Sofies Wellness

Senaste inläggen

Av Sofie - 21 augusti 2013 12:33


 


Efter träning och framförallt efter styrketräning där man strävar efter att bli starkare och få större muskler är det viktigt att få i sig snabba kolhydrater och proteiner efter träning. Om jag inte äter en måltid direkt efter träningen brukar jag lägga till ett efter-tränings-mellanmål. Favoriten är banan+keso och/eller kvarg+kakao eller banan+keso och/eller kvarg+kanel. Idag körde jag ett styrkepass på förmiddagen och när kom hem blev det en lyxigare variant av den första favoriten. Blev verkligen supergott:


Banankesokvarg med kakao, ingefära och mango (1 person)


1 mindre mosad banan

1/2-1 dl kvarg

1/2-1 dl keso

1 msk kakao

1 krm torkad ingefära

Några bitar frusen mango


1. Blanda ihop allt utan mango till en krämig sörja.

2. Lägg upp på en tallrik och toppa med den frusna mangon!!


Bananen och mangon ger snabba kolhydrater. Keson och kvargen proteiner. Och kakaon och ingefäran ger antioxidanter och andra nyttigheter samtidigt som det bidrar med god smak. Vilket är ert favorit efter-tränings-mellanmål? Tipsa mig!


 


Och nu så var detta sommarlov slut för min del. Jag ska åka iväg och möta upp några kompisarna nu innan vi sedan beger oss till skolan för upprop senare på eftermiddagen. Blandade känslor inför detta! Har er vardag startat igång än?

Av Sofie - 20 augusti 2013 21:29


 


Broccoli är en nyttig grönsak och enligt mig även väldigt god. Tidigare har jag bara kokat buketterna av grönsaken men jag har nu upptäckt att stammen också är god om inte godare samtidigt som den har en crunchig konsistens. Det är bara att skära stammen i mindre bitar och koka med buketterna i ca 3 min. Ringla över lite olivolja och sen är det klart!


Här är en enkel och god veggosallad med bla broccoli:

  Grovriven morot, kokade broccolibuketter, kokade bitar av en broccolistam, en hackad tomat, röd pesto och röda linser blandat med smulad fetaost!!


Av Sofie - 19 augusti 2013 20:16


 


I födelsedagspresent av ett par vänner fick jag en kokbok som heter "Matiga sallader" av Caroline Hofberg. Den är verkligen jättefin med många vackra bilder och recept som låter jättegoda. Inspiration på högsta nivå att bläddra i boken! Denna kväll lagade jag en lyxig rätt med stor inspiration från ett av recepten i boken. Supergott!!


Lyxig kräftsallad med fänkål, citron och västerbottenost (4 personer)


1 1/2 dl matvete (eller liknande)

1/2 dl röda linser (eller mer matvete)

4 dl vatten

salt

1 fänkålsstånd

100 g sockerärter

1 stor morot (2 1/2 dl grovriven)

50 g babyspenat

1 1/2 dl färsk dill

1 citron

2 burkar kräftstjärtar

1 dl grovriven västerbottenost+mer att toppa med


1. Koka matvete, linser, vatten och en nypa salt under lock i ca 15 minuter. Häll av ev. överflödigt vatten.

2. Skölj och hacka fänkålen i små bitar. Skölj och strimla sockerärterna. Skala och grovriv moroten. Hacka babyspenaten.

3. Fräs fänkålen, sockerärterna och morotsrivet i en större kastrull i ett par minuter. Rör i kokat matvete och linser, babyspenat, dill och saften ur citronen.

4. Häll av skyn från kräftstjärtarna. Grovriv västerbottenosten.

5. Rör ihop nästan alla kräftstjärtarna och all riven västerbottenost med resten av salladen. Smaka av.

6. Lägg upp salladen i en stor skål. Toppa med de sista kräftstjärtorna och mer riven västerbottenost. Ät och njut!!!


 

Av Sofie - 19 augusti 2013 09:57


 


Idag gjorde jag en ny variant frukostmuffins. Dessa blev underbart goda!! Ni måste testa.


Citron/kardemummamuffins med blåbärsgömma (1 person, 3 st)


3/4 dl fiberhavregryn/havregryn

2 tsk kokosmjöl (eller ca 1-2 msk gryn till)

2 tsk kokosflingor

1 krm bakpulver

3 krm kardemumma

1/2 mosad banan

3/4 dl äggvita (ca 2 äggvitor eller 1 ägg)

2 msk citronsaft 

1 dl frysta blåbär


1. Blanda ihop gryn, kokosmjöl, kokosflingor, bakpulver och kardemumma. Rör sedan i banan, äggvita och citronsaft. Smaka av.

2. Fördela smeten i 3 st mellanstora muffinsformar.

3. Tina blåbären. Gör ett litet håll i smeten i formarna och fördela blåbären i dem.

4. Micra på högsta effekt i ca 2-3 min tills muffinsarna är stelnat.

5. Ät direkt som de är eller gör som jag och servera med min älskade jordnötskesokvarg (jordnötssmör+keso+kvarg)!!


De är väldigt smakrika och dessutom söta för att inte ha något rent socker i sig så de passar även bra som en nyttigare fika!!! Jag funderar på om jag ska göra en dubbel- eller trippelsats av detta recept någon dag framöver i ugnen för de blev så goda. Perfekt mellanmål att ha med sig nu när vardagen drar igång senare i veckan. 


 

Av Sofie - 18 augusti 2013 14:53


 


Till lunch här hemma kör vi ofta rester blandat med vad man finner i skåpen. Enkelt och snabbt ska det vara! Mitt ihopplock idag blev en väldigt bra blandning som jag gärna vill dela med mig av. Mängderna nedan är ungefärliga, smaka av med hur mycket DU vill ha av allt om du testar att laga denna smarriga tonfisksallad:


Tonfisksallad med halloumi, bulgur, citron och sesamfrön (1 person)


drygt 1/2 burk tonfisk i vatten

1 dl kokt bulgur (eller liknande kolhydratskälla)

3 skivor stekt halloumi skuren i små bitar

1 stor hackad tomat

1-2 nävar bladspenat

dill (färsk, fryst, torkad = det du har hemma)

citronsaft

sesamfrön


1. Blanda ihop tonfisk, bulgur, halloumi, tomat och bladspenat.

2. Smaka av med dill och citronsaft.

3. Lägg upp på en tallrik och strö över lite sesamfrön. Ät och njut!!


 

Av Sofie - 17 augusti 2013 10:50


 


För länge sedan gjorde jag en jättegod frukostwrap med apelsin/kakaofyllning. Frukostwrapen är ett grymt grundrecept som jag bara glömt bort, men idag tog jag fram det och gjorde en ny variant. Blev supergott!!


Frukostwrappannkaka med ingefära/morotsmak och apelsin/bärsås (1 person)


Wrapen:

3/4 dl fiberhavregryn (eller andra gryn)

2 krm bakpulver

1 msk vatten

1/2 dl finriven morot

2 krm torkad ingefära

1/2 mosad banan

1 ägg

en skvätt naturell olja (som kokosolja eller rapsolja)


Fyllningen:

1 dl kvarg (eller turkisk yoghurt)

1 dl hallon

1/2 dl blåbär (eller mer hallon)

2 msk apelsinsaft


1. Blanda ihop gryn, bakpulver, vatten, morot, ingefära, banan och ägg till wrapen.

2. Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt. "Smöra" med en skvätt olja.

3. Bre över smeten tunt i en cirkel på det smörade bakplåtspappret. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 5 min.

4. Blanda ihop kvarg, hallon, blåbär och apelsinsaft.

5. När wrapen är klar, ta en stekspade och "dra av" den från bakplåtspappret och lägg sedan på en tallrik. Bre över fyllningen.

6. Ät antingen som den är på bilden ovan med kniv och gaffel eller rulla ihop till en wrap. Jag toppade min med lite kokosflingor och kakaonibs, mums!!


 

Av Sofie - 15 augusti 2013 21:59


 


Jag älskar att piffa upp min quinoa/bulgur/couscous/matvete/liknande med grönsaker och kryddor. Idag blev det en variant quinoa med krossade tomater, morötter och squash. Till detta fisk och en krämig sås på avokado, fetaost, turkisk yoghurt, citron och svartpeppar. Behöver jag säga att det var gott? Quinoan och såsen passar bra ihop, men man kan självklart bara ha tomat/grönsaksquinoan och inte såsen till och tvärtom.


Tomat/grönsaksquinoa med fisk och avokado/fetasås (4 personer)


4 valfri sort frysta fiskfiléer

salt o peppar

olivolja


1 1/2 dl quinoa

2 dl vatten

2 dl krossade tomater

1/2 buljongtärning (jag använde en tomat/örtvariant från England men en grönsaksbuljong/lantbuljong fungerar nog lika bra)

1 1/2 dl grovriven morot

1 1/2 dl squash

salt o peppar


1 avokado

100 g smulad fetaost

1-2 dl turkisk yoghurt

2 tsk citronsaft

svartpeppar


1. Lägg fiskfiléerna i en ugnssäker form. Krydda med salt o peppar och ringla över en skvätt olivolja. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 20 min eller tills de är genombakade.

2. Skölj quinoan med kranvatten. Koka upp quinoa, vatten, krossade tomater och buljong. Låt puttra ihop sig under lock i ca 15 min. Låt även riven morot och squash få koka med de sista 5 minuterna. Krydda något med salt och peppar.

3. Mosa innehållet i avokadon och blanda med fetaost, turkisk yoghurt, citronsaft och svartpeppar. Smaka av!


 


Idag har det varit en lååång dag men en väldigt rolig sådan. Spontant bestämde jag mig för att hänga med kusinerna till Sandhamn för en heldagsutflykt. Vi har åkt båt i vackra skärgården och sen legat på stranden där det var ännu vackrare. Jag har verkligen njutit! Solen sken och det var vindstilla. Dock var det kallt i det turkosa vattnet men vi badade ändå. Det här är en dag som jag kommer att tänka tillbaka på när vintern är som kallast och mörkast!!

Av Sofie - 15 augusti 2013 06:00


Hej!
Jag undrar lite kring hur du ser på så kallade ”superfoods”?
Jag är själv nyfiken på att testa carobpulver, acaipulver, spirulinapulver, chlorellapulver, blåbärspulver och raw kakaonibs. Flera gånger har jag tänkt beställa produkterna från nätet (ex. från bodystore.se) men jag blir alltid så himla tveksam. Av vilken anledning bör jag äta dessa livsmedel? Borde man inte få i sig tillräckligt med näring i den riktiga maten? (jag lagar allt från grunden och äter varken halv- eller helfabrikat, skärpmat eller socker). Ofta tycker jag också att dessa pulver höjs till skyarna, men det finns ingen information om ev. nackdelar eller biverkningar. Kan det inte bli för mycket för kroppen att ”processa” all denna näring? Jag är orolig för att stoppa i kroppen något som jag inte har bra koll på. Vore intressant att få höra din åsikt kring det hela, och om du ev. kan hissa eller dissa något superfood-livsmedel. Har följt din blogg ett tag, och vet att du har provat på en hel del roliga pulver och så!

Tacksam för svar, och trevlig helg på dig :)


Svar: Hej :) Ledsen för sent svar men här kommer det utförligt iallafall!

"Superfoods" är livsmedel som innehåller en hög koncentration av näringsämnen. Generellt sätt äter vi människor sämre och sämre och får inte i oss den näring vi behöver. Att "pimpa" maten med en superfood eller t.ex äta ett mellanmål med en massa superfoods kan göra att man får i sig mer av den näringen man behöver. Men om man äter mat lagad från grunden, varken hel- eller halvfabrikat, lite socker osv dvs "riktig mat"  tror jag inte man behöver dessa superfoodsen egentligen. Sålänge man varierar "den riktiga maten" och äter mycket frukt och grönt får man i sig de näringsämnen man behöver tror jag (jag har ingen utbildning men det är vad jag starkt tror).

Jag tror även att det kan bli för mycket av det nyttiga. Ett uttryck som jag tycker om är "Inget är så onyttigt att man aldrig kan äta det, samtidigt som inget är så nyttigt att man alltid kan äta det". På de flesta superfoodsförpackningar står det på hur mycket man bör använda om dagen och ofta är det inte stora mängder alls. Så det bör man hålla koll på. Efter att ha testat en hel del superfoods är det en del som jag undviker helt eller inte försöker äta så mycket av då jag känner att min mage inte klarar av det. T.ex chiafrön fungerar inte alls, det gör bara ont i magen. Jag tror helt enkelt det beror på att jag får i mig för mycket fibrer. Kokosmjöl, hampafrön och kikärtor (som inte är en superfood ens) går inte i för stora mängder men i måttliga och det beror lite på hur fiberrikt jag äter resten av dagen (jag har märkt tydliga mönster nämligen).

Nu har jag låtit ganska negativ mot superfoods men vill man lägga ner pengar på det så är det bra näringsrika produkter som är bra för kroppen men som med allt annat kan det bli för mycket av det goda. Själv så har jag provat en del av såkallade superfoods för att jag tycker att det är kul och spännande att prova och sedan för att många superfoods smakar väldigt bra. Om man ska testa på något superfood skulle jag rekommendera mina absoluta favoriter mullbär och carobpulver eftersom det är sååå himla gott och man kan ha det till så himla mycket. Mesquitepulver, gojibär, inkabär, rå kakaonibs, nyponpulver, kokosmjöl och kokosolja är också produkter som jag tycker om. Macapulver och rå kakao vill jag dissa. Macapulver för att det smakar blä. Jag har druckit macapulver i smoothie ett par gånger på ett smoothieställe i Stockholm och älskat den smoothien, men bara för ett par veckor sedan var jag i Malmö och besökte denna underbara hälsokostaffär (bor ni i Malmö eller besöker stan rekommenderar jag ett besök) och där sålde de macapulver billigt så jag slog till på det. Nu har jag testat att ha det i lite olika saker, men det smakar bara äckligt och inte sådär sött och gott som carob- och mesquitepulver. Har någon tips på vad man kan göra med macapulver vore jag glad om ni kunde ge dem till mig. Rå kakao dissar jag inte alls för att det är äckligt. Jag har testat några gånger och tyckte att det smakade som "vanlig" kakao. Och det är just av den anledningen att det smakar som "vanlig" kakao som jag dissar det. Om man nu vill lägga ner pengar på superfoods tycker jag att man bör lägga ner dem på något som inte finns som "vanlig produkt". Visst kanske rå kakao är mycket nyttigare och har mer antioxidanter bla bla bla än vanlig kakao som jag använder (den med en förpackning med ett öga på) men man kan inte ha allt och då lägger jag hellre ner de pengarna på någon annan spännande superfood som inte finns "vanlig".

 Acaipulver, spirulinapulver, chlorellapulver och blåbärspulver som du nämner kan jag inte ha någon åsikt om då det inte är något som jag haft hemma eftersom det är så fasansfullt dyrt. Jag har försökt köpa de billigare superfoodsen och passat på att köpa när hälsokostaffärer sålt ut billigare. T.ex köpte jag två burkar carobpulver under 40 kr i början av 2013 och trots att jag använt det mycket var det först häromdagen som den första burken tog slut. Eftersom det räcker länge så blir det inte så dyrt i längden.

Om det inte framgått så är inte huvudorsaken att jag äter en del superfoods för att det nyttigt utan för att mycket av det är gott och sen ser jag nyttigheterna i det som en bonus. Jag skulle aldrig köpa/äta superfoods som jag visste smakade äckligt bara för att det är nyttigt.


HÄR kan ni läsa samlad fakta som jag skrivit om olika superfoods.

Hoppas du som skickade in frågan är nöjd med detta utförliga svar!

  Yoghurt boostad med nyponpulver, gojibär, kakaonibs och andra nyttigheter  


Och nu vore det intressant att höra vad alla ni tycker om det här med superfoods? Köper/äter ni det? Vilka produkter vill ni hissa och dissa? Kommentera gärna!

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014
>>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards