Alla inlägg under september 2011
x Kaneldavosgröt med rivet äpple och extra kanel
x Finn Crisp med skinka och pesto
x Kokt ägg med örtsalt
x En kopp grönt chai te
Idag blev det en ny sorts davosgröt som blev jättegod med en massa kanel i. Jag gjorde även basen på ett nytt sätt, istället för naturell yoghurt blev det naturell fil och istället för havregryn var den på dinkelflingor, flingor som är större och smakar lite annorlunda. Jättegott i alla fall tillsammans med kanel och äpple!
x Fläsknoisette
x Smörstekta kantareller
x Potatis
x Spenatsås med vitlök
x Körsbärstomater
Detta bjöd mamma på till middag idag, något som jag kallar husmanskost som man äter mycket på hösten. Kantareller är verkligen något jag älskar, och som man ska njuta av mycket nu när det finns. För övrigt kan jag berätta att jag har förälskat mig helt i körsbärstomater de senaste veckorna och jag mumsar på det till frukosten, lunch, mellanmål och middag, är nog lite av vad man kallar beroende.
Fina färger gör maten mycket mer aptitlig för ögonen
x Kesella med frysta hallon, fryst persika, banan och hackade hasselnötter och mandlar
Mums, jag älskar när man har ett paket kesella med lagom mycket kesella kvar, så blandar man i frysta bär/frukt, en bit banan och lite nötter och sen blandar man ihop allt med en sked och äter direkt ur burken. Och eftersom bären är frysta gör det den krämig kesellan kall och alltihopa blir som glass, bara att det inte smakar så himla mycket socker utan man känner den goda smaken av alla bär/frukt. Helt enkelt, ett proteinrikare och bättre alternativ till glass, som jag tycker är minst lika gott!!!
Ikväll har jag beslutat mig för att ha en riktig slapp kväll hemma. Jag ska försöka göra sådannt som jag inte brukar hinna, helt enkelt göra inget särskilt. Ha en trevlig kväll!
Jag gillar att äta direkt ur burken
Dessa godingar har jag nyligen skaffat mig bekantskap med. Jag har läst ganska dålig kritik om dem innan, att det inte ska smaka gott osv. Men jag tycker de är alldelles perfekt goda och krispiga, visst de är inte söta, men jag gillar inte söta flingor heller.
Den senaste veckan har jag hunnit njuta av dem med:
Fil, persika och hackade hasselnötter
Fil, frysta bär/frukter (hallon, mango, ananas, björnbär, blåbär, vindruva) och banan
För övrigt är flingorna väldigt nyttiga med inget tillsatt socker, inga konstiga tillsatser och högt innehåll av fibrer och fullkorn
x En halva rågfralla med philadelphia, varmrökt lax och en cocktailtomat
x Kamomill te (koffeinfritt, annars skulle jag inte kunna sova)
De dagar jag tränar blir jag ofta hungrig några timmar efter middagen och då brukar jag äta kvällsmellis. Dagens blev riktigt gott med lyxig lax (vi har kvar en massa i frysen från min konfirmationslunch så det är bara att ta närsomhelst).
Kost/mat/hälsonörd som jag är, satt jag och kollade på gårdagens Vetenskapens värld där man diskuterade alla nya kostråd om att äta mycket fett, medans jag åt. Är det verkligen bra för kroppen att äta en kost baserat på mycket fett och lite kolhydrater? Ganska intressant var det.
Kolla här:
http://svtplay.se/t/102814/vetenskapens_varld
Och spola till minut 18, där börjar det.
Själv tycker jag att man ska äta lagom av allt, både fett, kolhydrater och proteiner. Vad tycker ni? Har jag några LCHFare som läser min blogg? :)
Igår kväll testade jag på en ny sorts potatismos:
Potatismos ā la Sofie (4 personer)
500 g potatis
1 burk kikärter
200 g ärter
En skvätt mjölk
En skvätt olivolja
Salt o Peppar
1. Skala och koka potatisen.
2. I slutet av koktiden låt även kikärterna och ärterna få koka med. Låt allt verkligen bli genomkokt, annars kommer du inte kunna pressa allt.
3. Häll av vattnet. Pressa allt i en potatispress.
4. Häll över en skvätt mjölk och en skvätt olivolja och blanda så att det får mosig konsistens.
5. Smaka av med salt!!!!
Till detta serverade jag parmesanjärpar:
Parmesanjärpar (4 personer)
500 g lammfärs (går nog även bra med nötfärs)
2 ägg
1 dl grovriven parmesanost
1 tsk salt
2 krm peppar
1 pressad vitlök
ev. någon krydda som smaksättning (t.ex. rosmarin)
1. Knäck äggen i en bunke. Blanda med resten av ingredienserna. Forma till järpar/avlånga bollar. Om du vill kan du även smaksätta med någon tsk krydda, jag hade rosmarin i mina.
2.Genomstek i olja i en stekpanna.
3. Servera med mitt potatismos.
Gårdagens middag
x Grötblandning med kardemumma, jordgubbar och stor klick kesella (+ en skvätt mjölk)
Jag har bloggat om denna goda grötfrukost förut som jag älskar. Koka vanlig gröt och låt malen kardemumma och jordgubbar få koka med. Servera med en klick kesella som gör gröten alldelles krämig. Helt enkelt en god start på morgonen!
x Kesellaglass/smoothie på blåbär, hallon och björnbär toppat med några hallon och pumpafrön
För att hålla uppe på energin idag under eftermiddagen med läxböcker så gjorde jag mig egen kesellaglass. Mixa frysta bär/frukt med lika mycket kesella (både 1% och 10% går bra) och för att få lite mer krämighet även en stump banan. Frys en stund om du vill ha det mer "glassaktigt".
Många får för sig att godis är det ultimata att för att hålla energin uppe när man pluggar. Visst man får först en massa energi men ganska snabbt försvinner den och man blir trött och hängig istället. Det är bättre att satsa på ett mättande mellanmål, en frukt eller en kopp te.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||||
|