Direktlänk till inlägg 15 november 2011
Eftersom jag är en riktig frukostmänniska (och vill inspirera andra till bättre frukostvanor), och jag var med nu i fredags i en artikel om just frukost så tänkte jag göra en liten bloggserie med mina bästa frukosttips. Alla vet att en stor och nyttig frukost är viktigt på så många sätt, vi börjar med ett inlägg om gröt:
Jag använder mig oftast av grynen fiberhavregryn, rågflingor, dinkelflingor eller en blandning av dem som bas när jag gör gröt. Hur mycket som man bör ta av de olika grynen beror ju på dig (vad du äter till, hur stor du är osv), men jag brukar kasta ner i min kastrull 1 dl gryn och sen lite till (så kanske 1,25 dl) och sen dubbelt så mycket vatten och en nypa salt. Det är basen. Sedan varierar jag gärna med olika frön/hackade nötter och kryddor och har i. Som t.ex 1 msk linfrön, psyilliumfrön, solroskärnor, pumpakärnor eller hackade cashewnötter, och kanel, kardemumma, kakao eller vaniljpulver. Annat som är gott att blanda i, är hallon, blåbär, jordgubbar, rivet päron, rivet äpple och mosad banan. För att få gröten lite proteinrikare, blanda i en rå äggvita när gröten har kokat klart.
Lite blandade gröt inspirationsbilder:
Fiberhavregrynsgröt med tärnade jordgubbar, hasselnötter och mjölk
Råggrynsgröt (med linfrön i) med rivet äpple, kanel och mjölk
Fiberhavregrynsgröt med jordgubbar, kiwi, solroskärnor och mjölk
Hallongröt (blanda i hallon med grynen medan du kokar upp gröten) med skivad banan, hackade hasselnötter och naturell yoghurt
Päronvaniljgröt (koka rivet päron och vaniljpulver med gröten) med mango, björnbär och päron
Fiberhavregrynsgröt med blåbär, skivad banan, pumpakärnor och mjölk
Banan/solrosgröt (kokat på rågflingor, 1/2 mosad banan och solrosfrön) med vaniljkesella (kesella+vaniljpulver), hallon och persika
Blåbär/solrosgröt (koka med blåbär och solrosfrön med gröten) med banankesella (mosad banan+kesella)
Cashewgröt med kakao, kokosflingor och skivad banan (Blanda 1 dl rågflingor, 2 dl vatten, 1/2 dl grovhackade naturella cashewnötter och 1 tsk kakao, koka det till gröt)
Som ni ser brukar jag ha vanlig mjölk, naturell yoghurt eller kesella (alltså kvarg med ett annat namn) till min gröt. Med kesellan kan man även göra olika blandningar med och ha på, t.ex med vaniljpulver/kanel/kardemumma och mosad banan/blåbär/hallon!
Sedan finns det även gröt som man gör på en annan bas:
Grahams/dinkelgröt med kardemumma, blåbär, päron, hackad sötmandel, ett par hackad torkade aprikoser och mjölk (på 1/2 dl grahamsmjöl och 1/2 dl dinkelflingor istället)
x Bovetegröt med hasselnötter, hallon, plommon
Recept på bovetegröt: http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se/2011/10/22/6498113-frukost-for-en-sjukling-recept-pa-morotsdricka-och-bovetegrot/
Jag hoppas ni fick lite grötinspiration nu
Det finns anledning till att så många äter gröt på morgonen: det är ganska lätt att göra, billigt, nyttigt och man håller sig riktigt mätt på det till lunchen = GRÖT ger en jättebra start på dagen
Detta var första delen i min frukosttips serie, nästa del kommer upp senare i veckan!
Låt mig presentera veckans fredagslista: 1. Jag har hittat en podcast som egentligen inte är en podcast utan timmeslånga avsnitt med skön yogamusik. Jag använder musiken både till yoga, meditation, avslappning och som pluggmusik. Podcast...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|