Sofies Wellness

Alla inlägg under mars 2013

Av Sofie - 11 mars 2013 08:28


 


Dagens frukost:

x Äpple/morot/citron/ingefära/kanel gröt med blåbärsfluff toppat med kakaonibs, inkabär och rostade hasselnötter


Äpple/morot/citron/ingefära/kanel gröt (1 person): Koka ihop gröt som vanligt på 1 dl havregryn/fiberhavregryn och 2 1/2 dl vatten. Men låt även 2 msk citronsaft, 1/2 dl grovrivet äpple, 1/2 dl finriven morot, 2 tsk kanel och 1 krm torkad ingefära puttra med!!


Blåbärsfluff (1 person): Vispa 1 äggvita med en elvisp till ett fluff. Rör i 1/2 dl kvarg/turkisk yoghurt, 1 dl blåbär, 1 krm vaniljpulver och ca 1/3 krm torkade ingefära (väldigt starkt i små mängder så smaka noga av)!!


Jag måste börja med att säga att detta var typ den godaste gröten jag lagat/ätit NÅGONSIN. Och det har blivit mycket gröt de senaste åren, så den här var verkligen god, perfekt fördelning mellan alla de olika smakerna som var i. Vare sig ni är grötälskare eller inte måååste ni testa denna. Fluffet till var också gott, men det är inte nödvändigt till gröten.


Idag stod morgongym på schemat. Men det blev tyvärr inställt. Typiskt, jag som var så taggad, allt låg framme och var packat. Det var bara att vakna, kasta på sig kläderna och fixa något snabbt att äta. Men jag vaknade upp och kände att jag hade något i kroppen, så idag får det bli vila så bryter det förhoppningsvis inte ut i kroppen (peppar peppar ta i trä). Att bli sjuk igen vill jag inte ens tänka på.

Så istället har jag nu tagit en seg morgon eftersom jag ändå var uppe. Lagade denna magnifika frukost, jag får tänka såhär: Det var mening att jag skulle känna mig halvbra för annars hade jag inte haft tiden att laga den här frukosten och kommit på detta underbara recept ;) Och så hinner jag fila lite mer på min uppsats som ska in ikväll. Alltid se det positiva i olika situationer!!


 


Ni får ha en fin dag och inte glömma att testa detta grötrecept inom snar framtid :D

Av Sofie - 10 mars 2013 21:20


Jag har flera gånger fått önskemål om jag inte kan skriva vad jag äter och tränar en vanlig dag. Att göra det varje dag skulle jag aldrig orka och det finns säkert risk för att vissa börjar jämföra sig med mig vilket jag inte vill. Vi är alla olika! Men här kommer iallafall ett exempel på hur jag kan äta även om det kan skilja sig mycket från dag till dag. Jag går väldigt mycket efter vad jag är sugen och hur hungrig jag är eller inte. Idag har jag t.ex inte ätit så många mellanmål som jag brukar göra:


Söndag den 10 mars


Frukost ca kl. 8.30: Ugnsbakad kryddig gröt med kokoskräm


Träning kl. 11: Jag skulle ha gått på ett IntervallFlex pass men väl där var det inställt pga sjuk ledare. Så istället fick det blir konditionsträning på gymmet, vilket jag hatar då det blir så enformigt. Men jag varvade löpning och rodd och lite intervaller så det blev ganska kul (och jobbigt) iallafall:

10 min löpning på löpband

Intervaller på rodd: 300 m x 6 gånger med 30 sek vila emellan

10 min löpning på löpband (snabbare tempo än första gången)

Intervaller på rodd: 300 m x 3 gånger med 30 sek vila emellan

10 min löpning på löpband (ungefär samma tempo som andra gången)


Efterhämtningsmål direkt efteråt ca kl. 12: En banan


Lunch ca kl. 13: Squash och morotssallad med bulgur, grillad kyckling, keso, citronsaft, pumpakärnor och paprikapulver


