Sofies Wellness

Alla inlägg under oktober 2012

Av Sofie - 26 oktober 2012 21:15


       

Kanelbullar är inte alls min favorit när det kommer till hembakat. Men en dag i veckan hade jag ett extremt sug för det. Så jag bestämde mig för att testa på att göra en nyttigare variant till mellanmål. Och jag lyckades faktiskt väldigt bra på första försöket utan att använda mig av något recept. Ibland fascineras jag av mig själv ;)

Nyttigare Kanelbullar "mellisstyle" (ca 7 st mindre)


2 äggvitor

2 msk havregrynsmjöl (havregryn som jag mixat till mjöl, alternativt något annat mjöl)

en skvätt kokosolja/smör/rapsolja

1 dl kvarg (alternativt turkisk yoghurt)

3 st dadlar

1/2 msk kanel

1-2 krm vaniljpulver


1. Vispa äggvitorna till ett vitt hårt skum. Rör försiktigt i i mjöl.

2. Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt. Smörj med en skvätt olja/smör.

3. Bre ut smeten i form av en rektangel (ca 23x35 cm kanske, jag mätte inte) på plåten. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 5-7 min.

4. Mixa ihop kvarg, dadlar, kanel och vanilpulver (alternativt skär dadlarna i små bitar och rör ihop med resten).

5. När "kakan" i ugnen är klar, fördela kanelfyllningen över kakan.

6. Skär tunna remsor på längden, och rulla sedan ihop som vanliga kanelbullar (jag förstod inte tekniken direkt=olika storlek på bullarna haha).

7. Klart! Om du vill kan du strö lite extra kanel över bullarna.


Och nej de ser inte exakt ut som kanelbullar och smakar inte identiskt heller. Men jag tycker att jag lyckades komma nära. Testa testa testa! Underbart mellis, fika eller efterrätt. Och väldigt enkelt att göra, går så mycket fortare än vanliga bullar som ska hålla på att jäsa.


Och sen vill jag även tillägga att bara för att jag gör nyttigare varianter av olika bakverk betyder det inte att jag tycker att man aldrig ska äta de "onyttigare" varianterna. Balans! Jag tycker att det är jättekul att exprimentera i köket och jag ser det som en utmaning att försöka göra om recept till nyttigare varianter. När jag lagar mat vill jag bara använda bra ingredienser som jag mår bra av. Men sedan när jag blir bjuden eller inte är hemma slinker det ner annat också :D


  


 



Lördagsfika imorgon kanske? :)


       

Av Sofie - 26 oktober 2012 19:48


Hej igen, ja jag lever. Som ni säkert har märkt har bloggen stått ovanligt tom denna vecka. Men jag tror att ni har överlevt ;) Senaste veckan har bara varit jobbig, mentalt. Inte mått så bra av olika anledningar. Därav ingen lust till att blogga och jag har inte heller haft någon tid. Men efter regn kommer solsken, eller hur?


Och idag har det varit en härlig dag, jag känner mig mentalt på banan igen! :D Upp tidigt, ute redan strax efter sju (halkandes runt som bambi på isfläckarna efter gårdagens SNÖ i min VINTERJACKA!?!), körde ett härligt benpass på gymmet, hann gått och väl i tid till bussen, skoldag med provskrivning, sista läraren för dagen släppte oss extra tidigt, inse att det äntligen är HÖSTLOV, hem och packa packa packa och sedan sist men inte minst till Centralen.


Nu sitter nedsjunken i en mysig tågkupé (en sådan som det alltid är i gamla filmer, så mysigt) med familjen. Vi ska ner till skåne och besöka mormor och morfar. Ska bli kul att träffa dem igen, byta miljö, bara slappna av, gå långpromenader, umgås med kusinerna som också kommer ner, en tur till köpenhamn och träna i form av löpning/trappintervaller (finns en superlång trappa med miljoner trappsteg i närheten, man får mjölksyra av att bara gå långsamt upp, undra hur mycket man får om man springer några gånger upp och ner?)...


Andra halvan av lovet spenderas hemma. Ska träffa kompisar, plugga, exprimentera i köket...


Dagarna framöver kommer jag nog inte uppdatera särskilt mycket på bloggen. Men antagligen bättre än de senaste dagarna. Har en del idéer om inlägg och ett och annat recept att bjuda på (mellisvariant på kanelbullar kan jag avslöja, kanske frestar någon?).


Så hur är det med er? Är ni lediga och har höstlov? Eller jobbar ni? :D


  Att ta en fin bild på detta skakiga tåg med konstig belysning var rent av omöjligt. Men en medhavd kycklingsallad på kyckling, bulgur, halloumi, morötter, paprika, avokado, tomater och gurka har gått ner i min mage, och några kapitel i boken bredvid har jag läst.


Ha en fortsatt fin kväll och helg! :D

Av Sofie - 24 oktober 2012 07:30


 


Nog det godaste knäcket jag har ätit:


Quinoa/fröknäcke (1 plåt, ca 15 st)


3/4 dl quinoa (jag hade vit, men alla färger går bra eller en mix av dem)+1 1/2 dl vatten (eller som det står på förpackningen)

1/4 dl chiafrön

1/4 dl hela linfrön

1 1/2 dl vatten

3/4 dl mandelmjöl (bara vanliga mandlar som du mixar till mjöl)

1/2 dl solrosfrön

flingsalt+ ev. krydda som rosmarin


1. Koka quinoan enligt förpackningen. Låt svalna något.

2. Rör ihop chiafrön och linfrön i vattnet (1 1/2 dl) och låt fröna svälla. Låt stå en stund.

3. Blanda ihop quinoa, frönsmeten, mandelmjöl och solrosfrön.

4. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och "skåra" (så får du fina bitar från början, istället för att försöka bryta itu det stora knäcket först efter gräddning). Strö över flingsalt och ev. om du vill ha någon god krydda. Jag hade rosmarin på delar av knäcket (rekomenderas starkt).

5. Grädda i ugn på varmluftsläge på ca 140 grader i 30-60 minuter (beroende på ugn). För mig tog det omkring 50 min, men som sagt håll ett öga på knäcket.

6. Låt svalna på plåten och förvara i en burk med lock!


Inspiration till recept kommer härifrån, men jag har gjort om lite!


   Underbart tillsammans med keso och kokt ägg


 


    


Här är det väl chiafrön som är den kanske konstiga ingrediensen som många inte har hemma eller finner i sin mataffär. Dock vet jag att Risenta har släppt chiafrön till vanliga mataffärer men jag har inte själv sett det någonstans. Eftersom fröna är med i receptet för att svälla och binda ihop knäcket tillsammans linfröna antar jag att man bara kan ta dubbelt med linfrön eller byta ut till psylliumfrön som också sväller :D


Av Sofie - 22 oktober 2012 16:00


 


Jag har gjort yttligare en variant av mina mellanmålmuffins. Denna gång med smak av hallon/kardemumma/kokos:



Mellanmålsmuffins med hallon, kardemumma och kokos (8 st)


1/2 dl fiberhavregryn

1/2 dl mandelmjöl (bara att mixa vanliga mandlar till mjöl men det går säkert även med annat mjöl också)

3 msk kokosflingor

1 ägg

4-5 äggvitor (1 1/2 dl på dunk)

1 mosad banan

2 dl hallon

2-3 tsk kardemumma

1 tsk bakpulver


1. Blanda ihop allt till en smet.

2. Fördela i ca 8 st muffinsformar.

3. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 20 min.


Se tidigare varianter av dessa mellanmålsmuffins här: Hallon/vanilj, Kola/kanel/äpple/morot och Kakao/kaffe/blåbär!


Som ni ser hade jag denna gång i 1 tsk bakpulver, superbra, de höjde sig lite i ugnen och fick bättre konsistens (mer "luftiga"), så om ni testar något av de andra varianterna av samma grundrecept, rör 1 tsk bakpulver i dem också :D


Jag hoppas att ni inte tröttnar på att jag lägger ut så mycket muffinsrecept i olika varianter. Men det är verkligen ett bra recept. Och muffinsen är jättebra att ha med och äta som mellanmål efter skolan innan jag har kommit hem!

Av Sofie - 22 oktober 2012 09:11


 


x Blåbär/citronsmoothie med en topping av quinoapuffar, kokosflingor och mullbär

x Hemmagjort quinoa/fröknäcke (recept kommer) med keso och kokt ägg


Blåbär/citronsmoothie (1 person): Mixa ihop 1 dl blåbär, 1 msk citronsaft, 2 dl naturell yoghurt och 1 msk kokosflingor (kan uteslutas). Toppa med vad du vill!


Hej allihopa :D

På måndagar har jag världens skönaste sovmorgon och börjar skolan efter 11. Senaste veckorna har jag spenderat denna morgon med antingen ta bort leverfläck i örat, gymma eller gå på allergiundersökning. Men idag spenderar jag hela hemma. Har sovit en timme extra, ätit frukost i slowmotion och är nu fixad och klar för att kunna gå till skolan.  Det är bara det att jag inte behöver gå förrän om 1 och en halv timme. Inte för att jag klagar över det. Jag har en massa jag kan (eller borde) göra, städa mitt rum, sortera in min tvätt, plugga, kolla mejlen, kolla upp en hel del grejor... Så det är bara att sätta igång. Men det är ändå skönt att jag kan ta det så lungt.


Hur startar ni er morgon? Ätit något gott till frukost?


  Alldeles för underbar färg på denna smoothie om ni frågar mig!


Och om ni inte haft en lika bra start på veckan som jag kan jag glädja er med att om 5 dagar är det HÖSTLOV!! :D Eller vänta det är i och för sig bara om ni går i skolan haha...

Av Sofie - 21 oktober 2012 22:05


 


Ja här har ni receptet på kvällens middag. Jag har inte så mycket mer att säga om den än att den var väldigt god (allt med soltorkade tomater och pesto brukar vara det):


Kyckling i pestosås med grönsaker (4 personer)


ca 500 g kycklingfilé

1 1/2-2 dl grovhackad purjolök

1-2 morötter

1 röd paprika

2-3 msk grön pesto

1 dl creme fraiche

6 soltorkade tomater

salt o peppar


1. Skär kycklingen i mindre bitar.

2. Grovhacka purjolök, skala och skär morot i "mynt" och skär paprika i mindre bitar.

3. Bryn kycklingen i en stekpanna. Fräs grönsakerna i punkt 2 mjuka i en annan stekpanna.

4. Lägg kyckling och frästa grönsaker i samma stekpanna. Rör i pesto och creme fraiche.

5. Hacka soltorkade tomater i mindre bitar. Rör i och smaka av med salt och peppar!


    


Ni får ha en fortsatt fin söndagskväll :D 

Av Sofie - 21 oktober 2012 14:12


 


Ja ni kan ju läsa rubriken. I detta inlägg vill jag hylla matiga omeletter och äggröror. Perfekt att bara snabbt blanda ihop det man har hemma, gott och enkelt och det blir dessutom nästan alltid olika varje gång.


Det är bara att fräsa t.ex morötter, spenat, kantareller, champinjoner, gul lök, vitlök, alla sorters olika kryddor, aubergine, skinka, kalkon, potatis, sötpotatis, röd lök... I med två ägg (3 om man är riktigt hungrig) och ev. riven ost/fetaost/mozzarella om man känner för det. Stek antingen till en omelett eller rör runt till en äggröra. Ät antingen bara omeletten/äggröran som den är eller servera med mer grönsaker, stekt halloumi, knäckemacka eller kanske en frukt till.


Detta blev dagens restlunch:

I en stekpanna frästes kantareller, aubergine, fryst spenat och vitlök i olja. Detta kryddades med salt, peppar och en massa oregano. Till sist i med 2 ägg och så rörde jag runt tills att det hela hade stelnat. Den matiga äggröran serverades sedan med rårivna rödbetor och några bitar stekt halloumi.


Supergott! Har ni någon favoritkombination i omelett/äggröror? Eller brukar ni bara blanda ihop lite som ni har hemma?


 


NU tennis för min del! :D

Av Sofie - 21 oktober 2012 13:53


 


Idag har jag för första gången testat mullbär och tänkte berätta lite om dessa bär:


Mullbär brukar kategoriseras som en av "superbären" om de är det eller inte har jag ingen aning om. Men när jag googlade fick jag fram denna fakta om bären:


Mullbär innehåller mycket C- och K-vitamin, järn och kalcium men även andra viktiga näringsämnen som polyfenoler, flavonoider, protein, steroler, triterpener, astragalin och isoquercitrin. Mullbär är också en god källa av resveratrol som fungerar både som antioxidant och antikoagulant. Mullbär sägs stärka njurar och lever samt vara bra för ditt hår och dina ögon. Studier visar att det kan stabilisera blodsockernivån och öka mängden av det goda kolesterolet. Rekommenderad konsumtion är en handfull om dagen (20-30 g).


Så de är minst sagt nyttiga. Men något som är minst lika viktigt, hur smakar dem? Jag tycker att de var goda (kanske inte wow faktorn) och mina tidigare "favorittorkadebär" gojibär kommer nu få att konkurrera med dessa. Själva smaken är svår att beskriva men jag kan instämma som de skriver på en av sidorna där jag fann faktan ovan att de har en söt och nötaktig smak, nästan som gräddkola (fast ändå inte).


Vad kan man då ha mullbären till? Ja bara som de är som snacks/mellanmål/godis. Toppat på yoghurt/gröt/keso/smoothie etc. I sallader och på maten!


 


   Som en del av toppingen till dagens frukost!


Har ni testat mullbär? Vad tycker ni om dem?  

Sök i bloggen

Translate

Presentation


Välkommen till en blogg skriven av en 18-årig tjej från Stockholm om mat och hälsa! Här inspirerar jag till en hälsosam livsstil som håller på längre sikt utan dieter, kalorier och vikttänk! Jag älskar att testa nya recept och hitta på mina egna, dessa re

Följ bloggen på bloglovin

Nyttigt Gottis

Kontakta mig

                      Mail:

foodandhealthinmyway@yahoo.se

 

Instagram: sooofieee

Fråga mig

116 besvarade frågor

Middagsrecept

Topp-12 "Chokladigt"

 

Inlägg om vikt och kalorier

   

Superfood Guide

Nyttiga frukostmuffins

Kategorier

Vegetariskt

Pannkaksrecept

Andra inspirerande bloggar

Läsarfrågor med svar

Hitta recept

Matbloggstoppen

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11
12
13
14
15 16 17 18 19 20 21
22
23
24
25
26 27 28
29 30 31
<<< Oktober 2012 >>>

Arkiv

Bloggar om mat

Matklubbens Topplista

Senaste inläggen

Omröstning

Varför läser du min blogg?
 För recepten
 För frukostinläggen
 För inspirationen
 För bilderna
 För att du känner mig personligen
 Annat (kommentera gärna vad då)
 Det är första gången jag besöker bloggen
 Flera av anledningarna

RSS

Hälsobloggstoppen


Ovido - Quiz & Flashcards