt o peppar


1. Skär kycklingen i mindre bitar. Bryn den i en stekpanna.

2. Hacka purjolöken, riv ingefäran och riv apelsinskal och pressa sedan ur saften ur den.

3. Fräs purjolöken och ingefäran med kycklingen i ett par minuter tills purjolöken blivit mjuk.

4. Häll i apelsin (skal+saft) och kokosmjölk. Låt puttra ihop sig en stund.

5. Smaka av med salt o peppar, servera med grönsaker/sallad och quinoa eller liknande!


  Med quinoa, matig sallad (se nedan) och kokta gröna ärtor


Idag gjorde jag även en lite matigare sallad till maten:

  Bladspenat, en bit riven squash, en riven rödbeta, riven färsk ingefära och pumpakärnor     

Av Sofie - 5 mars 2013 14:00


Det här ett inlägg under "Ni sätter rubriken"


Haha jag tycker den där rubriken var lite rolig. Här kommer ett inlägg om hur jag har gjort och vad jag tror man behöver för att komma på nya goda saker i köket:


För det första måste man succesivt skaffa sig sitt eget självförtroende i köket. När jag började laga mat för ett par år sedan kunde jag ingenting. Jag följde recept slaviskt, och behövde hjälp av mamma för att göra tomatsås, steka kyckling, koka pasta och skära grönsaker vilket är världens enklaste saker nu. Jag kände att jag behövde någon som kollade allt jag gjorde i detalj så att det inte blev fel. Desto mer mat jag lagade, desto mindre ropade jag på hjälp från mamma (och pappa), men jag fortsatte följa alla recept slaviskt i flera månader. Sedan skaffade jag ju denna blogg och då började jag sakta men säkert gå lite utan för ramarna på olika recept. Men det var ju fortfarande en grej att testa om smaksättningen på gröten gick att byta från kanel till kardemumma utan att det skulle bli katastrof. Men ju mer jag prövade, desto mer vågade jag pröva nästa gång, och så har det utvecklats vidare under åren och nu tycker jag det är roligast att göra mina egna recept. Och förutom att man får bättre självförtroende av att testa mer och mer i köket, lär man sig även mer och mer vilka smaker som går ihop med varandra och vad som händer om man blandar ihop olika saker, vilket kommer förbättra resultaten.


Sedan gäller det även att våga pröva och misslyckas. För om man aldrig vågar ta några chanser eller testar en helkonstig idé kommer man aldrig komma på de där nya, perfekta och udda sakerna. Allt blir inte bra, och allt jag gör visar jag inte för er för det blev inte tillräckligt bra för att visa upp.


För det tredje gäller det att hitta inspiration. Jag läser många bloggar liknande min egen och följer många mat/hälso/träningsmänniskor på instagram. Tidigare läste jag även mycket kokböcker och mammas gamla mattidningar hon sparat på genom åren. Ibland snor jag recept rakt av och då brukar jag ju skriva det. Annars tycker jag det är roligt att utgå från ett recept men sen helt göra om det, smaksätta med andra saker eller tillaga på något annat sätt och då kan det plötsligt bli som en annan rätt. Här gäller det då som tips två att våga pröva. Och slutligen, genom att läsa mycket matinspiration blir man inspirerad och får idéer utan att alls använda sig av något recept eller någon annans idé direkt. T.ex jag läser igenom ett antal matbloggar, någon skriver om äpplekaka, någon har lagt upp ett inlägg varför man ska äta keso, någon bloggar om kanelpannkakor, någon sötar sin gröt med mosad banan och jag som läser är helt sugen på muffins. Jadå kanske jag kopplar ihop allt indirekt och kommer på den brillianta idén att laga äpple/kanelmuffins med keso som är sötad med banan, och så kommer jag i bakhuvudet ihåg att jag läste om något muffinsrecept med apelsin/hallon/vanilj på ett instagramkonto för en vecka sedan och att jag kan använda det som grund, men ha i det jag första tänkte istället och eftersom jag inte använder mig av proteinpulver som finns i receptet får jag testa mig fram så att det blir en bra konsistens utan det iallafall. Och så har man kommit på ett helt nytt recept :D


Var kreativa och se det som en form av konst. Tänk inte så mycket, bara gör!


Smaka, smaka, smaka hela tiden!!! Det är jätteviktigt. Till mina frukostar och mellanmål som jag bara gör åt mig själv kan jag ju smaka med samma sked, och då gör jag det om och om igen. Lite mer av något? Några smaker som dominerar? Bra konsistens eller måste jag tillsätta med kladdigt för att det inte ska vara så torrt?... Och när jag lagar middag, jadå måste jag tvätta/diska skeden hela tiden, men det är det värt, man måste smaka ofta för annars vet man ju inte om det blir bra. T.ex om jag lägger ut ett recept med 1 msk kakao i, då har jag troligtvis blandat i 1 tsk i taget, sedan smakat av och känt att det behövs mer, istället för att ha blandat i 1 hel msk från början och så blev det för starkt.


Våga krydda och ha i ingredienser som smakar mycket. Det är framförallt trickset i nyttigare gottesaker. I vanliga gottesaker är det socker, smör och vetemjöl i en kombination som ger smaken, men egentligen smakar det inte så mycket. Vi människor tycker om det för att det är sött. Men i nyttigare gottesaker när dessa saker inte ingår eller ingår i mindre mängder gäller det att fokusera på smaker som gör det gott. Som t.ex äpple, kanel, jordnötssmör, kokos, hallon, citron, blåbär, kardemumma, hasselnötter, banan, vanilj...


Slutligen använd recept ni tycker om som grund men gör små ändringar och testa med olika smaksättningar. T.ex Choklad/bananpannkakor går ju ofta lätt att göra om till äpple/kanelpannkakor.


Ovan har ni ett exempel på något som jag exprimenterade fram i höstas och helt misslyckades med. Det skulle bli chocolate chip cookies men de blev alldeles för torra och smakade mjöl. Inte lyckat, men de hade ju kunnat bli goda så jag var ju tvungen att pröva min idé. Jag har även bakat chokladmuffins en gång, och då använde jag mig av ett färdigt recept men misslyckades helt ändå, de smakade bokstavligt talat gräs.


Jag hoppas att ni fick några bra tips nu, och att ni känner er inspirerade till att gå ut i köket och exprimentera :D

Av Sofie - 5 mars 2013 07:49


 


Dagens frukost:

x Davosfil med lime/kanel toppat med blandade nötter, hampafrön och gojibär

x Kokt ägg


Davosfil med lime/kanel (1 person): Blanda ihop 1 dl havregryn, 2 dl fil, saften ur 1/2 lime och 1 tsk kanel. Ställ antingen in i kylskåpet över natten och ta ut och är direkt på morgonen, eller gör på morgonen och låt gegga ihop sig ett par minuter. Toppa med vad du vill!!


Jag brukar nästan alltid välja yoghurt över fil eftersom jag tycker det är mycket godare. Men ett antal gånger per år får jag världens filsug och vill bara ha fil, tur att pappa alltid äter fil så att det alltid finns hemma vid akutbehov ;) Igår blev det fil med müsli och idag gjorde jag en davosgröt på fil istället för yoghurt (man kan ju ta yoghurt istället om man hellre vill ha det) till frukost. Smaksättnigen blev lime och kanel, passar underbart ihop.


Och idag ska jag tillbaka till skolan, känns som evigheter sedan jag sist var där så det ska bli kul. Nu börjar även nedräkningen till påsklov vilket innebär Barcelona för min del, knappa 4 veckor kvar :D


Ha en fin dag, och jag har skrivit ett önskeinlägg under rubriken "Hur jag kommer på alla mumsiga recept", kommer upp senare idag...


