Sofies Wellness

Direktlänk till inlägg 22 maj 2013

Vad är viktigt i ditt liv och varför?

Av Sofie - 22 maj 2013 17:45


Efter det som hände för snart en månad sedan har både jag och livet förändrats en hel del, men samtidigt inte. Många tankar kretsar i mitt huvud, och en del av dem vill jag dela med mig av. Här är lite tankar om att prioritera rätt:


Vad är viktigt i ditt liv? Tänk efter nu! Vad är viktigt i ditt liv EGENTLIGEN? Och de här sakerna du nu kommer på, kan du motivera varför de är viktiga för dig? Ägna lite tid åt att reflektera och skriva ner dessa saker. Vissa saker är kanske självklara. Vissa saker kanske du kommer på efter ett tag, men de är minst lika viktiga som de självklara. Vissa saker kanske är självklara till en början men när du väl ska motivera för dig själv varför de är viktiga för dig så har du ingen bra motivation.


Det du vill "åt" i denna övning är att göra klart för dig själv vad som är viktigt för dig i DITT liv, så att du vet vad DU ska fokusera på i livet. Och när det är mycket och stressigt i livet vet du att det är det som gäller, och allt annat som i stressen kan kännas viktigt kan du fullständigt skita i för det är i grund och botten inte viktigt. Anledningen till att du inte bara ska komma på vad som är viktigt i ditt liv, utan att även motivera varför beror på två saker. Dels för att kunna motivera för dig själv i framtiden varför det är viktigt, så att du vet varför du ska prioritera det i det liv när du tvivlar (samtidigt kan ju det som i viktigt i livet förändras med tiden, det får man också ha i bakhuvudet). Men även för att vissa saker kanske är självklara till en början men när du väl ska motivera för dig själv varför de är viktiga för dig så har du ingen bra motivation. Det är så lätt att tänka "det där är viktigt för mig, och det där med" därför att det alltid har varit så eller att det är viktigt för någon i din närhet eller av samhället att göra/vara/prioritera något men INTE för DIG. Och då kanske det är dags att släppa det.


Detta var en övning jag själv kom på att jag borde göra. Så när jag var på landet för någon vecka sedan ägnade jag en hel eftermiddag att tänka igenom dessa saker. Och sen skrev jag ner allt i min dagbok som även fungerar tankebok, peppbok, målbok och tacksamhetsbok. Visst kan du bara tänka igenom dessa två frågor lite snabbt i huvudet, men jag tror att om du vill få ut något av det och ha nytta av det i livet bör du skriva ner det. När man skriver tänker man igenom allt extra noga och det är mycket svårare att ljuga för sig själv när man skriver ner det på papper. Dessutom tror jag också att man formulerar det mer konkret när man skriver det än bara tänker det.


Så sätt igång och skriv. Eller har du inte tid nu, gör det i helgen eller någon annan gång då du har tid!


 

Sedan vill jag tacka igen för de kommentarer jag fick till mitt stressinlägg, hela 33 stycken. De här fyra veckorna efter att "allt blev för mycket" har lett till mycket tankar vilket har gett mig förståelse om mig själv. Jag är ju fortfarande samma person och min liv är sig ganska likt, men jag tänker liksom på ett annat sätt i andra banor. Jag har fått förståelse för en massa nya saker. Visserligen lär man ju sig nya saker varje dag, men de här veckorna har kunskaperna bara strömmat in i min hjärna i ett mycket högre tempo. Yrheten och den konstiga och läskiga tröttheten försvann för flera veckor sedan, så jag känner mig ganska "normal" men det är fortfarande extraviktigt att jag sover tillräckligt mycket, tar det lugnt och äter bra. Träning som var en stor och rolig del av mitt liv förut går inte, jag är pigg i kroppen och jag vill träna, men det är som om något i huvudet säger NEEEJ. Jag har sprungit ett par gånger i långsamt tempo  för att jag spontant fått lust för det, och det har väl varit okej, men det är som om något inte stämmer, de härliga känslorna (endorfiner) som jag alltid brukar känna efter kommer inte. Det är så konstigt... Men jag lyssnar såklart på kroppen, vill den ha vila så får den vila. Långa promenader går bra, så jag antar att det är det högintensiva kroppen inte tycker om.


Nu är det bara några veckor till sommarlov, vilket ska bli underbart skönt. Jag har en massa roligt att se framemot och sen ska jag även försöka få så mycket "dötid" som möjligt så att jag verkligen kan ladda upp batterierna för hösten :D


 
 
Ingen bild

Jest

23 maj 2013 17:35

Först och främst vill jag säga att din blogg är superhärlig! Läser den så fort jag har tillgång till internet, och blir lika glad varje gång du har uppdaterat den.

Jag har funderat lite på vad jag ska skriva, och hur jag ska formulera mig för att det ska låta så bra som möjligt. Men istället för att få till en lång text som ingen egentligen orkar läsa, så blir det bara några meningar:
Det är skönt och gläder mig att du verkar må bättre nu, och att du fått insikt om vissa saker. Men när jag läste denna text, så fick det mig att fundera. Är det egentligen så viktigt att vi vet vad som är viktigt för oss här i livet? Visst kan det vara bra att veta vad man ska fokusera på, det kan skapa känsla av trygghet och ordning. Men jag tror även på att man ibland inte ska tänka så mycket på det där, att man inte alltid behöver veta så mycket. Det gör ingenting att man inte vet vad man vill ibland, eller att man inte har planer för sitt liv eller vad man ska göra efter skolan t.ex Det är helt okej! Varför inte istället leva i nuet och bara göra det man känner för, att ta tillvara på det som händer här och nu. Då tror jag man omedvetet gör det som är viktigt för en och som man mår bra av.

Nu vet jag att jag hamnade lite utanför ditt "ämne" och det du ville ha sagt, och jag förstår att det du skrev kan vara viktigt i situationer då man mår dåligt pga stress, likaså förstår jag att vi alla fungerar olika och använder oss utav olika metoder för att må bra.

Men det jag vill ha sagt och menar, är att vi inte alltid behöver veta så mycket. Att vi inte behöver vara oroliga över att ibland känna oss vilsna då vi möter på människor som har flera mål att sträva efter och alltid verkar veta vad de vill.

Ha en trevlig kväll!

Sofie

23 maj 2013 21:25

Tack :) Jag tycker definitivt att du har en poäng, att leva i nuet är något jag mer och mer strävar efter och inser hur viktigt det är. Men vissa saker tycker jag det är ganska skönt att ha klart för mig, och att vissa saker är mer än okej att bortprioritera.

Trevlig kväll!

 
Kajsa

Kajsa

27 maj 2013 12:56

Måste bara få säga detta...

Du är en otroligt klok ung tjej!!
Om fler i din ålder vore som dig skulle många saker blir så mycket bättre!!

Och du... Dina recept.. Oslagbara.. Som den gottegris jag är räddar några av dom min pågående deff.. Namminamm!!

Ha de gott!

http://www.kajsamaja.blogg.se

Sofie

2 juni 2013 18:05

Tack vad snällt :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sofie - 3 november 2014 21:10


  Japp, jag låter bloggen vila ett tag nu dvs jag tar någon form av bloggpaus på obestämd tid. Energi att lägga på bloggen finns inte riktigt där för mig. Antingen vill jag göra min blogg bra och skriva regelbundet eller så vill jag inte skriva all...

Av Sofie - 18 oktober 2014 15:48

  Inställda planer med en kompis ledde till att jag hängde med familjen och ett par familjevänner ut i skogen idag. Vi hittade en massa svamp och njöt av naturen.           Självklart hade vi med oss matsäck i våra ryggsäckar! På mina mackor...

Av Sofie - 17 oktober 2014 08:00


  Här har ni veckans fredagslista:   1. MIN MORGONSTUND är något jag högt prioriterar. Till för bara några månader sedan ingick det bara att göra en smarrig frukost och äta den i lugn och ro. Nu går jag faktiskt upp ännu tidigare för att börja ...

Av Sofie - 16 oktober 2014 20:20


  Hej allihopa! Som ni säkert har märkt har jag tagit en spontan bloggpaus senaste veckorna. Främst pga bloggtorka och att mycket annat i mitt liv har tagit tid. Men nu är jag tillbaka och tänker så smått börja skriva igen. Vad är ni intresserade a...

Av Sofie - 3 oktober 2014 08:00

  Låt mig presentera veckans fredagslista:      1. Jag har hittat en podcast som egentligen inte är en podcast utan timmeslånga avsnitt med skön yogamusik. Jag använder musiken både till yoga, meditation, avslappning och som pluggmusik. Podcast...

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4 5
6 7 8 9
10
11
12
13
14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27
28
29 30 31
<<< Maj 2013 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards