Sofies Wellness

Senaste inläggen

Av Sofie - 1 april 2014 22:15


   

  Här kommer ett superenkelt, supergott och supernyttigt recept på fisk som förgyller vilken vardagskväll som helst:


Kokoslax med lime och chili (4 personer)


ca 600 g laxfilé (ev. kan man ha 4 bitar istället men då får man ha dem kortare tid i ugnen)

salt o peppar

150 ml kokosmjölk

1 lime

1 röd färsk chili

1-2 msk kokosflingor


1. Lägg laxen i en ugnssäker form. Salta och peppra!

2. Häll över kokosmjölken och saften ur limen.

3. Hacka chilin i mindre bitar. Om man inte vill ha rätten jättehet rekommenderar jag att man inte tar alla "fröna" i chilin utan bara det röda och ca 1/2 av alla "chilifrön".

4. Strössla över chili och kokosflingor på laxen.

5. Sätt in i ugnen på 175 grader i ca 25 min!


 

  Servera med bulgur/ris/potatis/quinoa/liknande, sallad och grönsaker!


Bloggen har legat lite lågt senaste veckan som ni kanske har märkt. Just nu är det mycket så jag väljer att inte ta på mig ännu mera jobb genom att stå en massa i köket och blogga. Trist för jag har en massa idéer på saker som jag vill testa på att baka. Men men, snart är det påsklov och redan nästa vecka ser ut att bli lugnare... Bara så att ni vet!


Av Sofie - 31 mars 2014 12:00


 

En minst sagt färgglad måltid som är helt vegetarisk, supergod och full av näring. Jag har använt mig av mitt egna recept på wrapbröd och fyllt den med en härlig variant av hummus och blandade grönsaker.


Hemmagjord Wrap (1 st, 1 person)

2 äggvitor

2 1/2 msk valfritt mjöl (t.ex. grahamsmjöl, dinkelfullkornsmjöl, havremjöl, mandelmjöl, sojamjöl)

1 krm salt

olivolja


1. Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum. Rör försiktigt i mjöl och salt.

2. Olja ett bakplåtspapper och lägg på en bakplåt. Bre smeten på det oljade bakplåtspappret till en rund cirkel.

3. Grädda i ugnen ca 5-6 min på 200 grader.

4. Fyll med valfri fyllning och ev. vira in i aluminiumfolie så att den går att äta med händerna utan att allt åker ut!


Sedan kan du fylla din wrap med vad som helst. En massa grönsaker, kanske någon proteinkälla (som t.ex lax, linser, tonfisk, kyckling, quorn) och det är gott med någon krämig röra eller sås. Jag körde denna gång med en rödbetshummus:


Rödbetshummus (ordentligt med röra för att fylla 1 wrap)


2 dl kokta kikärtor

ca 150 g skalade färska rödbetor

1/2 dl citronsaft

1 msk tahini

1 tsk torkad timjan

salt o peppar


1. Bara att mixa ihop allt. Smaka av.

2. Bre över wrapsbrödet, lägg på några salladsblad och rulla till en wrap. Är det svårt kan man ju alltid äta wrapbrödet med fyllning med bestick som en pizza!


Rödbetshummusen kan man självklart äta till vad som helst precis som vanlig hummus.


 

Se tidigare recept med fyllningar till detta wrapbröd här: Kikärtsröra med apelsin och tahini, Avokado/fetaoströra och Vanlig hummus


Ha en fin måndag!  

Av Sofie - 30 mars 2014 09:54


  Godmorgon! Har ni följt min blogg ett tag kanske ni kommer chokladbollsröran som gjorde för länge sedan. En av mina absoluta frukostfavoriter. Idag gjorde jag en liknande variant till frukost men med smak av äpplekaka. Låter gott va? Recept kommer här:


Äpplekakaröra (1 person): Rör ihop 2/3 dl havregryn, 1 grovrivet äpple (ca 2 dl), 1 stor mosad banan, 1 dl kvarg/turkisk yoghurt/naturell yoghurt/liknande, drygt 1 tsk kanel och 2 krm kardemumma. Smaka av. Ev. kan ha i 2 krm vaniljpulver för vaniljsmak och lite honung/agave för sötare smak. Lägg upp på ett fat och toppa med vad du vill. Jag hade hallon och valnötter på!


  Till frukost idag blev det äpplekakaröra med topping, en macka med keso+ägg+örtsalt och sedan en till macka med keso+tomatpure+örtsalt


Röran passar självklart som mellanmål med!

Av Sofie - 24 mars 2014 15:55


 

Imorse slängde jag ihop en davosgröt med topping till frukost som blev en av de bästa någonsin. Vad sägs om kokos, bär, choklad, fryst banan och nötter i en och samma tallrik?


Kokos/bärdavosgröt (1 person): Rör ihop 1 dl havregryn, 2 dl naturell yoghurt (eller fil), 1 1/2 dl frysta hallon/blåbär och 2 msk kokosflingor. Låt stå över natten i kylskåpet eller låt den gegga ihop sig medan du gör valfri topping att ha på. Jag rekommenderar starkt chokladkräm (recept nedan), fryst skivad banan och cashewnötter (eller andra nötter/nötsmör). Vardagslyx på hög nivå!


Chokladkräm (1 person): Rör ihop ca 1 dl kvarg/keso med 1 msk kakao!


  Fryst banan är om ni inte testa det ännu godare än färsk banan. Det är ett underbart snacks precis som det är eller som topping till all frukost- och mellanmålsmat!

Av Sofie - 23 mars 2014 09:52

  

 

Imorse mixade jag ihop en grön och supergod smoothie eller som jag kallar den "grön vegansk yoghurt" eftersom den blev så len och krämig. Den är söt och fylld med nyttigheter och fungerar lika bra som en del av frukosten som till mellanmål och efterrätt.


Grön vegansk "yoghurt" med kanel (1 person): Mixa ihop 1 fryst skivad banan, 1 näve färsk bladspenat, 1/2 avokado, 1 dl apelsinsaft och 3 krm kanel! Toppa med vad du vill.


     Min "yoghurt" toppades med frysta hallon och blåbär, och till det serverades ett par kokta ägg med örtsalt och en riskaka med jordnötssmör. MUMS!


Av Sofie - 21 mars 2014 18:04

               

Igår kom jag hem efter en magisk vecka i Paris med skolan. Vi har levt i en liten bubbla och bara haft det underbart bra. Jag har strövat runt i vackra Paris, njutit av våren, lärt känna en massa nya trevliga människor, levt i en fransk familj, pendlat mellan att prata tre olika språk, besökt franska skolor, ätit en massa fransk mat, shoppat, upplevt hur franska ungdomar festar och besökt många av de platser som man som turist i Paris besöker. En massa minnen som jag kommer ha resten av livet. Jag kan inte sätta fingret på exakt vad det är som gör att jag älskar att resa så mycket. Men det är nog en kombination av att se nya saker, uppleva hur andra människor lever och hur deras kultur är. Förutom att det är kul och spännande när man väl är där så är det underbart med alla förhoppningar man har innan resan och sedan som sagt alla minnen man har kvar efteråt. Att resa ger mig inspiration och sätter mina tankar i nya tankebanor.


Som sagt har jag levt "det franska livet" vilket även inkluderar maten som mest bestått av bröd, bröd, bröd, crepes, nutella, kakor, galetter, macarones, pannkakor som man "steker" i brödrosten... Gott till en början men i slutet var vi ganska många som hade "cravings" för "vanlig" svensk mat, särskilt frukostarna eftersom de var extremt söta och man var hungrig igen efter bara någon timme. Idag blev det självfallet en tallrik gröt med tillbehör som första frukost i Sverige. Jag njöt av varje tugga:

  Hallon/kanelgröt med kesokvarg, färsk ananas och en klick jordnötssmör


Hallon/kanelgröt (1 person): Koka ihop som vanligt 1 dl havregryn och 2 1/2 dl vatten. Låt även 1 näve hallon och kanel efter smak få puttra med till en grötig konsistens. Ev. kan man rör i 1 äggvita efteråt för mer krämighet. Toppa med vad du vill!


Jag har sovit för lite hela veckan samtidigt som jag har varit supersocial och fått uppleva en massa nya intryck så både igår och idag har jag varit helt död i huvudet i kombination med ont i halsen. Idag orkade jag bara med förmiddagen i skolan och jag har sedan vilat och till och med sovit en stund på eftermiddagen. I helgen blir det en massa sömn och lugn och ro som medicin, men även en Flash dance föreställning ska ses och "ta igen efter en vecka-plugg" ska göras. Lunchen iallafall som jag gjorde idag när jag kom hem var en enkel men god omelett:

    Omelett med franska provencalska kryddor, bladspenat och fetaost samt rivna morötter och broccoli till


Omelett med franska provencalska kryddor, bladspenat och fetaost (1 person): Knäck 2-3 ägg i en djup skål och vispa lätt med en gaffel. Krydda med provencalska kryddor (finns färdighackat fryst i frysdisken), salt och peppar. Hacka en näve bladspenat och rör i. Stek omeletten i en klick olja tills att den får lite färg. Smula ner en bit fetaost innan du snabbt vänder på omeletten så att den stelnar där med. Vänd igen. Lägg upp på en tallrik och servera med grönsaker. Ät och njut!


Önskar er en trevlig helg <3

Av Sofie - 12 mars 2014 17:32

Imorgonbitti bär det äntligen av till Paris med skolan. Jag ska bo i en fransk familj i hel vecka vilket kommer bli spännande och verkligen sätta mina franskakunskaper på prov. På dagarna när min familj går i skolan/jobbar ska jag och min franska klass göra det som man gör som turist i Paris. Förhoppningsvis kommer det vara ännu mer vårlikt och varmt där nere. Jag tror det kommer bli superkul. Bloggen kommer däremot få vila medan jag är borta. Under tiden kan ni ju alltid gå tillbaka i bloggarkivet och hitta en massa spännande recept att testa.


Men innan jag åker ska jag börja svara på era frågor från frågestunden:


Topp 3 favoritbloggar?

Supersvår att välja tre eftersom det finns så många bra. Men måste jag välja blir det nog Emmas blogg, Yogobebloggen och sen skippar jag att välja den tredje för där kommer typ 10 st bloggar på delad tredjeplats.


Vilken linje på gymnasiet går du?

Samhällslinjen med inriktning samhälle


Vad har du tänkt att utbilda dig till, drömyrket alltså? :)

Jag vet inte riktigt, jag har inget drömyrke. Senaste åren har jag tänkt på psykolog, hälsocoach, kostrådgivare eller något sådant. Men jag vet inte. Planen är att jobba och resa ett eller ett par år efter gymnasiet och jag hoppas att jag till dess har en lite klarare bild vad jag vill göra.


Hur kom de sig att du startade denna grymma och underbara blogg?

Tack :) Jag läste andra liknande bloggar och kände att jag också ville sprida mina recept och tankar.


Vilken träningsform rekommenderar du mest?

Den träningsformen som man tycker är rolig för då är det större chans att den blir den av.


Ditt absoluta favorit godis!

Choklad Favoritchokladgodiset är belgisk choklad; ni vet de där med chokladnougatfyllning och runt om är det ett täcke av vit och vanlig choklad i form av olika sjödjur. Annars är färska dadlar med jordnötssmör underbart som godis!


Mer tips på bra podcast? :)

Jag älskar podcast och jag förstår inte varför fler människor inte lyssnar på det så jag delar mer än gärna med mig av mina tips. Bra podcaster som rör hälsa/mat/träning/dylikt tycker jag är Hälsa på dina villkor, Träningsglädje Talks, Helt Organiskt, Het på Gröten, Jillian Michaels Podcast, PT Podden, Kropp och själ i P1, Bypogosjan, My Though Coach och en som jag nyligen upptäckt; The Wellness Wonderland Radio. Andra poddar på andra ämnen som jag kan rekommendera är Vagabond Resepodd, Livshjulet, Fredagspodden, Isabel och Rebeccas Podcast, Graaf & Eberhard, Värvet, Godmorgon världen, Radiopsykologen, Den Nervsvage och Psykopaten och Veckans Viktigaste Intervju. Nu har ni mycket att lyssna på!


Vad lyssnar du på för musik?

Väldigt blandat. Mycket "modern" musik som går på radio men även gamla hits som spelas på radio Vinyl. Det beror mycket på vilket humör jag är på. Jag är sådan att jag fastnar för en låt totalt och sen lyssnar jag sönder den genom att spela den om och om igen i några dagar/någon vecka tills jag är supertrött på den låten och hittar en ny favoritlåt. Just nu går låten "Rather be" med Clean Bandit och Jess Glynne på repeat men jag håller på att tröttna på den nu.


Har du några planer på byta bloggportal till en ''finare'' eller så i framtiden? Din blogg är ju rätt stor, och tja... tror faktiskt det bara skulle ge dig mer läsare i om du bytte portal eller så.

Jag tycker bloggplatsen fortfarande fungerar bra. Den är enkel att använda och ser ganska bra ut. Men visst har jag funderat på att byta eftersom det inte är många som känner till bloggplatsen. Problemet är väl främst att jag inte är så teknisk av mig och vet inte hur allt fungerar med att föra över inlägg etc. Just nu tycker jag bloggplasten fungerar bra eftersom det är så smidigt men jag är öppen för förslag om någon vill samarbeta och hjälpa mig.


Läser du några bloggar som inte är mat- eller hälsoinriktade?

Blueberry Språkresor skriver om en massa skol-, språk- och volontärresor som de erbjuder och bjuder på berättelser från elever som har varit på deras resor på Utlandsstudiebloggen som jag läser. Jag reste själv med Blueberry Språkresor till England för en språkresa förra året och skulle gärna vilja åka iväg genom dem igen. Annars läser jag en blogg av Anna Hegestrand som gör podcasten Livshjulet, Blondinbella då och då och när kompisar får för sig att blogga. Sen finns det ett antal bloggar jag läser som inte enbart handlar om mat och hälsa men en hel del.


Din bästa resa?

Svår fråga, jag måste få välja några stycken. Språkresan till Sidmouth som jag skriver om ovan är en av dem. Att resa helt själv utomlands för första gången, knappt prata svenska på 2 veckor utan förlita mig på min engelska och lära känna en massa människor över hela världen som jag har kontakt med fortfarande var läskigt men samtidigt kul, lärorikt och skapade ett självförtroende. Annars var resan till New York underbart kul. Min familj har en kärlek till Nice i Frankrike och däromkring så dit har jag åkt på flera fantastiska resor. Jag kommer särskilt ihåg när vi var där i november och det var hela 20 grader, soligt och vi svenskar badade.


Vad är ditt absoluta favorit mellanmål?

Just nu är det knäckebröd, keso, kokt ägg, örtsalt och tomatpure. MUMS!!! Annars är ju alltid riskakor med jordnötssmör och någon frukt gott, eller kesokvarg med kakao, hallon, banan och jordnötssmör. Eller en fräsch smoothie med ett kokt ägg till. Jag gillar variation.


Om du är ute och ska köpa dig mellanmål i matbutik, har du några nyttiga förslag?

Kesomellis; den med hasselnötter, blåbär och tranbär är godast. Annars frukt och/eller naturella nötter. När jag var i en Coopbutik i helgen fann jag det på bilden nedan som jag tycker är bra och goda mellanmål

 Raw bite protein (den godaste raw biten hitills med kakaosmak och den är dessutom mer mättande med risproteinpulver) och en frö/rostade sojabönor/russin-blandning. Bra mellanmål on-the-go!


Resten av frågorna ska jag svara på i ett inlägg när jag har kommit hem igen. Ha en fin vecka i Sverige nu och njut av våren!

Av Sofie - 11 mars 2014 09:02


 

Godmorgon! På tisdagar börjar jag skolan senare, och jag utnyttjar alltid min sovmorgon med att sova lite länge och sen sitta extra länge vid frukostbordet. Vardagslyx! Idag blev det en otroligt fräsch och somrig gröt med jordgubb, lime och kokos. Bästa kombinationen!


Jordgubb/lime/kokosgröt (1 person): Låt 1 dl havregryn och 2 1/2 dl vatten koka upp. Dra ner värmen och rör i 7 frysta jordgubbar och låt allt puttra ihop till en gröt och tills jordgubbarna har "tinat" i gröten. När gröten är klar rör i 1 msk kokosflingor och saften ur 1 lime (ca 1 msk). Lägg upp i en fin skål och toppa med vad du vill. Jag hade vaniljkesokvarg (keso+kvarg+vaniljpulver) och rismjölk!

  

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014
>>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Skapa flashcards