Sofies Wellness

Direktlänk till inlägg 28 april 2014

Svar på läsarfrågor del 2

Av Sofie - 28 april 2014 12:00


Här kommer resten av svaren från min frågestund som jag hade i slutet av februari. Bättre sent än aldrig:


Hur ofta tränar du?

Olika beroende på lust och tid. Senaste året har det blivit väldigt periodiskt vilket jag nu vill ändra på. Problemet är bara att när jag väl blivit frisk eller har mer tid för att träna igen så tycker jag det är så kul att jag går ut för hårt. Min plan är nu att jag ska försöka springa 2 gånger i veckan och styrketräna 1 gång, sådär varannan dag alltså. Sen kan det bli lite yoga i samband med löpningen, och någon cirkelfys, spinning eller annat gruppträningspass om jag känner för det. Är jag stressad över annat är det lika bra att vila för mina erfarenheter har genom åren visat att om jag tränar när jag är stressad så blir jag bara sjuk. Sen har jag idrott i skolan 2 gånger i veckan som ibland knappast kan räknas som träning och ibland är den jobbig.


Favoritträningsform?

Det varierar ständigt eller jag har nog ingen favorit utan tycker om att variera eftersom jag annars börjar tycka det är tråkigt. Men nu tycker jag det ska bli kul att börja springa igen regelbundet. Men yoga, styrketräning, cirkelfys, promenader, intervall flex och spinning är också superkul i en bra balans mellan dem.


Berätta 5 fakta om dig själv?

1 Jag är strukturerad av mig och älskar listor av alla dessa slag.

2 När det kommer till musik kan jag lyssna på det mesta utom rock och punk. Vad jag dock nyligen har förälskat mig i är indian musik. Såååå himla skönt att lyssna på. Sök på indian native på spotify och en spellista som någon gjort med massa härliga låtar kommer upp.

3 Jag spelade fiol i många år men till slut kände jag mig nästan tvungen att sluta när läraren sa för ofta "du hörde att du spelade lite falskt där" och jag nickade trots att jag inte hörde det. Innan jag blev tonåring gick jag och sjöng en massa tills jag insåg att det inte var så vackert. Jag är helt enkelt tondöv även om jag uppskattar musik.

4 Jag ser dåligt på långt håll och använder glasögonen på bio, i klassrummet och när jag övningskör.

5 Jag hade jättekrulligt hår när jag var liten men nu är det bara lockigt. När jag var yngre hatade jag mitt hår för att jag tyckte det var annorlunda, fult och alldeles för tjockt och tovigt. Jag ville ha tunt rakt blont hår som alla andra. Men nu älskar jag mitt hår.


Har du någon förebild?

Ingen specifik. Finns massor av människor som inspirerar mig på olika sätt!


Favoritcitat?

Ett tråkigt svar igen; men jag har inget!


Vilka är dina favoritrestauranger i Stockholm?

Jag går inte ut och äter så mycket, en del luncher men sällan middagar, men några tips kan jag klämma fram. Letar man efter ett ställe som serverar mycket hälsosam mat kan jag rekommendera Blueberry Lifestyle där jag tidigare extrajobbade, Renée Voltaires restaurang i PUB, Planet Food i Östermalmsgallerian, den vegetariska restaurangen Hermans på Södermalm, café Vurma som finns på flera platser och Matdistriktet på Rådmansgatan. Linguini har bästa pastan i stan (inte Vapiano)! Även Elverket har god mat.


Vad skulle du välja om du bara fick äta samma frukost, lunch och middag varje dag?

Svåraste frågan hittills. Till frukost skulle det noga vara någon form av havregrynsgröt med toppad med kesokvarg, bär och något nötsmör. Lunch en plocktallrik med sallad, ugnsrostade rotfrukter, hummus, broccoli och linser. Till middag en bit lax med matvete, avocado, rostade mandlar, någon sås, morötter, aubergine och sallad.


Vad är din inställning till proteinpulver?

Om man ska använda proteinpulver ska man själv veta varför man använder det. Man ska inte använda det för att ens kompis använder det eller för att man fått för sig att man bara kan få träningsresultat om man dricker proteinshakes för det stämmer inte. Man får lätt i sig allt protein man behöver genom en vanlig kost.

Sedan är det många träningsmänniskor som använder proteinpulver i alla fall. När man tränar mycket och särskilt om man vill bygga lite muskler så behöver kroppen snabbt protein (OCH KOLHYDRATER) efter träning och då tror jag att många tycker att proteinpulver är ett bra alternativ eftersom det är smidigt och blir inte dåligt som många andra proteinkällor. Protein i allmänhet mättar också väldigt bra.

Så man behöver inte alls äta proteinpulver för att vara nyttig vilket man ibland kan få känslan av när man läser vissa träningsbloggar. Men vill man ha det med i sin kost så tycker jag man bör veta varför och inte göra det bara för att alla andra äter det. Sedan är det skillnad på proteinpulver och proteinpulver. Det finns hampa- och risprotein som är gjorda på växter och sedan finns det de klassiska animaliska proteinpulver; vassle och kasein. Men det är oftast inte bara proteinkoncentrationspulver i proteinpulvren utan smaksättning och sötningsmedel. Det tycker jag man ska hålla koll på om man vill köpa då dessa ofta är väldigt konstgjorda, kan ha väldigt konstiga bismaker och man kan undra vad det egentligen är och om det är så bra för kroppen. Jag kommer ihåg när jag var på Allt för hälsan mässan senaste gången och jag smakade på nästan allt som de hade smakprov på och i mycket var det olika sorters proteinpulver; eftersmaken som jag hade i munnen efteråt och resten av dagen var förfärlig.

Och framförallt ska man komma ihåg att proteinpulver är ett KOSTTILLSKOTT, det är alltså ett tillskott till den vanliga kosten inget man byter ut den normala kosten mot.


Som ni har märkt på bloggen så finns det inte ett enda recept med proteinpulver av den enkla anledningen att jag knappt använt det. Jag har känt att jag likaväl kan få i mig allt protein i min vanliga kost. Men i vintras hade jag möjligheten att köpa ett bra proteinpulver till ett bra pris så jag slog spontant till för att jag tänkte att det kunde vara kul att kunna pröva alla bakrecept jag har sett på andra bloggar med proteinpulver. Jag ville själv testa hur det var att baka med proteinpulver helt enkelt. Men det har faktiskt inte blivit någon bakning med det. Det står mest bara hemma, men en sak som jag tycker är jättegott att göra är att ta lite av proteinet och blanda med kakao och rismjölk. Heaven!

Proteinet jag köpte kommer från Holistic och är ett vassleprotein med vaniljsmak. Jag har hört mycket bra om det företaget och dess produkter från många håll och kanter, och det proteinet innehåller inte socker eller några konstiga sötningsmedel. Jag tycker det smakar ganska gott men när det är slut blir det nog inget nytt proteinpulver eftersom jag faktiskt inte behöver det.


Vad tycker du om sötningsmedlet Stevia strö?

Jag har det hemma men använder det inte särskilt ofta längre. Stevia är ett debatterat ämne, och jag vet faktiskt inte riktigt vad jag ska tro. Själva stevian kommer från en växt så det är helt naturligt. Men sötningsmedlet Stevia strö som man kunde köpa på ICA men som nu heter Sötströ innehåller om man läser på innehållsförteckningen erytritol (även kallad sukrin eller sötin) och stevioglykosider. Det är alltså inte ren stevia.  Om man googlar ämnena så finns det både människor som hyllar och varnar för ämnena. Så jag vet inte riktigt vad jag ska tro (jag är ju ingen forskare). Myndigheterna har ju godkänt produkten så då bör den ju vara helt okej. Förut använde jag ibland sötströ för att söta bakverk med men nu har gått över till att tänka att när jag bakar kan jag likaväl ha "rena" sötningsmedel i som honung, agave, banan, vanligt strösocker, kokossocker eller dadlar.


 Det var allt! Svar på läsarfrågor del 1 hittar ni HÄR!

 
 
Ingen bild

Caroline

19 maj 2014 20:14

Bor inte i Stockholm men passar alltid på att äta något på både Blueberry Lifestyle och Vurma när jag är där. Älskar båda ställena. Hermans har jag spanat in och är jättesugen på att besöka. Visst har de bufféer med olika teman? Hur var det att extrajobba på Blueberry? Låter kul.

Sofie

25 maj 2014 22:01

Precis Hermans har en spännande vegetarisk buffe :) Jo det var kul att extraknäcka hos Blueberry!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sofie - 3 november 2014 21:10


  Japp, jag låter bloggen vila ett tag nu dvs jag tar någon form av bloggpaus på obestämd tid. Energi att lägga på bloggen finns inte riktigt där för mig. Antingen vill jag göra min blogg bra och skriva regelbundet eller så vill jag inte skriva all...

Av Sofie - 18 oktober 2014 15:48

  Inställda planer med en kompis ledde till att jag hängde med familjen och ett par familjevänner ut i skogen idag. Vi hittade en massa svamp och njöt av naturen.           Självklart hade vi med oss matsäck i våra ryggsäckar! På mina mackor...

Av Sofie - 17 oktober 2014 08:00


  Här har ni veckans fredagslista:   1. MIN MORGONSTUND är något jag högt prioriterar. Till för bara några månader sedan ingick det bara att göra en smarrig frukost och äta den i lugn och ro. Nu går jag faktiskt upp ännu tidigare för att börja ...

Av Sofie - 16 oktober 2014 20:20


  Hej allihopa! Som ni säkert har märkt har jag tagit en spontan bloggpaus senaste veckorna. Främst pga bloggtorka och att mycket annat i mitt liv har tagit tid. Men nu är jag tillbaka och tänker så smått börja skriva igen. Vad är ni intresserade a...

Av Sofie - 3 oktober 2014 08:00

  Låt mig presentera veckans fredagslista:      1. Jag har hittat en podcast som egentligen inte är en podcast utan timmeslånga avsnitt med skön yogamusik. Jag använder musiken både till yoga, meditation, avslappning och som pluggmusik. Podcast...

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7 8 9
10
11 12 13
14
15
16 17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2014 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Skapa flashcards