Sofies Wellness

Senaste inläggen

Av Sofie - 7 augusti 2013 18:52


 


Idag gjorde jag en helt underbar frukost. Det var chocolate chip mugcake med en touch av kaffe samt hallonfluff, mullbär och kakaonibs på toppen. Receptet är taget från Emma, men jag ändrade lite mått och tillsatte lite kaffe i smeten. Testa testa testa!


Chocolate Chip Mugcake med en touch av kaffe samt hallonfluff (1 person)


3 msk fiberhavregryn/havregryn

1 msk kokosflingor

1 msk kokosmjöl

1 msk kakao

2 tsk kakaonibs

1 krm vaniljpulver

1 krm bakpulver

1 krm kaffepulver (svag smak så till sätt mer för mer kaffesmak, kan uteslutas)

2-3 tsk jordnötssmör

2 msk kokosmjölk

1 mosad banan

2 äggvitor


1 äggvita

1 dl kvarg

1 1/2 dl hallon

lite vaniljpulver


1. Blanda ihop gryn, kokosflingor, kokosmjöl, kakao, kakaonibs, vaniljpulver, bakpulver, kaffepulver, jordnötssmör, kokosmjölk, mosad banan och äggvitor.

2. Lägg smeten i en mindre microsäker skål. Micra på högsta effekt i ca 3 min eller tills mugcaken stelnat.

3. Vänd mugcaken upp och ner på en tallrik.

4. Vispa äggvitan till ett fluff. Rör i kvarg, hallon och lite vaniljpulver.

5. Toppa mugcaken med hallonfluffet och ev. något annat!! Ät och verkligen njut.


 

          

Av Sofie - 6 augusti 2013 21:35


 


Så har en ännu en dag passerat. Min dag har kort och gott bestått av träning, jobb, ärenden på stan och på kvällen lagade pappa och jag en jättegod middag tillsammans (recept kommer senare). Mellan träning och jobb var jag tvungen att fylla på energidepåerna så jag gjorde ett av mina favoritrecept; bananpannkakor. Till detta serverade jag kesokvarg, frusen mango, gojibär och en ny underbart god sås på hasselnötssmör, kakao, kokos och vanilj. Behöver jag skriva att det var supergott? Här kommer recept på superenkla, supergoda och supernyttiga bananpannkakor för er som missat det receptet samt recept på den nutellaliknande hasselnötssåsen jag hade till:


Bananpannkakor med hasselnöt/chokladsås (1 person)


1 stor mogen mosad banan

2 ägg


1 msk hasselnötssmör

1-1 1/2 tsk kakao

1/2 msk vatten

1 msk kokosmjölk (eller mer vatten)

1 krm vaniljpulver


1. Vispa snabbt ihop mosad banan och ägg med en gaffel.

2. Stek 3 st mindre pannkakor av bananpannkakssmeten.

3. Rör ihop hasselnötssmör, kakao, vatten, kokosmjölk och vaniljpulver. Smaka av.

4. Servera bananpannkakorna med hasselnöt/chokladsåsen och förslagsvis kesokvarg och frukt/bär.


   Detta passar lika bra som lunch som frukost, middag och mellanmål. Bananpannkakor klarar sig precis som de är några timmar utan kylskåp och är därför att bra mellanmål om man inte har tillgång till kylskåp (obs nu på sommaren med värmen får man hålla ett extra öga på att de inte blir dåliga).


 

Av Sofie - 5 augusti 2013 21:57


 


Väl hemma efter jobbet idag ville jag göra något enkelt till middag med det som vi hade hemma. Jag fann en liten fiskfilé och en sötpotatis och experimenterade med det. Jag gjorde en enkel sås som ser läskigt svart ut men den var god. Till detta skivade jag tunna skivor av sötpotatis som jag kastade ner i formen med fisken. Eftersom sötpotatisskivorna inte var inne lika länge som när jag gör ugnsrostad sötpotatis blev de mer krispiga och inte lika söta. Det var gott så det kommer jag att göra igen. Men det är viktigt att skiva de tunt och ringla gärna lite av såsen över sötpotatisen. Här kommer receptet:


Fisk med soja/tomat/sesamtäcke och ugnsrostade sötpotatisskivor (1 person)


1 något tinad torskfilé

2-3 tsk soja

1 tsk tomatpure

1 tsk sesamfrön

ev. en skvätt vatten om man vill ha såsen/täcket lite rinnigare


1 sötpotatis

olivolja

salt o peppar


1. Lägg fisken i en form. Blanda ihop soja, tomatpure, sesamfrön och ev. en skvätt vatten. Häll såsen över fisken.

2. Skrubba sötpotatisen och skär bort ev. dåliga bitar (men spara så mycket av skalet som möjligt). Skiva i millimeter tunna skivor.

3. Lägg sötpotatisskivorna i formen. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar.

4. Sätt in allt i ugnen på 200 grader i ca 20 min!


 

Av Sofie - 5 augusti 2013 10:31


 


Dagens frukost:

x Nyttigare äpplepaj med jordnötssås


En superenkel, supergod och nyttig äpplepaj som passar lika bra till frukost som mellanmål eller fika. I receptet nedan är det sötat så att det är lagom sött för frukost, vill du ha det till fika är det bara att smaka av och söta mer.


Nyttigare äpplepaj med jordnötssås (1 person)


1 litet äpple

1 dl fiberhavregryn/havregryn

3/4 dl vatten

1 tsk kanel

1/2 tsk kardemumma

2 krm vaniljpulver

2 msk keso

1 ägg

1/2 mosad banan+någon tsk valfri sötning (stevia/honung/agave/kokossocker/mer mosad banan)


2-3 msk kvarg

2 msk keso

2 tsk jordnötssmör


1. Hacka äpplet i småsmå bitar. Blanda ihop med gryn, vatten, kanel, kardemumma, vaniljpulver, keso, ägg, banan och sötning.

2. Lägg smeten i en ugnssäker mindre form. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 10 min.

3. Blanda ihop kvarg, keso och jordnötssmör. Toppa pajen med jordnötssåsen!!


 


Nu är jag hemma i Stockholm igen och har inga som helst planer på att åka någonstans inom närmsta tid. Tills skolan börjar igen ska jag jobba, träffa kompisar och bara slappa en massa (och blogga när jag har något att blogga om). Jag har hitills haft en underbar sommar, jag tror den bästa någonsin. Jag hoppas ni också har njutit av sommaren! Nu ska jag göra mig redo för att åka till jobbet, vi hörs!!


Av Sofie - 4 augusti 2013 11:13


 


När vi var i Småland grillade vi varje kväll till middag. Till grillat kött är ju potatisgratäng väldigt gott. Att göra potatisgratäng från grunden tar ganska lång tid och när vi var på landet hade vi inte en massa kökutrustning. Men vår kusinfamilj hade "lösningen". ICA säljer både färdig potatisgratäng och rotfruktsgratäng på påse. Bara att lägga innehållet i förpackningen i en ugnssäker form, strö över valfri riven ost och in i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter. Snabbt, enkelt och framförallt smakar det lika gott som hemmagjord potatis/rotfruktsgratäng. Man skulle ju kunna tänka sig att det är en massa tillsatser i dessa förpackningar men det är det inte. Det är bara rotfrukter/potatis, grädde, salt, vitlök och peppar. Ett jättebra sommartips till er som gillar potatis- eller rotfruktsgratäng!


 


Trevlig kväll på landet:


Ps. Ikväll återvänder jag hem till Stockholm. Vilket innebär att bloggen troligtvis kommer att börja uppdateras oftare nästa vecka eftersom jag får tillgång till mitt kök hemma!!


Av Sofie - 1 augusti 2013 14:00


I våras tipsade jag er om mina favoritpodcaster. I sommar har jag lyssnat på en massa podcaster och hitta flera nya favoriter som jag vill tipsa om. Perfekt att lyssna på powerwalken, löpturen, i bilen eller när du slappar runt hemma:


Sommar i P1

Jag antar att ni flesta känner till sommarpratarna i P1, helt enkelt samma radioprogram som går kl. 13 varje dag men i podcastform så att man kan lyssna på det när man vill. Olika svenska kändisar som får prata om vad de vill i en knapp timme. Ofta pratar de om sin barndom, spännande saker som hänt i deras liv eller åsikter kring samhället. Det kommer ett avsnitt varje dag under sommaren men alla är intressanta att lyssna på. Man kan också klicka på gamla avsnitt och höra sommarprogram från flera år tillbaka.


Livshjulet

Journalisten Anna Hedenstrand intervjuar olika svenska kändisar om deras livshjul dvs de olika "tårtbitarna" i deras liv. Tårtbitarna är kärlek, vänner/familj, ekonomi, jobb/karriär, bostad, hälsa/kost/träning, personlig utveckling och något mer som jag inte kommer ihåg. En podcast som är lite sådär skön att lyssna på och kanske inte så mycket "givande".


Värvet

Precis som Livshjulet är det en journalist som intervjuar olika svenska kändidar. Dessa intervjuer är ofta långa men intressanta då Kristoffer som har podcasten är bra på att komma på de "rätta" frågorna och leda samtalet till intressanta ämnen. Kommer ut så ofta som två gånger i veckan.


Hälsa på dina villkor

En helt ny podcast som jag bara hittade av en slump. Veronica som driver denna hälsoblogg pratar om sina tankar kring hälsa. De två avsnitten som har kommit ut har varit intressanta och tankeställande.


Kropp och själ i P1

Denna podcast kommer från Sveriges Radio där de varje vecka tar upp något ämne som rör kropp och själ. Ämnena kan t.ex vara dödsögonblicket, alla ska yoga, därför blir du deprimerad, behöver vi mjölk, mindfulness... Eftersom det är Sveriges Radio och ingen "amatörpodcast" är dessa alltid väldigt bra gjorda med olika repotage och intervjuer med olika forskare och människor som rör ämnet för att ge bra information och ur flera synvinklar.


Husky

Husky är en podcast där människor som inspirerar till ett aktivt liv utanför den bekväma vardagen intervjuas. Människorna är multisportare, löpare, guider, forskare och idrottsentreprenörer som går sin egen väg. Jag har lyssnat på avsnitten om tjejerna bakom Runday och "Maraton Petra" som har varit intressanta, annars har det varit många avsnitt med människor inom multisport som jag inte har lyssnat på då det inte alls är min grej.


Vilka är era favoritpodcaster? Har ni några fler bra tips på podcaster som jag har missat?

Av Sofie - 31 juli 2013 12:43


 


Dagens frukost:

x Frukostchoklad/banankaka med jordgubb/kokos/jordnötssås och smultron


Frukostchoklad/banankaka (1 person): Blanda ihop 1 stor mogen mosad banan, 2 ägg och 2 msk kakao i microsäker skål. In i micron på högsta effekt tills kakan stelnat, tar ca 2-6 min beroende på micro.


Jordgubb/kokos/jordnötssås (1 person): Blanda ihop 1/2 dl fil eller yoghurt, 2-3 tsk kokosflingor, 4 mosade jordgubbar och 2 tsk jordnötssmör. Toppa chokladkakan med detta!


Hej alla läsare :D

Nu är jag här "live" igen. Jag och familjen har varit på landet i Småland några dagar och umgåtts med delar av pappas släkt där. Men nu är vi tillbaka i Skåne igen hos mormor och morfar. I helgen väntas hela släkten och det kommer att bli ett himla hallååå, vi ska nämligen fira mormor och morfars 60-åriga bröllopsdag. Och innan det är det min födelsedag. Idag är det faktiskt min sista dag som 16-åring!!!


Förresten chokladkaka ovan har jag gjort en massa gånger innan, ni känner säkert igen den. Det roliga är att jag tillsätter mer kakao för varje gång, först var det 2 tsk sedan 1 msk sedan 4 tsk osv. Men jag tycker om det starkt. Testa om ni inte har gjort det, både bra mellis och frukost. Toppingen som jag gjorde för första gången till blev också grymt god!


Nu ska jag njuta av min sista dag som 16-åring. Jag har lyckats övertala lillebror att han och jag ska köra ett hårt tabatapass med kroppsövningar i trädgården. Sen blir det nog bad, lunch, slapp och umgås med kusinerna när de kommer senare idag. Vi hörs!


 

Av Sofie - 30 juli 2013 16:00


Sötpotatis är något av det bästa jag vet. Här har jag nu samlat en massa sätt som man kan tillaga sötpotatis på. I recepten har jag inte skrivit antal sötpotatisar, generellt kan man beräkna 1/2-1 sötpotatis per person men det beror på sötpotatisens storlek och hur hungrig du är/hur mycket mat du behöver:

 

Ugnsrostad sötpotatis: Skölj/skrubba sötpotatis och skär i klyftor, lägg på en plåt med bakplåtspapper, ringla över/massera in olivolja och salt (och ev. andra goda kryddor som timjan eller rosmarin), sätt in i ugnen i ca 20-30 min på 250 grader.


  Sötpotatismos: Skala sötpotatis och skär i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten tills den är mjuk, ca 15 min (men det beror självklart på hur stora bitar du skurit). Häll av vattnet. Mixa med stavmixer till ett mos. Krydda med salt. Moset kan även smaksättas med kokosmjölk, hackade soltorkade tomater och/eller olika kryddor. Testa även att mixa med kokta gröna ärtor eller kokt rödbeta.


  Sötpotatispytt med lax och annat gott 


Kokt sötpotatis: Skala sötpotatis och skär sedan i mindre bitar. Koka sedan i lättsaltat vatten tills sötpotatisen är mjuk (tar olika lång tid beroende på hur stora bitar du har skurit, men ca 10-20 min).


  Sötpotatispannkakor


  Linssoppa med sötpotatis och spiskummin


  Microbakad sötpotatis: Skrubba en sötpotatis. Lägg i en microsäker form. Stick en massa hål i den runt hela med en gaffel. Sätt in i micron på högsta effekt i ca 6-10 min (beror på sötpotatisens storlek). Ät som den är med lite salt eller valfri fyllning. Testa tomatpure/basilika/vitlök t.ex. Jag äter alltid hela sötpotatisen med skal och allt, skalet är faktiskt godare än fyllningen och dessutom fiberrikt. Kom bara ihåg att skrubba sötpotatisen noga innan. Har man inte micro kan man självklart baka sötpotatis i ugn precis som vanlig potatis men det tar såklart mycket längre tid.



  Underbar lasagne med sötpotatis/squash/aubergineplattor (ett av mina absoluta favoritrecept)


  Vegetariska biffar på sötpotatis/rödbeta/kikärtor


Era bästa tips/recept med sötpotatis?

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014
>>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards