Sofies Wellness

Alla inlägg under oktober 2012

Av Sofie - 14 oktober 2012 11:45


      


Dagens frukost:

x Två riskakor med grönröra, valnötter och gojibär

x Jordgubb/vaniljdavosgröt med toppat med quinoapuffar, hampafrön, kokosflingor och två till jordgubbar


Jordgubb/vaniljdavosgröt (1 portion): Blanda ihop 1/2-3/4 dl fiberhavregryn/rågflingor, 1 1/2 dl keso, 1 dl naturell yoghurt, 1-2 nävar tinade halvmosade jordgubbar, 2 krm vaniljpulver och 1/2 mosad banan i en skål. Antingen blandar du ihop allt kvällen innan och tar fram direkt ur kylskåpet på morgonen (bra en stressig morgon), eller så blandar du på morgonen och låter det bara gegga ihop sig någon minut. Toppa med vad du vill!


Till mina riskakor (bara en på bild med jag åt två) exprimenterade jag fram helt vilt en grön sås/röra med udda ingredienser ihop. Jag kan dock inte bestämma om den var god eller äcklig, den var liksom båda konstigt nog. Mamma som också fick smaka tyckte samma sak. Jag är därför lite tveksam om jag ska lägga upp receptet, men jag gör det, men jag varnar er, jag kan inte säga om den är god eller äcklig:


Grön röra (till 2 riskakor): Mixa samma 2 dl ruccola, 2 msk pumpakärnor, 1/3 banan och 2 krm kanel!


 


    


Skålen ovan är ny, mamma och jag köpte den igår. Jag vet inte varför jag tycker så mycket om den, det är ju bara en tråkig enfärgad skål?!? Perfekt iallafall till gröt och yoghurtblandningar :)


Som ni kanske har märkt har bloggen stått tom här några dagar. Jag kände nämligen att jag behövde en liten bloggpaus över helgen, dock glömde jag berätta det för er. Men jag tror att ni har överlevt ;)

Av Sofie - 11 oktober 2012 19:42


 


Ni som läst min blogg känner till mitt fluff som jag gärna äter till kvällsmål, eller som en nyttig efterrätt. Oftast blir det chokladfluffet (klicka för bättre beskrivning hur du gör det), annars kortfattat: elvispa 1-2 äggvitor till ett vitt fluff, rör i kakao, sötning och ibland brukar jag även ha i lite mesquitepulver för extra lyxighet (inte alls nödvändigt). Jag har även gjort ett fluff med smak av lime och kanel.


Häromkvällen testade jag att göra en ny version av mitt chokladfluff. Jag smaksatte det nämligen med kaffepulver. Jag gjorde precis som chokladfluffet ovan, med rörde även i lite kaffepulver efter smak. Blev supergott, och ville bara tipsa er om det!!!


Annars har jag en tanke om att man borde kunna göra ett gott fluff med mosade hallon och pepparkakskrydda (jag vet, ett väldigt tjat om den kryddan, men den är god och jag längtar till jul hihi). Kanske något att testa nästa gång!


 

Av Sofie - 11 oktober 2012 08:35


 


Dagens frukost:

x "Chokladpajdeg" med varma hallon, en klick kesella och pekansmör

x Ett kokt ägg med örtsalt


"Chokladpajdeg" (1 portion): I en stekpanna med lite olja fräs 1/2 grovrivet äpple och 1 msk kakao. Efter någon minut, rör i 3/4 dl fiberhavregryn/rågflingor och 2 msk hackade valnötter, "rosta" alltihop i stekpannan. Rör sedan i 1/2 mosad banan1/2 tsk vaniljpulver och 1 msk kokosflingor. Blanda ihop allt till en varm deg. Söta ev. med honung eller agave för sötare smak. Lägg upp på en tallrik och toppa med 1-1 1/2 dl varma hallon och ev. något mer!


Tanken var att jag skulle göra någon sorts chokladsmuldeg i stekpannan, som jag skulle ha som ett täcke över varma hallon, typ pajliknande. Problemet blev bara att själva degen blev kladdig pga bananen, om jag kanske hade satt in det hela i ugnen en stund kanske det hade blivit mer som en smulpaj. Men det hade inte jag tid med. Och det blev mer "smuldeg" än jag hade hallon hemma, så degen fick ligga under hallonen hihi. Men inte mindre gott för det. Testa!


    


Nu ska jag besöka gymmet, vi hörs senare!

Av Sofie - 10 oktober 2012 19:47


       


Ett supergott tillbehör till maten. Paleostyle eftersom man har i kokosmjölk istället för grädde. Inspiration till detta hittade jag här. Om man bara har aubegine eller squash kan man nog ta en hel av det man har hemma istället för hälften av varje:


Aubergine/squashlåda (ca 4 personer)


1/2 aubergine

1/2 squash

salt

1 liten gul lök

2 vitlöksklyftor

1 burk/förpackningen krossade tomater (ca 4 dl)

1 dl kokosmjölk (byt ut mot grädde om du hellre vill det)

2 tsk torkad timjan

1/2 msk torkad basilika

salt o peppar


1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Skiva aubergine och squash i ca 1/2 cm tjocka skivor. Lägg på en bakplåt med bakplåtspapper. Salta över, låt stå i ca 5-10 min.

3. Sätt in skivorna i ugnen ca 10 min.

4. Under tiden de ligger med salt över sig och är i ugnen gör du tomatsåsen. Finahacka gul lök och pressa vitlök.

5. Fräs båda lökarna mjuka i en olja/smör i en kastrull. Häll över krossade tomater och kokosmjölk. Smaka av med kryddorna. Låt puttra ihop sig ca 5-10 min, eller tills auberginen/squashen kommit ut ur ugnen.  

6. Varva aubergine, squash och tomatsås i en ugnsäker form. Toppa med tomatsåsen.

7. Grädda i ugnen ca 20 min!


  Kvällens middag blev därför rätten ovan, varmrökt lax (fråga mig inte varför mamma hade köpt hem någon sådant lyxigt mitt i veckan, men inte klagar jag över det), sallad med paprika och avokado och sedan lite matkorn på den lilla plätten av tallriken som fanns kvar!


Mätt och belåten tjej har nu krypit ner i sin säng med datorn i knät. Jag har haft en bra dag. Lång men rolig dag i skolan, träffat en gammal klasskompis och ätit middag (ovan) med mamma. Nu väntar några avsnitt av någon bra tv-serie, eller ska jag försöka börja läsa på någon bok (jag har en bokhög med sådär 10-15 böcker som jag ska läsa någongång när jag får tid)? Hursomhelst, jag ska ta det riktigt lungt, sällan jag hinner det. Men först svara/godkänna era kommentarer/frågor (såg att ni lämnat en del sådana, alltid kul) och komma på vad jag ska göra till lunch imorn då jag bjudit över två kompisar. Vad ska jag laga? När jag ska laga till mig själv eller familjen är det lätt att bara blanda ihop något och det blir oftast bra, men när jag ska laga åt andra känns det alltid mycket svårare. Jag vill liksom visa att jag verkligen kan, haha, typiskt mig...


Ni får ha en trevlig kväll! :D

Av Sofie - 10 oktober 2012 13:30


 


Ni vet att jag älskar alla former av bulgur, matvete, kamutvete och andra sorters gryn/korn. Tidigare har jag kokat med krossade tomater och någon krydda för att göra det krämigare. Häromdagen testade jag att även blanda i kokosmjölk. Om det blev gott? Det blev supergott. Kommer att göras många gånger igen:


Kokos/tomat matvete (2 portioner): Lägg i 1 dl matvete, 1 dl kokosmjölk, 1/2 dl krossade tomater och 1/2 dl vatten i en kastrull. Låt koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra på svag värme under lock i ca 15 min så att det blir krämigt men inte torrt eller vattnigt.


 


Självklart kan man byta ut matvetet mot bulgur, kamutvete, couscous, matkorn... Olika kryddor efter smak går säkert att blandas i. Man kan ta bort krossade tomaterna om man vill ha mer fokus på kokosmjölkssmaken!

Av Sofie - 10 oktober 2012 07:44


 


Dagens frukost:

x Pepparkaksyoghurtröra med lingon, quinoapuffar, valnötter och kokoschips

x Äggknäcke (måste äta myyycket till frukost på onsdagar som är lååångda dagar i skolan för att slippa jobbig hunger senare hehe)


Pepparkaksyoghurt med lingon (1 person): Blanda ihop 1 dl yoghurt, 1 dl keso, 1 dl kvarg (alternativt mer yoghurt eller keso), 4 krm pepparkakskrydda och 1/2 mosad banan. Värm 1 dl lingon i micron och toppa det på yoghurtblandningen. Ha ev. något mer på, men inte alls nödvändigt!


Igår när jag skrev om en gröt med pepparkakskrydda och äpple nämnde någon att kombinationen pepparkakskrydda och lingon var väldigt god i gröt. Så jag tänkte testa det denna morgon, men så var jag inte sugen på gröt därför gjorde jag en yoghurtblandning med smakerna istället, väldigt gott :D Tack du som tipsade!


    


Lång dag i skolan idag som sagt. Efteråt ska jag träffa en gammal klasskompis, kul det var längesedan vi sågs. Sen ikväll ska jag ha världens slapparkväll, vilodag från träning, inga läxor och dessutom börjar jag efter lunch imorgon så jag behöver inte lägga mig supertidigt :D

Av Sofie - 9 oktober 2012 12:00


     


Ja mina mellanmålmuffins med hallon/vanilj blev ju superbra. Därav gjorde jag bara någon dag senare nya mellanmålmuffins med samma grund, dock denna gång med en smaksättning av kola/kanel/äpple/morot. Även dessa jättegoda:


  

Kola/kanel mellanmålsmuffins med äpple och morot (8 st)


1/2 dl fiberhavregryn

1/2 dl mandelmjöl (bara att mixa vanliga mandlar till mjöl men det går säkert även med annat mjöl också)

1 ägg

3 äggvitor (1 dl)

1 mosad banan

1 msk mesquitepulver (finns på hälsokosten och smakar kola)

1 msk kanel

1 1/2 dl grovrivet äpple

1 dl finriven morot

1 mosad banan

2 krm vaniljpulver

topping: solroskärnor


1. Blanda ihop allt utom solroskärnor till en smet.

2. Fördela i 8 st muffinsformar. Toppa med solroskärnor.

3. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 15-20 min. Klart!


   Dessa är helt perfekta att ha med i väskan under dagen och äta som mellanmål. Eller som frukost på bussen/tunnelbanan om man inte hinner äta den hemma! Men annars om man är hemma är det gott att lyxa till dem med någon topping. T.ex den ovan som består av kesella+mosad hallon+vaniljpulver och sedan frysta mangobitar på toppen!


       


  Vill precis som till förra varianten tillägga att dessa tillhör kategorin mellanmål och är inte sådär supersöta som fikamuffins men goda ändå för de har mycket smak och perfekt konsistens.


Ps. Eftersom jag lägger upp så många muffins och olika varianter på dem har jag nu gjort en ny kategori som heter just muffins. Då blir det lättare att hitta dem!

Av Sofie - 9 oktober 2012 07:44


 


x Pepparkaksgröt med äpple toppat med passionsfrukt, keso och pekansmör


Pepparkaksgröt med äpple (1 portion): Koka ihop 1 dl fiberhavregryn/rågflingor, 2 dl vatten, 1 grovrivet äpple, 1/2 mosad banan, pepparkakskrydda efter smak (ca 1/2-1 tsk) och lite salt, låt puttra på svag värme till en gröt. Rör ev. 1 äggvita efteråt för mer protein och mättnad. Toppa med vad du vill. Jag fann en passionsfrukt som någon köpt och som höll på att bli dålig, så jag lyxade till med den. Och även keso och mitt hemmagjorda pekansmör!


En variant gröt som jag åt mycket kring december förra året. Lika god i oktober faktiskt ;)


Vad äter ni till frukost denna morgon?

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11
12
13
14
15 16 17 18 19 20 21
22
23
24
25
26 27 28
29 30 31
<<< Oktober 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards