Sofies Wellness

Alla inlägg under november 2012

Av Sofie - 26 november 2012 09:48


 


Dagens frukost:

x Apelsin/kanelgröt med kaffekesokvarg (keso+kvarg+någon msk kaffe), valnötter och gojibär

x Microägg med krydda


Apelsin/kanelgröt (1 person): Koka gröt på 1 dl fiberhavregryn eller andra gryn, saften ur 1 apelsin (ca 1 dl), 1 1/2 dl vatten, 1/2 msk kanel och en gnutta salt!


Apelsin och kanel passar extremt bra ihop. Åh nu kommer apelsinernas tid och jag går in i någon form av apelsintid. Apelsin i frukosten igår, idag och säkert även imorgon, tur att pappa köpt hem en massa. Ska skriva ett fint inlägg om apelsiner någon dag :D Eller så gömmer jag det under en av hälsokalenders luckor. Har fixat stora delar av luckorna i helgen, och jag är sjukt taggad på att köra igång senare i veckan. Jag hoppas ni hakar på då! :)


 


Och så var helgen slut igen :( Min har varit helt okej. Behövt plugga en hel del. Igår var jag ute med pappa på en lång promenad i stan, kollade årets första julmarknad (i gamla stan) och fikade riktig fika. Mysigt!

Men idag är det måndag, och jag har som varje måndag världens skönaste sovmorgon. Brukar sova en timma extra och sedan dra till ett nästan tomt gym, älskar det. Det var planen idag också. Men så hamnade jag framför en skoltext som jag borde ha blivit klar med igår men då fastnade jag bara i mina egna ord, och nu på morgonen bara flög orden fram. Men nu när jag är klar inser jag att jag inte hinner till gymmet. Typiskt, och efter skolan är det överbelarmat med folk, hehe jag är van att det ska vara nästan tomt som det är på morgonarna. Får bli ett gruppträningspass ikväll om det ska bli någon träning idag! Nu blir det iallafall skola och träffa kompisarna där.


Kika in här senare, då kommer det upp ett nytt recept på gottisbollar jag gjorde i helgen :D

Av Sofie - 25 november 2012 11:35


 


 


Titta vad jag lyckades fixa fram till frukost idag, mitt grundrecept på frukost/mellismuffins i micro, men med nya smaksättningar och TVÅ lager, inte illa det:


Nyttiga tigermuffins med apelsin/chokladfyllning till frukost/mellis/fika (1 person)


3/4 dl fiberhavregryn eller andra gryn

1 ägg

1 äggvita

1 krm bakpulver


1/3 mosad banan

3 msk saft ur apelsin

skalet från ca 1/2 apelsin

3/4 dl finriven morot

1 krm vaniljpulver


2/3 mosad banan

2-3 tsk kakao

1-2 krm kaffepulver (kan uteslutas)

1 krm vaniljpulver


ev. topping (jag hade kvarg+mandelsmör)


1. Blanda ihop gryn, ägg, äggvita och bakpulver i en skål.

2. Fördela smeten ovan i två skålar med lika mycket i varje. I den enda blandar du i 1/3 mosad banan, apelsinsaft, apelsinskal, riven morot och vaniljpulver. Smaka av! I den andra blandar du i 2/3 mosad banan, kakao, kaffepulver och vaniljpulver. Smaka av!

2. Fyll 3-5 muffinsformar (beroende på storlek) med apelsinsmeten, de ska bara vara ca halvfulla. Sedan fördelar du chokladsmeten ovan på apelsinsmeten. Micra på högsta effekt i 2-5 min (beroende på hur många och hur stora muffinsformar du använder).

3. Ät som de är eller toppa med något. Jag hade kvarg och mandelsmör. Just lite salt nötsmör (gärna mandelsmör) är att rekomendera, passar underbart ihop med muffinsarna!


Med två lager kommer dessa muffins upp på en ny nivå :D Lite mer jobbigt att göra, men ändå smidigt eftersom de bakas på bara några minuter i micron. Om man vill kan man dock grädda dem i ugnen på ca 200 grader i ca 10-25 min tills de stelnar. Det kanske är bättre om man vill göra en stor sats, och inte äta upp alla på en gång.


Passar underbart som frukost, mellis och fika. Vill man ha de något sötare, vilket man kanske man vill ha om man ska ha de att bjuda på som fika, blanda då i mer banan eller sötning i form av honung, agave eller stevia...


 


     

Av Sofie - 24 november 2012 16:17


 


Dagens lunch:

x Kyckling med sambal oelek, ingefära och grönsaker

x Fräst romanesco

x Små tomater

x Quinoa


Kyckling i sambal oelek, ingefära och grönsaker (2 personer)


1 stor/2 mindre kycklingfilér

1 liten röd lök

1/3 squash

4-6 champinjoner

2 vitlöksklyftor

1 dryg tsk torkad ingefära

1/2 tsk sambal oelek

salt


1. Skär kycklingen i mindre bitar och bryn.

2. Hacka löken, skär squash i mindre bitar, skiva champinjoner och pressa vitlök. Fräs mjukt i en annan stekpanna.

3. Lägg kyckling och grönsaker i samma stekpanna och låt fräsa ihop. Krydda med ingefära, sambal oelek och salt. Stek till kyckling är genomstekt!


 

Av Sofie - 24 november 2012 11:01


 


x Jordnötssmör- och kokosgröt med bananskivor, kesokvarg, hampafrön och varma hallon


Jordnötssmör- och kokosgröt (1 person): Koka gröt som vanligt på 1 dl gryn, 2 1/2 dl vatten, 1 msk jordnötssmör och 1 msk kokosflingor!


Jag gjorde en enkel men jättegod gröt till frukost idag, testa!!!


 


Lördagar brukar jag försöka hålla helt pluggfria. Men denna lördag stavas Plugglördag med stort P! Inte jättekul, men det är bara att köra, jag redan hunnit med en dryg timme nu på förmiddagen. Och desto mer jag gör idag, desto mindre behöver jag göra imorgon.


Vad äter ni till frukost idag? 

Av Sofie - 23 november 2012 12:00


 


Nyttigare pepparkakor är något som jag hade tänkt att jag skulle exprimentera fram denna jul. Jag hade tänkt att jag skulle göra de med kikärtor som grund, och ha pepparkakskrydda i. Men förra veckan var jag inne på Emmas blogg, och hade hon då inte redan gjort nyttigare pepparkakor med kikärtor som bas? Jovisst!! Så det vara bara för mig att ta receptet rakt av och göra samma sak. Smidigare såklart, men det hade varit kul att exprimentera fram det själv hehe. Men aja, nästa gång får jag vara först. Jag vet inte hur många av er som också läser Emmas blogg men den är väldigt lik min, vi tycker om samma sorts mat och vi knycker ständigt varandras recept (och länkar till varandra), har ni inte kikat in där tycker jag ni ska göra det! Jag har träffat Emma några gånger på riktigt och hon är verkligen en supersnäll tjej! :)


Men nu till receptet:


Nyttigare Pepparkakor (ca 30 st)


400 g kokta kikärtor (avrunnen vikt, alltså mer än 1 förpackning)

2 msk smält kokosolja (borde gå att byta ut mot smält smör)

4 msk mandelmjöl (bara att mixa mandlar till mjöl)

3 msk äpplemos

1 msk pepparkakskrydda

3/4 tsk bikarbonat

2 msk stevia/honung/agave (går att skippa, fanns inte med i orginalreceptet)


1. Skölj kikärtorna noga. Mixa med en stavmixer till en kräm.

2. Rör ihop med resten.

3. Inte ett måste, men låt stå någon timme i kylskåpet, det blir lättare att forma sedan, men som sagt inget måste vid tidsbrist.

4. Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt. Rulla smeten till ca 30 st bollar, lägg på plåten och tryck ut till småkakor.

5. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 15-25 min (beroende på ugn). De ska vara hårda på utsidan, men lite mjuka inuti.

6. Godast varma precis när de kommit ut ur ugnen, men går självklart även att äta kalla.

7. Förvara i en tät burk!


Jag skulle säga att de kanske är mer som pepparnötter (ni vet de småkakorna) eftersom man inte formar de som vanliga pepparkakor, men de är ändå väldigt goda med pepparkakssmak :D


 


    


Annars hittar ni mammas klassiska pepparkaksrecept här, och mellanmålskakor med pepparkakssmak här!

Av Sofie - 22 november 2012 16:30


 


Fann ett recept på denna blogg som lät väldigt gott och som jag häromveckan gjorde, jag har bara ändrat måtten något. Det är iallafall bars med en massa roliga och annorlunda saker i, och jag hade till min stora glädje allt hemma. Tyvärr kanske inte ni har det, det är mycket "konstiga" saker som jag brukar kalla ingredienserna för hihi. Passar bra som mellanmål tillsammans med något annat. Smakar choklad/kola ungefär. Dock skulle jag gärna haft i en klick honung/agave så att de hade blivit något sötare även om de var goda nu också. Och om man har rikligt med sötning i blir det som riktiga småkakor.


Superbars med carob/mesquite/kakao (ca 18 st)


1 dl valnötter

1 dl solrosfrön

2 msk carobpulver

1 msk mesquitepulver

1 msk kokosmjöl

2 msk kakaonibs

1 msk chiafrön

2 msk gojibär

1/2-1 banan

3 äggvitor

ev. någon msk honung/agave


1. Bara att mixa ihop allt i en matberedare.

2. Fördela på en bakplåt med bakplåtspapper så att smeten blir ungefär en halv cm tjock.

3. In i ugnen på 200 grader i ca 15-20 min.

4. Ta ut och skär direkt i valfritt stora bitar. Låt svalna och förvara i en tät burk, gärna i kylskåp. Och om du inte ska äta alla inom de närmsta dagarna är det smart att frysa ner.


Ett bra mellanmål att ha med on-the-go!


 


 


Även supergoda att smula sönder som müsli!

Av Sofie - 22 november 2012 08:20


 


Dagens frukost:

x Pepparkaksmuffins med blåbärstopping


Frukost/mellis pepparkaksmuffins (1 person)


3/4 dl fiberhavregryn eller andra gryn

1 ägg

1 äggvita

3/4 mosad banan

1 grovrivet äpple

ca 2 tsk pepparkakskrydda (smaka av)

1 krm bakpulver

1 krm vaniljpulver

valfri topping


1. Bara att blanda ihop allt i en skål.

2. Lägg i muffinsformar (fyll inte helt upp till kanten), micra på högsta effekt i 2-5 min (beroende på hur många och hur stora muffinsformar du använder).

3. Toppa med valfritt, jag gjorde en blandning på blåbär, keso och kvarg!


Riktigt juliga och goda :D Jag gjorde mina till frukost, och åt upp alla på en gång. Men jag vet att ni är flera som efterfrågar pepparkaksmuffins att ha mer som nyttigt fika och bjuda på nu i december. Jag får se, jag kanske senare gör ett recept pepparkaksmuffins just för det. Men annars skulle jag säga att ni antingen kan göra detta recept, och kanske dubbla/trippla det, och kanske sätta in dem i ugnen på 200 grader tills de stelnar (ca 10-20 min kanske). Jag vet inte om det är rätt men det känns som om att om man inte ska äta upp alla på en gång, så håller de sig längre om man gör dem i ugnen än micron. Men det kanske är helt fel? Eller gör som en läsare föreslog, ta saffransmuffins/lussemuffins receptet jag la upp häromdagen, och byt ut saffranet mot pepparkakskrydda (dock får man ju ta betydligt större mängder av pepparkakskrydda, men det är bara att smaka av).


För er som frågar om pepparkakskrydda:

Pepparkakskrydda är en färdig krydda som finns att köpa i påse. Brukar stå bland de vanliga kryddorna i mataffären. Santa Maria heter kryddmärket. Annars kan man blanda ihop själv, den består nämligen av kanel, ingefära, nejlika och kardemumma


Om ni har missat tidigare varianter på receptet i detta inlägg finner ni dem HÄR!


    


Hej :) En lite halvsur Sofie här. Meningen var att jag skulle vara ute och springa i skrivande ögonblick. Men mörkret hindrade mig, jag får nämligen inte springa ute när det är mörkt. Jag hade för mig att det är ljust vid halv 8 och att jag skulle kunna springa då. Men jag insåg vid kvart över sju och det fortfarande var beckmörkt ute att det inte skulle bli någon morgonlöpning. Typiskt! Och efter skolan har jag andra planer (fast det är väl mörkt då med), så om det ska bli träning idag får jag gå på något gruppträningspass på senare delen av kvällen, men då kan det inte bli någon morgongymträning imorgon som planerat, för då får inte kroppen vila tillräckligt. Alternativt skippar jag träning idag, gymtränar imorgon och löptränar på lördag när jag skulle vilat helt. Haha det här med träning är ett himla pusslande, för att man ska kunna träna som man vill, vilka tider man vill/kan och hinna vila emellan. Ni som tränar, känner ni samma sak? :P Och det blir extra jobbigt på vinterhalvåret när man inte kan springa ute efter skolan, och inte innan skolan nu heller, bara helgerna som återstår.

Apropå träning, fick en kommentar för ett tag sedan (som jag inte hunnit svara på) om det här med hur jag motiverar mig till att träna och äta bra, jag har ett långt bra svar på det, men det tar tid att skriva, ska svara på det när jag har tid!


Morgonen har istället för löpning inneburit seg frukost, vila och lite plugg inför dagens prov och läxförhör. Ganska skönt för de senaste dagarna har känts så här: äta, gå i skolan, plugga, äta, plugga, äta, sova, gå i skolan, plugga, minipaus i pluggandet, träna, äta, äta mer, sova, gå i skolan.... Och sen på repeat! Helgen och början av nästa vecka ser ut att bli likadan, sen tror jag att det lättare lite :D


Nu har jag skrivit alltför mycket, och tiden har runnit iväg, nu blir det stress för att hinna till skolan. Vi hörs!

Av Sofie - 21 november 2012 07:29


 


x Ett kokt ägg

x Pepparkaksgröt (vanlig fiberhavregrynsgröt med pepparkakskrydda i) med hallonkeso/kvarg (hallon+keso+kvarg), pekannötter och kiwi


Hejhopp! Jag gjorde en underbar grötfrukost denna morgon, jag älskar pepparkaksgröt, hallonkeso/kvarg, pekannötter och kiwi, så tillsammans var det perfekt! :D Har ni ätit något gott till frukost?


Bloggen och att laga mat bortprioriteras mycket nu tyvärr, jag saknar det. Men det är mycket annat, framförallt plugg. Och jag tänker inte halvt gå in i väggen/stressa sönder mig själv för att jag ska lägga ner lika mycket tid på bloggen/matlagning som vanligt. Jag försökte mig på det tidigare i höstas, och det var inte så smart som ni kanske förstår. Mer tidsinställda inlägg som skrivits tidigare och mindre inlägg överhuvudtaget får det helt enkelt bli i veckan!


Nu lååång dag i skolan :P


 

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29
30
<<< November 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Skapa flashcards