Sofies Wellness

Alla inlägg under maj 2013

Av Sofie - 22 maj 2013 17:45


Efter det som hände för snart en månad sedan har både jag och livet förändrats en hel del, men samtidigt inte. Många tankar kretsar i mitt huvud, och en del av dem vill jag dela med mig av. Här är lite tankar om att prioritera rätt:


Vad är viktigt i ditt liv? Tänk efter nu! Vad är viktigt i ditt liv EGENTLIGEN? Och de här sakerna du nu kommer på, kan du motivera varför de är viktiga för dig? Ägna lite tid åt att reflektera och skriva ner dessa saker. Vissa saker är kanske självklara. Vissa saker kanske du kommer på efter ett tag, men de är minst lika viktiga som de självklara. Vissa saker kanske är självklara till en början men när du väl ska motivera för dig själv varför de är viktiga för dig så har du ingen bra motivation.


Det du vill "åt" i denna övning är att göra klart för dig själv vad som är viktigt för dig i DITT liv, så att du vet vad DU ska fokusera på i livet. Och när det är mycket och stressigt i livet vet du att det är det som gäller, och allt annat som i stressen kan kännas viktigt kan du fullständigt skita i för det är i grund och botten inte viktigt. Anledningen till att du inte bara ska komma på vad som är viktigt i ditt liv, utan att även motivera varför beror på två saker. Dels för att kunna motivera för dig själv i framtiden varför det är viktigt, så att du vet varför du ska prioritera det i det liv när du tvivlar (samtidigt kan ju det som i viktigt i livet förändras med tiden, det får man också ha i bakhuvudet). Men även för att vissa saker kanske är självklara till en början men när du väl ska motivera för dig själv varför de är viktiga för dig så har du ingen bra motivation. Det är så lätt att tänka "det där är viktigt för mig, och det där med" därför att det alltid har varit så eller att det är viktigt för någon i din närhet eller av samhället att göra/vara/prioritera något men INTE för DIG. Och då kanske det är dags att släppa det.


Detta var en övning jag själv kom på att jag borde göra. Så när jag var på landet för någon vecka sedan ägnade jag en hel eftermiddag att tänka igenom dessa saker. Och sen skrev jag ner allt i min dagbok som även fungerar tankebok, peppbok, målbok och tacksamhetsbok. Visst kan du bara tänka igenom dessa två frågor lite snabbt i huvudet, men jag tror att om du vill få ut något av det och ha nytta av det i livet bör du skriva ner det. När man skriver tänker man igenom allt extra noga och det är mycket svårare att ljuga för sig själv när man skriver ner det på papper. Dessutom tror jag också att man formulerar det mer konkret när man skriver det än bara tänker det.


Så sätt igång och skriv. Eller har du inte tid nu, gör det i helgen eller någon annan gång då du har tid!


 

Sedan vill jag tacka igen för de kommentarer jag fick till mitt stressinlägg, hela 33 stycken. De här fyra veckorna efter att "allt blev för mycket" har lett till mycket tankar vilket har gett mig förståelse om mig själv. Jag är ju fortfarande samma person och min liv är sig ganska likt, men jag tänker liksom på ett annat sätt i andra banor. Jag har fått förståelse för en massa nya saker. Visserligen lär man ju sig nya saker varje dag, men de här veckorna har kunskaperna bara strömmat in i min hjärna i ett mycket högre tempo. Yrheten och den konstiga och läskiga tröttheten försvann för flera veckor sedan, så jag känner mig ganska "normal" men det är fortfarande extraviktigt att jag sover tillräckligt mycket, tar det lugnt och äter bra. Träning som var en stor och rolig del av mitt liv förut går inte, jag är pigg i kroppen och jag vill träna, men det är som om något i huvudet säger NEEEJ. Jag har sprungit ett par gånger i långsamt tempo  för att jag spontant fått lust för det, och det har väl varit okej, men det är som om något inte stämmer, de härliga känslorna (endorfiner) som jag alltid brukar känna efter kommer inte. Det är så konstigt... Men jag lyssnar såklart på kroppen, vill den ha vila så får den vila. Långa promenader går bra, så jag antar att det är det högintensiva kroppen inte tycker om.


Nu är det bara några veckor till sommarlov, vilket ska bli underbart skönt. Jag har en massa roligt att se framemot och sen ska jag även försöka få så mycket "dötid" som möjligt så att jag verkligen kan ladda upp batterierna för hösten :D


Av Sofie - 21 maj 2013 20:50


 


Till mellis idag experimenterade jag med mitt mesquitepulver. Blev en liten minimicrokaka som jag toppade med frysta hallon. Gott, och bra mellanmål:


Mesquitekaka i micro med hallon (1 person)


1 dl äggvita

1 msk mesquite

2 tsk kokosmjöl

2 tsk havregrynsmjöl eller annat mjöl

1/2-3/4 mosad banan

1 krm kanel

lite av valfri sötning; honung/agave/kokossocker/stevia

en näve hallon


1. Blanda ihop äggvita, mesquite, kokosmjöl, havregrynsmjöl, mosad banan och kanel i en liten skål.

2. Smaka av med lite sötning.

3. Sätt in i micron på högsta effekt i ca 2 min, eller tills den har stelnat.

4. Toppa med en rejäl näve hallon (jag hade ännu mer på efter att bilderna hade tagits), mesquite och hallon är nämligen en underbar kombination!


Undrar ni vad mesquite eller kokosmjöl är? Läs min superfoodguide HÄR!!


  Smiley :D


Jag upptäckte precis att bloggen fyller 2 år (tänk vad tiden går) om exakt en vecka. Det vore ju kul att fira/uppmärksamma det med något. Har ni någon rolig idé? Eller ska jag låta er rösta fram bloggens topp-10 bästa recept? Eller ska kanske istället jag ta fram de recept som jag tycker mest om i arkivet? Eller något annat? Ni får jättegärna kommentera vad ni tycker.


Önskar er en trevlig kväll!!!

Av Sofie - 21 maj 2013 20:40


 


Kycklingen ovan ser inte alls märkvärdig ut. Men smakmässigt var den det. Jag tycker om dijonsenap, och jag tycker om balsamvinäger. Så när jag skulle laga denna rätt stod jag i valet och kvalet, skulle jag smaksätta kycklingen med dijonsenap eller balsamvinäger? Till slut bestämde jag mig för att "go wild" och ha i båda. Och tro det eller ej, det passade bra ihop smakmässigt. Tänk att något så enkelt, kan bli så bra. Bra vardagsmat:


Kyckling i sky av dijonsenap, balsamvinäger och champinjoner (3 personer)


ca 400 g kycklingfile

7 champinjoner

1 msk dijonsenap

1 tsk balsamvinäger

salt o peppar


1. Skär kycklingen i mindre bitar. Bryn i en stekpanna.

2. Skölj och skär champinjoner i mindre bitar. Stek med kycklingen.

3. Rör i dijonsenap och balsamvinäger. Låt "puttra" ihop tills kycklingen är genomstekt.

4. Smaka av med salt och peppar!


  Med quinoa, sallad och kokt broccoli!

Av Sofie - 20 maj 2013 17:30


 


Dagens lunch:

x Tonfiskbiffar med crunchig majs

x Bladspenat

x Morotsbitar

x En champinjon

x Röd pesto


Idag åt jag lunch hemma, så då fick det bli något snabbt och enkelt. Tonfiskbiffar blev det, och idag hade jag majs i vilket gjorde de crunchiga och gav god smak.


Tonfiskbiffar med crunchig majs (1 person)


100 g tonfisk på burk (avrunnen vikt)

1 ägg

1/2 dl majs på burk

1 msk tomatpure

örtkrydda eller någon annan krydda du tycker om

salt o peppar


1. Bara att blanda ihop alla ingredienserna. Smaka av med kryddorna.

2. Sätt på en stekpanna med olja. När den är varm klicka ut biffar av smeten i pannan och tryck ut till biffar, ca 4-6 st. Desto fler du gör av smeten, desto bättre håller de ihop när du ska vända på dem.

3. Stek så att de får fin yta på båda sidorna!


Några andra varianter av tonfiskbiffar jag gjort tidigare om ni har missat de:

Tomat/basilika/timjan (favoriten), Spiskummin/sesamfrön, Curry, Fetaost/citron, Tandoori, Heta tonfisk/kikärt/potatis med tomatsås


  Jag har skrivit om Urtekrams gröna pesto förut, men igår köpte jag hem deras röda variant. Supergod, precis som den gröna. Ekologisk och inga konstiga tillsatser, perfekt om man inte orkar/hinner göra egen pesto. Så den tipsar jag om, finns på Coop!

Av Sofie - 20 maj 2013 08:30


 


Dagens frukost:

x Chunkey monkey oatmeal


Idag åt jag en uuuunderbart god frukost. Chunkey monkey oatmeal dvs. havregrynsgröt med chokladsås, jordnötssås, skivad banan samt crunchiga valnötter och kakaonibs. Receptet kommer direkt från Foodporndevote.


Chunkey monkey oatmeal (1 person)


1 dl havregryn

2 1/2 dl vatten


1/2 skivad banan

1 1/2 msk kakaonibs

2 msk hackade valnötter (eller andra nötter)


1/2 dl kvarg eller yoghurt

1 msk kakao

sötning (som honung, stevia, agave)


1 msk jordnötssmör

ca 1 msk vatten


1. Koka gröt som vanligt på gryn och vatten.

2. Rör i 2/3 av skivad banan, kakaonibs och valnötter i gröten, spara resten till toppingen.

3. Blanda ihop kvarg och kakao. Smaka av med sötning.

4. Blanda ihop jordnötssmör med en skvätt vatten. Först vill inte jordnötssmöret lösa sig med vattnet, men "mosar" man ihop det med vattnet med en gaffel så löser det sig till en sås efter en stund.

5. Toppa gröten med chokladsåsen, jordnötssåsen och resten av bananen, valnötshacket och kakaonibsen.

6. Ät och njuuuuut!


  Ni ser vad gott, alldeles krämigt och perfekt! Typ som efterrätt :)


För mer grötinspiration, kolla HÄR!!!


Idag slutar jag skolan halv ett, vilket är superskönt. Fast eftersom vi nationella proven i matte imorgon i 4 timmar så kommer eftermiddagen spenderas med matteplugg. Men en ledig kväll blir det nog iallafall. Snart sommarlov :D Önskar er en trevlig måndag!!

Av Sofie - 19 maj 2013 15:27


  Rödbets- och squashpannkakor med fetaost toppat riven morot, mandelärtpesto och oliver


Till lunch idag experimenterade jag fram en ny sorts matigare pannkakor. Blev supergott!! Jag gjorde två tjockare pannkakor av smeten. Men det passar säkert att göra mindre biffar av smeten också, och ha som tillbehör till annan mat, då räcker det nog till 2-4 personer.


Rödbets- och squashpannkakor med fetaost (1 person, eller för 2-4 personer som tillbehör)


1 rödbeta (drygt 1 dl riven)

1/4 squash (drygt 1 dl riven)

2 ägg

ca 1/2 dl äggvita (typ 1-2 st, eller 1 helt ägg till)

30-50 g fetaost

1/2 msk fiberhusk

salt o peppar


1. Skala rödbetan. Grovriv den och squashbiten sedan.

2. Vispa ihop med en gaffel ägg och äggvita i en skål. Rör i riven rödbeta, riven squash och fiberhusk.

3. Smula i fetaosten. Smaka av med salt och peppar.

4. Stek två tjockare pannkakor av smeten (fiberhusket gör att de håller samman trots att de är tjocka)!


 


En finemangens lunch helt enkelt. Idag har jag varit och testat på yoga på "riktigt" för första gången. Det var i en sån där liten och personlig studio, så himla skönt! Haha har blivit lite yogafrälst, vem vet kanske jag blir en sådan där "yogis" nu ;) Nu blir det iallafall plugg resten av dagen, bara dryga två veckor kvar nu med mycket skolarbete, och sedan yttligare en vecka tills det blir sommarlov :D

Av Sofie - 18 maj 2013 20:06


 


Pappa hade köpt en fin vit fisk att ha till middag idag. Vi visste inte vad vi skulle servera till den, men jag fann ett spännande recept på Annies blogg. Så det blev att jag gjorde en sås efter det receptet, dock hade jag inte allt hemma så jag bytte ut lite saker från orginal receptet. Men det blev jättegott ändå. Mandelärtpeston passar grymt bra till fisk men jag skulle även tänka mig till kyckling och som kräm på t.ex knäckebröd:


Mandelärtpesto (1 skål, ca 4 personer)


3 dl frysta ärtor

1 dl mandlar (eller cashewnötter)

3 msk citronsaft

2 vitlöksklyftor

2 tsk torkad basilika (eller en näve färsk)

1 krm chiliflakes

salt o peppar


1. Kör bara allt i en mixer. Smaka av!


  Kvällens smarriga middag!


Vad händer i mitt liv då? Jag har haft en underbart härlig och ledig lördag. Jag degade först hemma på förmiddagen, gick en långpromenad i min favoritpark (så himla härligt när allt är grönt), gick på bio med en kompis (vi såg Den store Gatsby, grymt bra), gjorde en säkerhetskurs för jobbet på nätet, lagade middag med pappa och nu sitter jag här. Ikväll blir det Eurovisiontittande med familjen, och jag har gjort hemmagjord jordnötssmörchoklad som jag längtar efter att få smaka. Vad har ni hittat på idag? Ska ni se på Eurovision?


Önskar er en trevlig kväll :D

Av Sofie - 18 maj 2013 09:28


För några veckor sedan testade jag Paulúns granola kakao/hallon, den älskade jag och jag har skrivit om den HÄR, och HÄR finns några olika recept/tips på vad man kan göra med den. Nu har jag även testat Paulúns granola hasselnötter/dadlar. Här kommer några frukostar som jag har ätit veckan med den granolan. Självklart kan man i recepten nedan byta ut paulúns granola mot vilken granola eller müsli som helst!


   Lyxig frukostbägare med paulúns granola varvat med blåbärsyoghurt och choklad/apelsinkesokvarg


För en person: Blanda ihop 1 1/2 dl naturell yoghurt med 1 dl blåbär. I en annan skål blanda ihop 1/2 dl keso, 1/2 dl kvarg, 2 tsk kakao och 2 msk apelsinsaft. Varva i lager i ett stort glas; blåbärsyoghurt, chokladapelsinkesokvarg och paulúns granola.


   Naturell yoghurt blandat med keso och kvarg toppat med kanel, kiwi, paulúns granola och jordnötsbanankräm (1/2 mosad banan+1 msk jordnötssmör)


   Naturell yoghurt toppat med blåbär, paulúns granola och mandelsmör


 


Sedan ska jag såklart prata om själva granolan. Den är krispig och god. Men den med kakao/hallon är snäppet vassare smakmässigt än den här med hasselnöt/dadlar. Det är knappt några hasselnötter i, och dadlar finns det i kakao/hallon varianten med. Jag tycker hasselnöt/dadlar varianten smakar "neutralt", inte för att det är något negativt men när det finns en variant som smakar kakao och hallon så väljer jag hellre den.


Innehållsmässigt innehåller hasselnöt/dadel varianten bara bra saker som kakao/hallon varianten. Den innehåller havreflingor, oligofruktos (läs mer om det HÄR), solrosfrön, dadlar, vegetabilisk olja, äppelkoncentrat, linfrön, dinkelflingor, hasselnötter, nyponpulver och havssalt.


Har ni testat denna granola? Några bra tips på vad man kan göra med den?

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4 5
6 7 8 9
10
11
12
13
14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27
28
29 30 31
<<< Maj 2013 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Skapa flashcards