Sofies Wellness

Alla inlägg under augusti 2013

Av Sofie - 12 augusti 2013 20:31


Det går inte längre att undvika tankar om hösten och om vardag. Det känns i luften! Det är ju verkligen på gång nu. Jag tror de flesta började jobba idag igen om inte tidigare. Själv sätter jag tillbaka min fot i skolan om 8 dagar med delade känslor. Den här sommaren har varit helt underbar. Jag har åkt tusentals mil hemifrån helt ensam där jag övade engelska och lärde känna människor från hela världen, jag har jobbat på ett företag inom hälsa/mat vilket jag tyckt varit så kul och lärolikt, jag har åkt på en varm, solig och välförtjänt semestervecka med familjen i Franrike och sedan har jag bara varit hemma och åkt runt lite i Sverige och tagit varje dag som den kommit. Det har varit precis vad jag behövt.


Jag älskar årstidsväxlingarna eftersom jag tycker att alla årstider har sin egen charm. Jag brukar alltid börja lite i hemlighet längta efter skolan i augusti. Och jag har alltid gillat att lära mig och nystarter känns alltid spännande med en förväntan om vad som komma skall. Men i år känner jag bara en stor klump i magen. Jag kommer ihåg hur kallt det var förra vintern och hur lääänge det var så kallt och dystert ute, med höst innebär det att det nu kommer dröja evigheter till värme. Dessutom efter en så rolig sommar känns det lite jobbigt med höst och vardagsliv. Men framförallt efter det som hände i våras känns det inte så lockande att gå tillbaka vardag. Det finns en oro att samma sak kommer att hända igen. Samtidigt har jag lärt mig så mycket av det och allt som hänt sedan dess. Kroppen signalerar bättre när det räcker, eller snarare jag känner efter mer vad kroppen säger och lyssnar sedan på det. Jag jobbar sedan några veckor tillbaka med mig själv varje kväll (efter en bok jag läser, ska tipsa om den i ett annat inlägg). Jag har haft en massa tid till att reflektera och komma till insikter om mig själv och omvärlden. Jag har hittat ro i att börja yoga. Jag försöker vara så mycket i nuet som möjligt. För varje dag som går känns det som att jag mer och mer hittar mig själv och att jag blir starkare i mig själv. Så den här hösten borde gå galant om jag bara fortsätter som jag gjort de senaste månaderna, men ändå finns den där oron kvar i mig.


 Men jag måste väl bara hålla fast mig vid att prio ett alltid ska vara att jag mår bra, inte skolan, inte bloggen, inte andra och deras åsikter utan jag ska känna att jag mår bra utan någon stress i kropp eller själv! Egentligen har jag tänkt så länge, men jag har inte gjort så i praktiken utan bara kört på för "Bara idag ska jag göra klart det här" eller "Bara idag ska jag bortprioritera det som jag egentligen behöver för mitt välmående" och sen tänker jag så nästan varje dag. Känner ni igen er? För min del är det sedan en tid tillbaka slut med det.


Som ni läser är jag för en gångs skull inte pepp på nystart och höst, men det är bara att gilla läget. När jag verkligen tänker efter kommer jag på en massa positiva saker, och dessa vill jag påminna mig själv och er om:

- Det är den bästa mystiden på året. Känslan man får när det regnar ute, man sätter på sig varma myskläder, burrar upp sig under täcket och kollar på film är oslagbar.

- Det är skönt med dagliga rutiner.

- Ett nytt läsår innebär nystart vilket ger en massa förväntning på vad som komma skall. Man vet aldrig vad som kommer hända eller vad olika förändringar kommer innebära.

- Att springa i sokgen med lövens alla färgglada färger är så himla vackert. Jag älskar dessutom den kyliga luftens smak.

- Istället för att umgås utomhus med kompisarna hänger vi hemma hos varandra. Mysiga kvällar med en massa prat och god mat är ett måste. Och sedan ett och ett annat biobesök.

- Jag älskar julen och hela hösten känns som en nedräkning inför december och julen.

- TEEE! Te smakar aldrig så gott som på hösten när man kommit in efter en kylig promenad.

- Att ta en dag/kväll och bara ta hand om sig själv kan göra mycket för välmåendet. T.ex göra egen ansiktsmask och hårinpackning, baka något gott eller sträckläsa en bok man haft liggandes länge.

- Med mer och mer mörker tänds mer och mer ljus. Mys på högsta nivå.

- Att lära sig i skolan är kul. Det är bara när det blir sådan press på prestation som den egentligen blir jobbigt.

- Det ska bli skönt att inte vakna vareviga natt av att det antingen är för ljust eller för varmt eller för den delen båda två på samma gång.

- Höstklädernas färger är alltid vackra i lila, mörk grönt, brunt... Jag älskar det!


Vad tycker ni om hösten och vardagsliv? Bävar ni för att allt ska komma igång igen eller tycker ni det är skönt att semestern/sommaren är slut och få starta på ny kula? Vad tycker ni det bästa med hösten är? Dela gärna med er! Kram :D


 


Men sommaren och skolledigheten är inte slut än. Som sagt 8 dagar kvar för min del, och sommar är det ju hela augusti ut. Jag ska njuta av det som är kvar, och sedan ska jag fokusera på allt positivt med hösten och fokusera på mig själv och mitt välmående! För jag är den viktigaste personen i mitt liv, och därför bör jag behandla mig själv så bra som möjligt. Ni kommer väl också ihåg det om er själva?


Av Sofie - 11 augusti 2013 20:01


 


Igår kväll gjorde jag en grymt god paj som var en av de godaste jag någonsin lagat/ätit. Som botten använde jag mig av kikärtor vilket jag länge velat testa efter att ha läst om det på denna blogg. Från och med nu kommer jag göra pajbotten på kikärtor, så mycket godare smak än en pajbotten på en massa smör och vetemjöl. Fyllningen blev lax, dill, bladspenat, morötter och keso/äggstanning med fetaost. Pajen är verkligen supergod och fylld med en massa nyttigheter!


Lax- och dillpaj med kikärtsbotten (4-6 personer)


3 dl kokta kikärtor

2 msk olivolja/kokosolja/smör

3 msk mandelmjöl (eller annat mjöl)

några nypor salt


2 laxfiléer (ca 280 g)

5 dl fryst bladspenat

1 grovriven morot (ca 2 dl)


3 ägg

2 dl keso

1 dl mjölk

2-3 msk fryst dill

100 g smulad fetaost

salt o peppar

2 skivade tomater


1. Mixa ihop kikärtor, olja, mjöl och några nypor salt med en stavmixer. Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel. Om tid finns ställ in pajformen i kylskåpet i ca 10-30 min.

2. Förgrädda pajskalet i ca 20 min på 200 grader.

3. Skär lax i mindre bitar. Stek laxen i en stekpanna. Fräs sedan med bladspenat och morot med laxen.

4. Vispa ihop ägg, keso, mjölk, dill och smulad fetaost med en gaffel. Krydda med salt och peppar.

5. Lägg först laxfräset i det förgräddade pajskalet. Häll sedan på ägg/kesostanningen. Toppa med skivade tomater.

6. Sätt in i ugnen i ca 30-40 min (tills stanningen stelnat och fått lite färg) på 200 grader.

7. Ät och njut!!


   Fyllningen!    

Av Sofie - 11 augusti 2013 09:54


 


Dagens frukost:

x Mini persikapaj med kakao/hallonröra, jordnötssmör och hasselnötssmör


Tidigare i veckan gjorde jag en mini äpplepaj till frukost. Idag använde jag mig av det grundreceptet men fokuserade på smakerna persika, vanilj och kokos. Blev en jättegod och lyxig söndagsfrukost!