 


 


Extra vardagsmotion kl. 14 - En dryg timmes promenad med en kompis


Mellanmål ca kl. 16.30 - Knäckebröd med microägg, keso och örtsalt + Ett äpple med kanel och jordnötssmör


Middag (som mamma lagat) ca kl. 19 - Lax i ugn med soja/ingefära/lime/sesamfrötäcke (ganska likt detta recept tror jag men med sesamfrön och utan chili) med bulgur, rivna morötter och paprika


Vi får om det blir ett kvällsmål strax också :)


 


Annars ser en typisk vardag ut såhär (tiderna är väldigt ungefärliga):

Frukost kl. 6.45 - T.ex gröt med bär/frukt, kesokvarg/mjölk, nötter/frön/nötsmör + ev. ett kokt ägg eller något annat, det finner ni ju en massa exempel på HÄÄR

Gym innan skolan kl. 7.45: En timme antingen ben/rumpa, rygg/biceps/mage eller bröst/triceps/axlar

Efterträningsmål kl. 9: En banan + Kesokvarg med lite carob eller kanske med hallon+pepparkakskrydda

Skollunch kl. 12: En av dagens rätter, fyller på med proteinkällan, tar bulgur/couscous/rotfrukter om de har (annars kanske potatis eller knäckebröd) och en massa grönsaker/sallad efter vad som erbjuds, och även linser/bönor om det finns

Mellanmål kl. 15-16: Några mellanmålmuffins eller en frukt med nötter eller kesokvarg med bär/frukt eller något annat mellanmål

Middag kl. 19: Det har ni en massa exempel och recept på här

Ev. kvällsmål kl. 21.30: Äter jag inte alltid, men om jag är sugen och/eller hungrig tar jag en frukt, lite kesokvarg med topping eller några nötter


Av Sofie - 10 mars 2013 09:06


 


Dagens frukost:

x Ugnsbakad kryddig gröt med mango/kokoskräm


Ugnsbakad kryddig gröt med mango/kokoskräm (1 person)


Gröten:

1 dl havregryn

1 tsk bakpulver

1 dl finrivna morötter

2 tsk kanel

1 krm torkad ingefära

1 krm vaniljpulver

1 ägg

1/2 mosad banan

2-3 msk mjölk eller kvarg (jag tog hälften av båda)


Krämen:

3/4 dl mosad mango (ca 1 dl fryst mango i bitar)

2 tsk kokosflingor


1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Blanda alla torra ingredienser till gröten. Rör i resten.

3. Tina mango och mosa till en kräm med en gaffel, rör i kokosflingor.

4. Lägg gröten i en ugnsäker form/skål. Gör ett litet "hål" i mitten av gröten och lägg i krämen där.

5. Sätt in i ugnen ca 15-20 min.


Verkligen superdupergott. Älskar ugnsbakad gröt :D Precis som mina tidigare ugnsbakade gröter går säkert denna att göra i micron om man har ont om tid, sätt in på högsta effekt i ca 2-4 min tills den stelnar och blir klar.


Se tidigare ugnsbakade gröter här:

Ugnsbakad pepparkaksgröt, Ugnsbakad ballerinagröt, Ugnsbakad kakao/jordnötsgröt, Ugnsbakad päron/vaniljgröt, Ugnsbakad blåbär/apelsin/kryddgröt, Microbakad gröt med rivet äpple och kanel, Microbakad apelsin/kakao/kaffegröt, Ugnsbakad hallon/kardemummagröt

Alla dessa kan bakas genom att sätta in dem på 225 grader i ca 10-15 min! Eller micra i 2-4 min på högsta effekt istället för ugnen (vare sig vad det står i receptet).


 


     


Idag vaknade pensionärs-Sofie vid halv 8 på en söndag haha, inte ovanligt. Så jag har tagit en lugn seg morgon och lagat frukost och ätit den i lugn och ro. På dagens agenda står ett intervallflex pass med pappa, mitt favoritpass som jag nu har "lurat" med honom på haha. Skulle eventuellt gå på bio med en kompis också, men det verkar som att det inte blir av. Kanske lyckas jag få med någon annan, men annars är det egentligen synd att sitta inne på bio när det är blå himmel ute och solen lyser. Blir kanske en promenad istället. Och sen som vanligt, pluuuugga!! Ni får ha en fin dag :D


Av Sofie - 9 mars 2013 21:18

Här kommer lite fler svar på läsarfrågor:


Hej! Jag undrar vart man skulle kunna köpa kokosmjöl och sojamjöl? För jag har för mig att jag inte har sätt det när jag har varit och handlat.

PS! Det är en väldigt intressant, inspirerande och roligt blogg, så keep up with the good work! (:

Mvh, Johanna


Svar: Tack :D Det finns på vissa större mataffärer men inte alla. Annars hittar du det på hälsokosten eller att beställa hem på nätet. Om du bor i Stockholm skulle jag rekomendera dig att kika in på Gryningen på Södermalm.


Hej! När du kokar gröt, kokar du då först upp vattnet och sen tillsätter havregrynen eller lägger du i dem från början? Jag brukar alltid koka vattnet först men jag har sett att på de flesta bloggar lägger de i grynen direkt.


Svar: Hej :) Jag brukar alltid lägga i havregrynen från början och det har jag alltid gjort. Men det fungerar säkert som du gör också!


Hej! Jag skulle gärna vilja att du sätter ut eller förklarar hur mycket kalorier där är i dina maträtter! Hade uppskattat det! Mycket bra blogg annars! Fina recept! :)


Svar: Tack :) Jag räknar inte kalorier, och mer om det HÄR.


Hej! Jag har tre frågor som jag undrar om du kan svara på 1: Jag och en kompis har bestämt att vi ska skaffa magrutor innan ett läger i slutet av juli, och kosten är ju en viktig del om man ska det. Är maten du lagar bra om man ska skaffa magrutor? 2: Var kan man köpa chiafrön? 3: Jag älskar att dricka thé och kaffe och jag använder alltid honung, men finns det något annat jag kan söta med som är "nyttigare"? Skulle bli jätteglad om du svarade :-)


Svar: 1. Alltså det finns inget mat som "ger magrutor". Alla har vi ju magmuskler (som förstås är olika stora och starka). Som jag har uppfattat det (rätta mig om jag har fel) är oftast inte problemet att träna magmusklerna hårt så att de syns, utan att träna bort fettet på magen så att magmusklerna man har kommer fram och blir synliga. Fettprocenten måste alltså bli mindre på kroppen. Dock kan det vara svårt att få bort det där sista fettet på magen. Självklart kan man ha det som mål MEN man ska komma ihåg att man kan inte punktförbränna fett, vi är alla olika angående var kroppen först tar bort/lägger på fett. Som tjej hamnar det oftast kring magen/låren/höfterna och det finns ju en biologisk anledning till det. Så försök ha några fler mål tycker jag än att bara skaffa magrutor.

2. Chiafrön finns i vissa större mataffärer. Kolla annars i hälsokosten eller beställ hem från nätet. Min favoritbutik Gryningen på Södermalm i Stockholm säljer det.

3. Honung är bra. Annars är agavesirap bra. Har lägre GI än både honung och strösocker. Lika energirik som strösocker och honung, men 25 gånger sötare än strösocker så du behöver inte alls lika mycket. Annars har Blueberry Lifestyle en grym guide här om socker/sötningsmedel.


Hej! Skulle du inte kunna ge något recept på proteinbars som man kan ha med sig till gymmet och slänga i sig direkt efter träning? När jag googlar efter recept så innehåller drygt 90% proteinpulver av olika slag, tycker att det är så himla trist!
Så har du något smarrigt recept utan pulver o jox i så skulle det vara himla fint om du ville dela med dig av det! :)


Svar: Hej :) Det är tyvärr det som är problemet, jag tycker också att det är trist. Det är väldigt svårt att göra en bars på gryn/nötter som bas och få i lika mycket protein som i en proteinbar om man inte använder sig av proteinpulver. Proteinpulver är ju väldigt koncetrerat protein, det finns inget mjöl/gryn/nötter som innehåller lika stor mängd protein som proteinpulver. Det skulle vara om man hade i några äggvitor i barsen, men det skulle inte alls komma upp till samma mängd.


Hej! Skulle inte du kunna göra ett inlägg om vad och när som det är bra att äta innan och efter träning? :) älskar din blogg! Superbra :D


Svar: Hej tack :) Jag är ju inte alls utbildad inom kost, men visst finns det en del generella "regler" om hur man sa äta i samband med träning. Emma skrev nyligen ett jättebra inlägg om det så jag hänvisar till det så slipper jag skriva ungefär samma sak igen. Vill även tydliggöra att det där är vad som passar bäst för de flesta. Personligen vill jag gärna äta närmare innan träning än vad som rekommenderas eftersom annars känner jag mig energilös, och jag känner inte att jag påverkas av det negativt när jag väl tränar (får nästan aldrig håll eller känner mig tung).


Hej hej! Gillar din blogg eftersom jag älskar att experimentera med mat och få fram nyttiga alternativ. Väldigt många recept grundar sig att man sötar med banan. Jag äter inte banan, vad skulle du föreslå som alternativ?


Svar: Tack :) Banan är verkligen en grym produkt, och jag använder den i många recept främst för att den sötar bra och ibland även för konsistensen. Ofta om det bara är för sötningens skull kan man ta honung eller agave och söta med. Men ibland kanske man vill ha "volymen" och "konsistensen" också, då kan jag tänka mig att sötpotatismos som jag använder i detta recept borde fungera i kombination med honung/agave som sötar mer.






hejdu, jag undrar hur man gör eget madelmjöl? är det bara att mala sötmandel till mjöl? eller vilken sorts mandel använder man?


Svar: Jag brukar mixa mandlar/sötmandlar (vad är skillnaden egentligen?) i en matberedare tills det har blivit ett mjöl.


Har du något bra tips på vad man kan göra med ägg gulorna? brukar blir de som blir över och hade varit bra om jag kunde använda dem också! :D Toppen blogg!


Svar: Tack :) Jag hatar att slänga mat. Jag brukar spara på äggulorna i ett glas i kylskåpet i några dagar ifall de skulle komma till användning till något. Som i en omelett, i köttfärsbiffar eller om mamma/lillebror bakar något. Men tyvärr händer det ganska ofta att jag slänger dem. Jag försöker använda hela ägg, men ibland blir det för mäktigt med hela ägget i, och äggulan ger även ofta en äggsmak som inte passar så bra i t.ex chokladfluff. Nuförtiden använder jag oftast äggvita på dunk, mycket smidigare och så slipper man slänga äggulorna. Dock är det en del tillsatser i det.


Kan du inte ha med lite mer miljö/säsongsmat. Som att du utgår i från en vara som ligger i säsong nån gång då du har tid och lagar lite olika rätter utifrån det. Eller bra, billig (näringsrik) studentmat. Det kanske skulle vara uppskattat :)
Liksom uppmärksamma om hur man enkelt kan minska matsvinnet :)


Svar: Jag skulle vilja bli bättre på att äta mer mat i säsong. Vet någon en bra guide där det står vilka råvaror som är i säsong under olika månader? Bra och billig studentmatblogg: Sallys - Skippa Nudlarna!


Nu tror jag att jag har gått igenom alla mina läsarfrågor jag har fått de senaste månaderna, förutom ett par om stevia men det vill jag verkligen sätta mig in i och sedan skriva ett längre inlägg om bara det. Har jag missat någon så hojjta till med er fråga igen :D Och kommer ni på något ni undrar fråga på, men oftast svarar jag då inte såhär i ett inlägg utan direkt på kommentaren under inlägget eller om ni frågar under "fråga mig" till höger får ni klicka på besvarade frågor så kommer svaret upp där när jag har tid att svara på den frågan.

Av Sofie - 9 mars 2013 10:23


 


Idag letade jag rätt på ett av mina absoluta favoritrecept. Frukostmuffins som snabbt görs i micron. Ni hittar recepten på alla varianterna här. Om ni inte har testat någon av dem MÅÅÅste ni göra det. Idag till frukost gjorde jag något liknande de varianterna, men ändå inte. Jag skippade helt bananen, och körde på mosad sötpotatis istället. Sedan hade jag carob i som också hjälpte till med att söta muffinsen. Det blev bra, men nästa gång kör jag nog mer sötpotatis och mindre gryn när jag gör liknande muffins. Har förövrigt läst en massa roliga bakrecept där man använder sötpotatis som bas, det ska jag pröva mer av framöver.


Sötpotatismos (för ca 3 msk som jag hade i receptet nedan): Ta 1/3 sötpotatis. Sätt in i micron på högsta effekt tills den blivit bakad/mjuk/går att mosa med en gaffel. Tog ca 3 min för mig.


Frukostmuffins med carob och sötpotatis med hallontopping (1 person)


3/4 dl fiberhavregryn eller andra gryn

1 ägg

1 äggvita

3 msk sötpotatismos

2-3 tsk carob (eller kakao)


2 krm bakpulver


1 krm vaniljpulver

ev. en skvätt honung eller agave för mer sötma (behövs nog främst om man använder kakao eftersom det inte är lika sött som carob)


ca 3/4 dl hallon

2 msk kvarg


1. Bara att blanda ihop allt i en skål (utom hallon och kvarg).

2. Lägg i muffinsformar (fyll inte helt upp till kanten), micra på högsta effekt i ca 1-2 min.

3. Blanda ihop hallon (spara 3 st) och kvarg. Bre över muffinsarna. Toppa med de sista 3 hallonen.


 


     


Har ni testat att baka med sötpotatis? Har ni några bra recept får ni gärna dela med er :D


Med lyxigare lördagsfrukost i magen är jag redo för en ny dag. Idag ska jag på genrepet av Melodifestivalen med några av mina kusiner. Ska bli kul, dock tycker jag inte att det är några särskilt bra låtar i final, men det är ju ändå en grej att gå dit och sen ska jag träffa mina kusiner också som jag inte sett på ett tag. Vad spenderar ni denna lördag med?


Och slutligen: Jag har uppdaterat min länklista med Andra Inspirerande Bloggar (se till höger om detta inlägg en bit ner). Kika där om ni vill ha lite nya bloggar att läsa, och så vet ni nu var ni ska kolla när jag är dålig på att uppdatera och ni vill ha något att läsa ;) Tycker ni att jag har missat någon bra blogg där? Tipsa mig gärna, jag tycker alltid det är kul med nya inspirerande och bra bloggar!!

Av Sofie - 8 mars 2013 19:16


 


Sugen på något sött på eftermiddagen, så jag gjorde ett litet treat till mig själv. Blev superdupergott, den som säger att godis/efterrätter MÅSTE innehålla strösocker, vetemjöl och en massa smör har FEL! Jag hade en dadel i vilket räckte lagom till att söta hela treatet, och sedan hade jag i en massa andra nyttigheter som gav goda smaker. Nästan helt raw, men hade en skvätt kaffe i vilket gjorde den icke-raw. Förrutom att den är god och nyttig går den på ett kick att göra eftersom den inte behöver vara i ugnen eller stelna till sig i frysen.


Choklad/kaffebotten med blåbär/jordnötssmör/kokos (1 liten)


1 dadel

2 tsk mandelmjöl (bara att mixa mandlar i en matberedare till mjöl, och i detta recept går det även om du bara hackar några mandlar)

2 tsk kakao

2 tsk kokt kaffe (eller vatten om man inte gillar kaffe)

1 tsk kokosflingor


1 msk blåbär

1 tsk jordnötssmör

1 tsk kokosmjölk


1. Hacka dadeln och blanda med mandelmjöl, kakao, kokt kaffe och kokosflingor. Tryck ut smeten på en mini"tallrik", min var väl ca 6-7 cm i diameter.

2. Mosa ihop blåbär, jordnötssmör och kokosmjölk. Bre över choklad/kaffebottnen. Toppa ev. med en hasselnöt som jag gjorde.

3. ÄT och NJUT!!!


  Tillsammans med min kära kesokvarg+pepparkakskrydda+kiwi till mellis idag :D  


Förutom att bjuda på det här receptet vill jag även sprida budskapet: Lyssna på kroppen!!! Den signalerar ofta vad du behöver. Den här veckan har jag stressat onödigt mycket vilket har resulterat i att jag har sovit sämre (ironiskt nog skriver jag en uppsats om just det), så efter skolan var jag bokstavligt talat slutkörd. Så jag åkte hem, och har i stort sett legat i sängen sedan dess, vilket verkligen var vad jag behövde. Inga måsten och ingen stress, bara vila och bara göra exakt vad jag kände för och ha ro i en tyst lägenhet. Blev att jag körde lite nostalgi och tittade på Barnen på Bullerbyn, typ bästa barnfilmen någonsin, hur mysig som helst och den kan alla se på vare sig ålder. Sedan letade jag rätt på alla tidningar som jag lyckats samlat på mig de senaste månaderna, men inte hunnit läsa. Kände att jag var tvungen att visa hur mååånga det var och ta en bild: 


 


Nu hann jag inte alls läsa alla. Men ni som vill ha lite tidningstips inom mat/hälsa/träning kommer en miniguide av mig:

Fitness Lifestyle har länge varit en favorit, skriver om träning/hälsa/livsstil/mat i allmänhet blandat med lite skönhetsrepotage. Inget som helst vikt/kalorifokus utan hur man ska leva hälsosamt som en livsstil. Som sagt en favorit!

Sedan har vi Mitt Kök, som är en matttidning med mycket fina och inspirerande bilder (och recept).

Buffe är ICAs mattidning, brukar vara en del roliga recept och repotage.

Wellness är en tidning som jag lyckats få ett tiotal nummer som gratisprenumeration på. Jag tycker om den, ofta bra recept och intressant repotage/intervjuer. Ibland en del irriterande rubriker som "hur du snabbt går ner x kg".

Friskispressen får man om man tränar på Friskis o Svettis, helt okej träningstidning, alltid trevlig att bläddra igenom och få lite inspiration av även om jag inte lusläser varendaste sida.

Stark läste jag för första gången idag. Och jag tyckte den var bra, den var annorlunda. Här är det inget fokus på utseende, dieter, kalorier och ideal. Utan fokus på hur man blir STARK. "Träning o Hälsa på riktigt" är deras "slogan".


Sedan vill jag även nämna Topp Hälsa, den läser jag inte, jag tycker inte om den längre. Visst har den en del bra och intressanta och artiklar. MEN jag stör mig så otroligt mycket på att de skriver att det viktiga är att man mår bra inte utseendet, att det gäller att leva hälsosamt långsiktigt som en livsstil och att man ska må bra från insidan, OCH sedan har dem ALLTID rubriker på framsidan som "så här tappar du 5 kilo på en månad" "så här får du den perfekta magen" "den nya dieten som får dig att rasa i kilo" etc och har sedan ett antal sidor om det i tidningen, medan i resten av tidningen skriver dem att tvärtom att man inte ska ha de idealen och tänka långsiktigt. Dubbelmoral! Men visst förstår jag varför dem gör det, de där rubrikerna lockar alltid en viss grupp människor vilket gör att de säljer mer.


Vilka hälsotidningar läser ni? :D Trevlig kväll!!!

Av Sofie - 7 mars 2013 22:11


 


Idag fick det bli ett extra lyxigt kvällsmål. Chokladmousse med kaffe och hallon. Supergott, perfekt som det är till kvällsmål eller som nyttigare efterrätt, eller som topping på gröt liknade mitt choklad/hasselnötsfluff och mitt kolafluff. Förutom att det är gott är det proteinrikt med äggvita och kvarg, bra på kvällen. Ni måste testa:


Chokladmousse med kaffe och hallon (1 person)


1-2 äggvitor (1/2 dl på dunk)

3/4 dl kvarg

1 msk kakao

1-2 krm kaffepulver

1 krm vaniljpulver

1 dl varma mosade hallon

en liten bit mosad banan eller/och honung/agave/stevia efter smak (för sötmans skull)


1. Vispa äggvitorna med elvisp till ett hårt vitt skum. Jag brukar vända bunken upp och ner, och om det inte rinner ner så är det klart.

2. Rör försiktigt i resten. Smaka av med sötning.

3. Ät och NJUUUT, toppa om du vill med ett extra hallon och kokosflingor!!


Om man inte gillar kaffe kan man ju strunta i det. Hallonen går säkert att byta ut mot blåbär, eller varför inte mixad mango? Bara fantasin sätter gränserna. Blir säkert glass av det hela om man fryser ner det ett par timmar.


 


Och nu är jag så trött att jag håller på att somna när jag skriver. Imorgon ska jag upp ganska tidigt för att hinna träna innan skolan, därav viktigt att jag får min sömn särskilt med tanke på att jag inte sovit så bra de senaste dagarna. Ur ett hälsoperspetiv är sömnen lika viktig som bra mat, regelbunden träning och ett mentalt bra tänk. Dock får man komma ihåg att det viktiga är att man sover djupt, och inte själva längden på sömnen (även om det är större chans att man får mer djupsömn om man sover längre). Jag håller på att skriva ett projekt nu i skolan om just sömn i samband med stress, superintressant. Ska kanske skriva ett inlägg om det senare för det är viktigt!!


Godnatt :D

Av Sofie - 7 mars 2013 12:00



I höstas bakade jag en massa olika varianter mellanmålsmuffins. I helgen fick jag för mig att baka ett gäng nya varianter med samma grundrecept. Resulterade i en äpple/kanel-, päron/hasselnöt/vanilj- och jordgubb/lime-variant. Perfekta mellanmål att ha med sig i väskan on-the-go, även bra om man inte har tid att laga/äta frukost hemma för då kan man ju äta dem på vägen. Supergoda och fyllda med bara bra saker! Här får ni först äpple/kanel-varianten:


Mellanmålsmuffins med äpple och kanel (7 st)


1 dl havregryn eller fiberhavregryn

1 tsk bakpulver

1 dl finriven morot

1 grovrivet äpple (ca 2 dl)

1 mosad banan

1 msk kanel

1 ägg

1 1/2 dl äggvita på dunk (eller 4-5 äggvitor)


1. Blanda ihop allt till en smet.

2. Fördela i ca 7 st muffinsformar.

3. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 15 min.

4. Låt svalna, lägg i påsar och frys ner. Perfekta mellanmål som sagt att ha med on the go.


Se tidigare varianter av dessa mellanmålsmuffins här: Hallon/vanilj, Kola/kanel/äpple/morot, Hallon/kardemumma/kokos och Kakao/kaffe/blåbär!


Alla varianter av muffinsarna!!! De andra recepten kommer :D

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29
30
31
<<< Mars 2013 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards