Alla inlägg under augusti 2014
Har nu kommit på en ny smaskig frukostfavorit som jag nu har ätit två dagar i rad. Så himla god! Jag har en känsla av att detta kommer blir standardfrukosten i höst när jag inte vet vad jag ska göra.
Chaigröt med morot, lime och kokos (1 person)
1 dl havregryn
2 1/2 - 3 dl vatten
3/4 dl rårivna morötter
1/2 msk kanel
1/2 tsk kardemumma
1-2 krm torkad ingefära
1 krm vaniljpulver
saften ur ca 1/2 lime
en skvätt kokosmjölk (ca 2 msk)
en näve frysta hallon (eller andra bär/frukt)
ev. annan topping (jag hade mandelsmör och hampahjärtan)
1. Koka upp havregryn och vatten i en kastrull.
2. Dra ner värmen och rör sedan i morötter, kanel, kardemumma, ingefära och vaniljpulver. Låt puttra ihop sig till en krämig gröt.
3. Häll över gröten i en skål. Pressa över en massa limesaft och en skvätt kokosmjölk. Toppa med hallonen.
4. Ev. om du vill kan du toppa med något mer men den är grymt god som den är.
5. Ät och verkligen njut av varenda tugga!
Idag var jag vrålhungrig så förutom denna tallrik blev det en riskaka med lite keso+kokt ägg+örtsalt, en sked nötsmör, en liten näve mullbär, några cashewnötter och ytterligare ett kokt ägg med bara örtsalt. Mätt och glad för en ny dag ;)
Då var det dags för mig att berätta om den sista dryga veckan i USA. Ni finner del 1 och del 2 av min berättelse här.
Efter att ha varit i en knapp vecka i Arizona och Utah körde vi in i delstaten Nevada. Efter att ha kört i flera timmar i öken/stäpp så kom vi plötsligt fram till storstaden Las Vegas...
Det var coolt att besöka Las Vegas med alla dess lampor, bling bling, casion i varje hotell osv men det räcker att besöka staden en gång. Vi sov där två nätter och på kvällarna gick vi ut och åt och kikade på The Strip som är den stora huvudgatan i Las Vegas. Dock är de extremt noga med 21-års gränsen i USA och bara jag och min lillebror närmade oss spelmaskinerna så kom en arg vakt. Den hela dag vi var där så tog vi bara en dag till att slappa och ligga vid poolen vilket var väldigt välbehövligt efter flera intensiva veckor.
Efter Las Vegas körde vi vidare till Los Angeles igen och bodde först två nätter i Hollywood. Vi gick längs Walk of Fame, besökte Universal Studios och såg Hollywoodskylten på långt avstånd. Coolt!
Sen var det bara fyra nätter kvar på vår resa och då bodde vi i Marina del Ray på gränsen till Venice. Vi besökte en massa spännande och fina ställen under hela USA-vistelsen men där vi var de sista dygnen var något speciellt, som jag längtar tillbaka...
Stranden som var himla bred och så fin!
Vi besökte även bara över dagen några kompisar till mamma som bodde en bit norrut i Malibu. Så himla vackert...
En sak som jag älskar att de har i USA är...
... Whole Foods Market, jag skulle kunna skriva ett helt inlägg om den hälso/(ekologiska)affären! Jag tvingade in familjen i x antal Whole foods under hela resan och jag hade kunnat gå där i flera timmar och kikat på allt spännande om det inte vore för familjen. Men de var iallafall glada för att vi vid varje tillfälle köpte med oss en massa mellanmålsbars som vi tryckte i oss hungriga i bilen mitt ute i ingenstans. På bilden ovan hade jag funnit drömapparaten; en behållare med olika sorters nötter och när man tryckte på en knapp så maldes nötterna direkt ner och blev till underbart krämigt nötsmör. Jag kom till nötsmörshimlen en stund hihi.
Sista dagen fick jag och min bror prova på att surfa. Jag kom aldrig upp stående men det var ändå kul att pröva och att guppa runt liggandes på brädan (läs även att bli översköljd av x st stora vågor, åka in sisådär 10 m i hög hastighet under vattnet och få ett tjugotal nässköljningar av allt saltvatten).
Min sista bild från resan samma morgon som vi skulle flyga hem. Det var svårt att lämna men jag kommer minsann tillbaka!
Jag älskar verkligen att resa. Det är kul att besöka nya platser, ny mat och andra saker att göra men framförallt gillar jag att se hur människor lever runt om i världen. Under den här resan har jag sett allt från människor som lever i ett "beach house" på stranden i Venice till människor som lever i en trailer ute i Washingtons skogar, i lyxhus i Malibu, i hyddor på Arizonas stäpp och i klassiska amerikanska hus i olika förorter och städer... Sådana kontraster.
Har ni några frågor om resan kan ni ställa dem i en kommentar!
Jag fortsätter mixa ihop olika smoothies till frukost. Dagens blåbär, vanilj och acaismoothie blev helt fenomenalt god. Tyvärr kan jag inte ta åt mig äran då receptet kommer från Hanna och jag gjorde bara minimalt med ändringar.
Blåbär, vanilj och acaismoothie (1 person)
2 dl frysta blåbär
2 tsk limesaft
1 tsk acaipulver
1/2 färsk banan
1/2 dl kokosmjölk
1 dl kallt vatten
1 1/2 krm vaniljpulver
1. Mixa ihop alla ingredienser och häll upp i ett glas/en burk.
2. Drick och njut!
Fler smoothierecept finner ni HÄR!
Middagen idag blev ett vegetarisk ihopplock av olika goda ingredienser till en enda gryta. Använde mig av detta gamla favoritrecept som grund men höftade med måtten och bytte ut ingredienser i receptet mot ingredienser som fanns hemma. Tog ett par schalottenlökar istället för en gul lök och det blev hackade tomater, en rejäl klick tomatpure och extra vatten istället för passerade tomater. La till några msk sesamfrön i grytan och kryddade med torkad ingefära. Blev supergott och uppskattades av de som var hemma. Med lite fantasi kan man göra om de flesta recept efter vad som finns hemma. Jag har dessutom svårt för att laga exakt samma sak två gånger, och experimenterar gärna lite med alla recept jag använder vare sig det är mina egna eller andras. I mitt kök är varje måltid en ny smakupplevelse, iallafall på något sätt.
Vare sig ni tänker som mig eller inte, testa detta recept. Följ det exakt, gör det enligt de ändringar jag gjorde ovan eller gör eran egen version av rätten. Men smaka av då och då medan ni lagar. Hur smakar det egentligen och ska det vara mer av något? Smaka verkligen och lär känna dina smaklökar! Att laga mat är en konst men mitt bästa tips är att smaka av och att göra det ofta (utom undantagsvis rått kött) och på så vis bli vän med sina egna smaklökar.
Ett par portioner sådan här gryta och ett ägg med örtsalt till det gör kroppen glad!
Som jag visade förut så bjöd jag bland annat på en matpaj på min födelsedagsmiddag som blev mycket uppskattad av mina kompisar. Det var en vegetarisk variant fylld med grönsaker, svamp, pesto, fetaost och soltorkade tomater vilket är en underbar kombination! Botten var främst gjord på kikärtor vilket gav en god smak till pajen. Enjoy!
Glutenfri vegetarisk paj med svamp och pesto
(ca 4-6 personer)
3 dl kokta kikärtor
2 msk olivolja/kokosolja/smör
3 msk mandelmjöl (eller annat mjöl)
några nypor salt
1 gul lök
3-4 pressade vitlöksklyftor
7 stora champinjoner (eller fler mindre)
300 g fryst spenat
2 grovrivna morötter
salt o peppar
1 1/2 dl soltorkade tomater
100 g fetaost
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl grön pesto
1. Mixa ihop kikärtor, olja, mjöl och några nypor salt med en stavmixer. Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel. Om tid finns ställ in pajformen i kylskåpet i ca 10-30 min.
2. Förgrädda pajskalet i ca 20 min på 200 grader.
3. Hacka löken och skiva champinjonerna. Fräs lök, vitlök, champinjoner och spenat i en stekpanna. Blanda i morötterna. Smaka av med salt och peppar.
4. Skär soltorkade tomater i mindre bitar. Skär fetaost i kuber.
6. Blanda ägg, mjölk och pesto i en bunke.
7. Lägg grönsaks/svampfräset i det förgräddade skalet. Lägg på soltorkade tomater och fetaost. Häll över äggstanningen.
8. Sätt in pajen i ugnen (fortfarande 200 grader) och grädda i ca 30-40 min. Efter ett tag kan man behöva lägg en bit aluminiumfolie över hela pajen så att inte ytan bränns. Håll utkik efter det!
9. Servera gärna med en sallad. (Jag bjöd även på varmrökt lax till, är det födelsedag så är det!)
Jag har tidigare gjort en glutenfri paj på samma pajbotten men med en lax- och dillfyllning. Det receptet finner ni HÄÄÄR!
Jag bjöd på vegetarisk paj, varmrökt lax och sallad till huvudrätt
Efterrättstallriken: Emmas glutenfria jordgubbspaj, Ben & Jerrys New York Super Fudge Chunk glass, kolabollar och hederlig vaniljglass. Mums!
Jag återkommer med recept på den vegetariska pajen, bålen och kolabollarna! Nu kommer strax delar av släkten över för en födelsedagslunch. Ni får ha en fin söndag!
Idag är det ingen vanlig dag för idag blir jag vuxen, på pappret åtminstone. 18 år, det känns både stort och litet på samma gång. Men en milstolpe i livet är det definitivt.
Imorse väckte familjen mig med sång och paket på sängen. Sen har jag tagit det lite lugnt här hemma och ska strax bege mig ut på en löprunda innan jag ska laga mat och baka inför ikväll då jag ska ha ett gäng kompisar på middag. Ska bli himla trevligt!
Eftersom jag är inne i en smoothieperiod nu så blev det självklart smoothie även idag till frukost och ett ägg. En härligt söt men ändå syrlig smoothie mixade jag fram. Hallon, kokos och lime är precis som det låter en drömkombination. Testa testa testa!
Med chiafrön, mullbär och en sked jordnötssmör
Hallon/kokos/limesmoothie (1 person)
1 1/2 dl frysta hallon
1 färsk banan
2 dl färsk bladspenat
1 msk kokosflingor
3 msk kokosmjölk
saften ur 1 lime (ca 1/2 dl)
1 1/2 dl vatten
1. Lägg i allt i mixern och mixa mixa mixa.
2. Drick som den är, eller servera i en skål med en smaskig topping!
Och sen blev det en sån här chokladbeskvi till frukostefterrätt med. Mums!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 |
10 | |||
11 |
12 | 13 |
14 |
15 | 16 |
17 |
|||
18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | |||
25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | |||
|