Sofies Wellness

Alla inlägg under februari 2013

Av Sofie - 20 februari 2013 20:41


 


Ofta när jag lagar mat blir det ganska spontant vad jag gör. Men den här rätten har jag gått och tänkt på länge hur jag ska göra i mitt huvud. Och det blev jättegott när jag väl testade!! Med mycket grönsaker/svamp och krossade tomater/kokosmjölk behövdes inte lika mycket kött för att mätta hungriga magar.


Köttfärssås med soltorkade tomater och kokosmjölk (5-6 personer)


500 g nötfärs

5 champinjoner

2 stora morötter

1/2 squash

2 vitlöksklyftor

2 dl krossade tomater

2 dl kokosmjölk

5 tsk torkad basilika

4 tsk torkad timjan

8-10 soltorkade tomater

salt o peppar


1. Bryn köttfärsen.

2. Skiva champinjonerna. Skala morötterna, finriv ena och skär den andra i "mynt". Grovriv squashen. Pressa vitlöken.

3. Fräs allt i punkt 2 med färsen i ca 3-5 minuter.

4. Häll i krossade tomater, kokosmjölk, basilika och timjan.

5. Lägg först de soltorkade tomaterna på ett hushållspapper som suger upp all överflödig olja i ett par minuter. Skär sedan i små bitar och blanda ner i köttfärssåsen. Låt allt puttra ihop sig i några minuter.

6. Smaka av med salt o peppar!!!


  Med bulgur, sallad, avokado och paprika till kvällens middag!!!

Av Sofie - 20 februari 2013 16:32


 


Kokos/jordgubb/pepparkaksröra (1 person): Tina ca 7-8 st jordgubbar så att de blir varma. Mosa samman tillsammans med 2 msk kokosmjölk, 1 dl kvarg och 1-2 krm pepparkakspulver. Strössla över en stor nypa kokosflingor, och toppa med en hel jordgubbe!!


Jag sitter och njuter av melliset ni ser ovan, och bläddrar igenom mattidningen Mitt Kök som kom med posten. Mysig stund på dagen :D Gillar ni jordgubbar, kokos och pepparkakskrydda måååste ni pröva det ovan.


 Och vet ni vad jag har gjort? Jag har varit ute och sprungit efter skolan. Så himlans härligt!! Som ni vet har jag de senaste veckorna fått förkylning efter förkylning, och jag har varit tvungen att vila helt från träning i flera veckor. Men nu kan jag äntligen "friskförklara" mig själv. Egentligen hade jag inte alls tänkt träna idag, men den här dagen har varit sjukt seg, jag har varit trött i huvudet och det har varit alldeles för mycket omkring mig. Och vad har jag lärt mig jag ska göra om jag mår sådär? Jo röra på mig och rensa mina tankar, inte lägga mig på soffan. För jag vet att när jag väl kommit ut och rört på mig har jag 100 % mer energi än om jag legat på soffan. Så direkt när jag kom hem kastade jag på mig löparkläderna som jag inte använt på flera månader, och sedan tog jag mig ut i kylan, väl i parken var det rent ut sagt is överallt med ett tunt snötäcke men det gick att springa iallafall. Det blev en kort runda under 4 km i snigeltempo eftersom det var halt, man ska ta det lugnt när man har varit sjuk och jag har tränat extremt lite kondition de senaste månaderna så min kondition är inte på topp haha. Exakta tiden och sträckan vet jag inte, mobilen som kollar detta dog precis när jag skulle vända hemåt (eftersom det är så kallt ute). Det blev alltså ingen peppande musik på vägen hem, men idag gjorde det inget för jag var inte ute efter att prestera i träningsväg utan att bara komma ut, och det var faktiskt för omväxlingsskull härligt att bara höra vinden blåsa i träden och allt omkring mig var så lugnt och tyst. För mig som stadsbarn är det grymt bra för hela mitt välbefinnande att komma ut i naturen och lugnet regelbundet och inte behöva se en enda bil, en massa höga hus eller vänta vid ett enda övergångsställe. 

Vad jag vill säga med detta är, UT och RÖR på er, man blir gladare och piggare i både kropp och själ!!!


 


Tränar ni idag? :D


Efter ett par månader med mycket styrketräning på gym har jag ett sug för att börja springa igen mer regelbundet. Lämpligt nog kom anmälningsblanketten till årets Tjejmil på posten idag, kanske ska jag springa i år igen? Annars är jag grymt sugen på att springa SpringCross och Midnattsloppet. Det verkar vara roliga lopp, annars kanske Vårruset? :D Har ni tänkt springa några lopp i år?


Av Sofie - 20 februari 2013 07:25


Här kommer ännu mer svar på läsarfrågor:


Hejsan!
Jag är lite nyfiken på det här med protein pulver och jag undrar om du kunde skriva lite fakta om det?:)
Grym blogg!


Svar: Tack :D Som ni säkert har märkt använder jag mig inte av något proteinpulver i mina recept. Jag tycker att det här med proteinpulver är överskattat när man gott och väl kan få tillräckligt med protein via kosten. Ofta är de även sötade och tillsatta med en massa "skit", så att tro att det är så himla nyttigt vet jag inte (dock finns det bättre renare pulver). Om man styrketränar är det viktigt att få i sig protein efter träning för att börja bygga upp kroppen igen, och jag kan förstå att för många är det enklaste då att ta en proteinshake. Men jag tror det viktigaste är att komma ihåg är att proteinpulvret inte ska ersätta den vanliga maten, utan något som man använder då och då som ett komplement tillsammans med vanlig mat. Om jag tränar på morgonen, och det mellan träning och lunch är det många timmar emellan pga skola så brukar jag efter träning ta en banan och äta kesokvarg på bussen till skolan, annars brukar jag försöka träna precis innan en måltid så att jag kan gå hem och äta mat och få i mig protein den vägen.


Men även om jag är kritisk till proteinpulver blir jag lite sugen på att köpa det med tanke på alla fantastiska hälsosamma recept som läggs upp med det på instagram.


Du vill ha fakta om proteinpulver. Läs Råd o Röns granskning här! Det är bara att googla proteinpulver, och du får en massa bloggar/hemsidor som skriver om det. Vissa är kritiska och vissa älskar det. Läs med en nypa salt!




Jag har experimenterat en del med choklad. Bollar, kakor, pannkakor och sen 'vanliga bakverk'. Hur tänker du när du nyttighetsmodifierar? Är det liksom byta ut ex vitt socker mot... honung och smör mot kokosolja? Mindre fett och socker? Mer fibrer, vitaminer och mineraler? Med andra ord, om du skulle ta några standardrecept (förslagsvis, chokladbollar, chocolate chip cookies, smulpaj, morotskaka, sockerkaka, kladdkaka, vaniljglass, cheesecake) hur skulle de se ut nyttighetsmodifierade engligt dig? (kräver inte alla svar på en gång, du kan förmodligen inte baka allt på en gång ändå!) Jag skulle vilja se både så kallade 'single-lady' (katie du vet) och vanliga 4-6 bitar osv Tack för en fantastisk blogg!!!


Svar: Tack :D Ja precis som skriver, ofta går det att byta ut vitt socker mot honung (agave/kokossocker/banan/stevia) och smör mot kokosolja. En del av sakerna du nämner har jag redan gjort (klicka på länkarna): Chokladbollar, Chokladbollsröra, Smulpaj (1 person), Blåbärspaj (stor för många), Mini efterrättspajer som du kan fylla med vad du vill, Blåbär/äpplepaj med kardemumma/kanelsmak (1 person), Mini morotskaka (1 person), Morotskakacupcakes, Kladdkaka (1 person)


Och vem vet, de andra sakerna kommer jag kanske också testa och nyttighetsmodifiera någon gång när jag har lust med det :D


hur mycket keso och kvarg har du när du gör vaniljkeso kvargen? eller om du inte vet hur mycket skulle du rekomendera till mellis?
kan man ha lättkesella + vanlig keso?

och är det bra att äta detta efter ett ben/ magpass på gymet efter 12-1 och innan dess har vi haft idrott med skolan så hinner bara få i mig en banan mellan idrotten och specialdrotten där vi har gym ..vad hade du rekomenderat till detta mer då eftersom lunchen uteblir kan man säga ?:)


Svar: Ja jag brukar ha lättkesella och vanlig keso. Jag tar hälften av varje, då får det bäst konsistens :D Hur mycket jag tar av det beror på vad jag har till, hur hungrig jag är etc. Men vanligtvis om jag ska ha det enbart som mellis med frukt/bär och kanske lite nötter/nötsmör till brukar jag ta kring 1 1/2 dl, och på gröten brukar jag toppa med 1 knapp dl, ungefär, jag går oftast på ögonmåttet. Att rekommendera någon hur mycket den ska äta utan att veta personens förutsättning är väldigt svårt. Försök känna efter mättnadskänslor, men det kan också bli fel. Jag själv blir aldrig hungrig efter att jag har tränat och oftast inte på flera timmar efteråt heller, men då äter jag iallafall eftersom jag vet att det är extraviktigt att få i sig mat då.


Jag skulle äta en stor frukost hemma. Kanske lägga till något mer förutom en banan mellan idrotten och specialidrotten, men det kanske blir för nära inpå att äta mer då och gör dig bara tung i magen under specialidrotten? Jag skulle framförallt äta mycket efter specialidrotten, typ lunch men som jag förstår det har du inte tid för det då? Kesokvarg kan ju då fungera som ett bra mellanmål, men om det är istället för lunch måste du få i dig mer, särskilt kolhydrater eftersom du har tränat också. Frukt/mackor/gröt/nötter/kokta ägg/makrill i tomatsås på burk kanske går?


Hej!
Vill först främst tacka så hemskt mycket för dina underbara recept - de har verkligen räddat mig!! Har för nuvarande pga olika hälsoskäl en mycket begränsad kost och väldigt lite energi till att stå i köket, men har verkligen saknat sötsaker så var så glad när jag hittade dina fina kakor och plättar :) Lättlagat och supergott! Men undrar bara om du kunde tipsa om någon slags ugn/mikropannkaka baserad på grönsaker, som dina sötpotatispannkakor...? (Fast helst inte något som innehåller tomat och lök, det får jag tyvärr inte äta :/ Mjöl och mjölk tål jag, men det får jag också ta det lugnt med... så hade varit bra med något som innehåller så lite som möjligt av det...) Får nämligen inte äta stekt mat på ett tag framöver, men skulle verkligen behöva tips om hur man ska tillaga grönsaker annat än att koka dem i grytor eller bara ugnssteka dem. Just ugnspannkaka hade varit jättetrevligt, men har du andra idéer så skulle jag väldigt gärna vilja läsa dem :) Tack igen och keep up the good work!!


Svar: Åh tack vad kul att du tycker det :D Jag kommer inte direkt på något recept som jag gjort på matiga pannkakor/ugnspannkakor förutom dessa matiga sötpotatis/squash pannkakor du nämner. Eller vänta kolla dessa spenatpannkakor jag gjorde för flera år sedan, men de innehåller mjölk, mjöl och ägg!


Hej! Tack för en så otroligt bra blogg! En fråga bara: vad tycker du om naturgodis (framförallt de doppade o yoghurt)? Äter du såna någon gång? :) kram!


Svar: Tack för att du läser :D Jag tycker inte om naturgodis och jag har aldrig gjort det. Jag ser inget fel i att äta naturgodis om man tycker det är gott. Men man ska veta att naturgodis inte är så mycket bättre än vanligt godis (beror lite på vad du väljer förstås), så om du väljer mellan vanligt godis och naturgodis: Välj det du är sugen på!! kram


Händer det att du någon gång äter för mycket av tex onyttigt på en kväll? Vad gör du då dagen efter, kompenserar du på något sätt eller hur gör du?


Svar: Vad menar du med "att äta för mycket"? Jag räknar inte kalorier, och har inte på så sätt någon "gräns" som jag kan överstiga. Jag sätter aldrig några "gränser" för hur mycket jag får äta, men visst händer det att jag ibland känner efteråt att det blev lite väl mycket och då kan jag bli lite irriterad på mig själv som inte lyssnade på mina mättnadskänslor. Jag kompenserar inte det på något sätt utan försöker äta bra och som vanligt dagen efter.


Hej vad använder du för jordnötsmör? (märke?) :)


Svar: Green Choices är min favorit. Läs mer i mitt stora jordnötssmörsinlägg HÄR!!


använder du jordnötssmöret från green choice? i sånna fall, kan man förvara den i skafferiet om man öppnat den? tycker att den blir så hård om man har den i kylen. /kajsa


Svar: Ja det är min favorit. Jag förvarar min i kylskåpet eftersom det står det på förpackningen. Jag vet inte riktigt vad som händer eftersom jag inte har prövat, men jag antar att risken den härsknar eller gör det tidigare än om den stått i kylskåpet.


Mer svar på frågor kommer :D

Av Sofie - 19 februari 2013 07:41


 


Dagens frukost:

x Hallon/kanelgröt varvat i lager med vanilj/päronfluff och på toppen jordnötssmör


Vanilj/päronfluff (1 person): Vispa 1 äggvita fluffigt med elvisp. Skär 1/2 större eller 1 helt mindre päron i mindre bitar. Lägg päronbitarna på en tallrik och värm på högsta effekt i micron i ca 40 sek, mosa sedan med en gaffel (att värma upp det gör det lättare att mosa). Rör ihop ca 1/2 dl kvarg/turkisk yoghurt, det mosade päronet, 2 krm vaniljpulver och en liten bit banan (för sötman skull) med den vispade äggvitan.


Kolafluffet och choklad/hasselnötsfluffet som jag gjorde förra veckan blev så goda att jag idag exprimenterade fram ett nytt. Och även detta blev supergott :D Alla dessa fluffen kan man ju äta bara som de är till mellis eller kvällsmål också!!


Helt klart värt att gå upp lite tidigare för att göra en bra frukost och ha tid att lugnt sitta och äta den än att sova en liten stund extra. Fast det är inget jag tänker på längre, det är en självklarhet. Jag tror definitivt man får mer energi av att äta en bra frukost än att sova 20 min extra. Hur gör ni? :D


 


Idag lyder skola och sedan har jag ganska mycket att plugga hemma eftersom det inte blev så mycket av det igår :P

Av Sofie - 18 februari 2013 19:12



I lördags till middag åt vi panerad spätta. Istället för att panera mina i vetemjöl, ägg och ströbröd panerade jag mina såhär:


Först saltade och pepprade jag mina spättafiléer (det går såklart med vilken fisk som helst i tunnare skivor). Sedan rullade jag runt dem i havregrynsmjöl (dvs havregryn som jag mixat till mjöl). Sedan doppade jag dem i uppvispat ägg. Efter det rullade jag runt dem i havregrynsmjöl som denna gång även blandats med sesamfrön. Slutligen kryddade jag mina med en massa torkad basilika. Stek i smör för godast smak och krispigast panering!!!


Av Sofie - 18 februari 2013 08:48


 


Dagens frukost:

x Kvarggröt med kakao, apelsin och kaffe toppat med varma hallon, kokosflakes och hasselnötssmör


Kvarggröt med kakao/apelsin/kaffe (1 person): Koka gröt som vanligt på 1 dl fiberhavregryn/rågflingor/havregryn och 2 dl vatten. Men koka även med 1 msk kakao, 1 msk kokt kaffe och saften ur 1 apelsin, ev. även apelsinköttet från apelsinen du pressat och lite vaniljpulver. När gröten har kokat klart rör du i 1 dl kvarg (eller naturell yoghurt). Ät direkt, annars är denna frukost perfekt att göra på kvällen, ställa in i kylskåpet och ta ut och äta på morgonen utan att behöva göra något.


Se även en tidigare kvarggröt jag har gjort med blåbär, lingon och pepparkakskrydda!!


 


Måndag, och jag ska till skolan. Sista veckan innan sportlov :D

Av Sofie - 17 februari 2013 20:23


Dessa läsarfrågor handlar i grund och botten om samma sak. Här svarar jag på dem tillsammans, vilket ledde till att jag kom in allmänt på min syn på hälsa. Men det tycker ni säkert också är intressant att läsa:


Hej din blogg är jätte spännade måste jag säga!
undrar bara om du hade kunnat typ lägga ut en bild på hela dig, för du verkar äta såna "speciella " rätter som jag aldrig hört ïnnan så skulle vilja se hur din form är, du verkar vara i bra form med maten men ger eller har den gett något resultat sen du började med det? typ viktuppgång eller viktnedgång? :)


Hej bra blogg!!
kan du inte lägga ut en bild på hela dig? hur mycket väger du och hur lång är du?
innehåller din mat många kalorier ? :)
tack för super inlägg!!


kan du inte börja skriva upp hur mycket kcal allt innehåller?


hej jättebra blogg har du!
undrade bara om du vet hur många kalorier eller så din mat innehåller och om det är mycket typ fett eller mycket protein i det du lagar..du verkar vara i fin form och så men hittar ingen bild på hela dig..hade varit kul o veta hur du ser ut i helhet och hur lång o vad du väger..du är en jättebra inspiration :)
jättegulligt om du svarat i ett inlägg :)


Svar: Jag räknar inte kalorier och håller inte koll på min vikt för jag tycker inte alls det är viktigt för mig eller för hur jag mår. Därför kommer jag inte heller skriva ut det här. Jag har tidigare skrivit om vikt här och här, och ett inlägg om varför man inte ska räkna kalorier här. Jag har inget behov av att lägga ut en bild på mig i bikini, och säga "kolla in min kropp" som så många andra hälsobloggar gör, eller visa upp en bild där jag pekar ut allt jag är missnöjd med. Jag vill inte heller lägga upp "inspirationsbilder" på hur andra ser ut. Jag strävar inte efter att se ut som någon annan.


Hälsa är så mycket mer för mig än hur jag ser ut, även om jag visst bryr mig om hur jag ser ut, det förnekar jag inte, det är så coolt hur man kan förändra kroppen med bra kost och träning, men det handlar så mycket om känslan också, Hur jag mår! Den där välmående känslan som är så svår att beskriva i ord. Jag tror starkt på en balans mellan att må bra på insidan, näringsrik mat och regelbunden träning. Sträva efter att må bra på alla sätt, men inte att må perfekt, för det är ett omöjligt ideal som man bara mår dåligt av att sträva efter! Jag älskar ordet balans. Jag är inte den där perfekta personen som alltid är glad, slutar äta precis när jag är mätt, tränar alla pass som planerat och aldrig får ångest över saker och ting. Ibland får jag kommentarer från människor som verkar vara irriterade på att jag alltid är så "perfekt och hälsosam" men nej det är jag verkligen inte och det har jag aldrig påstått. Jag har mina dåliga dagar då jag bara vill krypa ner under täcket, och det är okej, livet är inte alltid på topp.


Jag är så glad att mina föräldrar aldrig under hela min uppväxt har pratat om kalorier och vikt eller hållit på och trixat med en massa dieter. Jag är så glad att när mitt 14-åriga jag blev intresserad av hälsa/mat/träning och sökte inspiration och förebilder fann jag bloggar som PT-Fias m.fl som inspirerade till helhetstänket, må bra från insidan och hälsa på lång sikt utan förbud och måsten, där mat var något man njöt av, träning var något roligt man längtade efter, att känna efter mättnadskänslor är bättre än kaloriräkning och där grötfrukost var den bästa måltiden på dygnet, där jag fick höra "Ingenting är så onyttigt att man aldrig kan äta det, samtidigt som ingenting är så nyttigt att man alltid kan äta det".


Med detta sagt vill jag även re-posta det viktigaste jag skrev i ett inlägg i Maj 2012 angående syftet med bloggen under rubriken "Inspiration till 100 %":

Det här är bloggen där jag vill att man ska finna matinpiration. Det ska vara gott, enkelt och nyttigt, det är mina tre beskrivande ord för matlagning.


Det här är inte utseendebloggen där allt handlar om kalorier och vikt. Här äter vi för att må bra! Om vi äter sådannt som vi mår bra av behöver man inte tänka alls på saker som vikt, övervikt och kalorier, det fungerar oftast då automatiskt.


Det här är inte bloggen där vi förbjuder oss själva att äta saker. Utan vi njuter och äter av sådant som är gott och vi mår bra av.


Här använder vi oss av så mycket naturliga produkter som möjligt. Vi är inte rädda för energirik mat sålänge den är naturlig och näringsrik.


På denna blogg vet vi att det är helheten och att leva hälsosamt långsiktigt som är det viktiga. Att jojobanta, köra pulverdieter, skippa måltider vet vi inte kommer att hålla i längden. Det gäller att finna balansen i sitt liv för att det ska hålla hela livet ut.


Här finner vi matglädje. Matlagning på ett hälsosamtvis är inget tråkigt (som många tror) och allting ska vara äcklig för det är det verkligen inte. Det är kul att exprimentera sig fram och finna nya favoriter. Särskilt om man använder sig av riktiga råvaror och inte Knorrs pulversoppmix.


Hela inlägget kan ni läsa HÄÄÄR om ni har missat det!!!


Gamla egobilder i samband med träning, endorfinhög eller vadå...

Av Sofie - 17 februari 2013 15:15



Vad sägs om en krämig och supergod brownie med två lager? Dessutom mjölkfri, glutenfri, vegansk och raw och fylld med en massa nyttigheter. Liknande min gamla raw chokladkaka men med yttligare att lager. Varsågod, här har ni receptet:


Underbart god, krämig och nyttig brownie (ca 12 st större bitar - ca 24 st mindre bitar)


Lager 1:

2 1/2 dl urkärnade dadlar (ca 12 st)

2 1/2 dl blandade valfria nötter eller frön (jag hade 1 dl mandlar, 1 dl valnötter och 1/2 dl solroskärnor)

1/2 dl kakao

1 dl kokt kaffe (byt ut helt/delar mot vatten om du inte gillar kaffesmak så mycket)

1/2-3/4 dl rostade och skalade hasselnötter (går säkert även med orostade och oskalade med, men det är godast med rostade och skalade)


Lager 2:

2 bananer

1 avokado

1 dl hasselnötssmör (eller annat nötsmör man gillar)

1 1/2 dl kakao

1 dl blåbär

1 dl hallon (eller mer blåbär)

5 msk agave eller honung


1. Mixa samman dadlar och nötter i en matberedare. Tillsätt kakao och kaffe och mixa till en krämig smet.

2. Tillsätt hasselnötterna, och mixa en kort stund, de ska nämligen inte alls mixas sönder utan var "bitiga" och crunchiga.

3. Lägg hela smeten i en avlång form.

4. Mixa bananer, avokado, hasselnötssmör, kakao, blåbär, hallon och agave/honung. Bre andra lagret över det första lagret i formen.

5. Sätt in i frysen, och den är stelnad och klar att äta efter ca 3 timmar.

6. Om du inte äter upp allt på en gång: Förvara i frysen, och ta ut ett tag innan servering så att den inte är stenhård!!


Och glöm för guds skull inte att slicka bunkar, matberedare, slickepottar och skedar med överbliven smet på. Sååå gott :D Inspiration till receptet fick jag på PT-Fias blogg, men som oftast när jag använder andras recept gör jag min egna variant av det.





Chokladälskarens dröm. Som ni ser toppade jag min bit med mango igår kväll, supergott :D Ska gå och ta en bit nu till mellis/fika!!

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
<<< Februari 2013 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Skapa flashcards