Sofies Wellness

Direktlänk till inlägg 24 februari 2012

Aromat???

Av Sofie - 24 februari 2012 16:12


 


Aromat, vad är det för något? Tydligen något som många människor har i maten för att förstärka smaken. När jag hörde talas om detta blev jag nördigt nog intresserad av att veta exakt vad det är för något. Efter att ha googlat runt på nätet har jag kommit fram till detta:


1. Innehållet består av salt, natriumglutamat, mjölksocker, jästextrakt, lök, härdat vegetabiliskt fett, kryddor och klumpförebyggande medel (E 552). Låter mums tycker jag ;)


2. Det är natriumglutamatet som används för att förstärka smaken i maten, min motfråga blir ju då: Varför inte använda kryddor och naturliga ingredienser istället för de kemiska saker?


3. Natriumglutamatet påstås ge  överkänslighetsreaktioner som allergiska besvär, huvudvärk, svettning, halsbränna, tryck över bröstet och illamående. Ämnet har också anklagats för att orsaka en mängd allvarligare sjukdomstillstånd, inklusive fosterskador, vredesutbrott, epileptiska anfall om man är epileptiker, astmaanfall, djupa depressioner, tillväxtproblem, försenad tillväxt, hormonstörningar, leverskador, nervskador, försämrad syn (eftersom glutamat kristalliseras i näthinnan), samt vid större konsumtion även hjärnskador (enligt wikipedia).


4. En del påstår dock att det bara är överkänsliga som får besvär av aromat.


5. Folk använder aromat till ägg, popcorn, potatismos, pasta, knäckemackan, kött, gratänger eller rent sagt till den mesta maten som inte smakar så mycket.


6. Det finns stor risk av att bli beroende av det. Om du börjar äta det och du blir van av att alltid ha det i din mat kommer det att bli svårt att sluta. Och du kommer kanske bara vilja ha mer och mer.


7. Främsta ingrediensen är salt. Salt behöver alla men i rimliga mängder. De flesta människor äter för mycket salt nuförtiden, därför är inte det bästa att hälla i en massa aromat i din mat.


8. Det innehåller även härdat vegetabiliskt fett, vilket ofta betyder transfetter. Och transfetter vet du säkert att det är inte bra för dig, det är fett som är gjort på kemiskt vis och höjer ditt onda kolestrol.


Min slutsats: Aromat är inte bra för dig. Om du nu tycker din mat är smaklös: KRYDDA själv med riktiga kryddor och använd bra råvaror med bra kvalite.


Aromat, något som ni använder er av?  


 


Och jag kan även meddela att jag nu har sportlov. Jippi, efter att ha spenderat dagen i skolan och en snabb sväng på stan med en kompis ska jag krypa ner och läsa alla tidningar och böcker jag samlat på mig den senaste veckan. Ha en trevlig fredags kväll!!!


 
 
Ingen bild

Mikaela

24 februari 2012 17:35

Jag undviker all glutamat i den mån jag kan. Är inte SÅ anti-tillsatser och anti-E-ämnen, men försöker hålla mig till så mycket råvaror som möjligt och tycker det känns onödigt att utsätta kroppen för något som bevisligen ger symptom (visserligen inte hos alla men hos relativt många).

 
Ingen bild

Mela

24 februari 2012 17:55

Kul att du skriver om Aromat just idag, imorse åt jag knäckemacka med ägg på och funderade på att ha på lite, just det, aromat! :) Men sen struntade jag i det, för jag har också fått för mig att det är en onödig produkt.

 
camilla

camilla

25 februari 2012 16:47

Jag har aldrig testat det faktiskt men har läst om många som använder det.

Hoppas du får ett riktigt bra lov:D kram

http://resanupp.devote.se

 
Ingen bild

Johan

26 februari 2012 17:51

Nej usch, jag tycker det skulle kännas ofräscht att hälla det på allt möjligt man lagat.
Idag får man ju i sig "för mycket" tillsatser och onyttigheter även om man försöker undvika det, så att hälla det över allt man äter är nog inte smart. Snacka om att skapa sig ett beroende och onödiga problem i så fall ;)

 
Gustav

Gustav

11 juli 2013 21:40

Om Aromat är så dåligt, varför får det då saluföras? I lagom mängd, precis som allt annat, är det ett bra tillbehör. Det är t.o.m bättre än bordssalt, då det innehåller mindre salt. Många läkare rekomenderar Aromat till personer med hög saltkonsumtion. Så, ät Aromat!

http://-

Sofie

25 juli 2013 19:15

Då kan ju undra varför alkohol och tobak får säljas med? Samtidigt är det ju inte hela världen om man äter det ibland.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sofie - 3 november 2014 21:10


  Japp, jag låter bloggen vila ett tag nu dvs jag tar någon form av bloggpaus på obestämd tid. Energi att lägga på bloggen finns inte riktigt där för mig. Antingen vill jag göra min blogg bra och skriva regelbundet eller så vill jag inte skriva all...

Av Sofie - 18 oktober 2014 15:48

  Inställda planer med en kompis ledde till att jag hängde med familjen och ett par familjevänner ut i skogen idag. Vi hittade en massa svamp och njöt av naturen.           Självklart hade vi med oss matsäck i våra ryggsäckar! På mina mackor...

Av Sofie - 17 oktober 2014 08:00


  Här har ni veckans fredagslista:   1. MIN MORGONSTUND är något jag högt prioriterar. Till för bara några månader sedan ingick det bara att göra en smarrig frukost och äta den i lugn och ro. Nu går jag faktiskt upp ännu tidigare för att börja ...

Av Sofie - 16 oktober 2014 20:20


  Hej allihopa! Som ni säkert har märkt har jag tagit en spontan bloggpaus senaste veckorna. Främst pga bloggtorka och att mycket annat i mitt liv har tagit tid. Men nu är jag tillbaka och tänker så smått börja skriva igen. Vad är ni intresserade a...

Av Sofie - 3 oktober 2014 08:00

  Låt mig presentera veckans fredagslista:      1. Jag har hittat en podcast som egentligen inte är en podcast utan timmeslånga avsnitt med skön yogamusik. Jag använder musiken både till yoga, meditation, avslappning och som pluggmusik. Podcast...

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards