Sofies Wellness

Alla inlägg under augusti 2014

Av Sofie - 22 augusti 2014 18:09


 

Gillar ni kaffe? Jag tycker om doften och en mild smak av kaffe men dricker det inte (än). Häromdagen gjorde jag en god smoothie med bland annat kaffe i. Jag hade 1/2 dl men är man kaffedrickare kan man nog ta 1 dl kaffe och istället ha mindre mjölk. I smoothien fanns även en gnutta kardemumma. Kardemumma tillsammans med kaffe, kakao och blåbär kan låta som en knasig kombo men med bara en gnutta i ger det en god smak.


Kaffesmoothie med blåbär och kakao (1 person)


2 1/2 dl frysta blåbär

3/4 dl fryst grönkål eller spenat (eller en näve färsk)

1/2-1 dl kokat kaffe

1-1 1/2 dl valfri mjölk

1/2 färsk banan

1 1/2 msk kakao

1 krm kardemumma


1. Bara att mixa ihop allt till en smoothie.

2. Drick och njut!

   

Av Sofie - 22 augusti 2014 08:00


Jag tänkte börja med något som jag kallar fredagslistan. Som ni hör på namnet är det en lista som kommer ut på fredagar. Listan kommer bestå av olika små saker som jag vill skriva om; mattips, något jag gått och tänkt på den senaste tiden, recept jag vill pröva, skönhetstips, något om träning, kloka citat och annat som jag tycker passar i en lista och som på något sätt rör hälsa och wellness vilket är grunden för bloggen.


Varsågod här kommer första fredagslistan:


1. Jag har fått in som vana att det första jag gör varje morgon när jag har vaknat är att gå upp och dricka ett stort glas ljummet vatten med citronsaft och en gnutta salt. Ljummet citronvatten är bland annat bra för matsmältningen, för att återställa vätskebalansen efter natten och citronsaften "basar" kroppen. Testa!


2. Powerwalks har aldrig varit min grej, om jag måste få upp pulsen så springer jag hellre. Men jag älskar att lunka och då helst i naturen. Jag går i min egen takt så att det inte blir fysiskt jobbigt samtidigt som jag ändå rör på kroppen. För mig är det själsligt väldigt givande. Jag rensar mina tankar och om jag går i naturen så blir jag ofta väldigt lugn. Ibland kan jag lyssna på musik eller en podcast när jag går men ofta är tystnaden det bästa.


    Ett par bilder från en skön "lunk" jag hade i veckan


3. Öva tacksamhet regelbundet. Som t.ex att man har bra kompisar/familj, att man har en kropp som klarar av att springa, att man fann den där boken som var så himla inspirerande osv. Det känns fjantigt i början att man ska behöva lägga ner tid på att vara tacksam över det man har. Men om man aldrig är nöjd med det man har utan direkt vill ha något mer när man fått det man tidigare ville ha, kommer man då någonsin bli nöjd? Jag tror inte det. Just nu övar jag tacksamhet genom att skriva ner 5 saker som jag är tacksam för varje kväll innan jag ska gå och lägga mig.


4. Behöver ni nya träningskläder inför hösten? Kolla in Lorna Jane. Lite dyrare men himla snygga och sköna träningskläder. Jag upptäckte Lorna Jane när vi var i San Francisco i somras och blev överlycklig när jag såg att de finns även i Sverige. Affärerna ligger i Mood Gallerian, Signalfabriken och Täby Centrum i Stockholmsområdet men de har även en webbutik. Jag har fått ett par tights, en sport-BH och ett linne från Lorna Jane i födelsedagspresent och jag fullkomligt älskar alla plaggen och skulle vilja gå runt i dem jämt. Lorna Jane går efter konceptet "Move Nourish Believe" och jag tycker att ni bör kika in på Lorna Janes MoveNourishBelieve blogg


Av Sofie - 21 augusti 2014 09:59


 

Bovetegröten jag gjorde häromdagen blev himla god så det finns bli bovetegröt idag igen till frukost. Men med annan smaksättning och en smarrig hallonchiasås, kakaonibs och cashewnötter på toppen. Mums! 


Raw bovetegröt med hallonchiasås (1 person)


1 dl helt bovete

1 äpple

1 msk kokosflingor

1/2 tsk kanel

1 krm torkad ingefära


1 msk chiafrön

1 dl vatten

1 dl frysta hallon

1 krm vaniljpulver


1. Lägg bovetet i en skål med vatten över natten.

2. Rör även ihop chiafrön och vatten kvällen innan i en annan skål. Mosa sedan i hallonen och rör i vaniljpulver. Förvara i kylskåp under natten.

3. På morgonen sköljer du bovetet och mixar sedan ihop med äpple, kokosflingor, kanel och ingefära till en grötliknande konsistens.

4. Toppa "gröten" med hallonchiasåsen och ev. annan valfri topping.

5. Ät och njuuuut!


 

Idag drar skolan igång "på riktigt". Jag har turen att få en mjukstart då jag både börjar sent och slutar tidigt på torsdagar i år. Men imorgon sitter jag minsann i skolbänken redan vid 8.20. 


Önskar er en fin torsdag!

Av Sofie - 20 augusti 2014 13:22


 

Hej allihopa! Något som jag har sett på en del hälsobloggar- och instagram på sistone är att man har gröna ärtor i sin smoothie. Spännande tycker jag så idag provade jag det till frukost i min smoothie. Blev faktiskt bra och jag hade en massa annat gott i som balanserade ärtsmaken. Prova ni med!


Hallonsmoothie med ärtor, citron och ingefära (1 person)


1 1/2 dl frysta hallon

1 dl frysta gröna ärtor

1/2 dl fryst spenat (eller en näve färsk)

1/4 avokado

2 msk citronsaft

4 krm torkad ingefära

1/2 färsk banan

2 1/2 dl kallt vatten


1. Mixa ihop allt till en krämig smoothie.

2. Häll upp i en skål/ett glas och toppa med vad du vill. Jag hade chiafrön och kokosflingor.

3. Drick/ät och njut!


  Tillsammans med ett ägg och örtsalt!

Av Sofie - 19 augusti 2014 21:14


God kväll! Jag vet inte om det beror på att skolan börjar imorgon eller om det är vädret som börjar bli mer höstlikt som gör att jag känner för nystart även för bloggen. Namnet Food and Health in my way är jag trött på och jag vill skriva mer än att bara en massa recept. Jag upptäckte mig själv med att sitta och läsa bloggar från en massa olika bloggplattformer förra veckan för att se vilken plattform som skulle passa för en ny blogg. Jag startade till och med en ny blogg på en plattform jag gillar men upptäckte snabbt att bilderna där blev alldeles för stora för mitt tycke. Så jag återkom hit till bloggplatsen och har bestämt mig för att stanna kvar. Som ni ser har jag bytt namn på bloggen till Sofies Wellness. Oroar er inte, ni kan komma in på bloggen genom http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se precis som innan men nu även på http://sofieswellness.bloggplatsen.se Hela bloggarkivet finns kvar. Jag har gjort en tillfällig header som ni ser ovan men jag ska göra en snyggare och fixa till designen lite.
 
Min tanke är att bloggen nu ska få mer fokus på HELHETSHÄLSA och det innebär självklart att jag kommer att fortsätta dela med mig av smaskiga recept men även en del annat. Är det något särskilt ni vill att jag ska skriva om så får ni gärna skriva det i en kommentar. Hoppas att ni gillar förändringen!
 
Jag vet inte riktigt hur det fungerar med bloglovin när man gör ett bloggnamnsbyte. Om ni följer mig via bloglovin skulle jag för säkerhetsskull börja följa mig HÄÄÄÄÄR också så att ni inte missar nya inlägg. 
 
    I denna idyll har jag spenderat mina sista dygn av sommarlovet med ett gäng kompisar! 
 
Nu säger jag HEJ HÖSTEN och NYSTART på alla plan...

Av Sofie - 15 augusti 2014 10:59


 

Idag gjorde jag något som jag inte gjort på länge till frukost; raw bovetegröt. Denna gång smaksatt med blåbär, lime och kardemumma. Det blev supergott!


Raw bovetegröt med blåbär, lime och kardemumma

(1 person)


1 dl helt bovete

1 1/2 dl frysta blåbär

saften ur 1 lime (2 msk) (testa även med citronsaft)

1/2 tsk kardemumma


1. Lägg bovetet i en skål med vatten över natten.

2. På morgonen sköljer du bovetet och mixar sedan ihop med resten av ingredienserna.

3. Lägg upp i en söt liten skål och toppa med vad du vill! Jag hade chiafrön, kokosflingor och mandelspån!


Testa gärna även min raw bovetegröt med äpplekakasmak toppad med banan/kokos/jordnötssås!


 

Av Sofie - 12 augusti 2014 10:25


 

Idag startar jag dagen med en smaskig gröt toppad med kesokvarg, skivad banan och hampafrön. Mums!


Hallongröt med carob och kokos (1 person)


1 dl havregryn

2 1/2 dl vatten

1 1/2 dl frysta hallon

1 msk carobpulver

1 msk kokosflingor


1. Låt havregryn och vatten koka upp i en kastrull.

2. När det börjar koka; dra ner värmen och rör i hallon, carob och kokos. Låt allt puttra ihop på svag värme till en krämig gröt.

3. Servera med vad du vill!


  Sedan en favorit till; riskaka, keso, kokt ägg och örtsalt!


Nu startar sista veckan av sommarlovet och jag ska fortsätta mina dagar med att fixa och rensa hemma, träffa kompisar, läsa, träna enligt min träningsutmaning och läsa på lite politik inför valet. De absolut sista dagarna av lovet ska jag hälsa på kompisar i både Uppsala och i Stockholms skärgård, skönt att komma bort lite igen innan allt drar igång på riktigt. Hur är det med er? Jobbar ni eller har ni som jag fortfarande möjligheten att njuta av sommarlovet?


Av Sofie - 10 augusti 2014 22:06


 

Något jag bjöd på på min födelsedag var kolabollarna ovan som jag gjort ett antal gånger innan och älskar. Receptet kommer ursprungligen från Fanny (så tack så mycket Fanny) men jag har ändrat måtten ganska mycket efter mina smaklökar. Dessa bollar är perfekta till fikat eller som en liten dessert efter maten! De är söta men eftersom det är flingsalt i så blir det sött möter salt i en väldigt god kombination. Enjoy!


Raw kolabollar (ca 12-14 st)


1 1/4 dl cashewnötter

12 st färska urkärnade dadlar

3/4 - 1 dl mullbär

1 msk mesquitepulver

1 msk nyponmjöl

1 tsk lacumapulver

2-3 tsk vatten

några rejäla nypor flingsalt


1. Mixa nötterna snabbt så det blir till ett grovt nötmjöl.

2. Tillsätt allt utom saltet och mixa tills det är en jämn smet.

3. Tillsätt flingsaltet och mixa snabbt igen (man vill inte mixa för mycket för det goda är att flingsaltet fortfarande är i ganska stora bitar i bollarna). Smaka av med alla ingredienser (ni vet smaken är som baken, ni kanske gillar mer eller mindre av något).

4. Rulla till små bollar.

5. Ät och njut på direkten. Förvara resten i kylskåpet (om det blir några kvar)!


 


Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21 22
23
24
25 26
27
28 29 30 31
<<< Augusti 2014 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards