x Vanilj(protein)gröt med keso, valnötssmör, mixad persika/hallon och torkat päron i små bitar
Vanilj(protein)gröt (1 portion): Koka vanlig gröt på 1 dl fiberhavregryn/rågflingor/någon grynblandning, 2 1/2 dl vatten och en nypa salt. När den kokat klart blandar du i 1 tsk rent vaniljpulver och 1 rå äggvita, rör noga! Toppa med vad du vill, men jag kan rekomendera att mixa 1 urkärnad persika med 1 dl hallon, blev en väldigt härlig kräm. Och nötsmör och keso är alltid gott!
Såhär på sommaren brukar det bli mindre gröt än vanligt. Men med tanke på dagens väder kändes det perfekt att gotta sig med en mumsig portion gröt.
Idag har jag ingenting planerat så vi får väl se vad som händer :)
Sofie
17 juni 2012 11:01
Jag köpte en burk med det igår i hälsokostaffären i hötorgshallen. Går säkert utmärkt att göra själv, men tar lång tid. Och när det fanns billigt och bra att köpa så slog jag till på det :P
Sara
17 juni 2012 12:24
Hej Sofie! Vart ska man förvara nötsmöret? I kylskåpet eller i skafferiet?
Hade tänkt göra eget jordnötsmör nu i eftermiddag :)
Tack för en bra blogg!
Sofie
17 juni 2012 13:37
Hej! I kylskåpet i en burk :) Ha en fin dag!
beckie
17 juni 2012 14:53
När du gör dina nötsmör, var köper du då dina nötter?
Planerade att göra jordnötssmör, men allt jag kan hitta i butik (har endast MAXI i min stad) är saltade jordnötter och torrostade jordnötter(som är smaksatta).. Inte heller finns det naturliga jordnötter bland naturgodiset. De flesta nötter går att hitta naturella, som hasselnötter, cashewnötter, sötmandlar, valnötter osv, men inte jordnötter. Som sagt, vad har du för slags nötter? Använder du naturella och var köper du dem då i så fall? :)

Sofie
17 juni 2012 23:20
Just jordnötssmör köper jag färdigt ekologiskt hem. Detta av anledningen att en av mina närmsta kompisar är dödsallergisk mot jordnötter, och eftersom jag gör nötmixer lite hit och dit, har nötter i väskan. Det ligger framme och så vidare, så vill jag inte ha det i närheten där hon kan vistas och inte heller ta den risken att jag mixar eget jordnötssmör och gör sedan inte rent mixer ordentligt och sedan lagar jag något i mixern som hon får smaka, och hon får världens attack. Men jag köper och använder smöret, men är då noga med att låta burken stå inne i kylskåpet och tvätta allt noga när jag använt det. Nötsmulor är lättare att tappa på golvet än själva smöret (så att min kompis kommer i kontakt med det).
Men även fast att jag aldrig har köpt hela jordnötter så har jag tänkt på att det aldrig finns naturella i mataffären. Jag har ingen aning varför. Jag antar att du inte bor i stockholm, men nere i hälsoaffären i hötorgshallen såg jag senast igår att de sålde naturella jordnötter billigt, men det är det enda stället jag har sett det på.
Okej jag var väl inte till mycket hjälp, men håll utkik, och fråga i mataffären, ofta kan du be de beställa hem det om du vill ha det :) Själv gör jag bara nötsmör på andra nötter (än jordnötter) och då har jag alltid hittat naturella i vanliga mataffären :D
littlemissme
18 juni 2012 23:05
testa att blanda i hela ägget lätt uppvispat. blir mycket bättre näringsmässigt och miljlömässigt! eller testa att blanda i sojamjöl/silkentofu.
Sofie
19 juni 2012 11:53
Okej jag ska testa att blanda i hela ägget lätt uppvispat. Jag har nämligen testat att blanda i hela ägget i gröten tidigare (men inte vispat innan) och då smakade det bara äckligt ägg :)