Sofies Wellness

Senaste inläggen

Av Sofie - 11 februari 2014 16:58

Den mentala tröttheten har kommit över mig igen. Inte trötthet som i att ha sovit för lite, utan trötthet för att jag tagit ut mig för mycket. Konstigt nog tycker jag att jag varken har stressat särskilt mycket eller haft mycket att göra på sistone. Men huvudet och kroppen signalerar så det är bara att lyssna på kroppen. Jag försöker att inte ha höga krav på mig själv utan bara ta dagarna som de kommer med så lite planering som möjligt. Jag pluggar bara det som är absolut nödvändigt och är extra noga med att vila och äta det kroppen signalerar att den vill ha. Jag yogar och tänker, undviker sociala medier, gör det jag känner för i stunden och tar inte ut mig med träning.


Det har tagit tid att komma hit där jag lyssnar på kroppen. Jag har gått den hårda vägen och försöker nu vara lyhörd på signalerna som jag känner igen. Jag vet att om jag fortsätter på i samma takt skjuter jag bara bort problemet och det kommer senare komma tillbaka men med dubbel kraft. Det fick jag riktigt bevis på förra våren då jag var yr och trött i flera veckor, och hur många jullov har man inte börjat med att bli sjuk efter en intensiv hösttermin? Så jag försöker lyssna regelbundet inåt för kroppen är himla bra på att signalera om man bara lyssnar. Blir det för mycket tar det sig till uttryck på ett eller annat sätt; trötthet, ont i axlarna, yrhet eller bara nedstämdhet. Desto fortare man lägger märke till det, desto fortare kan man åtgärda det och minska hur mycket det slår tillbaka. Men det är inte alltid så himla enkelt.


Det stora problemet tror jag är att vi i dagens samhälle inte tar oss tid till reflektion och till att lyssna på kroppen. Vi vill uttnyttja all tid till att göra något vettigt. Livet rullar på och vi hinner inte med. T.ex när vi har "dötid" t.ex på bussen/tunnelbanan eller på raster/lunchen (om man är ensam) där vi skulle kunna reflektera så kopplar vi upp oss. Vi kollar mejlen, facebook, instagram etc. Det är ständigt nya intryck och vi kopplar aldrig av. När man hela tiden är beredd på att ta emot intryck utifrån kan man inte lägga lika mycket energi på att lyssna inåt och ta emot intryck inifrån. Man hinner inte lyssna på kroppen och fortsätter istället snurra runt i sitt ekorrhjul tills smällen tillbaka kommer.


Något som har hjälpt mig är yoga. Då får jag känna efter hur allt känns enligt dagsformen och jag får djupandas vilket minskar stress. Sedan har jag bestämt mig för att jag bara får besöka instagram och bloglovin några enstaka gånger per dag för samtidigt som det är kul att se vad alla andra gör så är det en riktig energi- och tidstjuv om man är inne för ofta. Skriva gör jag också. Jag försöker reflektera kort om dagen i min dagbok så ofta som möjligt. Jag skulle även vilja börja meditera regelbundet. Att ha en stund där jag bara fokuserar på att andas, accepterar de tankar som kommer upp men lägger inte fokus på någon av dem och bara känner hur det känns i kroppen tror jag skulle vara bra.


Det här var några tankar om vikten av att lyssna på kroppen. För det är viktigt. Vi är beroende av våra kroppar eftersom vi lever i dem. Kroppen är mitt tempel som jag utgår ifrån. Jag väljer att lyssna och ta hand om kroppen eftersom jag vet att det är det som håller i längden.


Lyssnar du på din kropp och hur gör du det?


Av Sofie - 10 februari 2014 10:30



 


Varm choklad i all dess ära, men minst lika god är varm carobdryck som påminner om varm choklad. Skillnaden är bara att carob har en lite mer kolaktig smak och är sötare än kakao. Drycken passar lika bra till frukostgröten som till att värma sig med efter en kylig promenad eller kanske efter en dag i skidbacken.


Varm carobdryck (1 mugg)


2 dl valfri mjölk

1 msk carobpulver


1. Rör ihop mjölk och carob.

2. Värm antingen i micron eller i en kastrull på spisen tills den är rykande het.

3. Drick, njut och mys!


Vet du inte vad carob är? Se min superfood guide här! För att vara en superfood är carob billigt, kostar sisådär 20-50 kr för en ganska stor burk/förpackning på hälsokosten.


  Frukostmys för någon vecka sedan med varm carobdryck och blåbärsgröt med kesokvarg, jordnötssmör och mandelsmör!

Av Sofie - 9 februari 2014 21:01

 Hur man väljer att framstås var något som jag tänkte mycket på efter att jag slutat blogga. Hur framstås jag för någon som inte känner mig? I kommentarsfeeden har det då och då under åren som jag har bloggat trillat in oroliga kommentarer som frågar om jag inte är på gränsen till FÖR hälsosam och att jag äter FÖR lite. Och jag kan förstå det, nästan allt som jag lagt ut på bloggen är recept och bilder på näringsrik mat, tips på hur man kan äta nyttigare och tänka för att må bättre. Om man bara läser min blogg framstås det som om jag är den supernyttiga tjejen som aldrig äter onyttiga saker och typ dör om det är något e-medel i maten. Men det är inte sant.


För att vara en 17-åring äter jag säkert väldigt bra för jag är medveten om att jag mår mycket bättre av det, blir piggare, orkar mer och känner mig mer stark i samband med träning. Men jag äter choklad när jag är sugen på det. Det ni ser på mina middagsbilder är första portionen och oftast tar jag en till sedan som ni inte får se. Ibland bara måste jag ha Ben and Jerry en tisdag och då slevar jag i mig en massa på direkten (om vi har det hemma). Blir jag bortbjuden äter jag det som serveras. Mamma och pappas mat går också mer än gärna ner. I skolan äter jag också det som serveras, och om jag skulle vara rädd för e-medel skulle den nog knappast gå att äta. När något är riktigt gott äter jag tills jag är proppmätt och nästan mår illa. Jag är inte särskilt förtjust i godis, läsk eller chips men bakverk äter jag och njuter av men kanske inte varje dag. Jag ser mig själv som en tränande och aktiv människa, men i höst har jag haft världens träningsdipp. Jag kan skriva glada och positiva inlägg när jag är glad och positiv men de dagar då jag inte är det så nämner jag ingenting om hur jag känner.


Jag tror ni förstår var jag vill komma. En blogg är alltid bara en blogg och kan aldrig visa 100 % av en människas liv. Det måste alla som läser bloggar förstå. Man väljer vad man vill skriva om. Man fokuserar oftast på det positiva och vill framstå som så bra som möjligt.


Jag tycker att jag är en sund tjej och jag vill sprida ett sunt budskap i min blogg. Dock är balansgången himla svår, min blogg har sitt hälsofokus men samtidigt vill jag inte alls "lura" någon eller bidra till någon hälsohets (som det redan finns tillräckligt av i dagens samhälle). Jag vill vara ärlig och visa på det viktiga med att sträva efter att leva i balans på alla plan (även om det inte alltid är enkelt). Visst skulle jag kunna lägga ut en bild/ett inlägg varje gång jag äter något "onyttigare", skriva ett inlägg varje gång jag har en dålig dag eller varje gång jag äter så att jag mår illa för att jag är stressad över något. Men samtidigt blir det himla löjligt, hur kul är det att läsa någon som skriver "nu käkar jag ben and jerry" eller efter den här portionen tog jag en till portion eftersom jag inte var mätt/fortfarande sugen, vad får ni ut av det? Så jag väljer mina inlägg. Det här är främst en hälsoblogg och det är därför jag sprider hälsosamma recept men jag äter inte bara sådan mat som finns på bloggen. Jag skriver om t.e.x tillsatser och e-medel eller liknande saker för att jag tycker att det är intressant och för att "öppna ögonen" på folk som kanske aldrig har reflekterat över det, men det betyder inte att jag är supernoga med att inte få i mig tillsatser själv även om jag dock är medveten om det. Men jag är långt ifrån manisk.


Jag tror på balans. Både när det gäller hälsa och allt annat i livet. Man kan inte bli för extrem. När det gäller mat gillar jag 80/20-tänket som många förespråkar även om det inte direkt är något som jag tänker på i de termerna. Cirka 80 % hälsosamt och cirka 20 % vad man nu vill; en hälsosam grund som tillåter även annat. Jag har skrivit om balans och hur jag ser på hälsa innan. Något som jag dock inte har nämnt är att jag nog har varit lite väl hälsosam. Det var längesedan och en kort period men som med allt annat vi upplever i livet så har det påverkat mig, och jag har länge förnekat det för mig själv. Det är en annan historia som jag kanske ta någon annan gång men det jag vill säga är att jag vet hur det är att inte ha balans och att klanka ner på sin kropp och sig själv. Och det är nog tack vare den perioden som jag vet att jag inte vill leva så. Jag vill må bra i kropp och själ, känna mig stark, vara pigg och ha energi, känna mig glad och lycklig, vara och älska mig själv för den jag är, ha bra självkänsla och självförtroende och leva mitt liv som jag vill eftersom det är just mitt liv.


Jag vet inte riktigt hur jag generellt framstås på bloggen men jag vill sprida sunda värderingar. Jag tycker om att laga mat och jag vet vad JAG mår bra av, och jag vill sprida recept och mina tankar så att jag kanske kan hjälpa någon annan till att må bättre. Men mår man inte bra av att läsa min blogg tycker jag inte att man ska göra det.

Jag vet inte riktigt om jag lyckats få ner allt jag vill säga i detta inlägg och om jag förklarar det bra. Jag tror på en hälsosam livsstil som håller i längden. Jag vill verkligen förklara detta så att alla förstår och så att jag inte sprider fel bild.


Ett långt men viktigt inlägg!!!


Hälsningar från Sofie som har ätit en massa glass idag och spenderat 1 minut på crosstrainern (sen gick jag hem för det kändes inget bra i varken kropp eller själ så det fick bli en vilodag idag igen). Sen har jag fyllt på med bra mat med, haft välbehövlig ensamtid efter två sociala kvällar i rad och laddat inför kommande vecka med att bara dega runt här hemma. Balans heter det!


 


Hur ser du på mig och min blogg?

Av Sofie - 8 februari 2014 14:38


 


Jag gjorde precis en fräsch, krämig och god grön smoothie som tillbehör till lunchen. Gröna bladgrönsaker är bland det nyttigaste man kan äta och genom att mixa dem i en smoothie kan man boosta kroppen ännu mer med nyttigheterna. Mangon bidrar med sötma, citronsaften med syrlighet och ingefära gör den lite hetare. Avokado innehåller bra fetter och kokosvatten en massa elektrolyter. Så boosta dig själv med en grön smoothie!


Grön smoothie (1 glas)


1 dl fryst mango

2 dl färsk bladspenat

1/2 avokado

1 1/2 dl vatten eller kokosvatten

2 msk citronsaft

1 krm torkad ingefära

ev. 1/2 tsk vetegräs+1 krm spirulina eller andra gröna superpulver (kan uteslutas om man inte har)


1. Mixa bara ihop allt till en krämig smoothie.

2. Häll upp i ett glas, drick direkt och njut!


 

 

Smoothien fungerar lika bra som en del av frukosten, dricka till maten, till mellanmål och efter träning!

Av Sofie - 7 februari 2014 17:09


 


I måndag var det köttfri måndagsmiddag här hemma igen. Det blev några bönbiffar som jag experimenterade fram och sedan försökte jag efterlikna en underbar babaganoush som jag åt på en restaurang i Barcelona förra året. Den smakade inte precis som i Barcelona men var god på ett annat sätt. Röran passar inte bara till biffarna utan även som pålägg på bröd/macka, som sås till maten och som förrätt att dippa morötter och gurka i.


Veganska thaibönbiffar med aubergineröra (ca 4-6 personer)


Biffarna:

ca 460 g kokta och sköljda vita bönor (2 paket)

ca 230 kokta och sköljda kidneybönor (1 paket)

1-2 finrivna morötter

3 pressadde vitlöksklyftor

ca 1 msk röd currypasta (mindre om man inte gillar starkt, mer om man gillar stark mat)

ca 1 tsk torkad ingefära (mindre om man inte gillar starkt, mer om man gillar stark mat)

2 msk kokosmjöl

olivolja


1. Mixa ihop bönor, morot, vitlök, röd currypasta, ingefära och kokosmjöl till en smet. Smaka av.

2. Olja in en ugnsform med olivolja. Forma smeten till ca 14 st biffar och lägg i den oljade formen.

3. Grädda biffarna i i ugnen på 200 grader i ca 25 min.


Aubergineröra:

2 auberginer

1-2 pressade vitlöksklyftor

2 msk olivolja

2-3 msk citronsaft

2 msk tahini (sesampasta)

salt o peppar


1. Skär auberginerna i tunna skivor. Lägg i en ugnsform.

2. Rosta auberginen i ugnen på 225 grader i ca 20-25 min.

3. Mixa sedan de ugnsrostade auberginskivorna med vitlök, olivolja, citronsaft och tahini.

4. Smaka av med salt och peppar. Ät och njuuut!


Mitt tips, om ni ska laga både biffarna och röran, är att börja med att rosta auberginen och när den är i ugnen så gör ni smeten till bönbiffarna. När auberginerna är klara sätter ni in bönbiffarna i ugnen. Och medan bönbiffarna är i ugnen mixar ni ihop aubergineröran, dukar och gör en sallad till!


  Biffarna ska bli hårda på utsidan men samtidigt vara mjuka inuti!


  Den här röra är sååå himla god och passar till det mesta, testa testa testa!


Av Sofie - 5 februari 2014 20:45


 


En av de frukostar som jag ofta gör när jag inte riktigt vet vad jag ska göra är den gröten jag gjorde idag till frukost. Den görs på ett kick och är alltid lika god; jordgubb/kardemummagröt.


Jordgubb/kardemummagröt (1 person): Koka upp 1 dl fiberhavregryn/havregryn och 2 1/2 dl vatten precis som vanligt men låt även 4-7 frysta jordgubbar och mald kardemumma efter smak puttra med. Låt puttra tills gröten är krämig och jordgubbarna är tinade. Ev. kan man röra i 1 äggvita efteråt för extra krämighet. Toppa sedan med vad du vill! Jag körde på kesokvarg, rismjölk, cashewnötter och mullbär...


 

Av Sofie - 4 februari 2014 20:19


 


Jag älskar te och under vinterhalvåret blir det minst en kopp om dagen. Oftast blir det färdiga tepåsar (favoriterna är yogi tea och friggs) eftersom det är smidigast, men det känns alltid extra lyxigt med en tekula med lösviktste.


Jag vill tipsa om Testugan på Odenplan som enligt mig är Stockholms bästa tebutik. De har en massa tesorter, alla luktar supergott och alla jag har smakat har varit underbara. Jag har gått dit i flera år och kvinnan som har stället är alltid lika glad, trevlig, hjälpsam och tålmodig (kan ta ett tag för mig att bestämma vad jag ska när det finns så många val). Utan att bli stressade eller irriterade får man lukta på de sortera man väljer mellan hur många gånger som helst. De är även bra på att ge tips på andra liknande smaker om man nämner en tesort som man tidigare har druckit. Det är relativt billigt och de tillåter att man bara köper ett halvt hekto vilket jag nästan alltid gör för att få många sorter för en mindre summa pengar.


Idag var jag förbi där och köpte med mig "Kustfägring" och "Vit vinterblandning" hem. "Kustfägringen" är ny för mig och jag drack den idag på eftermiddagen, supergod och en till favorit därifrån! Anledningen till att jag ens gick in där idag var för att jag undrade om de möjligtvis hade kvar det gröna julte som de sålde i december. Det är nämligen det godaste téet som jag någonsin har druckit och det tog slut här hemma förra veckan. Tydligen var jag inte den första personen som kom in nu efter jul och frågade efter det så de hade beställt in det igen men kallade det nu för "Vit vinterblandning".


Gillar ni te och bor i Stockholm eller någon gång har vägarna förbi kan jag varmt rekommendera Testugan på Odenplan!


    


Ps. När jag själv läser inlägget låter det nästan som om jag har blivit sponsrad men det har jag inte. Tidigare har jag fått erbjudanden om att göra reklam för t.ex ögonlinser men sådant tackar jag nej till eftersom det känns helt irrelevant för bloggen. Om jag skriver om olika produkter så skriver jag om dem för att jag själv tycker om dem. Vill bara att ni ska veta det :) Jag tycker man ska värna om sådana här mindre butiker och sprida deras rykte om man tycker om dem så att de lever kvar!

Av Sofie - 4 februari 2014 09:09


 


Idag startade jag dagen med frukostbägaren ovan samt ett par riskakor med jordnötssmör (jag ääälskar jordnötssmör). Lyx på hög nivå, typ som efterrätt till frukost! Passar även bra som mellanmål men det var ganska mäktigt så då kan man nog halvera receptet (beroende på hur hungrig man är självklart).


Lyxig frukostbägare (1 person)


Lager 1: Mosa 1 dl frysta hallon/blåbär med 1 1/2 dl fil (eller yoghurt).

Lager 2: Mosa 1 liten banan, 1 1/2 dl kvarg och 2 msk kakao.

Lager 3: Rör ihop 1 msk jordnötssmör och 1 dl keso.


1. Varva bara rörorna i ett stort glass eller i en skål.

2. Ät och njuuut!


 

 


Vi har utvecklingssamtal på skolan i början av denna vecka så vi är lediga måndag och tisdag vilket är skönt. Jag har visserligen en stor engelskapresentation på torsdag att förbereda mig till och andra små läxor men det finns tid till att göra annat också. Idag var jag uppe tidigt för att sjunga för lillebror som fyller år (grattis grattis grattis) men igår kunde jag sova ut. Jag kan träna när jag vill och sitta i sängen i pyjamas och plugga. Det är 16 månader kvar tills jag tar studenten men jag älskar att surfa runt och fundera på vad jag ska göra sen. Vad och var ska jag plugga på högskolan och vad ska jag göra däremellan? Ett år i Australien, en rundresa i Asien eller kanske någon form av volontärresa? Möjligheterna är många och jag älskar att drömma mig iväg även om jag är ganska nöjd med hur jag har det nu. Om bara några veckor bär det av mot Alperna och senare Paris med skolan. Ska bli kuuul!


Okej nu har jag skrivit tillräckligt och jag önskar er en fin dag :D


Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014
>>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards