Sofies Wellness

Alla inlägg under oktober 2012

Av Sofie - 5 oktober 2012 08:19


 


Idag fyller min kära mamma år. Självklart sång och uppvaktning på sängen med presenter och frukost. Eftersom min mamma älskar morotkaka fick jag en idé om att göra morotskakacupcakes/muffins med mitt frukostmuffins recept som man gör i micron. Lyckat!


Morotskaka cupcakes/muffins i micro (ca 6 st mindre)


Muffinsen:

3/4 dl fiberhavregryn

1 ägg

1 äggvita

1 mosad banan

4 tsk kanel

1/2 tsk torkad ingefära

4-5 krm vaniljpulver

1 1/2 dl finrivna morötter

1 msk agave/honung


Frostingen:

1-1 1/2 dl turkisk yoghurt (eller kvarg)

1-2 krm vaniljpulver

1/2-1 msk agave/honung

finrivna morötter


1. Blanda ihop allt till muffinsen. Fördela i muffinsformar, ca 6 st mindre.

2. Sätt in i micron på högsta effekt ca 3 min, så att de får fast konsistens som muffins.

3. Blanda ihop allt utom morötterna till frostingen. Bre frostingen över muffinsen. Toppa med rivna morötter!


Som ni ser hade jag i lite agave (men fungerar lika bra med honung) i muffinsen och frostingen, det brukar jag inte ha i detta recept men ville ha de lite sötare idag, men inte för söta så att det inte passade för frukost. Om ni vill bjuda och fika på dem skulle jag nog blanda i yttligare 1 msk honung/agave.


 


Så min smarriga frukost idag bestod av två av cupcakesen ovan, ett microägg och en liten skål yoghurt med blåbär, mango och müsli, tog dock ingen bild. Vad smaskade ni på denna morgon?

Av Sofie - 4 oktober 2012 20:46


 


Åh jag har hittat en ny sak att älska i matväg. Sesampanerad halloumi, så himlans gott. Och jätteenkelt att göra.


Sesampanerad halloumi: Skiva halloumi i tunnare skivor. Knäck ett ägg i en skål. Strö sesamfrön på en tallrik. Doppa först halloumin i ägget och vänd sedan runt i sesamfröna så att de får en yta av sesamfröna på båda sidorna. Stek sedan som vanlig halloumi på hög värme så att de får fin krispig yta. Klart!


Perfekt att äta som en lättare lunch med en matig sallad. Som tillbehör till huvudrätten. Som snacks! Och borde inte några skivor vara ett perfekt mellanmål tillsammans med en frukt?


   Till kvällens middag som förövrigt bestod av tonfisk, avokado, rivna morötter, röd paprika, tomatskivor och yttligare en ny matförälskelse: krämigt kokos/tomat matvete. Men jag väntar med att bjuda på receptet till det sistnämnda, jag har redan bjudit på alltför många supergoda recept idag hehe :) Den som väntar på något gott väntar aldrig förlänge...


 


Har ni testat detta? :) Tror ni man kan steka ett helt paket, och sedan spara kanske hälften och äta senare och att det fortfarande då är gott? Tänker att det kanske kan vara smart att spara som mellanmål. Och tror ni då att det håller sig utan kylskåp några timmar?

Av Sofie - 4 oktober 2012 16:33


    


Jag måste vara på riktigt juligt humör idag. Först mjuk pepparkaka till frukost och sedan plättar med smak av lussebullar till mellanmål haha. Hursomhelst i detta recept använder jag mitt grund kesoplättrecept och sedan har jag bara smaksatt med saffran och russin. Och de blev så himlans goda, alltså jag vet att jag säger det till mycket på bloggen (men mycket blir ju också himlans gott haha), men de här var någonting extra. Längtar ni efter lussebullar så är det detta ni ska göra:


Kesoplättar med saffran och russin (1 mellanmålsportion)


 1 ägg

125 g keso

1/2 msk fiberhusk

1/2-1 krm saffran

1 msk russin


1. Mixa ihop med en stavmixer ägg, keso, fiberhusk och saffran till en smet. Rör i russin.

2. Låt stå en stund (ca 1-2 min så att de sväller lite). Stek först så att de får fin yta, sänk sedan värmen och låt plättarna bli fastare innan du vänder på den (tar lite tid). Det blir 2 st stora plättar (men inte tillräckligt stora för att kallas pannkakor hihi).

3. Jag toppade mina med hackade valnötter!


Receptet är lagom för ett mellanmål/en frukost, ska man ha det till middag/lunch skulle jag nog dubbla allt, alternativt göra någon topping med keso/kvarg/turkisk yoghurt och bär. Även till frukost kan man behöva något till. Men som vanligt, det beror på hur stor du är, hur mycket du rör dig, hur ofta du äter... Det finns ingen exakt mall hur mycket du ska äta!


 


Här är det plugg, plugg och ännu mer plugg som gäller. Idag är min drivkraft för skolarbete bra, så det är helt okej. Men jag gör lite pauser då och då, t.ex lagar kesoplättar till mellis, bloggar om det som nu och leker med appar på mobilen. Snaaart helg iallafall!


Ps. Kanelbullens dag idag. Jag har fått flera frågor om jag har ett nyttigt kanelbulle recept eller vet något som jag kan tipsa om. Jag har tyvärr svarat nej på alla dessa frågor, men jag såg nyss att Fanny har lagt upp ett recept på nyttigare kanelbullar. Nu är jag kanske lite sent ute med tipset, men det är iallafall värt att kika in :D

Av Sofie - 4 oktober 2012 09:01


 


Min banankaka med blåbär och kardemumma som jag gjorde förra veckan blev väldigt lyckad, så idag till frukost använde jag samma recept men smaksatte med pepparkakskrydda och rivet äpple. Blev verkligen gott, med pepparkakskrydda fick jag lite julkänslor (oj vad jag längtar till december och julen). Smakade som mjuk pepparkaka, men en nyttigare sådan. Testa testa testa! Och nu när jag ändå är inne på julen, borde man inte kunna göra detta recept med saffran och russin i? Så att det smakar lussebullar, det ska jag testa!


Mjuk pepparkaka (banankaka) med rivet äpple till frukost/mellanmål (1-2 personer)


2 ägg

1 stor mogen banan (alternativt 1 1/2 mindre)

1/2 dl fiberhavregryn

1/2 dl mandelmjöl (bara att mixa mandlar till mjöl) eller något annat valfritt mjöl


2-3 tsk pepparkakskrydda

1 grovrivet äpple

1. Mixa ihop (med en stavmixer) ägg, banan, havregryn och mjöl.

2. Rör i valfri smaksättning, alternativt ingen alls. Jag hade pepparkakskrydda och rivet äpple.

3. Lägg i en mindre ugnsäker form/skål.

4. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 25 min.

5. Ta ut och ät varm antingen bara som den är eller med något till. Jag gjorde en "sås" på naturell yoghurt, mosade hallon och vanijpulver. Och toppade detta med pekannötter!


   


   Receptet har jag skrivit är för 1-2 personer, och det beror lite på om du har något till eller inte, hur hungrig du är och om du äter det till frukost eller mellanmål (jag vet inte hur ni gör, men jag äter större frukost än eftermiddagsmellanmål).


Iallafall idag har jag tagit en lugn morgon, upp tidigare än jag behöver på mina sovmorgonar. Satte in denna kakan i ugnen, och under tiden den var där passade jag på att läsa lite läxor, åt sedan långsamt och nu har jag fixat klart mig och ska se om jag kan kolla upp en sak till historian senare. Sedan blir det skola! Jag vet att det är lite mindre inlägg nu än tidigare, men jag har som sagt inte all tid i världen och framför allt har jag inte lika mycket tid till att exprimentera i köket. Men som ni märkt så brukar jag fixa ett frukostinlägg, något som kommer upp tidsinställt medan jag är i skolan och ibland något på kvällen om jag hinner/har något att skriva om. Och det är nog ungefär så jag kommer fortsätta under hösten. Jag satsar på kvalite än jättemånga inlägg som jag stressar ihop! :D


Ps. Pepparkakskrydda är en färdigkrydda som Santa Maria säljer i påse, brukar finnas i de flesta mataffärer som inte är pyttesmå

Av Sofie - 3 oktober 2012 12:00


 


Jag kastade snabbt ihop några mellanmålsmuffins häromdagen, fick ett väldigt bra resultat. Hihi är väldigt nöjd med att jag nuförtiden bara kan blanda ihop lite saker på känn utan recept och det oftast blir bra:


Mellanmålsmuffins med hallon/vanilj (6-7 st)


1/2 dl fiberhavregryn

1/2 dl mandelmjöl (bara att mixa vanliga mandlar till mjöl men det går säkert även med annat mjöl också)

1 ägg

3 äggvitor (1 dl)

1 dl hallon

1 tsk vaniljpulver

1 mosad banan


1. Blanda ihop allt till en smet.

2. Fördela i 6-7 muffinsformar.

3. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 15-20 min. Klart!


 


      Vill bara tillägga att dessa tillhör kategorin mellanmål och är inte sådär supersöta som fikamuffins, men de är självklart jättegoda ändå med en stark smak av hallon och vanilj! Ja har även gjort en smaksättning med kola/äpple/morot/kanel med samma grund, dessa kommer upp någon annan dag :)


Dessa är helt perfekta att ha med i väskan under dagen och äta som mellanmål. Eller som frukost på bussen/tunnelbanan om man inte hinner äta den hemma!

Av Sofie - 2 oktober 2012 15:00


    


I helgen när jag skulle bort en kväll bakade jag en alldeles underbar krämig chokladkaka. Utan minsta spår av strösocker, mjöl, smör... Är det möjligt? Ja det är det! Men jag ska inte ta någon credit för receptet, det har jag snott nästan rakt av från Fannys fina blogg. Bytte ut silkestofu mot turkisk yoghurt, och några andra små detaljer. Säger bara, detta receptet måste ni testa, chokladälskare eller inte!


Underbar krämig nyttig chokladmoussekaka med frosting och pekannötter (1 stor)


Chokladkakan:

2 dl dadelpuré (läs nedan hur ni gör det)

3 mogna avokados

6 ägg

5 äggvitor (nästan 2 dl om ni kör på burk)

2 1/2-3 dl kakao

2 dl turkisk yoghurt (alternativt silkestofu)

1 dl vatten

2 tsk vaniljpulver

1/2 tsk salt


Frostingen:

1 dl dadelpure (läs nedan hur du gör det)

2 dl turkisk yoghurt (alternativt silkestofu)

4 msk kokosolja

1/2 dl vatten

2 dl kakao


30 g pekannötter

kokosolja att steka i

1 msk honung/agave


1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Klä botten en form med löstagbara kanter med aluminiumfolie. Sätt på kanterna, spänn fast och vik upp folien på utsidan av formen. Mixa avocado och dadelpuré till en jämn smet, tillsätt äggen och fortsätt mixa. Tillsätt sedan resten och häll smeten i formen.

3. Grädda i ugnen i 40 min. Håll koll på ytan och täck med aluminiumfolie om den får mycket färg. Stäng av värmen på ugnen och låt kakan stå kvar där inne i 15 min. Ta och och låt svalna.

4. Mixa allt till frostingen, låt stå i kylskåpet.

5. Rosta nötterna i olja i en stekpanna så att de får lite färg. Ta av från värmen och rör i honung/agave.

6. Vänd kakan upp och ned på ett serveringsfat, bre över frostingen. Toppa med nötterna.

7. Ta en bit, och verkligen njut av varje tugga!


Såhär gör du dadelpuré:
 
Lägg dadlar i en skål och fyll med vatten. Låt stå någon timme. Häll av vattnet och mixa till en slät puré.

  Fungerade även dagen eftersom som ett perfekt lyxigt mellanmål tillsammans med keso och varma hallon


   


      Tillfredsställer alla chokladälskares behov ;) Och om du inte har orken eller tiden att göra hela kakan, gör bara smeten till kakan och ät den. Helt underbar god!


       


Och ja jag köpte faktiskt äggvita på dunk för första gången för att baka denna kaka, även fast att jag har varit kritisk till det innan. Men man kan ju knäcka ägg om man hellre vill det, och göra jag vet inte vad med äggulorna. Förresten vi borde ta hela den där äggvita debatten i ett eget inlägg, jag får en hel del frågor om det. Vad gör man med alla äggulor som blir över? Jag tycker ju att det är lika hemskt som ni att slänga gulorna, de är ju fyllda med en massa nyttigheter!!!

Av Sofie - 2 oktober 2012 08:39


 


Dagens frukost:

x Effektknäcke med keso, kokt ägg och örtsalt

x Kryddigt fräs med turkisk yoghurt och rostade valnötter


Kryddigt frukost/mellanmålsfräs med turkisk yoghurt och rostade valnötter (1 person): Skala och grovriv 1 morot. Skölj 1 äpple, grovriv halva och skär andra halvan i små bitar. Fräs morot och äpple i en stekpanna med lite olja/smör. Krydda efter smak med en massa kanel och lite ingefära. Låt fräsa i några minuter så morot/äpple blir varmt och mjukt. Lägg över på en tallrik. Ta några valnötter och krossa i mindre bitar. Torrosta dem i samma stekpanna i 1-2 min tills de fått färg, kolla noga så att de inte bränns. Servera fräset med en stor klick turkisk yoghurt (ca 1 dl) och rostade valnötter (man kan köra på icke-rostade också om man inte orkar rosta)!


Godmorgon världen :D

Jag fick idéen redan i helgen att göra ett sådant här kryddigt fräs men jag har bara inte hunnit testa det förrän nu. Supergott blev det iallafall, rekomenderas...


Idag känns det som om det kommer att bli en bra dag. Lugn och skön morgon. Inte jättelång dag i skolan. Sedan ska jag gå på mitt första föreningsmöte. Det är en av de roligaste sakerna med min skola, vi har ett föreningsliv (till och med Sveriges största mohaha) där man kan gå med i olika föreningar och engagera sig i olika saker och ting och samtidigt vara social. Sedan ikväll blir det nog en hel del plugg, det blev tyvärr inte så mycket av det igår...


    


Förresten i eftermiddag kommer det upp ett recept på en alldeles krämig underbar chokladmoussetårta med frosting. Det vill ni inte missa! Dessutom är den helt "clean" :)


Av Sofie - 1 oktober 2012 20:40


Ni ville ha lite mer "allmänna" hälsoinlägg som inte bara handlar om mat. Här kommer ett!


Jag tror att många som hör orden "att vara hälsosam" tänker på någon som tränar mycket och hårt, och äter lite och strikt. I min syn på "att vara hälsosam" ingår visserligen att träna regelbundet och äta bra, men den mentala/inre hälsan är minst lika viktig. Det är ett pussel, en balans mellan dessa tre saker. Att träna och äta bra men att samtidigt stressa, ha komplex och ångest av olika slag är inte hälsosamt. Allt handlar som sagt om en balans mellan allt. Och om livsglädje, leva på ett hälsosamt sätt som håller hela livet och som både kroppen och själen mår bra av. Man kan alltid sträva efter att må bättre och vara hälsosammare. Men man ska också komma ihåg att det inte finns något som heter perfekt hälsa. Om man strävar efter perfekt hälsa finns risken att man bara kommer att må sämre eftersom det i stort sett är omöjligt att uppnå, för vi har alla våra svackor och dåliga dagar. Sträva istället efter att le mycket, träna en träningsform regelbundet för att det är kul, finna livsglädje, skratta, exprimentera i köket, testa nya saker, utmana dig själv, umgås, smaka nya saker, sätta personliga mål, leva livet, äta allt men inte alltid, komma ihåg de där endorfinkänslorna du får efter ett träningspass en dag du tvekar på om du ska träna eller inte, testa något recept på min blogg, ha hemmakväll med spa och god mat och en bra film, få så mycket vardagsmotion som möjligt (cykla till jobbet/skolan, gå dit du ska, ta trapporna istället för hissen/rulltrappan), vila när du är sjuk, njuta av god mat, acceptera att vissa dagar bara är sämre än andra... Då kommer välmåendet på köpet!


Med detta sagt förstår ni att hälsa är ett väldigt omfattande ord. Men man kan ju ändå sätta en "status" på det hela och ta upp saker som känns aktuella inom det. Min "hälsostatus" just nu:


- Jag fick mina första stygn imorse, och då menar jag inte i några kläder utan i mig själv!!! En ful leverfläck i örat som har irriterat mig i evigheter skärdes bort. Tack var denna "operation" har jag idag känt mig svag, varit halvdöv, mått lite illa, varit yr och det har känts och känns fortfarande som att flera liter blod klunkar i inneörat när jag rör på huvudet.


- Jag har inte tränat "på riktigt" som jag brukar på 2 veckor. För 1 vecka sedan försökte jag mig på både en tennislektion och dagen efter ett gympass. Jag kände mig helt frisk innan men under gympasset fick jag avbryta av yrhet och dagen efter kom min tidigare förkylning delvis tillbaka. Därav total vila nu ett tag. Ärligt talat har jag inte saknat träningen så mycket som jag brukar göra vid träningsförbud. Men vad gör det? Jag tror att man ibland mentalt kan behöva en kortare paus från träning, för att sedan komma tillbaka mentalt starkare och peppad igen. Men jag börjar faktiskt sakna träningen något nu och samtidigt känner jag att förkylningen nu är borta, kanske en lugnare jogg med lite inslag av styrketräning med kroppsvikt imorgon eller på onsdag? Peppar peppar ta i trä...


- Jag har turen att älska nyttig mat. När jag själv bakar blir det alltid nyttighetsmodifierade recept. Men på franskan på måndagar bjuds det alltid på hembakat fika. När det gäller hembakat så äter jag alltid om jag är sugen på det som bjuds. Och det var jag idag, både bulle och brownie slank ner, supergott. Tack Carro och Bea för det!


- Senaste tiden har jag stressat väldigt mycket. En av mina dåliga hälsoegenskaper. Men idag har jag inte känt något spår av det alls, och det är ju måndag!?! (då om någon dag borde jag känna det). Jag jobbar på att få bort min stressjuka, svårt, men kanske har den försvunnit lite iallafall? Det känns så just nu, hoppas att det håller i sig (förresten vill ni att jag ska skriva ett stressrelaterat inlägg, jag tror inte jag är den enda som ofta lider av stress?)


- Jag började igår läsa en bok om styrketräning. Hann tyvärr bara läsa första kapitlet, men jag är helt fast ändå och superpepp på att börja köra styrketräning mer seriöst i höst. Ska tipsa er om boken i ett eget inlägg!


- 1 och 1/2 månad snart på gymnasiet och jag har verkligen kommit in i det. Och jag tycker om det. Den här senaste tiden har jag lärt mig så mycket, och utvecklats en hel del som person. Mycket är fortfarande läskigt och nytt, men jag försöker se det som en utmaning där jag måste gå ifrån mina trygga bekvämlighetszoner.


Nu har jag en liten uppgift åt er. Tänk efter hur er "hälsostatus" är just nu, ni behöver bara avsätta en 20 sek om det är det ni har, men gör det. Visst kan du tänka på exakt hur många pass du tränat senaste tiden, eller om du ätit "perfekt". Annars får du gärna också tänka på hur du allmänt mått den senaste tiden. Skrattat mycket och varit glad? Stress eller sömnproblem? Testat en rätt som blev en ny favorit? Utmanat dig själv och vågat göra något du tidigare tyckt varit läskigt? Varit sjuk nyligen? Ångest över något? Ni fattar! Om ni vill får ni gärna svara med er "status" i en kommentar eller skriva ett inlägg på er blogg, eller så gör ni det bara tyst för er egen skull.


Funderar på att fortsätta att då och då göra "hälsostatusar" (om inte här på bloggen, så bara för mig själv), det är lätt att man bara kör på samma sätt med allt i livet. Därför kanske det vore smart om man stannar upp någon gång i månaden, verkligen känner efter hur man mår på alla sätt. Kanske inser man då att något behövs ändras, eller så fortsätter man bara på samma sätt.


Sedan efter att ha lagt ner en del tid med att skriva (men det var roligt såklart annars hade jag inte gjort det), så undrar jag om ni uppskattar sådana här lite mer "tankeinlägg"? Något särskilt ni vill jag ska skriva om? Stress, komplex, perfektionism, livsbalans, kontrollbehov? De är iallafall några ämnen som jag tänkt på att jag kanske någon gång skulle kunna skriva om. Annars om vi pratar träningsinlägg? Vad vill ni läsa om då? Hur och vad jag tränar? Min syn på träning? Saker jag läser på nätet om träning? Jag skrev ju ett tag mina "veckans träningsinlägg" men det kändes inte som så många uppskattade/läste dem jämfört med den tid det tog att skriva dem. Och sedan mina matinlägg som är min specialté och jag bloggar mest om fortsätter jag med som vanligt, det behöver jag inte fråga :D     


     Dags för kvällsläsning, idag en väldigt udda mix! En gammal brittisk 30-tals deckare, bok om styrketräning, geografiboken och en amerikansk artikel om barnbarn till Auschwitz överlevare som tatuerar in sina mor/faräldrars "siffror"...

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11
12
13
14
15 16 17 18 19 20 21
22
23
24
25
26 27 28
29 30 31
<<< Oktober 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Skapa flashcards