Sofies Wellness

Direktlänk till inlägg 16 juni 2013

Svar på läsarfrågor!

Av Sofie - 16 juni 2013 10:00


Här kommer svar på några läsarfrågor från senaste tiden. En del frågor har jag fått för månader sedan, lite sent att svara på dem, men bättre sent än aldrig:


Var köper du ditt nötssmör? :)


Svar: Oftast gör jag mitt nötsmör själv. Läs HÄR hur det gör det. Jordnötssmör brukar jag dock alltid köpa då det är svårt att komma över naturella jordnötter. Mitt favoritmärke är Green Choice, och det brukar finnas i vanliga mataffärer som Coop och Prisxtra. Någon gång har jag köpt mandelsmör, och då har jag köpt det på Cajsa Warg. Annars finns de flesta sorters nötsmör på hälsokostaffärer, om man inte vill göra själv eller inte får tag på det i någon vanliga mataffär.


Hej! Vilken fetthalt använder du på keso? Undrar bara då jag inte riktigt vet vilken jag skall köpa. Har kört på minikeso ett tag nu då jag faktiskt tycker den är godare, men har hört att det är hokuspokus tillsattser i den. Vilken är egentligen bäst? Ha en bra dag, kram :)


Svar: Jag (eller mamma och pappa) brukar köpa keso 4 %. Den 4 % innehåller mjölk, grädde, syrningskultur, salt, löpe. Minivarianten (1,5 %) innehåller mjölk, salt, modifierad stärkelse, vasslepermeat, syrningskultur, löpe. HÄR kan du läsa om vad modifierad stärkelse är för något och vad det gör med kroppen. Vasslepermeat består främst av mjölksocker och aska. Jag tror inte modifierad stärkelse och vasslepermeat är farliga tillsatser. Så ät den du tycker är godast! Men om man är ute för proteinet (vilket jag vet många är som äter keso) så ska man komma ihåg att minivarianten innehåller 11 g protein och vanliga varianten 12 g per 100 g. Och kolhydrathalten är något högre i minivarianten än vanlig varianten pga modifierad stärkelse och vasslepermeat är just kolhydrater. Men allt det här rör sig om minimala gram och skillnader. Så för minst tillsatser och högst proteinhalt ät den vanliga varianten, men tycker du den andra är godare ät den då. Kram :)


Hejsan!
Jag undrar hur du gör med maten i skolan? För jag vet inte riktigt hur jag ska göra, att bara äta grönsaker känns inte så mättande... Dessutom är jag vegetarian :S

Tack på förhand! :)


Svar: Jag äter skollunchen varje dag i skolan. Vi har ganska bra mat på min skola. Tre olika rätter att välja mellan (två vanliga, en vegetarisk) som brukar vara helt okej. Vi har ett salladsbord som brukar ha ganska bra utbud med olika grönsaker, sallad, linser/bönor/kikärtor och olika bulgur/couscousröror, oftast tar jag mer av dessa saker och mindre av pasta/vitt ris. Vi har även knäckebröd och fil och müsli som man kan äta till om man inte blir mätt.


Att äta lunch är jätteviktigt. Så se till att du får i dig mat. Har ni ingen vegetarisk mat på din skola? Det har de väl en skyldighet att fixa till vegetarianer? Att äta mycket grönsaker är bra, men BARA grönsaker är inte tillräckligt. Så hör dig för på din skola om de inte kan servera vegetarisk mat som falafel, grönsaksbiffar, sojafärs, bön- eller linssåser, bulgurröror osv. De kanske har vegetariska alternativ, men man måste berätta för personalen att man är vegetarian så att man kan få det. Annars kanske du får ta med dig någon mat till skolan.


Hej , jag har lite frågor kring det här med alla dieter / koster? Du vet vad du pratar om och det handlar lite om allt mellan köttskandaler och fusk till vad som egentligen är sant om raw food eller vegansk?


Svar: Jag tror inte på dieter, utan att äta på ett sätt som håller långsiktigt. Man kan äta allt, men inte alltid. Alla får hitta ett sätt som de tycker passar för dem att äta, och som de mår bra av.


Hej! Jag är allergisk mot nötter och banan, dina recept på kakor/muffins med mera innehåller banan. Går det att byta ut bananen mot något eller har du några andra goda recept utan banan?


Svar: Jag använder banan i många recept. Och det är framförallt för att söta saker med en naturlig produkt. Ibland är det även för att ge krämighet till recept. Tråkigt att du är allergisk mot banan, typ en av världens bästa matprodukter. I de flesta recepten är det svårt att byta ut bananen då den finns där för att söta. Men ibland kan man söta med honung, agave och stevia istället. Om du bara kollar runt i arkivet finner du en massa recept utan banan också.


Kan man ersätta kakao med carob rakt av i recept? Jag tål inte kakao men kunde va trevligt att testa nåt liknande ibland. Om det nu går att få tag i nåt så exotiskt som carob i min avkrok av världen... :D


Svar: Carob och kakao är ganska lika smakmässigt. Carob är smakar lite mer kolaaktigt och är sötare än kakao. I de flesta recept kan man byta ut kakaon mot carob. Dock kan man behöva justera mängderna, då de smakar olika starkt och sött som sagt. Så du kan använda carob, men smaka av med mängderna så att det blir bra :D


Vad jobbar du med? :)


Svar: Jag extrajobbar som butiksbiträde på Blueberry Lifestyle, vilket är superkul. Jag är så glad, tacksam och stolt att jag lyckats få mitt allra första jobb där och att jag fixat det helt själv (inte med hjälp av kommunen eller föräldrar som många i min ålder) :)


Jag undrar vad davos är för något?


Svar: Jag antar att du menar davosgröt? Ärligt talat vet jag inte vad själva davos står för. Men davosgröt är helt enkelt gryn som man blandar med yoghurt/kvarg och sedan låter gegga ihop sig (gärna över natten i kylskåpet). Sedan kan man smaksätta davosgröten genom att ha olika saker i och/eller på som kryddor, frukt, bär, nötsmör, frön, kakao. Kika HÄR för olika davosgröter.


Varför har du valt bort proteinpulver?
(tycker själv att proteinpulver inte är särskilt bra, men kan vara intressant att höra dina funderingar). Finns ju studier som tyder på att de kan ge ökad risk för cancer att äta för mycket protein (ökar tillväxthormon som kan trigga cellförändring).


Svar: Som ni säkert har märkt använder jag mig inte av något proteinpulver i mina recept. Jag tycker att det här med proteinpulver är överskattat när man gott och väl kan få tillräckligt med protein via kosten. Ofta är de även sötade och tillsatta med en massa "skit", så att tro att det är så himla nyttigt vet jag inte (dock finns det bättre renare pulver). Om man styrketränar är det viktigt att få i sig protein efter träning för att börja bygga upp kroppen igen, och jag kan förstå att för många är det enklaste då att ta en proteinshake. Men jag tror det viktigaste är att komma ihåg är att proteinpulvret inte ska ersätta den vanliga maten, utan något som man använder då och då som ett komplement tillsammans med vanlig mat.

Men även om jag är kritisk till proteinpulver blir jag lite sugen på att köpa det med tanke på alla fantastiska hälsosamma recept som läggs upp med det på instagram. Alla dessa proteinkladdkakor och proteinmugcakes.

Sedan är det väl också skillnad på proteinpulver och proteinpulver. Det finns ju mer naturliga som hampaprotein, sojaprotein och ärtprotein. Hampaprotein har jag hemma, men det smakar så mycket gräs. Men ärtprotein skulle jag vilja köpa och testa.


Äter du aldrig någonsin något onytiggt (cholkad, glass, chips, pizza osv) som inte är hemmagjord? Jag är ny läsare till denna blogg men det känns som du lever "extremt" hälsosamt. Äter du samma mat som din familj eller gör du alltid egen mat och unnar du dig något gått ibland?


Svar: Jo det gör jag. På senare tid har det faktiskt blivit ganska mycket choklad, glass, kakor etc. Jag har skrivit om det förut, men jag fungerar så att så länge jag tränar regelbundet så blir jag inte sugen på "onyttiga" saker särskilt mycket och då äter jag helt enkelt inte det om jag inte blir sugen (och ibland blir man ju nästan tvungen i sociala evenemang även om jag kan tacka nej ibland). Men nu efter min utmattning har jag knappast tränat, och då har jag ätit ganska annorlunda än jag brukar. Glass, choklad och kakor var och varannan dag har det faktiskt blivit. Jag har tyvärr lite av ett beteende av att när det är synd om mig så får jag enorma sug efter saker och ting (ofta sötsaker) dvs tröstätning. Inget bra beteende, men jag jobbar på det.

Jag vet att det kan bli fel att jag bara lägger upp bilder på nyttiga saker när jag äter en hel del "onyttigt" också, särskilt nu på sistone. Samtidigt tycker jag inte det skulle vara så kul att lägga upp en bild på en Ben and Jerry eller en kladdkakabit som mamma bakat, och skriva nu äter jag det här och inget mer med det. Det skulle inte bli någon rolig blogg, här delar jag med mig av mina recept och tankar. Samtidigt vill jag visa att det handlar om balansen: Inget är för onyttigt att man aldrig kan äta det, men inget är så nyttigt att man kan äta hur mycket som helst av det.

Jag har skrivit mer om det tidigare i en läsarfråga HÄR!!!


Går du upp tidigare varje morgon för att hinna göra alla dessa frukostar eller vet du om någon smakar bra uppvärmd i mikro så man kan göra den kvällen innan? :)


Svar: Jag går upp lite tidigare varje morgon för att jag alltid ska få en bra frukost. Det är inget jag tänker över, det är en vana nu. Jag vet att jag mår så mycket bättre om jag får experimentera lite i köket, äta bra frukost och få en lugn stund innan jag börjar dagen på "riktigt", den extra kvarten ger mig så mycket mer än att sova de extra minuterna.


Vad vill du arbeta med som vuxen ? :)


Svar: Jag har ingen aning, det varierar. Just nu är jag inne på psykolog eller något med mat/hälsa.


Förstör man inte den nyttiga maten när den micras?


Svar: Den här frågan får jag ofta då jag micra mycket av min mat eftersom att det går så mycket snabbare.

Enligt Livsmedelsverket finns det inga studier som säger att uppvärmning i micro skulle påverka näringsämnena mer negativt än uppvärmning på vanligt sätt, snarare tvärtom. Citat från Livsmedelsverket "När man lagar mat i mikrovågsugnen kokas vattnet i maten. Det finns flera studier som undersökt vad som händer vid matlagning i mikrovågsugn. I de flesta fall visar de endast små förändringar. Dessa är vanligtvis mindre än de som uppkommer vid vanlig kokning och stekning. Om man däremot upphettar längre och intensivare än vad man normalt gör blir det en del förluster av näringsämnen." Men denna förlust av näringsämnen om man upphetar för länge/för intensivt kan lika väl ske om du kokar eller steker.

Men en sak jag tycker man ska vara supernoga med är att ALDRIG micra något som innehåller plast (plastskål, plastmatlåda, plastsked, plastkopp, plastfolie...). I plast finns det så mycket farliga kemikalier och när den upphettas åker det rakt in i maten som sedan åker först klass in i kroppen. Helst tror jag att man ska använda så lite plast som möjligt, men det är ju oundvikligt, men att ta bort det helt vid micro/annan uppvärmning är ett jättebra och viktigt första steg.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Embla

19 juni 2013 22:42

Davos är en skidort i Schweiz, det är förmodligen därifrån gröten kommer ;)

Sofie

30 juni 2013 11:43

Aha okej :)

 
Ingen bild

Emmie

10 juli 2013 11:23

Hej! På tal om det här med proteinpulver så finns det ingen anledning att äta det om man håller sig till en bra och varierad kost. Kan förstå att de som tränar väldigt hårt vill få i sig extra protein, men om du tränar 3 gånger i veckan och äter en varierad kost kommer du klara dig bra på den. En annan sak som många inte vet är att genom att inkludera proteinpulver i sin kost kan man konkurrera ut aminosyror i kroppen genom det ökade tillskottet. En liten parantes bara.

Gillar din blogg! :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sofie - 3 november 2014 21:10


  Japp, jag låter bloggen vila ett tag nu dvs jag tar någon form av bloggpaus på obestämd tid. Energi att lägga på bloggen finns inte riktigt där för mig. Antingen vill jag göra min blogg bra och skriva regelbundet eller så vill jag inte skriva all...

Av Sofie - 18 oktober 2014 15:48

  Inställda planer med en kompis ledde till att jag hängde med familjen och ett par familjevänner ut i skogen idag. Vi hittade en massa svamp och njöt av naturen.           Självklart hade vi med oss matsäck i våra ryggsäckar! På mina mackor...

Av Sofie - 17 oktober 2014 08:00


  Här har ni veckans fredagslista:   1. MIN MORGONSTUND är något jag högt prioriterar. Till för bara några månader sedan ingick det bara att göra en smarrig frukost och äta den i lugn och ro. Nu går jag faktiskt upp ännu tidigare för att börja ...

Av Sofie - 16 oktober 2014 20:20


  Hej allihopa! Som ni säkert har märkt har jag tagit en spontan bloggpaus senaste veckorna. Främst pga bloggtorka och att mycket annat i mitt liv har tagit tid. Men nu är jag tillbaka och tänker så smått börja skriva igen. Vad är ni intresserade a...

Av Sofie - 3 oktober 2014 08:00

  Låt mig presentera veckans fredagslista:      1. Jag har hittat en podcast som egentligen inte är en podcast utan timmeslånga avsnitt med skön yogamusik. Jag använder musiken både till yoga, meditation, avslappning och som pluggmusik. Podcast...

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5 6 7
8
9
10 11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2013 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se