Mini persikapaj (1 person)


1 persika

3/4 dl fiberhavregryn/havregryn

2/3 dl vatten

1 msk kokosflingor

3 krm vaniljpulver

2 msk keso

1 ägg

1/2 mosad banan


Såsen: Hallon+kakao+kvarg+keso


1. Hacka persikan i små bitar. Blanda ihop med gryn, vatten, kokosflingor, vaniljpulver, keso, ägg och banan.

2. Lägg smeten i en ugnssäker mindre form. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 10-12 min.

3. Blanda ihop hallon, kakao, kvarg och keso efter smak till en röra. Toppa med pajen med detta och ev. något nötsmör!


 


Idag är jag ledig från jobbet. Planer är änsålänge att bege mig en sväng till gymmet, fortsätta rensa/städa mitt rum och sedan umgås med min moster från andra sidan Atlanten som flyger hem imorgon! Ni får ha en bra söndag ni med vad ni nu än gör eller är någonstans!!



Av Sofie - 9 augusti 2013 09:38


 


Dagens frukost:

x Hallongröt med apelsin och kardemumma toppat med hasselnötskvarg och kokoschips


Hallongröt med apelsin och kardemumma (1 person): Koka gröt på 1 dl fiberhavregryn/havregryn, 1 dl vatten, saften ur 1 apelsin (ca 1 1/2 dl) och 1 krm kardemumma. När gröten nästan puttrat klart rör i 1 dl frysta hallon och låt det puttra ihop tills hallonen "smält" i gröten. Om du vill kan även rör ner 1 äggvita efteråt för mer mättnad och protein.


Hasselnötskvarg: Bara att ta en rejäl klick kvarg och blanda med någon sked hasselnötssmör. Smaka av så att det blir lagom balans!


Morsning korsning :D

Idag gjorde jag en enkel gröt som verkligen blev supergod. Apelsin+hallon+kardemumma är en grym blandning. Till detta gjorde jag en topping på kvarg och hasselnötssmör=hasselnötskvarg. När jag åt hasselnötskvargen fick jag en idé om att om jag blandar kvarg, hasselnötssmör, kakao och sötning borde det blir nutellakvarg. Det ska jag testa nästa gång!


Mina planer idag är ett gympass på förmiddagen och sen jobb eftermiddag och kväll. Ni får också ha en fin dag!!


 


Av Sofie - 8 augusti 2013 16:16



 


I veckan lagade jag och pappa en jättegod middag tillsammans. Det var en raw sås med stor inspiration från Annie och till såsen grönsaker, matvete och stekt kyckling:


Raw basilikasås med cashewnötter, ingefära och citron (ca 6 personer)


1 1/2 dl cashewnötter

1 kruka färsk basilika

1 vitlöksklyfta

ca 1x3 cm färsk ingefärabit

1 näve bladspenat

2 msk citronsaft

1 dl vatten


1. Bara att mixa allt i en matberedare till en krämig sås. Smaka av och sedan är det klart!


Att göra raw såser är jättegott och nyttigt. Bara att mixa valfria nötter med grönsaker och kryddor. Det går att variera på en massa sätt. Se tidigare raw såser jag gjort här: Mandelärtpesto och Cashewsås med soltorkade tomater och basilika Har ni några bra tips på liknande raw såser som jag bara måste pröva? Kommentera tack!


  Med stekt kyckling, matvete, kokt broccoli och tomatsallad


Passar även bra dagen efter till lunch:

   Med en fiskbit och rödbets- och morotsbitar som bakats i ugnen, kokt matvete och bladspenat

Av Sofie - 7 augusti 2013 18:52


 


Idag gjorde jag en helt underbar frukost. Det var chocolate chip mugcake med en touch av kaffe samt hallonfluff, mullbär och kakaonibs på toppen. Receptet är taget från Emma, men jag ändrade lite mått och tillsatte lite kaffe i smeten. Testa testa testa!


Chocolate Chip Mugcake med en touch av kaffe samt hallonfluff (1 person)


3 msk fiberhavregryn/havregryn

1 msk kokosflingor

1 msk kokosmjöl

1 msk kakao

2 tsk kakaonibs

1 krm vaniljpulver

1 krm bakpulver

1 krm kaffepulver (svag smak så till sätt mer för mer kaffesmak, kan uteslutas)

2-3 tsk jordnötssmör

2 msk kokosmjölk

1 mosad banan

2 äggvitor


1 äggvita

1 dl kvarg

1 1/2 dl hallon

lite vaniljpulver


1. Blanda ihop gryn, kokosflingor, kokosmjöl, kakao, kakaonibs, vaniljpulver, bakpulver, kaffepulver, jordnötssmör, kokosmjölk, mosad banan och äggvitor.

2. Lägg smeten i en mindre microsäker skål. Micra på högsta effekt i ca 3 min eller tills mugcaken stelnat.

3. Vänd mugcaken upp och ner på en tallrik.

4. Vispa äggvitan till ett fluff. Rör i kvarg, hallon och lite vaniljpulver.

5. Toppa mugcaken med hallonfluffet och ev. något annat!! Ät och verkligen njut.


 

          

Av Sofie - 6 augusti 2013 21:35


 


Så har en ännu en dag passerat. Min dag har kort och gott bestått av träning, jobb, ärenden på stan och på kvällen lagade pappa och jag en jättegod middag tillsammans (recept kommer senare). Mellan träning och jobb var jag tvungen att fylla på energidepåerna så jag gjorde ett av mina favoritrecept; bananpannkakor. Till detta serverade jag kesokvarg, frusen mango, gojibär och en ny underbart god sås på hasselnötssmör, kakao, kokos och vanilj. Behöver jag skriva att det var supergott? Här kommer recept på superenkla, supergoda och supernyttiga bananpannkakor för er som missat det receptet samt recept på den nutellaliknande hasselnötssåsen jag hade till:


Bananpannkakor med hasselnöt/chokladsås (1 person)


1 stor mogen mosad banan

2 ägg


1 msk hasselnötssmör

1-1 1/2 tsk kakao

1/2 msk vatten

1 msk kokosmjölk (eller mer vatten)

1 krm vaniljpulver


1. Vispa snabbt ihop mosad banan och ägg med en gaffel.

2. Stek 3 st mindre pannkakor av bananpannkakssmeten.

3. Rör ihop hasselnötssmör, kakao, vatten, kokosmjölk och vaniljpulver. Smaka av.

4. Servera bananpannkakorna med hasselnöt/chokladsåsen och förslagsvis kesokvarg och frukt/bär.


   Detta passar lika bra som lunch som frukost, middag och mellanmål. Bananpannkakor klarar sig precis som de är några timmar utan kylskåp och är därför att bra mellanmål om man inte har tillgång till kylskåp (obs nu på sommaren med värmen får man hålla ett extra öga på att de inte blir dåliga).


 

Av Sofie - 5 augusti 2013 21:57


 


Väl hemma efter jobbet idag ville jag göra något enkelt till middag med det som vi hade hemma. Jag fann en liten fiskfilé och en sötpotatis och experimenterade med det. Jag gjorde en enkel sås som ser läskigt svart ut men den var god. Till detta skivade jag tunna skivor av sötpotatis som jag kastade ner i formen med fisken. Eftersom sötpotatisskivorna inte var inne lika länge som när jag gör ugnsrostad sötpotatis blev de mer krispiga och inte lika söta. Det var gott så det kommer jag att göra igen. Men det är viktigt att skiva de tunt och ringla gärna lite av såsen över sötpotatisen. Här kommer receptet:


Fisk med soja/tomat/sesamtäcke och ugnsrostade sötpotatisskivor (1 person)


1 något tinad torskfilé

2-3 tsk soja

1 tsk tomatpure

1 tsk sesamfrön

ev. en skvätt vatten om man vill ha såsen/täcket lite rinnigare


1 sötpotatis

olivolja

salt o peppar


1. Lägg fisken i en form. Blanda ihop soja, tomatpure, sesamfrön och ev. en skvätt vatten. Häll såsen över fisken.

2. Skrubba sötpotatisen och skär bort ev. dåliga bitar (men spara så mycket av skalet som möjligt). Skiva i millimeter tunna skivor.

3. Lägg sötpotatisskivorna i formen. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar.

4. Sätt in allt i ugnen på 200 grader i ca 20 min!


 

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15
16
17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards