Sofies Wellness

Alla inlägg under februari 2013

Av Sofie - 25 februari 2013 08:41


 


I helgen bakade jag en sats knäckebröd. Jag använde som grund ett recept jag tidigare använt och freestylade från det. Blev supergott och krispigt:


Fröigt Knäckebröd (ca 20 bitar)


3 dl valfria frön/frökärnor (jag tog 1 dl sesamfrön, 1 dl pumpakärnor, 1 dl solroskärnor)

2 dl valfritt mjöl (jag tog 1 dl havregrynsmjöl och 1 dl mandelmjöl)

2 dl valfria gryn (jag tog 1 dl havregryn och 1 dl rågflingor)

1/2 tsk salt

2 1/2 dl vatten

ev. lite rosmarin eller annan krydda


1. Bara att blanda ihop allt till en smet. Jag toppade delar av mitt knäckebröd med rosmarin.

2. Smeta ut tunt på en bakplåtsklädd (jag tog aluminiumfolie efter mitt papper var slut) bakplåt. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 10 min.  Ta ut och skär i fyrkantiga bitar.

3. Sätt in i ugnen igen ca 25 min tills de stelnat.

4. Ta ut och låt svalna. Förvara dem torrt i en burk!


   


Och till dagens frukost fick dessa knäckebröd vara med:

 


x Davosgröt med pepparkakskrydda och bär

x Fröigt knäckebröd med keso, kokt ägg och lite extra rosmarin på toppen


Davosgröt med pepparkakskrydda och bär (1/2 frukostportion, men lagom för 1 person med matiga knäckemackor till): Blanda ihop 1/2 dl fiberhavregryn eller andra gryn med 1 1/2 dl naturell yoghurt, 1/2 tsk pepparkakskrydda, 1/2 dl hallon och 1/2 dl blåbär!! Äts antingen på direkten men fungerar annars utmärkt att göra på kvällen, sätta in i kylskåpet under natten och ta ut och äta direkt en stressig morgon.


Davosgröten ovan är en av mina favoritdavosgröter. Supergott!!


 


   Idag är det första riktiga dagen på lovet. Men jag ska plugga haha eftersom vi har så mycket :S Jag har bestämt mig för att jag ska ha några riktiga pluggdagar då jag pluggar järnet och sen ska jag känna mig helt fri de andra dagarna. Så nu ska jag minsann sätta igång och få så mycket gjort som möjligt.

Av Sofie - 24 februari 2013 17:48


 


Jag har tidigare gjort morotskakagröt, mini morotskaka, raw morotskakabollar, morotskakacupcakes, morotskakasmoothie och morotskakapannkakor. Efter dagens mellisexpriment välkomnar jag även morotskaka kvargen i morotskaka-recept-familjen.


Morotskaka kvarg (1 person)


3/4 dl finriven morot (ca 1 liten morot)

drygt 1 dl kvarg eller turkisk yoghurt

1 tsk kanel

pyttelite torkad ingefära (det rör sig om mindre än 1/2 krm)

1 krm vaniljpulver

1 tsk agave eller honung (går säkert att söta med mosad banan med)

några valnötter


1. Blanda ihop riven morot, kvarg, kanel, ingefära, vaniljpulver och sötning. Smaka av.

2. Lägg upp på ett fat och toppa med några hackade valnötter, lite mer riven morot och ringla ev. över lite honung/agave.


Passar säkert underbart att toppa gröten eller liknade till frukost också. Gillar man inte det lilla tuggmotståndet man får ifrån morotsrivet kan man mixa ihop alltihopa med en stavmixer. Och om man vispar 1 äggvita fluffigt, och sedan rör ihop tillsammans med det ovan och fryser ner ett par timmar skulle det inte förvåna mig om man får smaskens morotskakaglass :D


Av Sofie - 24 februari 2013 10:35


 


Idag exprimenterade jag fram ett helt nytt recept, frukostwrap som man kan skär i bitar till rullar!! Själva wrapen fick apelsinsmak och fyllningen choklad/apelsinsmak. Blev jättegott, ni måste pröva. Apelsinen och kakaon går såklart att byta ut mot andra smaksättningar. Själv har jag en massa idéer på hur jag ska smaksätta detta recept på andra sätt, imorgon får det nog bli en wrap med citron/ingefära/hallon smaksättning. Som vanligt när jag lagar frukost/bakar och vill ha det lite sött så sötar jag med banan, sedan brukar jag utgå från 1 dl gryn (som gröt) men om jag sötar med banan brukar jag ta lite mindre gryn så att det blir lagom till frukost. Sedan ett ägg, eller en äggvita, eller både ägg+äggvita men då brukar jag inte ha någon kvarg/keso/yoghurt i receptet. Och slutligen smaksättning, som jag varierar. Det är så jag "tänker" när jag gör frukost, jag vet att det är ungefär lagom för mig. Om ni kollar på de flesta gröter, frukostmuffinsar, chokladbollröran, mina frukostkakor, grötpannkakor, havrepannkakor etc så ser ni att de utgår från ganska lika grund. Det är inte så svårt :D


Frukostwrap/rullar med apelsin/kakao (1 person)


Wrapen:

3/4 dl fiberhavregryn (eller andra gryn)

2 krm bakpulver

1/3 mosad banan

1 ägg

rivet skal från 1 apelsin

en skvätt naturell olja (som kokosolja eller rapsolja)


Fyllningen:

3/4 dl kvarg (eller turkisk yoghurt)

2/3 mosad banan

2 tsk kakao

saften från 1/2 apelsin

lite mer kakao att "strössla" över


1. Blanda ihop gryn, bakpulver, banan, ägg och apelsinskal till wrapen.

2. Lägg ett bakplåtspapper (jag tog aluminiumfolie då mitt bakplåtspapper var slut) på en bakplåt. "Smöra" med en skvätt olja.

3. Bre över smeten tunt i en cirkel på det smörade bakplåtspappret. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 5 min.

4. Blanda ihop kvarg, mosad banan, kakao och apelsinsaft.

5. När wrapen är klar, ta en stekspade och "dra av" den från bakplåtspappret. Bre över fyllningen.

6. Rulla ihop till en wrap. Skär ev. i mindre bitar till rullar, eller ät den helt som den är. "Strössla" över lite extra kakao.


Det var lite svårt att skära rullen i bitar, fyllnigen rann ut, jag skar upp halva och sen gav jag upp. Därför ser det inte jättebra/gott ut på bild, och min kamera ville inte heller sammarbeta med ljuset så det blev halvtaskiga bilder. Men man kan skära upp hela om man vill, men det blir som sagt inte så bra på bild om man ska fotografera.


 


 


Steg för steg (men som sagt kameran ville inte riktigt vara med idag):


       


Och idag skiner solen vackert, vilket alltid gör mig extra glad. Snart vår kanske? :D Idag har jag sovit till 8, lagat denna fantastiska frukost och kollat klart på filmen (A Royal Affair, superbra!!) som jag inte orkade se klart på igår kväll. Nu ska jag bege mig ner på stan och träffa en kompis precis som igår, men en annan kompis och istället för att kolla på kläder ska vi leta present åt en av hennes kompisar och käka lunch ute. Trevligt!! Annars har jag inga direkta planer för dagen, men jag ska nog bara ta det lugnt och läsa Lars Kepler som är mitt nya "svenska deckare"-beroende. Ha en fin söndag, och ni som åker skidor, åk lite för mig med, jag önskar att jag vore ut i skidbacken!!!

Av Sofie - 23 februari 2013 12:59


 


Den här efterrätten som jag gjorde igår blev helt gudomlig. "To die for" om man gillar jordnötssmör och kokos. Ni måste bara pröva:


Krämig underbar nyttig jordnötssmör/kokos/bananglass (1 person)


1 äggvita

1 liten mosad banan

4 tsk jordnötssmör

1 1/2 msk kokosmjölk


1. Elvispa äggvitan hårt till ett vitt fluff.

2. Rör försiktigt i banan, jordnötssmör och kokosmjölk.

3. Lägg i en mindre burk och frys i ett par timmar, rör gärna runt efter 1 timme med en sked.

4. Ta ut och forma till 3 kulor som du lägger på en tallrik, toppa ev. med varma hallon och ät och NJUT!!!


Och den är ju nyttig att man kan ha den till mellis, fika och till och med frukost (med något annat till). Om man är vegan är jag ganska säker på att man kan skippa äggvitan och istället ha mer banan.


 


 


Vill även passa på att tacka för all positiv feedback jag får från kommentarer på bloggen/mejl/instagram, det gör mig så glad :D Jag har ägnat lite tid nu på förmiddagen och svarat på alla läsarmejl från veckan. Hoppas att jag inte glömt någon!! Ni ställer en massa frågor här på bloggen och det är kul men jag hinner inte besvara alla så fort. Men svar kommer, antingen direkt under inläggen eller så skriver jag flera samlade i ett läsarfrågarinlägg! Ni får ha en fin lördag. Själv ska jag ner på stan nu för en shoppingrunda med en kompis :D Vi Hörs!!

Av Sofie - 23 februari 2013 11:50


Fick ett mejl från en tjej som ville tipsa om "Det långa loppet". Jag har själv registrerat mig nu, och tycker att alla ni som tränar också ska göra det.


Satsningen Det långa loppet går ut på att du samtidigt som du springer på löpbandet, åker i skidspåret eller promenerar i parken kan samla dina kilometrar till goda ändamål. Desto fler kilometrar Det långa loppets deltagare samlar ihop genom att röra på sig, desto mer pengar bidrar Danica Pension med. Efter att ha uppnått vårt första delmål på hela 25000 kronor som skänkts till Hjärt- och lungfonden satsar vi vidare mot vårt andra delmål på 50000 kronor och därefter väntar fler donationer till goda ändamål och olika träningserbjudande.


Kolla videon så förstår ni mer vad det hela handlar om:



Läs mer på deras hemsida och registrera er där. Tänk att bara för att ni lägger ner lite tid på att skriva upp på en hemsida vad ni har tränat så går det pengar till ett bra ändamål. Visst, om bara en person gör det kommer vi inte så långt, men det är tillsammans vi kan komma någonvart och göra skillnad.


Av Sofie - 22 februari 2013 13:02

Upptäckte att jag inte hade lagt upp detta recept. Det har legat i utkast i flera veckor men här kommer det. Perfekt helggottis :D



Jag har gjort en ny variant på kokosmuffinsen med bärfyllning, nämligen med kakao. Gotteligott!!


Kokosmuffins med kakao (10-12 st)


1 dl kokosmjöl

2 tsk bakpulver

4 msk kokosflingor

knappt 1 dl kakao

1/2-1 tsk kaffepulver (kan uteslutas om man inte gillar kaffesmak)

1 tsk vaniljpulver

3 bananer

2 dl naturell yoghurt

3 msk mjölk

2 ägg

3 msk kokosolja

ev. en skvätt honung/agave för mer sötma

ev. 10-12 hallon


1. Blanda ihop kokosmjöl, bakpulver, kokosflingor, kakao, kaffepulver och vaniljpulver i en skål. Mosa bananerna och blanda i.

2. I en annan skål blanda ihop yoghurt, mjölk, ägg och kokosolja. Rör den blöta smeten i den torra. Smaka av och om du vill ha det sötare, rör i en skvätt honung eller agave.

3. Klicka ut smeten i 10-12 st muffinsformar (mina var av den mindre storleken). Tryck ev. 1 hallon i varje muffins.

4. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 20 min! Ta ut och låt svalna.


Fika, efterrätt, mellis, frukost, kvällsmål... Ja när du bara är sugen på något riktigt gott! :D


Ni som undrar var man köper kokosmjöl: Kokosmjöl finns nuförtiden att köpa i många mataffärer (iallafall de större), annars finner ni det på hälsokosten eller att beställa hem på nätet. Annars mitt vanliga tips om ni bor i Stockholm: Gryningen på Söder!! Gryningen har även kokosolja, men även det finns i hälsokostaffärer.




Trevlig helg :D Vill ni ha fler tips på nyttigare gottis recept finner ni det här. Har ni några bra tips på nyttigare gottesaker får ni gärna dela med er. Jag är ständigt ute efter nya recept. Kram!!

Av Sofie - 22 februari 2013 08:39


 


Dagens frukost:

x Kardemummagröt (vanlig gröt med 1 tsk kardemumma i) varvat blåbärsås (blåbär blandat med kesokvarg) toppat med kokosflakes och några cashewnötter


Det fick bli gröt till frukost idag, det blir det ofta såhär års. Men bara för det blir det ju inte samma frukost varje dag, den går ju att variera på miljoner sätt. Ovan en väldigt lätt variant. Vill ni ha grötinspiration, kolla här under alla mina grötinlägg :D


Och idag är det sista dagen i skolan innan sportlovet. Ska bli härligt med lov även om detta lov kommer att bli ett plugglov med stort P. Vi har haft det ganska slappt sedan jullovet, men mellan sportlovet och påsklovet har de proppat in en massa olika skolsaker vi ska göra. Jag ska iallafall vara hemma hela lovet så blogguppdateringen kommer nog bli ungefär som vanligt. Börjar lovet med att en kompis ska sova här ikväll.


 

Av Sofie - 21 februari 2013 08:39


 


Idag gjorde jag en favorit i repris till frukost, mini äpplekaka. Har ni inte testat detta har ni verkligen missat något. Av alla mina recept som finns på bloggen är detta nog ett av de bästa. Idag förbättrade jag receptet lite med jordnötssmör och vaniljpulver, ger goda bismaker men självklart gott utan också. Receptet som jag gjorde idag:


Hälsosam mini äpplekaka till frukost/mellanmål (1 person)


1/2 dl valfritt mjöl eller något mer gryn (jag hade 1/2 dl havregrynsmjöl)

1 ägg

1 äggvita

1 mosad banan

1 msk jordnötssmör (kan uteslutas)

2 tsk kanel

2 krm bakpulver

1 krm vaniljpulver (kan uteslutas)

1 äpple


1. Blanda mjöl/gryn, ägg, banan, jordnötssmör, kanel, bakpulver och vaniljpulver i en microsäker djup skål.

2. Riv halva äpplet, rör i smeten.

3. Resten av äpplet skär du i tunna klyftor och stoppar i smeten i ett fint mönster. Pudra över lite kanel om du vill.

4. Sätt in i micron på högsta effekt i ca 3 min, eller tills hela kakan har stelnat.

5. Ta ut ur skålen och lägg upp på ett fat!


Som efterrätt till frukost :D Perfekt konsistens och alldeles lagom söt.

Kakan gör man i micron vilket gör att den blir klar på bara 3 min. Bra för på morgonen har man ju inte tid att vänta på en ugn som ska bli varm och ha något länge i ugnen. Men om man vill kan man säkert göra denna i ugnen istället (om man inte har micro)! Jag har fått höra många som säger att maten/näringen förstörs om man micrar den, men enligt Livsmedelsverket som jag tror man kan räkna som en säker källa stämmer det inte, det finns ingen forskning som tyder på det.

Angående mjölet: Jag använde precis som förra gången fiberhavregryn mixat till mjöl. Jag har mixat många dl tidigare, så att jag slipper hålla på att mixa varje gång jag ska ha det, ett smart tips bara. Det går säkert att ha hela gryn också, ta lite mer då eftersom grynen blir i volym mindre när man mixar dem till mjöl! Annars kan man använda "färdigt" mjöl.


 


Med det önskar jag en trevlig torsdag, jag själv ska till skolan som vanligt!!

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
<<< Februari 2013 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards