Direktlänk till inlägg 4 december 2011
I affären med mamma häromdagen såg jag en frukt jag aldrig sett förut nämligen Persimon, så jag tvingade mamma att köpa ett par. Väl hemma fick jag googla runt för att ta reda på lite mer fakta om frukten:
Persimon (kaki) är en art i familj ebenholtsväxter. Det är ett lövfällande träd som kan bli över 10 m högt. Bladen är äggrunda till ovala, blommorna rosa. Den härstammar från Östasien där flera sorter förekommit i odling sedan 500-talet. Det finns även en mindre ätlig nordamerikansk art (Diospyros virginiana) benämnd persimon.
Frukt och fruktkött är orange eller gul, till form och konsistens liknande en tomat. Omogen frukt är oätlig p.g.a hög halt av garvsyra. Mogen frukt är geléartad med söt fyllig smak påminnande om plommon. Den kan ätas med sked, kokas eller kanderas. Frukten är rik på vitamin A.
Säsong: Oktober - mars
Jag tyckte smaken var som en blandning av melon och plommon, men ändå inte, väldigt svår smak att beskriva. Men väldigt gott var det. Har ni ätit persimon någon gång?
Dagens mellis blev med persimon:
Naturell yoghurt, persimon och kakaonibs!
Låt mig presentera veckans fredagslista: 1. Jag har hittat en podcast som egentligen inte är en podcast utan timmeslånga avsnitt med skön yogamusik. Jag använder musiken både till yoga, meditation, avslappning och som pluggmusik. Podcast...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
||||
|