Sofies Wellness

Direktlänk till inlägg 22 juni 2013

Steg-för-steg hur man kokar gröt

Av Sofie - 22 juni 2013 16:00


Nyligen fick jag en kommentar som lät så här "Jag undrar om du har några koka-gröt-tips för en gröt-rookie? Du skriver oftast "koka gröt som vanligt" och det är väl det jag gör (1dl gryn+2dl vatten, kokar på spis) men jag får ändå inte till det. Blir liksom mest stabbigt och lite gelé-aktigt. Så ser jag dina grötbilder och det ser alltid så jävla gott ut! Vad är knepen? :)" och jag svarade med att lova göra en steg-för-steg guide hur man kokar havregrynsgröt. Här kommer den:


Börja med att mäta upp 1 dl havregryn eller fiberhavregryn. Lägg i en kastrull.


Häll sedan i vattnet. Jag tar alltid antingen 2 dl eller 2 1/2 dl vatten. Hur mycket jag tar beror på om det finns något annat som ska med i gröten som ger vätska. Jag tar bara 2 dl vatten, om jag har i t.ex citrussaft, frysta bär (som ger vätska när de smälter) eller "vattnig" frukt som päron. Annars kokar jag alltid med 2 1/2 dl vatten.


Sedan sätter jag på plattan på högsta värme och väntar tills gröten börjar koka rejält. Det ser ut ungefär som ovan.


När den kokar kraftigt drar jag ner värmen till medelhög värme. Men här beror det väldigt mycket på vilken sorts spis man har. Jag har en induktionspis som nästan på direkten har medelhög värme när jag ändrar den till det, på samma sätt fungerar gasspisar. Men har man en spis med plattor tar det ofta tid innan den hinner ändra värmen från att man ändrar. Har man en "plattspis" tror jag man får drar ner på allra lägsta värme eller ta bort den helt från den varma plattan en stund. Man får helt enkelt passa värmen så att gröten bara puttrar smått (lite mindre än bilden ovan). Direkt när jag drar ner värmen börjar jag röra några varv. Sen väntar jag ca 10-20 sek innan jag rör igen och fortsätter röra med samma intervaller tills gröten fått önskad konsistens. Se nedan:


Ganska bra kokad (kanske något längre kokad för att bort lite vatten på kanterna). Om man skulle råka "överkoka" gröten dvs den blir för "grötig" och inte lagom rinnig, då är det bara att hälla på en skvätt till vatten och låta det puttra med gröten tills önskad konsistens.


Lägg upp gröten i en skål. Här är min gröt toppad med mjölk, päron och choklad/jordnötssmör!!


Så kokar iallafall jag gröt, hur gör ni? :D

 
ANNONS
 
Ingen bild

Emilia

22 juni 2013 16:41

Jag brukar lägga i grynen först när vattnet kokar så kokar grynen inte sönder lika mycket, då tycker jag det blir godare men smaken är ju som baken :)

 
Ingen bild

Elin

23 juni 2013 10:15

Jag kokar alltid min gröt i micron med 1 1/2 dl vatten så att det blir mer som en mugcake. Sen har jag även i en äggvita och 1/2 banan :) det tycker jag är allra godast!

 
Ingen bild

Josefin

23 juni 2013 11:15

Haha oj, jag måste va en riktig gröt-amatör! Jag använder iaf 1dl havregryn, 1 dl mjölk, 1 dl vatten. I en kastrull på högsta värme. Vispar som en galning för att inte mjölken ska fastna. Efter typ 2 min är den färdig! Innan använde jag alltid 2 dl mjölk men har nu spätt ut den lite för det ska bli mindre mjölksocker ifall man har mjölk på gröten också :)

 
Jenny

Jenny

24 juni 2013 17:38

Vilken bra blogg du har :)
Kram

http://Pennieekman.bloggplatsen.se

Sofie

30 juni 2013 11:41

Tack :)

 
Ingen bild

Mika

25 juni 2013 15:56

Yay! Tack snälla för att du svarade så utförligt på min gröt-fråga :)
Om du ska smaksätta gröten, när i processen tillsätter du t.ex kakao, äpple, bär, kryddor osv?

Tack igen och kram!

Sofie

30 juni 2013 11:41

Innan kokning oftast :)

 
fem

fem

25 juni 2013 21:48

Åh nice! Här är min standardgröt:

1 dl havregryn, 2 dl sojamjölk (jag gillar inte komjölk bara), 1 rått ägg, kanel, kardemumma och vaniljpulver. Vispar ihopdet helt och jämt innan jag sätter det på spisen för att ägget inte ska klumpa sig. Kokar på 6 (induktions) under omröring tills det är klart, tar max 5 min

http://fitnessfeminist.tumblr.com

 
fem

fem

25 juni 2013 21:54

Nu råkade jag ju såklart skicka min kommentar innan jag skrev färdigt den. Det jag skulle avsluta med var att jag brukar ha i frusta blåbär eller hallon också när jag kokar gröten så att de tinar i och smaksätter det hela, gillar inte kalla saker :p toppar med jordnöttsmör och osockrat äpplemos om det inte är smaksatt.

http://fitnessfeminist.tumblr.com

 
Ingen bild

Anonym

18 juli 2014 13:45

det går att lägga en dl havregryn sedan 1 1/2 dl vatten.
Sen lägger du bara allt i mikrot i bara 1 minut ungefär. Sen är du klar

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sofie - 3 november 2014 21:10


  Japp, jag låter bloggen vila ett tag nu dvs jag tar någon form av bloggpaus på obestämd tid. Energi att lägga på bloggen finns inte riktigt där för mig. Antingen vill jag göra min blogg bra och skriva regelbundet eller så vill jag inte skriva all...

Av Sofie - 18 oktober 2014 15:48

  Inställda planer med en kompis ledde till att jag hängde med familjen och ett par familjevänner ut i skogen idag. Vi hittade en massa svamp och njöt av naturen.           Självklart hade vi med oss matsäck i våra ryggsäckar! På mina mackor...

Av Sofie - 17 oktober 2014 08:00


  Här har ni veckans fredagslista:   1. MIN MORGONSTUND är något jag högt prioriterar. Till för bara några månader sedan ingick det bara att göra en smarrig frukost och äta den i lugn och ro. Nu går jag faktiskt upp ännu tidigare för att börja ...

Av Sofie - 16 oktober 2014 20:20


  Hej allihopa! Som ni säkert har märkt har jag tagit en spontan bloggpaus senaste veckorna. Främst pga bloggtorka och att mycket annat i mitt liv har tagit tid. Men nu är jag tillbaka och tänker så smått börja skriva igen. Vad är ni intresserade a...

Av Sofie - 3 oktober 2014 08:00

  Låt mig presentera veckans fredagslista:      1. Jag har hittat en podcast som egentligen inte är en podcast utan timmeslånga avsnitt med skön yogamusik. Jag använder musiken både till yoga, meditation, avslappning och som pluggmusik. Podcast...

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5 6 7
8
9
10 11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2013 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se