Sofies Wellness

Alla inlägg under oktober 2012

Av Sofie - 8 oktober 2012 16:00


 


Ni vet att jag inte använder mig av proteinpulver. Däremot när jag var i Malmö i somras och besökte rawfoodshops egna mini affär där så fick jag med mig en liten påse hampaprotein superbilligt. Den har legat oöppnad i mitt skafferi sedan jag kom hem. Men för några dagar sedan öppnade jag den efter att ha läst andra som använt sig av det.


Jag tänker inte skriva någon ordentlig redogörelse av vad det är för något nu när bodycomf har gjort det, och det kan ni läsa här! Även smaljeansen har kommenterat det här! (bloggvärlden alltså haha...)


Kortfattat (kopierat av bodycomf och lite omformuerat av mig) om hampaprotein: Ekologiskt, rent och naturligt! Innehållet är (per 100 gram pulver) hela 49 gram protein, vilket är mindre än vanligt proteinpulver! Dock är det så naturligt av naturen, vilket inte "vanligt" proteinpulver är. Proteinrikt alltså. Det innehåller också 7 gram kolhydrater och 12 gram fett. Mycket fibrer är det också och det innehåller alltså inget annat än hampaprotein. Nackdel? Luktar gräs hihi! Men grässmaken försvinner om man blandar ner några msk i en smoothie.


Har ni testat hampaprotein? Vad tyckte ni? Några bra tips och idéer på vad jag kan göra med det?


Själv har jag hitills bara haft det mixat i smoothies! Jag såg att Emma hade gjort frukostmuffins med pulvret, och Annie brukar använda det lite här och var. Så ska kanske sno några idéer av de :)

Av Sofie - 8 oktober 2012 07:57


 


Dagens frukost:

x Chokladkaka i micro toppat med keso, varma hallon, varma blåbär och jordnötssmör


Frukost/mellis chokladkaka i micron (1 portion): Blanda ihop 2 ägg, 1 mosad banan, 1 msk kakao, 2 krm bakpulver och ev. om du har ett par krm vaniljpulver. Lägg allt i en djup skål (som inte är fylld upp till kanten). Micra på högsta effekt i ca 2 och en halv minut eller tills hela kakan har stelnat. Vänd ner på en platt tallrik och toppa med vad du vill!


      Exprimenterade fram något hel nytt till frukost som faktiskt blev riktigt gott. Visst det är inte kladdkaka som denna, men det är en god kaka som smakar choklad/kakao och passar riktigt bra till frukost/mellanmål. Man kan ju tro att det ska smaka ägg eftersom det mest består av ägg, men nej det gör den inte alls. Det är det som är magiskt bra med banan, om man mosar banan i ägg så försvinner äggsmaken och det blir lite sött istället.


Som vanligt när jag kommer på helt nya saker vill jag exprimentera vidare med nya smaksättningar. Till denna tror jag att man skulle kunna exprimentera med kaffepulver, jordnötssmör, mesquite och kokosmjölk tillsammans med kakao. Och om man skippar kakaon kanske man skulle kunna göra hallon, lime/kokos, rivet äpple/kanel, saffran...


 


   


Idag då, måndag och en ny vecka. Själv ska jag pendla mellan sjukvården och skolan idag. Först skippar jag hela min sovmorgon för att vara med i någon allergi/astma/hälsoundersökning som jag var med i för 10 år sedan och nu har de någon form av efterundersökning, kan bli intressant om jag får veta en massa saker om mig eller bara läskigt om de ska sticka hål på mig och ta en massa blodprover (jag är svag för sådant) och andra tester. Sedan snabbt till skolan för en lektion, få i sig lunch snabbt någonstans, till ett annat läkarställe för att ta bort stygnen i örat, tillbaka till skolan för de sista lektionerna. Och sedan efter skolan ska jag träna på något sätt, vi får se hur det blir med det, träningskläder är iallafall medpackade. Kvällen är änsålänge helt oplanerad, faktiskt skönt :D


Hur ser er dag och vecka ut?

Av Sofie - 7 oktober 2012 20:56


 


Fick inspiration från Sally och gjorde en supersnabb kasslerrätt till middag åt hela familjen som endast innehöll två ingredienser (salt o peppar räknas inte...) men inte mindre gott för det. Till detta grönsaker och hel bulgur med grönsaker i:


Limekassler med grönsaksbulgur (4 personer)


ca 500 g kassler

salt o peppar

skalet av 1 lime

saften av 1/2 lime


2 dl bulgur (hel eller vanlig)

4 dl vatten

1-2 tomater

2 rejäla nävar färsk bladspenat

2 pressade vitlöksklyftor

saften ur 1/2 lime


1. Koka bulgur enligt förpackningen.

2. Skär tomat i mindre bitar. Hacka bladspenat. Finriv skalet av limen.

3. Skär kassler i tunna skivor. Skär bort ev. stora fett bitar. Salta och peppra. Stek så att de får fin yta på båda sidor. Strö över limeskal och saften ur halva limen.

4. När bulgurn kokat klart. Rör i tomat, bladspenat, vitlök och limesaft. Smaka av med salt och peppar!


Limen gjorde rätten väldigt uppfriskande och gillades av hela familjen :D


 


 


Sen uppdatering idag, har bara blivit så :P Jag har faktiskt inte så mycket att berätta. Ha en fortsatt trevlig kväll!

Av Sofie - 7 oktober 2012 20:46


 


Jag mixade ihop en ny variant nötsmör tidigare idag:


Pekansmör med solroscrunch (1 liten burk)


2 dl pekannötter

1/2-1 tsk havssalt

en skvätt naturell olja (rapsolja eller kokosolja)

3/4 dl solroskärnor


1. Lägg pekannötterna på en bakplåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen på 225 grader i ca 5 min (kolla noga så att de inte bränns). Låt svalna något.

2. Mixa till ett smör i en matberedare, kan ta några minuter. Smaka av med salt. Och mixa med en skvätt olja om du vill ha det krämigare.

3. Lägg i solroskärnorna och mixa några gånger med puls. Kärnorna ska nämligen inte helt mixas sönder utan vara crunchiga i.

4. Förvara i en burk i kylskåpet!


Satt fint på riskakor tillsammans med kiwi och gojibär:

 


Gott men favoriterna är nog fortfarande jordnötssmör, mandelsmör och cashew/paranötssmör. För er som aldrig gjort nötsmör tidigare kan jag ta det snabbt igen. Rosta några nävar nötter i ugnen, mixa till smör i en matberedare, smaka av med salt och ev. en skvätt olja! Klart :D


Av Sofie - 6 oktober 2012 20:35


 


 


Kvällens middag kommer nedan. Laxrättens recept snott (men med måttmodifieringar) härifrån. Och mitt recept här:


Lax i wasabi/tomatsås och sötpotatis/ärtmos (4 personer)


4 laxfiléer

salt o peppar

500 g passerade tomater

1 dl vispgrädde

1 msk wasabi på tub

1 tsk chilipulver

1 tsk honung

2 dl sköljda färdigkokta linser (röda eller gröna)


500 - 600 g sötpotatis

2 dl gröna ärtor

salt o peppar


1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Lägg laxbitarna i en ugnssäker form. Salta och peppra.

2. Blanda i en skål passerade tomater, vispgrädde, wasabi, chilipulver, honung och linser. Häll över laxen. Grädda i ugnen 15-20 min.

3. Skala sötpotatisen. Skär i mindre bitar. Koka under lock i ca 10 min. Sista 1-2 min, koka även med ärtorna. Mixa till mos med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar!


Jag älskar verkligen sötpotatismos, det måste ni pröva om ni inte har gjort det. Det går att variera i mängder. Bara att koka sötpotatis och mixa. För variation kan man även mixa med spenat, smulad fetaost, kokta morötter, kokosmjölk, kikärtor, avokado, citronsaft... Och smaksätta med mängder av olika kryddor efter smak och vad man har till, t.ex curry, basilika, chilipulver, dragon, rosmarin...


Har ni testat sötpotatismos tidigare?


 



Av Sofie - 6 oktober 2012 12:51


    


Efter träningen idag gjorde jag en supersmaskig frukost/mellanmål med inspiration från Julia:


   Banan äggröra med äpple, kardemumma, vanilj, kaffe och kokos (1 person)


1 banan

2 ägg

1 tärnat äpple

4 krm malen kardemumma

1/2 tsk vaniljpulver

ca 2 msk kaffe (lagom för mig som inte dricker kaffe men tycker om svag smak, ni som dricker kaffe kan behöva mer, och om man inte gillar kaffesmak alls är det bara att strunta i kaffet)

1-2 msk kokosmjölk


1. Mosa bananen och blanda ihop tillsammans med äggen.

2. Sätt på en platta med olja i en kastrull och häll i bananäggen och rör runt så att det blir smuligt som vanlig äggröra. Medan bananäggen håller på att stelna rör i äpple, kardemumma, vaniljpulver, kaffe och kokosmjölk så att allt blir till en röra.

3. Ät helt som det är eller toppa med något. Jag hade gojibär och valnötter på!


 


Jag var först lite skeptiskt till kardemumma ihop med kaffe, men det var faktiskt väldigt gott och även ihop med resten. Testa vet jag!


Nu ska jag strax iväg och träffa en kompis. Dock först lunch, ja det har gått några timmar sedan jag åt ovan :P


Ps. Precis som med bananpannkakor på 2 ägg+1 banan så smakar inte denna bananäggröra ägg, då hade det nog inte varit så gott tillsammans med banan, kardemumma, kaffe, vaniljsmak...

Av Sofie - 6 oktober 2012 12:04

      


Idag startade jag dagen på bästa sätt. Vaknade av mig själv ganska tidigt (för att vara helg), i med lite förfrukost för att ladda med energi men samtidigt inte för mycket så att jag får håll, på med träningskläder, låta maten smälta något medan jag planerade vad jag skulle göra och sedan så körde jag...


5 grader ute men med en underbart lysande sol och vackra färger på alla träd överallt. Helt underbart! Planen var att köra min 5 km runda i ett lungt och behagligt tempo och sedan stanna här och där för att köra några styrketräningsövningar med kroppsvikten i tabatastyle. Ingen press, inte ta ut mig som jag brukar utan bara köra så att jag blir svettig och får jobba en del, bara för att få kroppen på rätt spår igen. Känna efter hur kroppen mår efter att inte ha tränat på länge (har ju varit sjuk och sedan inte helt varit 100 % även fast att jag har klarat av vardagen), se vad jag klarar av i dagens form.


Resultatet blev att jag sprang (eller snarare joggade) knappt 5.5 km på 32 min, ingen mästertid alls men jag sprang hela tiden och det var det enda målet idag. Sedan efter ungefär varje km var det styrkeövnings "paus", de tre första gångerna körde jag en tabataintervall (dvs 20 sek jobba, 10 sek vila x 8 gånger) där jag växlade två gånger, så jag körde totalt varje övning 1 min 20 sek. Såhär såg det ut:


Styrke "paus" 1:

Armhävningar varvat med boxhopp på en bänk


Styrke "paus" 2:

Dips från en bänk varvat med walking lunges (hade tänkt hitta någon tung sten att ha som vikt, men fann tyvärr ingen så det blev lite väl lätt)


Styrke "paus" 3:

Axelarmhävningar varvat med superman


Styrke "paus" 4:

Även här tabata men med ingen vila. Man kör 20 sek vanlig planka och sedan i pausen kör man 10 sek hög planka, sedan 20 sek vanlig planka osv i 4 min. En tuff övning, förut klarade jag alla 4 min, men idag blev det bara 3 min sen skakade jag så mycket att jag var tvungen att sluta.


Sedan efter att jag sprungit klart så körde jag en trappintervall i en trappa. Första gången upp med en fot på varje trappsteg och sedan ner igen, sedan två fötter på varje steg (ner igen) och slutligen en fot på varannat steg (ner igen) x 2 varv. Trappan ligger i närheten av där jag bor, så jag tog tiden (idag 3:54 min) så kan jag komma tillbaka till trappan och köra samma sak igen och försöka slå tiden.


Sedan nedvarvningsjogg sista biten hem, och sedan stretch inomhus. Allt som allt tog det väl ca 1 timme. Känns så härligt att kunna träna nu igen efter att ha varit sjuk. Men jag måste komma ihåg att ta det lungt nu i början, och trappa upp det långsamt till min gamla "form".


Nu är jag iallafall på superbra humör. Jag har glömt hur bra man mår efter att man har tränat. Och nu vill jag bara träna ännu mer haha, och komma tillbaka till det löptempot och den styrkan jag hade. Men inget mer av det idag. Idag ska jag ta en helt pluggfri dag (många veckor sedan sist), träffa en kompis och farmor ska även komma över hit en stund. Vad hittar ni på idag?

  



Sådär, jag har ju inte skrivit så mycket om min träning och exakt vad jag gör, men ni ville ju gärna läsa mer om det. Så jag tänker börja skriva om det mer. Men jag vill att träningsinläggen precis som mina andra inlägg ska ha någon mening och vara inspirerande. Inte titta hur mycket jag har tränat och vad duktig jag är, 5 gånger i veckan.


Med detta inlägg vill jag:

x Tipsa om ett smart träningsupplägg i crossfitanda (man ska genomföra det så fort som möjligt) som går att variera på miljoner sätt. 5 km löpning i sitt tempo, med styrke "pauser" varje km där man varvar två olika övningar i tabataform.

x Sprida träningsglädje

x Tipsa alla om att ta sig ut i det underbara höstvädret idag. Springa, gå, powerwalka, cykla, åk inlines, njuta på en bänk, få uppmärksamhet genom att köra en massa kroppsövningar på en gräsmatta där många går förbi...


Vill ni ser mer av liknande inlägg? Tränar ni idag? Och är det något ni inte förstår av träningsupplägget ovan (typ någon övning) var inte rädda för att fråga ;)

Av Sofie - 5 oktober 2012 14:00


Ja du är nog inte ensam. Det har blivit en riktig svensk grej att göra det på fredagar. Men här är några tips om du vill laga din tacos från grunden och utan onödiga tillsatser:


 


Tacokrydda (en burk)

Blanda 2 msk chilipulver, 1 msk malen spiskummin, 1 msk paprikapulver, 1 tsk cayennepeppar, 1 tsk torkad oregano, 1 msk salt och 1/2 msk svartpeppar och förvara i en liten burk. Till ett paket köttfärs (400-500 g) behövs 1-2 msk av tacokryddan (beroende på hur starkt du vill ha det)!


 


Hemmagjort Bröd/Wrap (1 st, 1 person)


2 äggvitor

2 1/2 msk valfritt mjöl (t.ex. dinkelfullkornsmjöl, havremjöl, mandelmjöl, sojamjöl)

1 krm salt

olivolja


1. Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum. Rör i mjöl och salt.

2. Olja ett bakplåtspapper och lägg på en bakplåt. Bre smeten på det oljade bakplåtspappret till en rund cirkel.

3. Grädda i ugnen ca 5-6 min på 200 grader.


Även guacemolen kan du göra själv:


Mosa avokado och blanda med kesella/turkisk yoghurt/creme fraiche, pressad vitlök, hackad röd chili, salt och peppar.


      Om man inte är så hungrig tycker jag det är underbart med en tallrik fylld av sallad, tomat, paprika, avokado och majs. Och sedan bara ha en stor klick köttfärs med min hemmagjorda tacokrydda på/i :)


Annars önskar jag er bara en trevlig fredag!!!

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11
12
13
14
15 16 17 18 19 20 21
22
23
24
25
26 27 28
29 30 31
<<< Oktober 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Skapa flashcards