 

Av Sofie - 4 mars 2013 18:38


 


   Kan jag locka med denna fina lilla bakelse? Chokladig kaka. Bärig och kokosig sås. God såklart med perfekt krämig konsistens. Fiberrik, proteinrik utan ett gram proteinpulver och bra kolhydrater. Supermättande! Dessutom går den på ett kick att göra i micron, och passar perfekt som mellanmål. Jag vet att jag alltid tjatar om instagram, men det är en så bra app att sprida recept på med fina bilder till över hela världen. Just nu är det väldigt många mudcakes, microbakelser, pannkakor och minikakor men många innehåller proteinpulver, tråkigt eftersom jag inte använder det. Men jag blev glad igår när jag fann @cef0968 som lagt upp en massa härliga recept utan det. Här har jag använt ett av hennes recept på chokladig kaka men ändrat vissa ingredienser efter vad jag hade hemma och lagt till en annan sås än hon hade på:


Chokladbakelse med bär/kokossås (1 person)


2 msk kokosmjöl

1 msk havregrynsmjöl (eller annat valfritt mjöl)

1 msk kakao

1 krm bakpulver

2 msk valfri mjölk (jag körde på hederlig komjölk men annars fungerar säkert mandelmjölk, kokosmjölk, sojamjölk, havremjölk med)

1 dl äggvita på dunk (ca 3 st)

valfri sötning (agave/honung/kokossocker/strösocker/stevia/mosad banan eller vad man nu föredrar)


hallon o blåbär

en skvätt kokosmjölk


1. Blanda ihop mjöl, kakao och bakpulver i en liten skål. Rör i mjölk och äggvita. Smaka av med valfri sötning så att det blir lagom sött.

2. In i micron på högsta effekt i 2 min (börja med 1 eller 1:30 min så att den inte blir för torr om ni har en bättre micro än jag har) eller tills den har stelnat. Vänd upp på ett fat.

3. Värm några hallon och blåbär och mosa samman kokosmjölk. Häll äver kakan, och toppa ev. med en sked hasselnötssmör som jag gjorde. Ät och njut!


Apropå sötningen, det finns så mycket att välja på att söta med och alla tycker om olika mängd sötma. En del sötar med stevia eftersom det inte ger några kalorier. Andra kör på honung eller agave. Eller så kör man på hederligt strösocker. Kokossocker är en ny sak som jag ser mer och mer utav. Jag hade 2 tsk agave i min, som smet smakade det lagom sött, men som kaka var det för lite för min sak = jag ringlade mer agave på min kaka när den var klar så att det blev lagom. Jag tycker det här med sötma är väldigt intressant för det är en vanesak, hon som skrev receptet hade inte sötat alls sin men tyckte det var gott, och jag tror en person som är van vid sockerbombade cupcakes skulle behöva flera msk sötning för att tycka att kakan blir god. Okej, jag har alldeles för mycket tankar kring det här, ett socker/sötma/sötningsmedel inlägg kommer när jag har tid att skriva det.


Sedan har vi då äggvita och ägg, även det skulle jag vilja skriva ett långt inlägg om (det kommer nog). Men idag använde jag iallafall äggvita på dunk, enkelt och man slipper slänga äggulor.


Slutligen har vi då mjölet att kommentera. I de flesta recept kan man byta ut mjölet som står till vilket som helst. Men vad jag har märkt är kokosmjöl ett undantag för det drar åt sig så mycket mer vätska än andra mjöl. Så har ni inte kokosmjöl kan ni tyvärr inte göra detta recept, men då skulle jag vilja länka er vidare till denna liknande chokladkaka som bara består av ägg, banan, kakao och bakpulver, sånt som man i stort sett alltid har hemma. Annars om ni vill ha kokosmjöl, finns det i vissa vanliga mataffärer/hälsokosten/nätet och mitt vanliga tips Gryningen på Södermalm.


 


       


Halvdåligt med bloggning idag men jag har haft fullt upp. Jag har haft studiedag och den har spenderats med lite plugg, träning, fix hemma, arbetsintervju och plugg hemma igen på eftermiddagen med lite minipauser för att kunna koncentrera sig och laga chokladbakelser såklart ;) Nu blir det middag som mamma lagat, och sen fortsätter jag med plugget. Go me :D

Av Sofie - 3 mars 2013 19:11


 


På många bloggar har jag sett människor som har ägg och spenat i sina smoothies. Låter ju väldigt äckligt, men jag beslöt mig för att prova att göra det idag till mellis. Resultatet? Ärligt talat ingen direkt skillnad jämfört med "vanliga" smoothies. Fick lite annan färg pga av spenaten, och man kände att den var i men det smakade inte. Jag har läst att det ska bli krämigare med ägg i, det tycker jag inte det blev. Men det blev inte alls äckligt och "äggigt". Och ägg är ju en bra mättande produkt så om man vill få i sig den näringen är tydligen även smoothie ett bra alternativ.


Blåbärssmoothien (1 glas): Mixa samman drygt 1 dl blåbär, 1/2 apelsin hackad i bitar, 3 krm kardemumma, 1 ägg, 1/2 dl kvarg (eller mjölk/yoghurt) och 1 liten näve bladspenat.  


Har ni testat ägg och/eller spenat i smoothie? Har ni några bra recept med det i som ni kan dela med er av?


 


Som ni säkert vet gick Vasaloppet idag. Jag kollade lite på tv, och nu har jag blivit grymt taggad på att köra en tjejklassisker dvs. Tjej-vasan (30 km längdskidor), Tjej-Vansbrosimmet (1 km simning), Tjej-Lidingöloppet (10 km löpning och Tjej-Vätternrundan (100 km cykling) inom loppet av 12 månader. Men jag vet inte. Det vore en tuff utmaning, men säkert kul. Löpningen är jag inte orolig för, och inför simningen är det ju bara att gå till simhallen ett antal gånger innan för det är inte en så lång sträcka. Sedan har vi längdskidor, jag tror jag som mest har åkt 5 km och det var många år sedan, men det tror jag att jag skulle klara. Sist har vi då cyklingen, jag hatar att cykla, särskilt spinning, att träna inför att klara 100 km vore väldigt tufft mentalt (och fysiskt såklart). Jag tycker i och för sig om utmaningar. Dock har jag varken längdskidor eller cykel, och var ska jag träna här mitt i stan? Och sen är det nog roligare om man gör det med någon annan eller ett gäng, och alla dessa måste ju också vara motiverade och tycka att det är kul att träna för att det ska bli av. Jag får nog tänka igenom det här med tjejklassiker en gång till, och se om jag hittar någon annan halvgalen träningsmänniska som skulle vilja göra det. Eller så väntar jag ett eller ett par år. Men jag tänkte ändå fråga er eftersom jag vet att det är många "träningsmänniskor" som läser min blogg, har någon av er genomfört en tjejklassisker (eller vanlig klassiker eller en del av en klassiker)? Hur tufft var det? Hur mycket måste man träna om man satsar främst på att ta sig runt allt med en okej tid? Och är det någon annan som jag som sitter och funderar på att genomföra en tjejklassiker?


Annars önskar jag er en trevlig kväll :D

Av Sofie - 3 mars 2013 15:51


 


Jag älskar sötpotatis och om ni inte förstod det var den microbakade sötpotatisen jag gjorde häromdagen gudomligt god. Det kommer jag göra många gånger igen, den är underbar som den är men den går ju även att smaksätta på en massa sätt. Idag hade pappa gjort köttfärssås till lunch, och till det gjorde jag en bakad sötpotatis som jag smaksatte med tomatpure, basilika och vitlök. Supergott!


Microbakad sötpotatis med tomatpure, basilika och vitlök (1 person): Skrubba 1 sötpotatis. Lägg i en microsäker form. Stick en massa hål i den runt hela med en gaffel. Sätt in i micron på högsta effekt i 8-10 min. Ta ut och skär två "jack" i den. Ta en sked och gröp ur lite av sötpotatisen (=stoppa direkt i munnen). Sedan sprutar du tomatpure i "hålet" och kryddar med basilika o salt och strör 1/2 hackad vitlöksklyfta över. Servera med vad du vill!


Förresten visst borde man kunna äta sötpotatisskalet om man skrubbat det innan? Man äter ju potatisskal!! Jag åt iallafall nästan hela skalet, det var gott och krispigt.


 

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29
30
31
<<< Mars 2013 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards